Печерський суд продовжив стадію допиту Луценко

Фото nso.org.ua

 

О 9:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.


Нагадаємо, що судова колегія вже пройшла дві стадії судового процесу, а саме – допит свідків з боку обвинувачення та дослідження матеріалів справи. Було допитано в суді 87 свідків та зачитано 47 протоколів допитів свідків на досудовому слідстві. Були переглянуті різні документи та відеозаписи з урочистих зібрань з нагоди Дня міліції. Суд вивчив і секретний том справи, «секретні» документи якого неодноразово оприлюднювалися в інших томах справи.

На попередньому судовому засіданні суд допитав підсудного Леоніда Приступлюка.

Підсудний Приступлюк не визнав своєї вини у тих злочинах, які інкримінує йому Генпрокуратура. Він заявив, що не вступав у злочинний зговір з екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком для розкрадання бюджетних коштів, вважає своє працевлаштування на службу в МВС законним. Законним він вважає і виділення йому службового житла Печерською РДА. «Я чесно працював і нічого не крав», - заявив водій екс-міністра.

Також суд розпочав допит підсудного екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка.

Юрій Луценко зробив політичну заяву, а також дав вільні покази по справі. У своєму виступі він наголосив: «Я вважаю всі звинувачення безпідставними, які не мають доказів, а так звану кримінальну справу - політично мотивованою».

«Ця кримінальна справа – своєрідний суд над моїми чотирма роками на чолі Міністерства внутрішніх справ, над великою частиною мого життя. Більшість керівників вберігалися від такої перспективи, домовляючись із політиками всіх таборів, закриваючи очі на злочини людей під політичним прикриттям. Я цього не робив. І ось, як і погрожували мені регіонали, я в клітці суду.

Але я – щасливий, бо ця, з дозволу сказати, кримінальна справа, заради якої перелопатили всі можливі документи МВС, перевірили всі чутки і легенди опонентів, в результаті роботи групи Генпрокуратури з 24-ох слідчих в особливо важливих справах ми маємо саме таку кримінальну справу.

Це – відповідь тим, хто роками оббріхував мене, мою сім’ю, мою команду.

Я сказав усе по висунутим звинуваченням. Але вже сьогодні я можу сказати – ця справа приречена на виправдальний вирок», - наголосив Юрій Луценко.

9:50 Суд допитує Луценка

Сьогоднішнє судове засідання продовжилося допитом екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Суддя С.Вовк запитав, чи не бажає Ю.Луценко доповнити свої вчорашні вільні покази. На що останній зауважив, що бажає доповнити епізод щодо причини реєстрації у квартирі свого екс-водія Л.Приступлюка. За словами Луценка, однією із головних причин реєстрації у цій квартирі було отримання пошти, зокрема, повісток до суду та листів із погрозами на його адресу. Таким чином, за словами екс-міністра, він хотів уберегти родину від негативу.

Першими свої запитання ставлять представники державного обвинувачення.

На початку допиту на відповідь прокурора Лобаня Ю.Луценко привітав останніх з тим, що держзвинувачення нарешті зрозуміло, що його знайомство з водієм Приступлюком відбулося в 2003 році, а не «15 років тому, як це написано в обвинувальному висновку».

Він також зауважив, що не вважав за потрібне дізнаватися деталі про освіту Приступлюка.

Відповідаючи на питання про прийом на роботу Приступлюка в МВС, Ю.Луценко уточнив, що «його роль звелася лише до того, щоб дати вказівку начальнику департаменту кадрової служби М. Курку прийняти Леоніда Приступлюка на роботу водієм і наказав Леоніду Приступлюку відправитися в кадрову службу. «Більше ніяких дій я не робив і ніяких відомостей щодо цього не маю», - підкреслив він.

При цьому Луценко уточнив про те, що знав, що його водій Леонід Приступлюк до служби в МВС в органах раніше ніколи не працював.

«Я 4 лютого був призначений на пост міністра, а 5-го - приступив до роботи. Тоді ж я познайомився з водієм Юхименком. Через кілька днів я запитав у Москаля, чому водій представляється співробітником ДРПД», - зазначив екс-міністр і уточнив, що необхідність приймати на роботу водіїв міністра до Департаменту оперативної служби була придумана не ним, а інструкціями.

«Я не мав підстав не підписати підготовлений оперативними службами наказ про прийом на службу Приступлюка. На документі були всі необхідні візи, заперечень не було ні у жодного з департаментів», - пояснив він. Цей наказ, за словами екс-міністра, і став підставою в його рішенні про прийом Приступлюка на роботу в ДОС.

Луценко також зауважив, що завжди покладався на професіоналізм співробітників відповідних служб міністерства і не вважав за необхідне перепитувати їхню думку про кожного з тисяч осіб, які приймалися на службу в МВС.

Екс-міністр також повідомив, що вручав сотні нагород співробітникам органів внутрішніх справ. Ініціаторами нагороджень завжди виступали відповідні департаменти, перевіркою займався кадровий департамент МВС. При цьому Луценко уточнив, що суму нагороди також визначали працівники кадрової служби. «У мене не було підстав не візувати такі підписані та погоджені професіоналами накази», - сказав він. Луценко також підкреслив, що особисто нагороди своєму водієві не вручав. «Це не входило в мою компетенцію», - пояснив він.

Юрій Луценко також на прокурорське запитання повідомив, що у всіх міністрів внутрішніх справ працювали два водії - співробітники департаменту оперативної служби з правом водіння автомобіля. «Така практика була з 2001 по 2008 рік. Пізніше один з водіїв виконував функції помічника, другий значився в розвідці», - зауважив Луценко і додав, що водії працювали іноді при необхідності цілодобово.

У ході допиту Лобань поцікавився у Луценка, чи відомо йому, що анкетні дані співробітників ДОС секретні. Луценко сказав, що на той момент він цього не знав, але зараз може це підтвердити.

Прокурор запитав, чи знає Луценко, що згідно з внутрішніми документами МВС, співробітникам ДОС забороняється відкрито відвідувати приміщення правоохоронних органів і судів.

«Для мене це новина. Але одночасно це означає, що я роблю заяву про вчинення злочину, оскільки саме прокуратура викликала їх до суду. Хто тоді порушив цю інструкцію? Якщо ця заява про злочин прокурора Зінченко, то я не проти. Для мене це відкриття, що співробітник «сімки» не може перебувати в приміщенні міліції. Як це може бути, якщо мені в приміщенні міліції керівник «сімки» доповідав службові питання, а його привозив туди водій «сімки», - сказав він. Він підкреслив, що подібні внутрішні відомчі інструкції, якщо й були, то ніколи не повідомлялися жодному міністру, в тому числі і йому.

Прокурор продовжив допит і запитав, яким чином співробітник ДОС Приступлюк, публічно перебуваючи разом з міністром, виконував свої функції співробітника ДОС.

«По-перше, про це ви могли запитати на допиті у Приступлюка. По-друге, робив він це точно як і перший водій міністра Юхименко, і водії всіх інших міністрів. Для суду можу роз'яснити, що співробітники ДОС не працюють підпільно, це не партизани. Це люди, які знаходяться на вулиці, там вони збирають розвідувальну інформацію. Знаходяться з відкритими обличчями, а не в масках. Це тільки прокуратура може собі уявити, що розвідник ходить у масці анонімно, або в гримі, або в перуці, крадеться вночі по каналізації і в результаті дізнається інформацію. Співробітники міліцейської розвідки - такі ж люди, які, між іншим, і зараз знаходяться в приміщенні Печерського суду», - сказав Луценко.

Адвокат Ігор Фомін підкреслив, що прокуратура суперечить сама собі, оскільки близько 30 співробітників ДОС були викликані в суд свідками, давали свідчення, називали імена та місце роботи.

Після цього Луценко попросив вказати в протоколі засідання, що до нього не доводилися ніякі подібні інструкції, на які посилається прокуратура.

Продовжуючи відповідати на питання Лобаня, Юрій Луценко заявив, що підписував лист на ім'я прем'єр-міністра Ю.Тимошенко про зарахування стажу Приступлюку на вільнонайманих роботах в стаж роботи в органах МВС. При цьому він зауважив, що ще вчора відповідав на це питання детально: «Я вчора відповідав на це питання. Суд може звернутися в Генпрокуратуру, щоб Дмитру Лобаню вирахували із зарплати вчорашні три години роботи».

Говорячи про підписаний лист на Кабмін, Луценко також ще раз підкреслив, що крім його підпису в цьому документі були підписи також начальника кадрового департаменту МВС. «Проте в матеріалах справи міститься копія листа, яка не відповідає оригіналу... Що з нею зробили фальсифікатори цієї справи, не відомо...».

Прокурор Лобань захотів ще раз подивитися на лист МВС до Кабміну, який міститься в матеріалах справи. Судді оголосили 10-хвилинну технічну перерву для пошуку документа, щоб Лобань міг його ще раз вивчити.

Юрій Луценко повідомив, що не міг дати вказівки заступнику міністра МВС Михайлу Клюєву про зарахування стажу водієві екс-міністра Леоніду Приступлюку стажу на вільнонайманих посадах до стажу в МВС, оскільки перебував за кордоном. «Я не міг дати вказівки заступнику міністра Клюєву, починаючи з 24:00 30 жовтня 2008, так як з першої хвилини наступного дня я вже не був посадовою особою МВС. Де фізично я знаходився до посадки в літак, не має ніякого значення. У МВС 31 числа я не заїжджав. Тому не міг дати Клюєву наказ у своєму кабінеті», - пояснив підсудний.

Крім того, Луценко підкреслив, що відповідь віце-прем'єра А.Турчинова обробляв і візував вже Михайло Клюєв.

Відповідаючи на питання прокурора Клименка, Луценко зауважив, що Приступлюк не звертався до нього за допомогою в питанні отримання службового житла. Крім того, він зазначив, що не отримував таких клопотань від інших осіб. «Вони направляються прямим його начальникам. Я не був його керівником», - підкреслив Луценко.

Юрій Луценко підкреслив, що не контролював питання виділення житла Леоніду Приступлюку. При цьому він уточнив, що дізнався про те, що квартира екс-водія приватизована, тільки з матеріалів кримінальної справи.

11:05 Допити Луценка тривають

Прокурор Зінченко запитав екс-міністра Луценка, чи передбачається указом Президента про відзначення Дня міліції планування заходів у Палаці «Україна».

Юрій Луценко заявив: «Honorable sir, answering your question…»

У залі всі почали сміятися, включно із суддями, які оголосили термінову технічну перерву.

Після технічної перерви суддя Вовк попросив Юрія Луценка відповідати на питання прокурора українською мовою, оскільки можуть виникнути проблеми із занесенням відповідей в протокол.

Продовжуючи відповідати на питання Зінченка про проведення урочистих заходів, Луценко зазначив, що «ще з 1993 року, і в 2008 і в 2009 роках рішення приймалося на підставі пропозицій уповноважених на це підрозділів МВС, підготовлених в установленому порядку (кадрового департаменту МВС)». Крім того, всі деталі щодо урочистостей узгоджувалися, в тому числі і в 2008-2009 роках зі службами протоколу Адміністрації Президента, Кабінету міністрів і ВР.

На питання про те, чи відомо Юрію Луценко про оплату оренди Палацу «України» за рахунок бюджетних грошей, екс-міністр відповів: «Ніяких інших коштів МВС не має навіть теоретично».

Юрій Луценко ще раз зазначив, що «урочистий концерт з нагоди святкування Дня міліції не коштував бюджету ні копійки». А бюджетні кошти були витрачені лише на оренду залу, яка обійшлася в 300 тис. грн. Зал в Палаці «Україна» був орендований на добу, так як це мінімальний час, на яке можна зняти це приміщення для оренди. Луценко також зазначив, що питанням оплати оренди займався начальник фінансового департаменту МВС Копитов, а візували в 2008 році - заступник міністра В.Хоменко, і в 2009 році - А.Ембулатов. «Я особисто не підписував жодного платіжного документа, пов'язаного з відзначенням Дня міліції», - уточнив екс-міністр.

«Я категорично спростовую тезу прокуратури про те, що державні кошти були витрачені на святковий концерт. Вони не використовувалися!», - заявив Луценко і нагадав, що в 2008-2009 роках під час святкування Дня міліції по всій Україні були скасовані фуршети і салюти.

Відповідаючи на запитання того ж Зінченка, чи знайомився Луценко із змістом постанови Кабміну про економію бюджетних коштів на період економічної кризи, екс-міністр заявив, що «в даній постанові йшлося про святкові заходи, ювілеї історичних подій, святкування днів міст та інші заходи, які не передбачалися чинним законодавством, але постійно ініціювалися із місць».

Юрій Луценко також наголосив, що комплексна перевірка КРУ у 2009 році не виявила жодних порушень у діяльності МВС. Натомість повторна перевірка у 2010-му знайшла такі «порушення», тому Луценко «не визнає її результатів і ставить під сумнів її повторне проведення».

На цьому представники державного обвинувачення завершили допит підсудного Юрія Луценка.

Представники цивільного позивача відмовилися ставити запитання екс-міністру. Суддя Вовк перепитав їх ще раз про можливість поставити запитання підсудному, оскільки у них заявлений позов до Луценка.

«А ми їх переконали», - заявив Юрій Луценко.

12:00 Сторона захисту перейшла до допиту підсудного

Після технічної перерви представники захисту перейшли до допиту підсудного екс-міністра Ю.Луценка.

Відповідаючи на питання свого адвоката Олексія Баганця, Юрій Луценко заявив, що ніколи не порушував закон: «Я ніколи не порушував закон, в тому числі і пов'язаний із розграбуванням бюджетних коштів. І немає жодної людини, яка би наважилася мені це запропонувати». Він також спростував версію прокуратури про те, що вступав у змову з водієм Леонідом Приступлюком для розграбування державних коштів.

Говорячи про стосунки із водієм, Юрій Луценко зазначив, що «жодний із моїх водіїв – ні Приступлюк, ні Сидоренко – не були членами моєї родини. Так, у мене із ними були приязні стосунки, але виключно - службові».

Луценко також наголосив, що мав намір притягти до відповідальності тих, хто заподіяв шкоду державі. Як приклад він навів розкрадання державних коштів при незаконній приватизації «Криворіжсталі», коли збитки державі склали 20 мільярдів гривень.

«Боротьба із злочинністю була для мене головною у роботі в МВС», - наголосив Юрій Луценко.

Станом на 12:55 адвокат Олексій Баганець завершив допит свого підзахисного у суді.

Суддя Сергій Вовк оголосив обідню перерву до 13:45, після якої допит продовжиться.

14:00 Суд продовжив роботу

Після перерви судове засідання продовжилося.

Юрія Луценка допитує адвокат Ігор Фомін.

На запитання адвоката Юрій Луценко зазначив, що не має юридичної освіти. «Я не маю юридичної освіти. Всі мої накази перевірялися відповідними підрозділами МВС, зокрема юридичним департаментом», - зазначив він.

Щодо урочистих заходів з нагоди Дня міліції, Юрій Луценко зауважив, що серед запрошених та учасників були й вищі посадові особи. «Учасники урочистостей - по суті, прибули на збори, вислухати доповіді керівників», - зазначив він і додав, що «збори, зокрема і приурочені до Дня міліції, є законною формою роботи МВС».

Відповідаючи на запитання адвоката Ігоря Балика, Юрій Луценко також зауважив, що на урочистостях до Дня міліції були присутні представники прокуратури, але вони не говорили про порушення закону. «Не хочу уподібнюватися обвинуваченню і доводити суд до абсурду. Урочистості погодило керівництво держави», - додав екс-міністра.

Щодо зарахування стажу екс-водію та листа на ім’я прем’єр-міністра, Юрій Луценко наголосив, що такий лист «не має прямих правових наслідків». Він також уточнив, що відомі випадки відмови уряду зарахувати цивільний стаж до стажу служби в правоохоронних органах.

Ігор Фомін за дозволом суду запитав у підсудного Приступлюка, які грошові винагороди той отримував в МВС. Приступлюк зазначив, що «отримував премії 600, 500 і 3 по 100 гривень. І все!».

Захисник Ірина Луценко в ході допиту звернулася із запитанням до суддів: «У мене питання до суду, коли мій чоловік вже буде вдома». На що Вовк, сміючись, відповів: «Саме зараз це вирішуємо».

До допиту підсудного перейшли самі судді

Сергій Вовк запитав, чи всі міністри та заступники мали водіїв оперативного відділу. Юрій Луценко вкотре заявив, що «такими були всі водії керівників МВС, які мали доступ до таємних підрозділів». Він також нагадав судді, що таке пояснення отримав від свого заступника Геннадія Москаля.

Право на отримання житла Приступлюка визначала житлова комісія МВС. Про це на запитання судді вчергове сказав Луценко, уточнивши: «Чи має він право на квартиру, визначає комісія. До цього - має теоретичне право на житло». Екс-міністр також зазначив, що це питання погоджував керівник ДОС. «Мене поінформували - я не піддав сумніву», - додав він і наголосив: «Я тоді підписав десятки документів про потребу житла для працівників, які прибули з інших міст. Сумнівів не було».

Говорячи про особливості обов’язків Приступлюка, Юрій Луценко зазначив, що «Приступлюк повідомляв мені про обстановку там, куди ми їдемо, про можливі провокації, можливість аварій. Він не був просто водієм. Він, наприклад, повідомляв, яка оперативна обстановка на Майдані під час мітингів. І де й як діє там міліція».

«Особливості оперативної роботи мені доповідали в автомобілі. Водій не може бути працівником автогосподарства!», - ще раз наголосив Юрій Луценко.

Він також додав, що після призначення Приступлюка помічником міністра він менше виконував обов’язки саме водія. «Ми з ним менше їздили, але одні його обов’язки не заважали виконувати інші», - зазначив екс-міністр.

Екс-міністр також у відповіді на суддівське запитання зазначив, що «ніколи в житті не користувався «мигалками». Водій Сидоренко міг у годину пік дворами швидко вивезти мене на точку».

Станом на 14:40 у суддів закінчилися запитання?

Після невеликої паузи судді продовжили ставити запитання підсудному Луценку.

Зокрема, судді поцікавилися особливостями роботи водія у міністра. «Коли я запросив Приступлюка, я не знав подробиць посади водія міністра», - зазначив він. Луценко також зауважив, чому обрав водієм саме Приступлюка: «Якось з Луцька до Сум Приступлюк провіз мене за ніч. Я хотів мати такого класного водія».

Луценко також зауважив, що «посади водія міністра не існувало в штатному розкладі». «Кадровики вирішували, в яку службу взяти Приступлюка», - зазначив Луценко і додав: «Я дав доручення оформити Приступлюка як водія, і мені поклали на стіл всі узгоджені документи».

Суддя Вовк уточнив у запитанні: «Створення посади водія міністра ж не вирішить проблеми, адже він не може заїхати до управління розвідки?»

Юрій Луценко на це запитання наголосив у відповіді: «Водії автогосподарства не могли би заїхати в оперативну службу, сісти за кермо авта міністра і слухати розмови міністра!».

На уточнююче запитання судді екс-водій Приступлюк зазначив, що на посаді помічника міністра він поновив допуск до державної таємниці.

Щодо фінансового забезпечення водіїв міністра, Луценко також зауважив: «Оклади були примітивно малими. Оклад Приступлюка без «накруток» був 150 грн. Я плакав, коли це дізнався». «Де тут зловживання?», - запитав Луценко у суддів.

Він також додав, що отримував зарплатню міністра розміром у 10 тисяч гривень. Це менше, ніж заробітна плата його заступників, уточнив він.

Екс-міністр у ході допиту зауважив, що за час його керівництва апарат МВС скоротився на чверть.

Повертаючись до листа на Кабмін, суддя Вовк запитав у підсудного, чи цікавила його юридична складова зарахування цивільного стажу як міліцейського? На що екс-міністр відповів, що «не вважав, що мав повноваження перевіряти законність дій Кабміну».

15:10 Технічна перерва після допиту підсудного

Судді завершили допит екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

У зв’язку із завершенням стадії допиту підсудних суддя Сергій Вовк оголосив технічну перерву на 10 хвилин.

15:30 Запитань до Луценка більше не виникло

У зв’язку із тим, що у жодної із сторін не виникло більше запитань до підсудного екс-міністра Юрія Луценка, суддя Вовк оголосив перерву у засіданні.

Аби учасники процесу підготувалися до стадії доповнень, оголошено перерву до середи, 8 лютого 2012 року, до 10.00 ранку.

Інформація оновлюється за матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.