У посиланнях захисту на Резолюцію ПАРЄ прокурори і суддя Вовк розгледіли тиск на суд

Фото youtube.comО 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що після допиту 87 свідків та прочитання 47 протоколів допитів свідків на досудовому слідстві у Генпрокуратурі суд перейшов у нову стадію процесу - дослідження доказів по кримінальній справі.

На попередньому судовому засіданні 27 січня 2012 року було досліджено п’ять томів кримінальної справи, зокрема, накази, розпорядження, довідки тощо.

Копію листа з МВС на Кабмін про зарахування стажу Л.Приступлюку на цивільних посадах до стажу служби в правоохоронних органах підсудний Юрій Луценко назвав фальшивкою, «сфабрикованою Генпрокуратурою на першому ж ксероксі».

Сторона захисту зробила чимало зауважень щодо матеріалів справи, зокрема, невідповідності сторінок, наявності документів тощо.

Екс-міністр Ю.Луценко зробив заяву про злочин. За словами Луценка, у матеріалах справи міститься довідка за підписом Служби внутрішньої безпеки МВС, у якій є такі формулювання, як «за інформацією оточення Луценка…», «через оперативні можливості ДАІ…», «оперативним шляхом було встановлено» і тощо. «Служба внутрішньої безпеки не має жодного права мати оперативні можливості. Я виявляю злочин, що за міністра Могильова служба внутрішньої безпеки абсолютно беззаконно, оперативним шляхом втручалася в діяльність Державної податкової адміністрації, на що не має жодних прав, перевіряла цивільних осіб, на що також не має жодних прав, без порушення оперативно-розшукової справи і без дозволу суду проводила оперативно-розвідувальні заходи», - заявив він. «Це фактично те, що інкримінувалося Луценку, Тарасенку і Павлєнову, хоча у нас є дозвіл суду і погодження з прокуратурою. А тут невідомі, які підписалися службою внутрішньої безпеки, проводили незаконні дії», - додав Луценко.

9:25 ПАРЄ прокурорам не указ?

Суддя Вовк оголосив про продовження роботи суду, де досліджуються матеріали кримінальної справи.

Захист Юрія Луценка оголосив ряд клопотань.

Олексій Баганець заявив клопотання про зміну запобіжного заходу своєму підзахисному, посилаючись на три основні пункти:

- Завершення допиту свідків по справі. Відповідно, Юрій Луценко вже не може «тиснути» на свідків, що було однією із причин арешту екс-міністра.

- Останні медичні огляди Ю.Луценка, рекомендації щодо термінового лікування.

- Резолюція ПАРЄ, яка була прийнята минулого четверга.

Ігор Фомін також заявив клопотання про зміну запобіжного заходу, базуючись на прийнятій Парламентською Асамблеєю ради Європи резолюції щодо України. «Асамблея відзначає зі стурбованістю повідомлення, що здоров’я колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього виконуючого обов’язки міністра оборони Валерія Іващенко, які перебувають в попередньому ув’язненні, стрімко погіршується, і що обом потрібне медичне лікування за межами тюремної системи», - написано в документі. У зв’язку з чим в резолюції висловлюється заклик звільнити цих осіб в очікуванні суду, щонайменше з гуманних причин.

Фомін наголосив, що виходячи з членства України в Раді Європи, виконання резолюції ПАРЄ є обов'язковим. Він також зазначив, що в цій резолюції вказано не лише про звільнення з-під варти українських політв'язнів, але й про звільнення конкретно його підзахисного – екс-міністра Юрія Луценка.

«За дану резолюцією проголосувала і делегація України. І виконання цієї резолюції ПАРЄ має обов'язковий характер, а не консультативний. Ми вважаємо, що вся спільнота Європи, всі парламенти Європи звернулись до цього суду, щоб звільнити Луценка з-під варти», - сказав він.

Адвокат Баганець, аргументуючи клопотання, заявив: «Враховуючи те, що підстав подальшого утримання Луценка під вартою немає, спираючись на резолюцію ПАРЄ про необхідність звільнення Луценка з-під варти, з принципу гуманності прошу шановний суд змінити запобіжний захід для Юрія Луценка».

Адвокат нагадав, що 27 грудня 2010 року Луценка взяли під варту, хоча законних підстав для цього не було. І вже другий рік Луценко перебуває в СІЗО.

Згідно з пунктом 7 резолюції ПАРЄ було відмічено надмірне застосування утримання під вартою в Україні без належних підстав. Адвокат також додав, що згідно з резолюцією ПАРЄ утримання в СІЗО має використовуватись лише як крайній засіб.

Баганець також наголосив, що суд у даній справі виносить «нічим не обґрунтовані рішення і погоджується з усіма доводами державного обвинувачення».

Дружина екс-міністра Ірина Луценко зробила акцент на погіршенні стану здоров'я її чоловіка за час утримання під вартою. «Доказом того, що пенітенціарна система лукавить, кажучи, що він не потребує лікування в медичній установі, є те, що останнім часом, коли Луценка привозять на суд, тут чергує «швидка допомога» з апаратом відновлення функцій серця. Цим вони побічно підтверджують, що не все нормально з його здоров'ям», - наголосила вона.

«Ваша честь, ви суддя з багаторічним стажем. Скажіть, будь ласка, чому Ландика, який тягає жінку за коси, можна виправдати? Чому сина Демішкана, який зізнався, що він прив'язав батарею до свого партнера і втопив його, можна виправдати? Чому співробітників правоохоронних органів, які, можливо ненавмисне, але вбивають людей, виправдовують? Чому вбивць, садистів наше правосуддя виправдовує і випускає?.. Я прошу вас змінити запобіжний захід. Прошу вас дуже, ваша честь. Мій чоловік не злочинець», - сказала вона, розплакалася і відразу після цього вийшла з зали.

Сторона звинувачення виступила проти задоволення клопотання щодо зміни запобіжного заходу, вказавши, що для цього немає підстав.

Юрій Луценко зажадав вивести його із зали судових засідань після того, як прокурор Клименко заявив про відсутність підстав для звільнення його з СІЗО.

Луценко обурився: «Ваша честь, можна мене вивести звідси? Бо я зараз скажу слова, які не сподобаються жіночій половині присутніх», - сказав він.

Проте суддя Вовк пояснив, що процесуальним законодавством не передбачена така дія, як «вивести із зали».

«Тоді за порушення порядку мене виведіть. Бо нахабна брехня цього недоумка, якого Баганець вчив, а він тепер хвалиться тим, що постійно йому голки ставить... Такого ідіотизму я не хочу терпіти, і чергову «швидку» я теж не хочу викликати . Виведіть мене за образу цього недоумка, цієї підлої людини, яка зарплату отримує тільки за те, що п'є кров, і продовжуйте цей концерт. Без мене», - сказав Луценко.

Порадившись на місці, суд зробив Луценку зауваження, але із зали не видалив.

«Мені повторити ще раз? Я можу посилити все, що я тут сказав», - наголосив Луценко.

Після цього Клименко продовжив свій виступ під обурені коментарі екс-міністра. Він заявив, що захист тисне на суд, а рекомендації ПАРЄ носять рекомендаційний характер.

«Як стверджує ініціатор клопотання адвокат Баганець, згідно з резолюцією консультативного міжпарламентського органу, необхідно звільнити підсудного з-під варти... Адвокат Баганець вдається до переказування політичних заяв, аналізу законопроектів та виступів високих посадових осіб у ЗМІ. Безумовно, такі аргументи відповідно до закону не можуть бути підставою для судового рішення», - зазначив обвинувач Клименко.

За його словами, адвокат Баганець в черговий раз дає упереджену оцінку обґрунтованості змісту Луценка під вартою, аналогічні клопотання вже розглядалися судом. «З цього, на мою думку, випливає один висновок - підстав для зміни або скасування обраного раніше запобіжного заходу Луценка не існує», - підсумував він.

Прокурор Євген Зінченко сказав, що в разі зміни запобіжного заходу підсудний не буде виконувати процесуальні рішення суду.

У відповідь на таку заяву Юрій Луценко сказав: «Прошу шановний суд вирішити, в якому суспільстві ми живемо - в тому, що описував Оруелл, або в нормальному».

«Шкода, звичайно, що Олексій Баганець ставив гарні оцінки цим неукам, які зараз демонструють своє гордовите ставлення. Мені це дуже нагадує 37-й рік. Я бачив ці фільми, коли занюхані неуки лейтенантики б'ють генералів, потім мочаться на них, а потім змушують їх підписувати протоколи, харкаючи кров'ю. В принципі, те ж саме відбувається зараз, тільки без фізичного насильства», - наголосив Луценко.

Судді видалилися в нарадчу кімнату.

11:25 З ким радився Вовк, аби відмовити захисту?

Майже півтори години радився Вовк із своїми колегами-суддями, аби ухвалити нове-старе рішення – клопотання захисту в зміні запобіжного заходу екс-міністру Ю.Луценку відхилити.

Суддя Вовк зазначив, що питаннями здоров'я Луценка опікується СІЗО, в якому утримується підсудний. Що стосується Резолюції ПАРЄ, в рішенні суддів сказано: «У Конституції України зазначено, що судді, при здійсненні правосуддя підкоряються лише закону. Із цього випливає, що вплив на суд, в будь-якій формі і з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення або не здійснення якихось процесуальний дій, або прийняття рішень - неприпустимий. При цьому не має значення, за допомогою яких засобів і на якій стадії процесу відбувається втручання».

Таким чином, суд вважає клопотання необґрунтованим і відмовив у його задоволенні.

***

Невгамовні судді продовжили вивчати томи кримінальної справи. Оголошуються протоколи допитів свідків.

Луценко майже на кожному протоколі звертає увагу суду на те, що заявляли свідки на суді. Так, щодо протоколу допиту екс-помічника міністра В.Мельника Юрій Луценко нагадав суду слова свідка під час допиту вже у суді, в якого «метелики перед очима літали, коли підписував протокол в прокуратурі».

12:45 Вже вивчили 10 томів справи

У ході вивчення матеріалів 10-го тому кримінальної справи суддя Оксана Царевич зачитала лист МВС, підписаний Ю.Луценком, до Кабінету Міністрів України щодо зарахування стажу на вільнонайманих посадах до міліцейського водієві екс-міністра Леоніду Приступлюку.

Луценко звернув увагу суду, що текст цієї копії не відповідає оригіналу листа.

Адвокат Ігор Балик підкреслив, що суд повинен керуватися лише оригіналами документів, а не їх копіями.

У свою чергу суддя О.Царевич зачитала ще одну копію. Цього разу листа колишнього віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова до МВС, що знову обурило Юрія Луценка. «Хто зліпив цю копію... І де справжній оригінал?», - заявив він.

«Через такі обставини світлокопії листа Луценка до прем'єра Тимошенко прошу доказом не визнавати», - звернувся Луценко до суду.

13:05 Після досліджень має бути гарний обід. У суддів

Суддя Вовк після дослідження 10-го тому справи оголосив у судовому засіданні обідню перерву до 13:45.

Влада продемонструвала фальшивість гасел про європейський вибір

Юрій Луценко прокоментував чергове рішення суду, відмовивши захисту у зміні йому запобіжного заходу.

«Сьогодні, як і очікувалося, суд як одна з гілок української влади продемонстрував фальшивість гасел про європейський вибір України, який озвучує команда Януковича. Ми все ж живемо за Оруеллом: «Брехня - це правда. Війна - це мир. Ненависть – це любов», - сказав він.

На думку Ю.Луценка, наслідками цього буде «бридливе дистанціювання європейців від брехливого та авторитарного режиму».

«Інший наслідок залежить від громадян України, більшість з яких декларує про європейський вектор розвитку. Він звучить дуже просто: хочеш в Європу – голосуй проти ПР», - наголосив екс-міністр.

14:00 Дослідження триватимуть до вечора

Після обідньої перерви ситі судді продовжити вивчати матеріали справи.

У суді відсутня захисник екс-міністра Ірина Луценко.

У ході вивчення матеріалів підсудний Луценко вкотре наголосив суддям на відсутності у матеріалах справи оригіналів більшості документів.

Тим часом суд перейшов до вивчення вже 12 тому справи.

Захист Луценка заявив клопотання про зміну порядку дослідження доказів. Адвокат Ігор Фомін зазначив, що дані економічних експертиз містяться у різних томах справи, а мають бути заслухані в одному засіданні. Тому адвокати звернулися до суду із проханням про допит економічних експертів, що співпрацювали зі слідством.

Прокурори виступили проти задоволення такого клопотання.

У свою чергу Луценко зазначив суддям: «Якщо суд не бажає затягувати розгляд і пізніше повертатися до допиту свідків, то клопотання захисту слід задовольнити».

Розглянувши питання на місці, судді вчергове не здивували своїм рішенням, відхиливши клопотання захисту щодо зміни порядку дослідження матеріалів справи.

15:00 Вивчається том 13-й

Швидкоглядним темпом продовжується вивчення матеріалів кримінальної справи. Наразі судді передивляються 13-й том справи.

***

Відповідаючи на закиди екс-міністра про пришвидшення судом темпу розгляду справи, суддя Сергій Вовк зауважив Юрієві Луценку: «Чому Ви впевнені, що скоро буде вирок? Можливо, буде дорозслідування справи?»

17:00 Дослідження на понеділок закінчилися

Після вивчення 15 томів кримінальної справи суддя Вовк оголосив перерву до вівторка, 31 січня 2012 року, до 09:05 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.