У суді над Луценко розпочалася стадія судових дебатів

 

О 9:30 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

На попередньому судовому засіданні 10 лютого 2012 року суд допитав свідків з боку державного обвинувачення - експерта Київського інституту судово-економічної експертизи Галину Ільчук та колишнього віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова.

Судді також зачитали ряд документів, що проходять як додаткові докази по справі.

Суддя С.Вовк оголосив про завершення стадії судового слідства. Судовий процес перейшов у стадію дебатів.

9:45 Суд перейшов до дебатів

Судова колегія Печерського районного суду оголосила про початок дебатів у судовому процесі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Першими виступають представники державного обвинувачення. Свою промову зачитує прокурор Дмитро Лобань.

Виступ не став несподіванкою. Прокурор упевнений, що в ході судового слідства провина екс-міністра Луценка та його екс-водія Приступлюка у частині незаконного працевлаштування екс-водія доведена. Прокурор у своєму виступі виокремив покази свідка В. Мельника. На думку Лобаня, цей свідок вводив суд в оману.

Від себе нагадаємо, що під час допиту в суді Мельник спростував всі свідчення на досудовому слідстві, заявив про тиск прокуратури і порівняв допит із тортурами.

***

У залі судового засідання присутні представники посольств Фінляндії, США, Швеції. Присутній також експерт Датського Гельсінського Комітетуз прав людини Мікаель Лінгбо.

***

10:30 Прокурори кажуть... на чорне - біле

Виступає прокурор Віктор Клименко. Він також наполягає, що під час судового слідства свідки та самі підсудні підтвердили вчинення злочину Юрієм Луценком. Клименко наполягав на злочині Луценка та Приступлюка в частині виділення однокімнатної квартири екс-водію. Як не дивно, але прокурор Клименко також посилався на свідчення В.Мельника.

11:15 Чорно-білий виступ прокурорів триває

Після технічної перерви прокурор Євген Зінченко також продовжить наполягати на винуватості підсудного Луценка. Доповідь прокурора присвячена епізоду кримінальної справи щодо відзначення Дня міліції у 2008-2009 роках. І знову доповідь побудована на показах усіх свідків, які начебто у суді підтвердили факт злочину.

Прокурор Зінченко, зачитуючи мовознавчу експертизу термінів «святковий» та «урочистий», зазначає, що термін «урочистий» не містить значення «радісна, приємна подія».

Це викликало сміх у залі. Додамо, що цю експертизу «провів» інститут культури імені Поплавського.

Прокурори вважають, що отримані від Ю.Луценка покази «свідчать про його нещирість перед судом, відсутність каяття за вчинені злочини».

Прокурор Дмитро Лобань пропонує суду визначити екс-міністру Юрію Луценку покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 4 роки 6 місяців із конфіскацією майна, 3 роки позбавлення права обіймати посади та позбавити звання держслужбовця.

Обвинувачення вважає пом’якшувальними обставинами позитивні характеристики, державні заслуги Юрія Луценка, а також наявність неповнолітнього сина.

Підсудному Леоніду Приступлюку прокурори пропонують визначити покарання у вигляді 3 років позбавлення волі умовно із випробувальним терміном.

«Також прокуратура просить стягнути матеріальну шкоду з Луценка та Приступлюка у розмірі 293 тисячі 891 грн. 23 коп. Стягнути з Луценка за завдану шкоду на користь МВС 643 тисячі 983 грн.», - сказав прокурор Лобань.

Рішення держобвинувачів Юрій Луценко також прокоментував: «А я думав, будете вимагати спалити мене на вогнищі».

Юрій Луценко заявив клопотання про дозвіл відеозйомки телеканалам.

12:40 Суд пішов на обідню перерву

Після технічної 10-хвилинної перерви Юрій Луценко ще раз заявив клопотання про допуск телевізійних камер та фотожурналістів на час його виступу та виступу його адвокатів. Відповідні клопотання від телеканалів надійшли адвокатам.

Суддя Вовк заявив, що раніше була винесена постанова суду про заборону фото- та відеофіксації у залі на час судового слідства.

На що Юрій Луценко зазначив, що судове слідство закінчилося, відповідно – постанова суду не має сили.

Суддя Вовк нічого не відповів з цього приводу і оголосив обідню перерву до 13:45.

14:00 Судові дебати продовжилися

Після обідньої перерви суддя Вовк продовжив судове засідання.

Наразі у суді виступає адвокат екс-водія Л.Приступлюка – Сергій Поліщук.

У своєму виступі адвокат наголошує на невинуватості його підзахисного Леоніда Приступлюка.

С.Поліщук заперечує підробку документів про участь Приступлюка в бойових діях. Адвокат також наголошує на тому, що докази участі Приступлюка у бойових діях не спростувало судове слідство. Відповідно, Л.Приступлюк пільгами користувався законно.

Говорячи про документи, які прокуратура закидає Приступлюку як підробні, адвокат наголосив, що навіть якщо Приступлюк використовував підробні диплом та військове посвідчення, то з того часу вже минув термін давності.

Адвокат екс-міністра також наголосив на службових стосунках Л.Приступлюка та екс-міністра Ю.Луценка. Факт змови між ними слідством не був доведений. «Будь-який особистий інтерес Луценка у наданні водію Приступлюку пільг відсутній», - зауважив у промові адвокат Поліщук.

Сергій Поліщук наголосив, що обвинувачення проти його підзахисного Леоніда Приступлюка спростувало судове слідство.


Адвокат Сергій Поліщук просить винести його підзахисному Леоніду Приступлюку виправдальний вирок через відсутність у його діях складу злочину.

14:35 Виступає захисник Луценка

Адвокат Олексій Баганець заявив клопотання про застосування фото- та відео фіксації судового засідання.

Суддя С.Вовк заявив, що це не передбачено КПК, а також відповідне рішення суду було ухвалено раніше.

Адвокат Олексій Баганець почав зачитувати свою промову.

Олексій Баганець заявив, що обвинувачення його підзахисного Юрія Луценка ґрунтується на припущеннях і доказах, отриманих незаконно. У ході досудового слідства мало місце штучне створення доказів обвинувачення. «Всі звинувачення грунтуються на вигадках і фантазіях слідства», - наголосив він.

Пояснюючи свої твердження, адвокат наголошує на тому факті, що на всіх наказах екс-міністра Луценка стояли візи відповідальних посадовців, які перевіряли законність, доцільність цих документів. «Однак службового розслідування в МВС щодо цих наказів не було!», - наголосив адвокат і зауважив, що факт службового злочину у складній структурі може бути доведений за умови визначення вини усіх відповідальних осіб. У такому разі, за словами адвоката, може йти мова не про посадовий злочин, а про управлінську помилку, а за це передбачена не кримінальна, а адміністративна відповідальність.

Адвокат екс-міністра також наголосив на відсутності матеріальної зацікавленості з боку Юрія Луценка.

Останню ревізію КРУ щодо фінансової діяльності МВС на чолі з екс-міністром Луценком, яка у матеріалах кримінальної справи фігурує як доказ злочину, адвокат Баганець назвав неповною та необ’єктивною.


Зупинившись на результатах експертиз документів під час досудового слідства, Баганець наголосив на тому, що експерт Галина Ільчук , яка проводила ці експертизи, економіст за фахом, не мала права робити висновки щодо юридичних підстав нарахування пенсій та пільг. За його словами, висновки економічної експертизи не можуть вважатися достовірними. Баганець наголосив, що слідчий Генпрокуратури у справі порушив вимоги статті 296 КК, змусивши експерта Галину Ільчук врахувати недоведені дані, вигідні слідству. «Експерт, викликана за нашої ініціативи, у суді визнала, що її висновки потребують перегляду», - додав адвокат.

«Баганець також зауважив, що експерт Галина Ільчук проводила експертизи і щодо справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Результати її експертиз по справі Тимошенко також викликали сумніви. Звертаю увагу на замовність експертизи», - наголосив Баганець.

Говорячи про наявність службового автомобіля у екс-міністра Луценка, адвокат наголосив на дії нормативних актів МВС, згідно яких службові автомобілі можуть закріплюватися не лише за водіями, а й за іншими працівниками міністерства. «На час прийому Приступлюка на роботу посади водія міністра в МВС не було», - наголосив адвокат.

Адвокат екс-міністра також наголосив, що службова перевірка щодо водія Приступлюка тривала лише два дні, причому після того, як його особову справу вилучили із МВС слідчі.

Він також наголосив на тому, що копія листа екс-міністра Луценка до Кабміну про зарахування стажу Л.Приступлюку, яка фігурує у матеріалах справи, не може вважається доказом. «Луценко засвідчив, що це не його лист», - наголосив адвокат. Він додав, що у разі невідповідності вимогам законодавства лист повертався без погодження. «Злочин у складній управлінській структурі може бути доведений лише за наявності умислу і мотиву у всіх підписантів», - ще раз наголосив Олексій Баганець.

О.Баганець також звинуватив слідство у тиску на свідків під час досудового слідства та наголосив на вибірковості в отриманні доказів. Він нагадав, що із 86 допитаних у суді свідків жоден не підтвердив провини Луценка, а також спростував твердження про його вину в протоколах допитів.

За словами захисника, свідків допитували вночі, часто незважаючи на їх втому, у протокол вносили неправдиві дані.

Баганець констатував про тиск на ключового свідка обвинувачення – Валерія Мельника. Він нагадав суду, що у ході судового слідства сам свідок показав, що його тримали у прокуратурі, не пускаючи в туалет, не даючи зробити перев’язку ран після важкої операції. Сам свідок Мельник визнав тиск слідства на нього.

Адвокат також наголосив на тому, що перед допитому у суді 7 жовтня 2010 року свідку Мельнику двічі телефонували із прокуратури з проханням підтвердити покази на допитах під час досудового слідства.

«Ваша честь, якби ж така ситуація була лише з Мельником. Але про це говорила свідок Василенко та інші свідки у суді», - наголосив Олексій Баганець. Зокрема, він додав, що свідку Василенко слідчі погрожували звільненням із роботи в МВС.

Юрій Луценко зробив зауваження, що свідка Богдану Василенко на цьому тижні звільнили із МВС після її свідчень по справі Луценка у суді.

Адвокат зауважив, що свідка Марецького слідчі допитували до 22.00, і він, маючи проблеми із серцем, підписав протокол допиту, не читаючи його. Свідки Курко, Сорока, Прилипко, Бойко, Пертук, Шумило, Кошиль, Левченко, Хоменко та інші вже у суді спростували протоколи своїх допитів. Свідка Бутейка допитували з 00.25 до 01.45 – вночі.

«Під час слідства порушувалися вимоги закону. Протоколи таких допитів не можуть бути доказами у справі», - заявив Олексій Баганець.

15:55 Технічна перерва

Суддя Вовк перервав виступ адвоката Олексія Баганця і оголосив технічну перерву на 10 хвилин.

16:25 Доповідь адвоката Баганця продовжено

Після 30-хвилинної перерви судове засідання продовжилося виступом адвоката Олексія Баганця.


18:15 Перерва у судовому засіданні

Адвокат Олексій Баганець завершив свій виступ.

Завершуючи свій виступ, адвокат Олексій Баганець попросив суд винести виправдувальний вирок екс-міністру Юрію Луценку.

Адвокат упевнений, що ні в ході досудового слідства, ні в суді вина Луценка встановлена не була: «Прошу суд постановити щодо мого підзахисного виправдувальний вирок у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину».

Суддя Вовк оголосив перерву до середи, 15 лютого 2012 року, до 9:30 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.