У справі Луценко продовжуються судові дослідження

Фото з відеоролика youtube.com31.01.2012 14:23 О 09:05 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Нагадаємо, що судова колегія продовжує дослідження доказів по кримінальній справі, і вже було вивчено матеріали 15 томів справи.

На попередньому судовому засіданні 30 січня 2012 року було досліджено десять томів кримінальної справи.

Окрім того, команда захисту екс-міністра заявила клопотання про зміну запобіжного заходу своєму підзахисному, посилаючись на три основні пункти:

- Завершення допиту свідків по справі. Відповідно, Юрій Луценко вже не може «тиснути» на свідків, що було однією із причин арешту екс-міністра.

- Останні медичні огляди Ю.Луценка, рекомендації щодо термінового лікування.

- Резолюція ПАРЄ, в якій вказано не лише про звільнення з-під варти українських політв'язнів, але й про звільнення конкретно екс-міністра Юрія Луценка.

Однак суд відхилив клопотання захисту в зміні запобіжного заходу екс-міністру. Суддя Вовк зазначив, що питаннями здоров'я Луценка опікується СІЗО, в якому утримується підсудний. Що стосується Резолюції ПАРЄ, в рішенні суддів сказано: «У Конституції України зазначено, що судді, при здійсненні правосуддя підкоряються лише закону. Із цього випливає, що вплив на суд, в будь-якій формі і з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення або не здійснення якихось процесуальний дій, або прийняття рішень - неприпустимий. При цьому не має значення, за допомогою яких засобів, і на якій стадії процесу відбувається втручання».

«Сьогодні, як і очікувалося, суд як одна з гілок української влади, продемонстрував фальшивість гасел про європейський вибір України, який озвучує команда Януковича. Ми все ж живемо за Оруеллом: «Брехня - це правда. Війна - це мир. Ненависть – це любов», - прокоментував рішення суду Ю.Луценко. На його думку, наслідками цього буде «бридливе дистанціювання європейців від брехливого та авторитарного режиму».

9:30 Дослідження тривають…

Після ранкової переклички судді перейшли до дослідження матеріалів16-го тому кримінальної справи.

У залі присутні представники іноземних посольств.

Серед документів судді вивчають представлені документи про освіту Л.Приступлюка.

10:20 Темп суду: одна година – один том

Судді перейшли до 17-го тому кримінальної справи.

Допити на стор. 16 та стор. 17 двох різних свідків написані одним почерком.

Захист зробив заяву про злочин, вчинений слідчим Войченком та прокурором Зінченком у частині фальсифікації матеріалів справи.

Юрій Луценко у зверненні до суду зазначив: «Допити двох свідків написані одним почерком і підписані одним підписом. Тому прошу в протокол занести мою заяву».

«Прошу, згідно з КПК, передати в Генеральну прокуратуру України повідомлення про вчинений злочин співробітниками служби внутрішньої безпеки Рівненського УМВС, які сфальсифікували протоколи допиту двох свідків, які містяться в томі 17 матеріалів кримінальної справи, а також слідчого Войченка та наглядового прокурора Зінченка, які долучили такі протоколи до матеріалів справи», - заявив екс-міністр Луценко.

Суддя Вовк направив заяву підсудного до Генпрокуратури.

Ще один цікавий факт, виявлений під час читання матеріалів – поняті Моцний та Каленич випадково траплялися слідчим на вулицях м. Києва понад 30 разів!

11:05 Застрягли на понятих

Після п’ятихвилинної технічної перерви суд продовжував досліджувати матеріали справи. Майже на кожній сторінці 17-го тому справи знову спливають одні й ті ж прізвища понятих – Моцного і Каленича, які дивним чином продовжують гуляти містом Києвом поруч із слідчими Генпрокуратури.

12:00 Пшонці вже вручили повістку в американський суд

Депутати від «Народної самооборони» вручили позовну заяву в американський суд Генеральному прокуророві України Віктору Пшонці під час зустрічі із ним у Генпрокуратурі.

Пізніше у присутності журналістів та суддів на судовому засіданні, що проходить у Печерському суді, народні депутати В.Ар’єв та Ю.Гримчак таку ж позовну заяву вручили і представнику обвинувачення, наглядовому прокурору у справі екс-міністра – Антону Зінченку.

Ідея Януковича замінити клітки в суді - погана ідея

Юрій Луценко розповів про всі мінуси пропозиції президента України Віктора Януковича замінити металеві клітки, в яких містяться підсудні в залах судових засідань, на прозорі.

«Це крок до погіршення умов підсудного. У пластиковій клітці буде сильно душно влітку, буде погано чути і буде обмежено конфіденційне від сторони обвинувачення спілкування підсудного з адвокатами», - написав журналістам екс-міністр.

12:22 Суд пішов на обід

Судова колегія оголосила обідню перерву в засіданні до 13:35.

До цього моменту було вивчено 20-й том кримінальної справи.

Відзначимо також, що т. 18 пропущений, оскільки містить секретні матеріали.

14:00 Післяобідні вивчення томів

Після обідньої перерви судова колегія повернулася до процесу вивчення матеріалів кримінальної справи.

У залі відсутні адвокат Ігор Фомін і захисник Ірина Луценко.

Юрій Луценко повідомив судді Вовку, що сьогодні прокурор Зінченко «отримав мультивізу без черг, безкоштовно».

«Прокурору вручили від мене повістку до американського суду, таким чином, він автоматично, безкоштовно отримує мультивізу в США. Такі ж позови отримали Віктор Пшонка, Ренат Кузьмін і, я думаю, в найближчі дні отримають ще кілька осіб, які приймали рішення про мій арешт», - повідомив Луценко.

Вивчаються матеріали 21-го тому справи. Юрій Луценко заявив, що суд не може розцінювати як докази покази упереджених свідків, а саме тих, кого він свого часу звільнив з МВС.

***

У залі суду - секретар посольства США, який спостерігає за перебігом подій.

***

15:00 22-й том вивчається

Судді вивчають 22-й том справи. Серед документів оголошується постанова про закінчення досудового слідства, датована 13 грудня 2010 року!

Нагадаємо, що одна із підстав для арешту Ю.Луценка – неявка на допити до слідчого Генпрокуратури протягом 14-24 грудня 2010 року.

Суд пішов на 10-хвилинну перерву.

Після перерви суд продовжив дослідження матеріалів справи.

У зв’язку із тим, що томи 24-30 стосуються епізоду по отруєнню Ющенка, який був виокремлений в окрему справу, не розглядатимуться. Таким чином, суд ще прискорив свою роботу.

Наразі розглядається том 31.

Вивчаються документи щодо відзначення Дня міліції.

Станом на 16:30 судді дослідили 32-33 томи справи.

У суді був зачитаний висновок кафедри режисури інституту Поплавського про те, що урочистості в Палаці «Україна» з нагоди Дня міліції є святковими. Нагадаємо, що на допиті у суді це питання розкрила Світлана Єрмоленко, завідувачка відділу стилістики та культури мови Інституту української мови Національної академії наук України, доктор філологічних наук, професор.

Ю. Луценко на цей лист зазначив: «Я дуже люблю Поплавського: повинен терпіти його творчість через те, що моя теща його слухає. Але скажіть мені, як може лист професора кафедри режисури естради та масових свят мати якесь значення в юридичній оцінці під час виконання наказу президента про святкування Дня міліції».

Також підсудний зазначив, що дана експертиза є мистецтвознавчою. «Якщо Луценку світить 12 років через те, що хтось в Інституті Поплавського вирішив, що урочисті заходи є святковими, то це - перебір навіть в нашій країні», - сказав підсудний.

Він також нагадав, що Поплавський визначив, що заходи, проведені в День міліції, - урочисто-святкові.

17:10 Невтомні судді-дослідники

10-хвилинна перерва додала сил і наснаги судовій колегії. Вони продовжують досліджувати томи справи.

Розглянувши 34-й том, судді вивчають матеріали наступного – 35-го тому кримінальної справи.

17:50 Вівторок у суді завершився

Суд, ознайомившись із матеріалами 35-го тому кримінальної справи, оголосив перерву у засіданні до середи, 1 лютого 2012 року, до 09:05 ранку.

Дякуємо за допомогу журналістам НБН та радіо "Свобода" ("Народна самооборона")

За матеріалами "Народної самооборон"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.