Обвинувачі Луценко доводять, що захист у суді не потрібен

О 10:00 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.


Нагадаємо, що судова колегія вже пройшла три стадії судового процесу, а саме – допит свідків з боку обвинувачення, дослідження матеріалів та допит підсудних.

На попередньому судовому засіданні 7 лютого 2012 року суд допитав підсудного екс-міністра Юрія Луценка.

У ході допиту Юрій Луценко заявив, що знайомий із Приступлюком із 2003 року, мав із ним приязні, але виключно службові стосунки, не цікавився його освітою та обрав його собі водієм через професійне водіння автомобіля.

При прийомі на роботу Приступлюка в МВС роль Луценка звелася лише до того, щоб дати вказівку начальнику департаменту кадрової служби М. Курку прийняти Приступлюка на роботу водієм. Луценко також підкреслив, що особисто нагороди своєму водієві не вручав. «Це не входило в мою компетенцію», - пояснив він. Крім того, Луценко підкреслив, що відповідь віце-прем'єра А.Турчинова про зарахування стажу Приступлюку на вільнонайманих роботах в стаж роботи в органах МВС обробляв і візував його заступник Михайло Клюєв. Ю.Луценко також підкреслив, що не контролював питання виділення житла Леоніду Приступлюку. При цьому він уточнив, що дізнався про те, що квартира екс-водія приватизована, тільки з матеріалів кримінальної справи. Юрій Луценко ще раз зазначив, що «урочистий концерт з нагоди святкування Дня міліції не коштував бюджету ні копійки».

«Я ніколи не порушував закон, в тому числі і пов'язаний із розграбуванням бюджетних коштів. І немає жодної людини, яка би наважилася мені це запропонувати», - наголосив Луценко.

10:15 Прокуратура заявляє ряд клопотань

Судове засідання розпочалося новою стадією доповнень.

Сторона державного обвинувачення заявила ряд клопотань. Вони просять суд викликати додаткових свідків по справі – Олександра Турчинова та Геннадія Москаля. Також вони просять долучити до справи інформацію із лікарні про лікування свідка Валерія Мельника, інформацію про перетин кордону Юрієм Луценком 30 жовтня 2008 року. Також вони просять надати інформацію із МВС про статус автомобіля міністра внутрішніх справ.

Для ознайомлення сторони захисту із заявленими клопотаннями суддя Вовк оголосив технічну перерву на 10 хвилин.

12:15 Адвокати також підготували клопотання

Після ознайомлення з документами захист екс-міністра також озвучив ряд клопотань.

Адвокати Ю.Луценка вимагають допитати ряд свідків. Серед них: заступник міністра МВС Олександр Савченко, екс-президент Леонід Кравчук, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, екс-міністр Кабміну Петро Крупко і екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Так, Леоніда Кравчука, на думку захисту, необхідно допитати через те, що він підписував Указ про святкування Дня міліції. Юлія Тимошенко підписувала постанову Кабінету міністрів про святкування Дня міліції в 2008 році.

Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про допит співробітників Палацу «України», в залі якого в 2008-2009 роках проходило святкування Дня міліції.

Крім того, до матеріалів справи, на думку адвокатів, необхідно приєднати акти ревізії КРУ, проведені в МВС в 2009-2010 роках.

Також захист попросив витребувати посадові обов'язки та посадові інструкції ряду співробітників департаментів МВС, а також - Пенсійного фонду.

Олексій Баганець, у тому числі, зажадав викликати до суду експерта Київського інституту судово-медичної експертизи Галину Ільчук.

За словами адвоката, в суді також необхідно допитати слідчих ГПУ Сергія Войченка та Олександра Деркача, а також першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна. Своє прохання він аргументував тим, що ряд свідків заявляли про тиск на них під час допитів на досудовому слідстві.

Окрім того, захист хоче прочитати в журналі Генпрокуратури, хто реально її відвідував під час слідства у справі Луценка протягом 2010 року. За словами адвоката Фоміна, суд має також перевірити, чи не порушувалися права підсудних під час слідства.

Адвокат підсудного екс-водія Сергій Поліщук у ході озвучення клопотань зазначив, що оскільки СБУ відповіло прокуратурі, що не знає про спецзасоби в службовому автомобілі екс-міністра Луценка, тому «слід витребувати журнал інструктажів в СБУ». Він також зауважив, що його підзахисний Приступлюк проходив інструктажі в СБУ щодо спецтехніки в автомобілі, отже «був не просто водієм».

20-хвилинна перерва у суді надана для ознайомлення із клопотаннями кожного з учасників процесу. На час перерви Юрія Луценка вивели із зали засідань.

Адвокат Ігор Фомін прогнозує, що у разі задоволення клопотань про виклик додаткових свідків для допиту в суді, судова колегія може оголосити кількаденну перерву.

12:30 Обговорення клопотань

Після перерви судова колегія оголосила обговорення заявлених клопотань учасниками судового процесу.

Прокурор В.Клименко висловив заперечення щодо залучення експертиз Костенка та Сірого, оскільки, на думку держобвинувачення, у справі вони не потрібні. Він також вважає, що адвокат О.Баганець протиправно пропонує суду користуватися своїми копіями. Прокурор також висловив упевненість, що витребування посадових інструкцій інших водіїв МВС у цій справі непотрібне. «Баганець намагається робити власне розслідування!», - заявив колишній учень екс-заступника Генпрокурора Баганця.

Представник держобвинувачення також ставить під сумнів допит свідків Кравчука, Тимошенко, Пинзеника та інших. На що Юрій Луценко заявив прокурору Клименку, що «ви не суд, щоб вирішувати, достатньо чи не достатньо доказів у справі!».

Прокурор Клименко також вважає, що допит Кузьміна та інших свідків виходить за межі цієї кримінальної справи. Підсумовуючи, він назвав безпідставними всі клопотання захисту. В його підтримку висловився і прокурор Д.Лобань.

Лобань також вважає, що оскільки Ренат Кузьмін проводив досудову перевірку у справі, а слідчі брали участь у слідстві, тому вони не можуть бути свідками у даній справі. Прокурор Євген Зінченко та представники цивільного позивача підтримали позицію обвинувачення.

***

Сторона захисту висловила ряд заперечень. Адвокат Фомін заявив, що у разі, якщо висновки спеціалістів надає обвинувачення, то чому сторона захисту, зі свого боку, не може цього зробити. На його думку, оцінювати висновки експертів – «функція суду, а не обвинувачення».

Він також наголосив: «Як можна оцінити ситуацію, якщо не порівняти рішення Луценка з іншими подібними рішеннями?». «Якщо обвинувачення навіть не вважає наші права обов’язковими, то не можна ж позбавляти нас можливості вислухати експерта!», - заявив прокурорам та суддям захисник Луценка.

Окрім того, адвокат нагадав, що під час судового слідства був доведений тиск на свідків. «Якщо докази отримані незаконно - справа має піти на дорозслідування», - наголосив Фомін.

Продовжуючи виступ, Фомін наголосив, що у суді адвокати мають право спитати у слідчого С.Войченка, «яка законодавча норма дає йому право керувати діяльністю адвокатів?». «Те, що слідчі чинили під час досудового слідства, можливо відтворити», - зауважив адвокат.

«Войченко, як «око государеве», визначав, хто з нас який том справи має читати», - нагадав Фомін і додав: «Я все життя в судах, але такого не бачив. В останній день, коли ми ще могли читати справу, на нас подали до суду!»

Він також запитав у суду, чому не може бути доказом по справі «акт КРУ, який не виявив жодних порушень в усьому МВС».

Ігор Фомін наголосив, що за час своєї практики в кожному судовому процесі надає висновки спеціалістів. «Якщо суд сумнівається в них, він може робити додаткову перевірку», - зауважив захисник.

Окрім того, він нагадав, що із заявлених державним обвинуваченням 148-ми свідків майже 50 із них «строєм пішли в канцелярію і сказали, що не можуть прийти на судове засідання».

Говорячи про додаткових свідків, Фомін запитав: «Якщо є постанова Кабміну, є її автор, то хіба оцінка виконання постанови потрібна обвинуваченню?»

У той же час він наголосив: «Чи перешкоджав хоч комусь встановити істину у справі Леонід Кравчук? Чому обвинувачення виступає проти виклику його до суду як свідка?»

Адвокат Олексій Баганець взяв слово і відразу зазначив, що «поважаючи рівність сторін, я не заперечую проти жодного клопотання обвинувачення». «Але обвинувачення доводить, що захист у суді не потрібен!», - заявив екс-заступник Генпрокурора України.

Він також наголосив, що законом не заборонено допитувати слідчих як свідків. «Стаття з переліком свідків цього не забороняє», - уточнив він.

Адвокат Ігор Балик зауважив, що усі висунуті захистом клопотання «висунуті через те, що слідство проведене неякісно». «Тому й слідчих ми викликаємо як свідків у цій кримінальній справі», - додав він.

Адвокат Оксана Дитинко, в свою чергу, зробила зауваження на клопотання прокурорів про те, що Геннадій Москаль «не може свідчити, бо був захисником Луценка». «Якщо викликані звинуваченням експерти у висновках плутали обставини справи, як можна їх не викликати і не розпитати?», - також додала вона.

Адвокат екс-водія Сергій Поліщук підтримав клопотання колег і зазначив, що «витребувані документи і свідки підтверджують позицію захисту».

Захисник Ірина Луценко у своїй промові зазначила, що під час досудового слідства «Войченко пробував вручати мені повідомлення після 21.00, коли його працівники стрибали на мене з кущів».

***

Підсудний Юрій Луценко заявив, що прокурори виступають проти допиту тих свідків, яких «вони не опрацювали». Говорячи про заявлених свідків з боку захисту, Луценко підкреслив: «Я Кравчуку як першому президенту довіряю більше, аніж Поплавському, інститут якого робив експертизу у моїй справі».

Щодо свідка Юлії Тимошенко, то Луценко запропонувати відвідати її: «Давайте поїдемо до Тимошенко у Качанівську колонію, якщо не можете викликати її як свідка».

Звертаючись до прокурорів та суддів, екс-міністр наголосив: «Не робіть Україну цапом-відбувайлом. Засудіть мене хоча б із видимістю законності!»

«Настає такий вік, коли роби - не роби щось рукою, то вже нічого не стане. Ваша справа розвалюється, що б ви не робили!», - наголосив він на адресу присутніх прокурорів.

Говорячи про додаткові клопотання сторони обвинувачення, Луценко зауважив на некоректно оформлених прокуратурою запитах. «Вони ж могли запитати, чи змінювала СБУ шифри на спецзв’язку в моєму службовому авто? А прокуратура хитро ставила питання СБУ, щоб спростувати докази захисту: «Чи знали вони про їхній спецзв’язок у моєму авто?», - зауважив екс-міністр.

Екс-міністр також зауважив, що всі посадові особи, які візують певний документ, несуть рівну відповідальність за нього. «Якщо дії всіх, хто підписував рішення разом зі мною, не мають складу злочину, то його не мають і мої дії!», - наголосив Луценко.

«Мій судовий процес вже й посол ЄС вважає ганебним. Якщо не допитаємо додаткових свідків, це ще раз вдарить по репутації країни», - вважає екс-міністр Луценко і просить суд підтримати клопотання захисту і далі «йти по закону, а не «по заказу».

***

Суд радиться на місці щодо заявлених клопотань обох сторін.

14:30 Суд прийняв рішення щодо клопотань

Після наради на місці суддя Вовк оголосив прийняте рішення.

Суд постановив задовольнити клопотання сторони державного обвинувачення повністю і викликати як свідків до суду Геннадія Москаля та Олександра Турчинова.

Клопотання сторони захисту суд задовольнив частково. Суд задовольнив клопотання про долучення до матеріалів справи переписки зі слідчими, висновки експертів від захисту, але у виклику самих експертів відмовляє. Також суд вирішив викликати до судової зали експерта Київського інституту судово-медичної експертизи Галину Ільчук.

Решту заявлених захистом клопотань суд відхилив, посилаючись на аргументи сторони обвинувачення.

Суддя Сергій Вовк також оголосив. Що на завтрашнє судове засідання викликаються свідки Олександр Турчинов, Геннадій Москаль та Галина Ільчук.

Судове засідання у четвер, 9 лютого 2012 року, призначене на 10.00 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  +0 #1 пншп 29 янв. 2012 г., 23:44:37
Надо же им найти работу

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.