На минулому суді над Луценко покази свідків зачитувалися без їхніх заяв - адвокат

26.01.2012. О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Нагадаємо, що у суді триває допит свідків і вже були допитані вісімдесят шість із 148 свідків у справі з боку звинувачення. Також триває і швидкочитання протоколів допитів свідків на досудовому слідстві у Генпрокуратурі, які відмовилися із різних причин бути присутніми на судовому засіданні.
Попереднє судове засідання 24 січня 2012 року було насиченим на заяви з боку захисту та підсудного Юрія Луценка.
Юрій Луценко зробив заяву про відвід представника державного обвинувачення – прокурора Дмитра Лобаня, «клопа, який живе за рахунок крові своїх жертв».
Юрій Луценко зробив чергову заяву щодо незаконних дій першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна. Цього разу – щодо вказівки Кузьміна міністру внутрішніх справ організувати оперативно-розшукові заходи, суб’єктами яких стали рідні, друзі та адвокати екс-міністра.
Юрій Луценко зробив заяву щодо рішення судової колегії Печерського районного суду відмовитися у суді від допиту декількох десятків свідків і читати протоколи їх допиту на досудовому слідстві.
Однак суд, звичайно ж, залишив без задоволення усі заяви підсудного Луценка.
84-й свідок у справі – Галина Климович, екс-слідчий Генпрокуратури, у ході допиту заявила, що оперативно-розшукова справа за фактом отруєння Ющенка була порушена законно, а «Юрій Луценко не мав ніякого відношення до неї. У нього не було умислу». На питання Ю.Луценка про те, чи відомі їй будь-які факти про скоєння ним злочину, свідок відповіла: «Юрій Віталійович, я - слідчий, і мені може бути багато чого відомо... Таких доказів щодо вас у мене не було і не буде».
Окрім того, Г.Климович заявила про те, що вже передала до суду заяву про скоєний першим заступником Генпрокурора Р.Кузьміним злочин. На її думку, справа проти Луценка – «повністю складена за матеріалами справи, яка порушена проти мене. Це повна копія». Однак суддя Сергій Вовк додати цю заяву до матеріалів суду відмовився.
85-й свідок – Анатолій Клюцківський. Він брав участь в засіданні Центральної житлової комісії МВС України.
86-й свідок – Геннадій Гребньов, заступник директора Департаменту зв'язків з громадськістю і міжнародної діяльності МВС України. Говорячи про відзначення Дня міліції, свідок наголосив, що у 2008-2009 роках День міліції відзначався не так помпезно, як у минулі роки, всі заходи з висвітлення цього урочистого зібрання у пресі не потребували бюджетних коштів. Свідок також повідомив, що водії усіх міністрів завжди зараховувалися до оперативних підрозділів МВС, найчастіше – до ДОС, а «Приступлюк приймав заяви від громадян у відрядженнях, виконував певні доручення міністра. Він був не просто водієм, був присутнім при конфіденційних зустрічах». Гребньов також наголосив, що не було тиску з боку захисту екс-міністра.
Після обідньої перерви за чотири години судді встигли прочитати також 21 протокол допитів свідків на досудовому слідстві.
9:30 У залі відсутні підсудні
Суддя Вовк розпочав судове засідання, проте у залі відсутні два підсудні – Олег Павлєнов та Володимир Тарасенко.
Адвокати цих підсудних надали суду медичні довідки про хворобу останніх. Окрім того, адвокати Павлєнова вчора встигли в канцелярії зареєструвати заяву самого підсудного про його відсутність на сьогоднішньому судовому засіданні через хворобу. За словами адвоката, підсудний Павлєнов практично не може самостійно пересуватися.
Проте суддя Вовк заявив, що у суду немає даної заяви.
Юрій Луценко з цього приводу заявив, що нічого дивного в цьому немає. «Суд за день встигає зібрати та оформити заяви 40 свідків, які відмовляються свідчити у суду, а заяву одного підсудного знайти не можуть».
«Швидка допомога з прокуратури швидко вилікує обох підсудних», - з іронією заявив Луценко.
Захист екс-міністра та адвокати Павлєнова і Тарасенка заявили про неможливість продовження судового засідання за відсутності двох підсудних.
Луценко наголосив: «У нормальному суді слухати справу без підсудних не можна, але цей суд і так порушує права підсудних. Якщо підсудні не мають права задавати питання свідкам, навіщо вони тут потрібні? Навіщо свідки потрібні? Я думаю, що цей суд може слухати і без свідків, і без підсудних, і взагалі, його вже можна закривати».
Суд пішов у нарадчу кімнату.
***
У коридорі суду продовження засідання очікує другий секретар посольства США.
***
10:45 Плідна нарада із замовниками
Більше години «радився» суд, яким чином продовжити розгляд справи, не дивлячись на відсутність двох підсудних через хворобу.
Рішення знайшли просте – виокремити епізод, де підсудними проходять Павлєнов та Тарасенко, а саме - по отруєнню Ющенка, в окреме провадження і продовжити судове засідання. Розгляд цієї окремої справи призупинено до одужання Павлєнова та Тарасенка. Адвокат Павлєнова повідомив, що лікування може тривати не менше 20 діб.
11:50 Вовк пішов себе відводити?
Після рішення суду про розділ кримінальної справи на кілька частин, адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив про відвід усього складу суду у справі Луценка, посилаючись на ст. 6 Європейської конвенції з прав людини.
Адвокат Оксана Дитинко заявила також, що ознайомилася із матеріалами кримінальної справи, проте не знайшла жодної заяви свідків, які б просили зачитати їхні покази на досудовому слідстві під час допиту у Генпрокуратурі. Раніше Вовк заявляв, що такі заяви долучені до матеріалів справи.
Юрій Луценко заявив також: «Мені все одно, що буде зі мною. Мій суд присяжних знаходиться у залі (маючи на увазі журналістів – ред.)».
Він також наголосив суду, що у залі знаходиться представник американського посольства, і додав: «Скільки ви ще втоптуватимете Україну в багнюку? Не беріть на себе цю місію».
Суд пішов у нарадчу кімнату.
12:00 Не відвівшись, суд продовжив допити
Не задовольнивши клопотання захисту екс-міністра, суд, порушуючи усі норми, продовжив допити свідків, які прийшли до суду.
Допитується 87-й свідок – Михайло Ковадло, який у 2008 році працював начальником Департаменту документального забезпечення та режиму МВС України. У 2008 році ним візувалися Програма заходів Міністерства внутрішніх справ України з нагоди 17-ї річниці Дня міліції та План Міністерства внутрішніх справ України з підготовки в Національному палаці мистецтв «Україна» урочистостей з нагоди 17-ї річниці Дня міліції.
Наразі свідок читає лекцію суду на тему документообігу в МВС.
Відповідаючи на питання про свою участь у засіданні житлової комісії та питання виділення житла Л.Приступлюку, свідок відповів, що не пам’ятає, чи брав участь у засіданні комісії саме тоді, коли розглядалося це питання.
Свідку був пред’явлений протокол засідання житлової комісії.
На питання, що йому відомо про виділення квартири Приступлюку, М.Ковадло заявив, що нічого йому з цього приводу невідомо. Станом на 2005 рік він не знав Приступлюка, а познайомився із ним лише тоді, коли той перейшов на роботу до апарату міністра.
Свідок зазначив, що особисто не раз був свідком, як Приступлюк приймав та передавав на реєстрацію заяви громадян із регіонів, готував відповідні резолюції.
Адвокат Баганець запитав у свідка, чи зобов’язували служби певні нормативні документи перевіряти на відповідність документи, які підписувалися. Свідок Ковадло заявив, що головний виконавець та співвиконавці відповідали за законність документа. Окрім того, у відповіді він зазначив, що святкові заходи відрізняються від урочистих наявністю фуршетів, феєрверків тощо. Він також зазначив, що до підпису міністра відповідні служби перевіряють законність документа. «Особистої зацікавленості Юрія Луценка у святкуванні не було», - наголосив Ковадло.
Підсудний Луценко запитав у свідка, чи опирається житлова комісія при виділенні житла на закон, чи керується вказівкою міністра. М.Ковадло заявив, що комісія завжди керується законними актами. На питання екс-міністра, чи надходили від нього незаконні вказівки щодо виділення житла, свідок ствердно відповів, що такі вказівки не надходили, «жодних незаконних вказівок від міністра Луценка не було».
12:45 Допитується 88-й свідок
Суд почав допит 88-го свідка у справі – Інни Кисіль, яка в МВС України працювала на посадах прес-секретаря Міністра внутрішніх справ України і начальника Департаменту зв'язків з Громадськістю та міжнародної діяльності. Співробітники очолюваного нею Департаменту в 2008 році готували запрошення журналістів на святковий концерт з нагоди Дня міліції та висвітлювали роботу органів внутрішніх справ тощо.
Однак прокурор Лобань висловив заперечення щодо допиту даного свідка, оскільки свідок була присутня на попередніх засіданнях.
І.Кисіль заявила, що її не попереджали про можливий допит у суді.
Суддя Вовк поставив питання на обговорення.
Юрій Луценко заявив, що даний свідок є ключовим в епізоді із «95 кварталом», який брав участь в урочистостях до Дня міліції. «Я сподіваюся, що суд виконає обіцянку викликати в суд «95 квартал». Порівняємо майстерність прокуратури», - зауважив він і додав: «Пропоную Лисого викликати два рази – в образі Луценка і в образі Черновецького».
Суддя Вовк запитав у Луценка: «Хто такий Лисий?». Зал почав сміятися.
Після важкої наради на місці суд прийняв рішення не допитувати свідка Інну Кисіль та виключити її покази зі справи.
На що Ю.Луценко зауважив: «Як тепер виживе звинувачення без цінних показів?»
Суд оголосив обідню перерву до 13:30.
Нагадаємо, що на даний момент вже допитано у суді 88 свідків, а також прочитано 21 протокол допитів свідків, які відмовилися від дачі свідчень у суді.
13:40 Хата-читальня продовжила роботу
Суддя Сергій Вовк повідомив, що слухання справи покинув один із захисників підсудного, у зв'язку з участю в іншій кримінальній справі, яка слухається в цій же будівлі суду, але поверхом вище.
Юрій Луценко на це заявив: «Якщо ви будете читати голосно, то, я думаю, він почує».
На питання Вовка про те, чи можливо продовжувати судове засідання без одного з адвокатів, Юрій Луценко відповів: «Продовжуйте порушувати мої права, право на допит свідків у присутності адвокатів. Звичайно, я протестую проти порушення моїх прав, але адвокат мені для цього не потрібний».
Після перерви суд продовжив читати протоколи свідків, які відмовилися прийти в суд для допиту у суді.
Читається 22-й протокол свідка - генерала міліції Михайла Цимбалюка, який був членом житлової комісії МВС. Пізніше він був губернатором Львівської області.
Наступний 23-й протокол допиту – Тетяни Яременко, яка в 2005 році працювала на посаді начальника юридичного управління Печерської районної державної адміністрації м. Києва.
Читається 24-й протокол допиту – Анатолія Бабака, який в 2005 році входив до складу громадської житлової комісії Печерської районної державної адміністрації м. Києва.
25-й протокол допиту – Ірини Щєпетової, яка в 2005 році працювала на посаді заступника начальника юридичного відділу Печерської районної державної адміністрації м. Києва.
Протокол допиту Олександра Сопівника судді відклали, оскільки він проходить по епізоду, який відокремили в іншу справу.
26-й протокол допиту – Валерія Гришка, який в 2008-2009 роках працював на посаді першого заступника начальника Головного штабу МВС України.
Адвокат І.Балик сказав, що Гришка не було серед прізвищ, котрі написали заяви із відмовою прийти в суд. Вовк розпорядився внести зауваження адвоката в протокол. Захист також вимагає показати такі заяви хоча б візуально, оскільки складається враження, що їх немає в справі. Вовк сказав, що томи матеріалів справи формуються, а коли заяви будуть підшиті, то з ними можна буде ознайомитись.
27-й протокол допиту – Петра Матвійчука, який в 2008-2009 роках працював на посаді начальника Департаменту ресурсного забезпечення МВС України. У грудні 2008 р. та у грудні 2009 р. в Національному палаці мистецтв «Україна» проводилося святкування Дня міліції. Співробітники очолюваного ним Департаменту забезпечували участь у святкуванні 17-ї річниці Дня міліції народної артистки України Руслани Лижичко, а у святкуванні 18-ї річниці Дня міліції вокальної формації «Пікардійська терція». Фінансування участі вказаних артистів за рахунок МВС України не проводилося.
Читають 28-й протокол – Володимира Салімського, який у 2008-2009 роках працював на посаді заступника начальника Департаменту громадської безпеки МВС України. У 2008 році МВС України проводило святкування Дня міліції і він візував Програму заходів МВС України з нагоди відзначення 17-ї річниці Дня міліції та План МВС України з підготовки в Національному палаці мистецтв «Україна» урочистостей з нагоди 17-ї річниці Дня міліції. У 2009 році ним візувалася Програма заходів МВС України з нагоди відзначення 18-ї річниці Дня міліції та План МВС України з підготовки в Національному палаці мистецтв «Україна» урочистостей з нагоди 18-ї річниці Дня міліції. Під час вказаних святкувань він забезпечував контроль та координацію дій підлеглих працівників Департаменту громадської безпеки з питань забезпечення охорони громадського порядку.
15:30 Швидкочитання триває
Після 5-хвилинної технічної перерви суд продовжив читати протоколи допитів свідків, які були допитані на досудовому слідстві в Генпрокуратурі, але з незрозумілих для захисту причин відмовилися з’явитися в суд для свідчень.
Протоколи читає суддя Медушевська.
29-й протокол свідка – Геннадія Приндюка, який у 2008-2009 роках працював начальником правового Департаменту МВС України, який в подальшому був перейменований в управління юридичного забезпечення МВС України. Ним візувалися Програма заходів Міністерства внутрішніх справ України з нагоди відзначення 17-ї та 18-ї річниці Дня міліції та План МВС України з підготовки в Національному палаці мистецтв «Україна» урочистостей з нагоди Дня міліції. На підставі вказаних документів МВС України проводилося святкування Дня міліції в 2008 та 2009 роках, а також фінансування пов'язаних з цим витрат.
30-й протокол – Володимира Мулька, який протягом 2008-2009 років працював на посаді начальника відділу Департаменту зв'язків із громадськістю.
Читається 31-й протокол допиту свідка – Сергія Бондаренка, який у 2008-2009 роках працював на посаді начальника Управління по взаємодії з Верховною Радою України, Кабінетом міністрів України та іншими державними органами.
32-й протокол допиту – Віталія Грицака, який з січня 2008 року по лютий 2010 року працював на посаді начальника Департаменту державної служби охорони при МВС України. В 2008 році на УДСО при ГУМВС України в місті Києві було покладено забезпечення перебування офіційної делегації Міністерства внутрішніх справ Республіки Болгарія. У 2009 році першим заступником Міністра внутрішніх справ України Клюєвим М.М. 16.12.2009 була затверджена відповідна програма перебування іноземних делегацій, згідно якої за ДДСО при МВС України було закріплено делегацію Генерального Інспекторату поліції Румунії.
Протоколи читає суддя Царевич.
У ході читання протоколів суддя Сергій Вовк хотів зачитати протокол допиту Миколи Андрєєва, але Юрій Луценко підкреслив, що його у списку свідків, які не з'явилися, не було.
«Він тільки сьогодні подав заяву, тому протокол зачитаний сьогодні не буде», - пояснив Сергій Вовк.
«Якби я вам не сказав, то ви б знову порушили закон», - обурився підсудний.
Перед тим, як суддя хотів почати читати протокол допиту свідка Ценова, Луценко запропонував: «Він проти вас сфабрикував дві справи, давайте хоч подивимося на нього».
33-й протокол допиту – генерала міліції Миколи Ценова, який з 2008 по 2010 рік працював на посаді першого заступника начальника ГУБОЗ МВС України.
34-й протокол допиту – генерала міліції Геннадія Коломійця, начальника Департаменту ДАІ України.
35-й протокол допиту - генерала міліції Василя Паскала, теперішнього(!) начальника Департаменту карного розшуку МВС України.
16:45 Судді поспішають дочитати
Після п’ятихвилинної технічної перерви судді продовжили роботу суду.
36-й протокол допиту – Лідії Осауленко, яка 2008-2009 роках працювала на посаді головного бухгалтера ДП «Національний палац мистецтв «Україна». В ці роки між ДП «Національний палац мистецтв «Україна» та МВС України укладалися договори, відповідно до яких МВС України орендувало приміщення Національного палацу мистецтв «Україна» для проведення святкування Дня міліції. Ініціатором укладення договорів як в 2008 так і в 2009 році було МВС України. За надані послуги МВС України сплатило по 300 тисяч гривень кожного року. Всього МВС України було сплачено ДП «Національний палац мистецтв «Україна» 600 тисяч гривень.
Читається 37-й протокол допиту свідка – Віолетти Мозгової, яка з 2005 по 2009 рік працювала в ДП «Національний палац мистецтв «Україна» на посаді режисера-постановника. В 2008 та 2009 році, на підставі укладених з Національний палацом мистецтв «Україна» договорів МВС України орендувало приміщення Палацу для проведення святкування Дня міліції України. Ініціатором укладення відповідних договорів виступало МВС України.
38-й протокол допиту – Ольги Барановської, яка в 2008 - 2009 роках працювала на посаді заступника начальника відділу попереднього та поточного контролю підтвердних документів оборони та державної безпеки Державного казначейства України. Вказаний відділ здійснював перевірку документів на оплату, що надходили від головних розпорядників коштів, зокрема працівники відділу вивчали подані документи на предмет правильності їх оформлення, а також на відповідність їх вимогам бюджетного законодавства в межах повноважень, покладених на Державне казначейство, а саме: напрямки витрачання бюджетних коштів згідно кодам економічної класифікації видатків, відповідності паспортів бюджетних програм, дотримання вимог щодо можливих обмежень витрачання бюджетних коштів. Вона була знайома з Постановою Кабінету Міністрів України № 943 від 22.10.2008, якою заборонялось будь-яке витрачання бюджетних коштів органів державної влади на проведення святкових заходів. Якби зі змісту даних договорів було видно, що МВС України запланувало святкові заходи з нагоди Дня міліції, то фінансові зобов'язання за ними не були б взяті на облік Державним казначейством України і по ним не було б здійснено оплати.
39-й протокол допиту – Євгена Кабанова, який з 1990 по 1999 рік працював юрисконсультом Рівненського обласного військового комісаріату. З приводу отримання статусу учасника бойових дій громадянином Приступлюком Леонідом Васильовичем йому нічого не відомо. За яких саме обставин ним погоджувався список учасників Великої Вітчизняної Війни (осіб, що прирівнюються до них) для отримання постійних посвідчень про право на пільги від 04.12.1995, він не пригадує.
Читається 40-й протокол допиту свідка – Галини Ніколайчук, яка з лютого 1995 року працює в ЖКП «Перспективне» м. Рівне. Приступлюк при сплаті різних платежів за квартиру користувався пільгами як учасник бойових дій. Пільги полягали у звільненні його від оплати 75 відсотків нарахованих до сплати сум.
41-й протокол допиту свідка – Наталії Бабченко, яка в Апараті Верховної Ради України працює з 2002 року. В 2003 році вона працювала на посаді керівника Управління кадрів Апарату Верховної Ради України. Особова справа помічника-консультанта народного депутата України Луценка Ю.В. - Приступлюка Л.В. формувалась працівниками сектору по роботі з народними депутатами України та їх помічниками-консультантами. Серед інших необхідних документів для прийому на роботу Приступлюком Л.В. до Управління кадрів Апарату Верховної Ради України було подано оригінал диплому про закінчення ним в 2000 році Автотранспортного технікуму Рівненського державного університету за спеціальністю «технічне обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів» та здобуття кваліфікації техніка-механіка. Нею особисто було звірено відповідність поданого Приступлюком Л.В. зазначеного диплому до Управління кадрів Верховної Ради України. Якби Приступлюком Л.В. не було подано до Управління кадрів Верховної Ради України документа про наявність у нього середньої спеціальної освіти, то його не було б прийнято на посаду помічника-консультанта народного депутата України Луценка Ю.В.
Читається 42-й протокол допиту свідка - Наталії Бутейко, яка в 2005 році поступила до Ківерцівської філії ВНЗ «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», який закінчила в 2007 році та отримала диплом молодшого спеціаліста про здобуття кваліфікації молодший спеціаліст з фінансів. Диплом про закінчення вона не втрачала і нікому не передавала. Приступлюка вона не знає і ніколи його не бачила.
43-й протокол допиту свідка – Наталії Лустюк, заступник директора Рівненської філії ПНВЗ «Європейський університет». У 2008 р. Приступлюком Л.В. була подана заява для вступу на заочну форму на напрямок економіка і підприємство за спеціальністю «Економіка підприємств» на базі освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст». В матеріалах архівної особової справи Приступлюка збереглась лише копія диплому про отримання ним в Дубенській філії «Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» базової вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». Після закінчення в 2009 році навчального закладу оригінал цього диплому був повернутий Приступлюку Л.В. Після закінчення навчання Приступлюку був виданий диплом спеціаліста про закінчення ПВНЗ «Європейський університет» за спеціальністю «економіка підприємства». ПНВЗ «Європейський університет» не має змоги перевірити дійсність всіх Дипломів, які подаються вступниками. Якщо особа подає оригінал диплому про те, що вона десь навчалась, то вони рахують, що цей диплом справжній.
17:55 Судді зупинили швидкочитання
Зачитавши сьогодні 22 протоколи допитів свідків, які не захотіли свідчити у суді, суддя Вовк оголосив перерву до п’ятниці, 27 січня 2012 року, до 09:05 ранку.
За матеріалами "Народної самооборони"


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.