Обвинувачення пропонувало колезі Луценка по нещастю дати свідчення проти нього

lutsenko obvinuvacheni

 

Сьогодні о 8:15 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо незаконного продовження стеження за колишнім водієм першого заступника голови СБУ Валентином Давиденком.


На минулому судовому засіданні 10 липня 2012 року суддя Анна Медушевська, не дивлячись на протест підсудного Ю.Луценка, пробубніла собі під носа два протоколи допитів 15-го свідка з боку обвинувачення, екс-керівника слідчої групи ГПУ щодо отруєння Ющенка Галини Климович. У показах свідка Г.Климович було зазначено: «Ніколи ця справа не була на контролі у Луценка. Він не мав жодного стосунку до супроводу справи».

Юрій Луценко також обнародував свою заяву до генпрокурора Пшонки із вимогою відсторонити від займаних посад та порушити кримінальні справи проти осіб, причетних до його незаконного арешту та утримання під вартою. Суддя Медушевська ухвалила рішення направити цю заяву у Генпрокуратуру.

У той же час суддя відхилила клопотання як «заявлене передчасно» про виклик до суду 12 свідків з боку захисту.

Суд перейшов до наступної стадії процесу – вивчення матеріалів кримінальної справи.

08:34 Луценку в клітку поставили стіл

У Печерському суді розпочалося чергове засідання у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Суддя зачитує останній том справи.

На судовому засіданні присутні представники Європарламенту: колишній президент Польщі Александр Кваснєвський та колишній президент Європарламенту Патрік Кокс.

У зв'язку з їхньою присутністю, Луценку до клітки й поставили стіл.

09:41 Луценку не дали долучити документ для захисту


Суддя о 9:10 завершила зачитування матеріалів справи Юрія Луценка по епізоду про стеження за водієм екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Перед тим, як суд перейде до допиту підсудних, Луценко заявив клопотання про долучення до матеріалів справи інструкції.

"Я не зможу захищатись без цього документа. Я взагалі не розумію, як ви можете розглядати справу, не витребувавши документ, в порушенні якого мене звинувачують", - сказав Луценко.

Прокурори заперечили проти клопотання, мотивуючи це тим, що інструкція не згадується в обвинувальному висновку.

За кілька хвилин суддя відхилила клопотання захисту. Після цього вона оголосила технічну перерву.

Невдовзі представники Євросуду колишній президент Польщі Александр Кваснєвський та колишній президент Європарламенту Патрік Кокс залишили судове засідання.

Як розповіли «Українській правді» представники Народної самооборони, у середу вони зустрічалися з адвокатами Луценка та Іващенка, а в четвер відвідали безпосередньо самих Луценка і Іващенка у СІЗО.

Як зазначив адвокат Луценка Ігор Фомін, захисники надали всі необхідні документи, які б підтверджували порушення в рамках процесу.

"У нас не було мети їм нав'язувати свою точку зору, нехай вони розберуться самі. Ми їм передали достатньо матеріалів, щоб вони зробили висновки", - сказав він.

Думаю, що вони на цій стадії не будуть говорити про свої враження від процесу.

Після перерви, скоріше за все, суд перейде до допиту підсудних.

11:50 Слідчий у справі Ющенка обзивала міліціонерів імпотентами

Підсудний Олег Павленов, обвинувачуваний разом з Юрієм Луценком, вважає законними своєї дії щодо водія екс-заступника глави СБУ Сацюка - Валентина Давиденка.

Про це він заявив у своїх свідченнях на суді.

"Я вважаю невинним себе, Тарасенка й Луценка", - сказав він.

У свідченнях він підкреслив, що справа Давиденка підпадала під ОРС "злочин", строк давнини по якому в цьому випадку становив 15 років.

Він також відзначив, що в 2004 уведена інструкція про введення ОРС.

"Вона була відповідним чином затверджена, і нею керуються всі підрозділи. Однак в 2007 вийшла постанова, яка внесла нерозуміння й розбіжності. І нам дали рекомендацію брати дозвіл на продовження, тому що суди перестали давати дозволи на прослуховування", - пояснив він.

Павленов упевнений, що у відношенні Давиденка вони не порушили закон. Тим більше, що Галина Климович дала їм нову інформацію для обґрунтування стеження.

Після цього вони склали постанову й передали міністру.

"Я до цього міністра тільки раз на півроку бачив, коли він з машини виходив. Яка змова?", - запитав він.

Павленов не виключив, що потрапив на допит про знищення документів у справі Ющенка через те, що мав конфлікт із главою слідчої групи Галиною Климович.

"Знаючи, що в мене були тертя із Климович, думаю, він хотів одержати від мене компру.... Їй не подобалося, що ми місяцями не можемо вручити повістку Давиденку, і вона назвала нас міліцейськими імпотентами", - сказав Павленов.

Він відзначив, що провів місяць на поверсі Давиденка , щоб вручити йому повістку.

Як відомо, Павленова, Тарасенко й Луценко обвинувачують у незаконному продовженні постанови про стеження за водієм Сацюка Давиденком.

Сам Давиденко себе потерпілим не вважає.

У той же час Луценку й іншим обвинувачуваним загрожує 10 років в'язниці.

12:45 Колезі Луценка по нещастю пропонували дати свідчення проти нього

Підсудний Олег Павленов заявляє, що йому пропонували дати брехливі показання проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка перед тим, як проти нього порушили кримінальну справу.

Про це він заявив у своїх свідченнях на суді.

"Дзвонить мені слідчий Генпрокуратури Войченко і каже: "Приходьте!" Відповідаю: "Прямо зараз не можу, на роботі". "Приходьте після роботи", - відповідає Войченко. Відповідаю, що мені потрібно попередити адвоката. Він пропонує прийти без адвоката. Мовляв, нічого особливого", - розповів Павленов.

"Це було вже після арешту Юрія Віталійовича. Заходжу в кабінет до Войченка, а там ліворуч сидить Войченко, праворуч - представник МВС Чумаченко. Лежить газета з фотографією арештованого Луценка. Я розумію, що це психологічний тиск. І мені Войченко каже: щодо вас буде порушена справа, дайте свідчення по Луценку", - розповів підозрюваний.

"Як я можу дати вам свідчення, якщо я не можу нічого сказати?", - запитую. "Ми вам скажемо", - відповідає мені Войченко", - розповів Павленов.

"Я вважаю цей момент незаконним. Мені була по суті запропонована угода. Думаю, більшість свідків у справі так і стали свідками", - припустив обвинувачуваний.

14:33 Луценку помстився міліціонер, звільнений ним через 300 тисяч хабара?

Висновок комісії МВС по неправомірних діях Юрія Луценка є помстою Михайла Вершняка за своє звільнення.

Про це заявив підозрюваний у справі про незаконне стеження за водієм екс-заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком - Сергій Тарасенко.

"Якби я, Павленов і Троян розуміли, що ми робили щось незаконне, то нам простіше було знищити ці постанови", - заявив він у вільних показах.

"Але ніяких порушень не було", - запевнив Тарасенко.

За його словами, коли голова комісії МВС по цій справі Михайло Вершняк взявся за цю справу, він припустив, що це була справа по тодішній опозиції, тому знищені документи.

Тарасенко вважає, що Вершняк був ображений і на нього, і на Луценка.

"Нами задокументований наш колега, він був підлеглим Вершняка. Впіймався за 300 тисяч доларів хабара (на Одеському ринку 7 кілометр). Він дав покази на Михайла Вершняка, той 5 місяців на лікарняному був, а тут він помстився у цьому висновку МВС (який визнав винним Луценком)", - заявив Тарасенко.

Раніше адвокат Луценка Баганець заявив, що обвинувачуваний екс-голова МВС двічі звільняв Вершняка з високих посад.

Наступним після Тарасенка мають допитувати Луценка.

На цьому суд оголосив перерву в судовому засіданні до вівторка, 17 липня 9:15.


Таке рішення ухвалила суддя Ганна Медушевська.

Слід наголосити, що перед цим Юрій Луценко просив врахувати його інтереси і не призначати на 17 число засідання, оскільки в цей день йому мають надати медичну допомогу.

"Я прошу вас не призначати засідання на цей день, оскільки на цей день мені призначено надання медичної допомоги. Якщо ви знову відмовите мені в цьому праві, ви можете не дочекатися кінця судового процесу", - сказав він.

Як відомо, це вже другий раз, коли суддя призначає засідання на день, коли Луценку мали надати медичну допомогу.

У п’ятницю суд завершив слухати свідчення підсудних Олега Павленова та Володимира Тарасенка. Обидва вказали на законність своїх дій, погодження їх з Генпрокуратурою, зокрема, зі слідчим у справі отруєння Ющенка Галиною Климович.

Також обоє підтвердили, що на них чинився тиск слідчим Войченком і їм фактично пропонували дати свідчення проти Луценка в обмін на непорушення справи проти них.

"Ми зустрілися з Павленовим 31 грудня, і я йому сказав – у нас є два варіанти: поганий – нас посадять, і ще гірший – ми поступимося совістю", - сказав Тарасенко.

Крім того, Тарасенко повідомив, що перед ухваленням постанови він отримав документи від Олексія Донського щодо нової інформації по Давиденку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.