Суд над Луценко по епізоду отруєння Ющенко не відбувся

baganets03 04 2012

 

Як відомо, 2 квітня мало відбутися перше судове засідання по епізоду щодо так званого отруєння Ющенка, який був виокремлений в окрему справу 21 січня 2012 року.


Як написали прокурори в обвинувальному висновку, «екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, а також Олег Павлєнов та Володимир Тарасенко, будучи представниками влади та службовими особами, вчинили зловживання владою, тобто умисне використання службовою особою та представником правоохоронного органу влади всупереч інтересам служби, яке завдало істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам і інтересам Валентина Давиденка».

Нагадаємо, що Валентин Давиденко – екс-водій колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка - на допиті у суді 18.08.2011 р. заявив, що його права не порушувалися. Пізніше, пояснюючи свою участь у процесі, Давиденко повідомив: «Коли мене викликали в прокуратуру у справі, мені слідчий пояснив, що були порушені мої права» і продиктував, що саме має бути написано у заяві про нібито злочин проти нього.

Після закінчення допиту Валентин Давиденко заявив суду: «Я не вважаю себе ПОТЕРПІЛИМ».

Після допиту водія екс-заступника глави СБУ В.Сацюка Валентина Давиденка були зроблені фактичні висновки:

1. Давиденко не відчував проблем у зв’язку із оперативно-розшуковими діями, які велися відносно нього.

2. Він не користувався номерами мобільних телефонів, які вказані у матеріалах кримінальної справи та озвучені в обвинувальному висновку Генпрокуратури.

3. Заяву про те, що він є потерпілим у справі, Давиденку сказали написати у Генпрокуратурі.

4. Пересвідчившись у наданих в кримінальній справі матеріалах у суді про те, що оперативно-розшукові дії проводилися із погодженням з СБУ, Давиденко не вважає себе потерпілим.

О 9.30 ранку без запізнень суддя Анна Медушевська відкрила судове засідання.

Підсудний Юрій Луценко на засідання не був доставлений.

Суддя Медушевська пояснила, що на засідання не доставили екс-міністра через те, що не було отримано на це дозвіл, адже справа, за якою його засудили, знаходиться в Апеляційному суді.

Прокурор Дмитро Лобань та захисники Луценка заявили, що вважають за неможливе розгляд справи за відсутністю підсудного.

Суддя прийняла рішення перенести судове засідання на 23 квітня 2012 року на 9.30 ранку.


Після судового засідання, що не відбулося, Олексій Баганець, захисник екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, заявив пресі, що буде клопотати про закриття кримінальної справи за епізодом про розслідування отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка. Про це повідомив адвокат екс-міністра Олексій Баганець.

Адвокат зазначив, що звинувачення по цьому епізоду ґрунтується на постанові про продовження термінів проведення оперативно-розшукових заходів стосовно колишнього водія екс-першого заступника глави СБУ Валентина Давиденко, і на заяві самого Давиденко.

«Все, більше ніяких доказів по справі в матеріалах кримінальної справи немає», - сказав він.

Адвокат нагадав, що Давиденко на допиті сказав, що не вважає себе потерпілим. «А якщо законні права і свободи громадянина порушені не були, що є необхідною ознакою кваліфікації за статтею 364, яка інкримінується за цим епізодом Юрію Луценку, звичайно, що справа підлягає закриттю. Ми таке клопотання вже підготували», - сказав він.

Адвокат Баганець також запевняє, що екс-міністр упевнений, готовий боротися і відстоювати свою правоту в суді і по третьому епізоду своєї кримінальної справи. «Юрій Віталійович готовий боротися. Він вважає, що його позиція переконлива, що звинувачення надумане, тому він буде захищатися», - сказав Олексій Баганець.

Крім цього, він зазначив, що на зустрічах з Луценком в СІЗО вони переважно обговорюють стратегію захисту в Апеляційному суді. «Ми навіть по цьому виділеному епізоду з ним не говорили, тому що він абсурдний в принципі», - резюмував адвокат.

За матеріалами "Народної самооборони"

 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.