У справі Луценко обвинувачення поміняло коней на переправі

koni lycenko

 

Сьогодні о 8:15 ранку продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо незаконного продовження стеження за колишнім водієм першого заступника голови СБУ Валентином Давиденком.


На минулому судовому засіданні 17 липня 2012 року суд допитав екс-міністра Юрія Луценка. Міністр детально пояснив дію внутрішньої інструкції 007, погоджену із Мінюстом, яка стала частиною українського законодавства. Саме цим документом роз'яснюється ведення оперативно-розшукової справи (ОРС) категорії «злочин». Луценко також нагадав, що стеження за Давиденком було погоджено із Генпрокуратурою, а також рішенням судді Апеляційного суду м. Києва. Резюмуючи свій виступ, Луценко також зазначив, що графологічна експертиза встановила, що дату на постанові про подовження стеження за Давиденком ставив не Луценко. «Дата 06.08.2009 була поставлена після того, як Луценко підписав документ. Але слідство не звернуло на це увагу», - сказав Луценко.

Після завершення стадії допитів підсудних прокурори заявили клопотання про оголошення перерви для підготовки додаткових матеріалів по справі. У відповідь захист заявив клопотання про закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину і винесення виправдального вироку. Проте суддя Медушевська після наради постановила задовольнити прокурорів, а не клопотання захисту.

Прокурори змінили обвинувачення

Судове засідання розпочалося із зачитування постанови прокурорами. Генеральна прокуратура змінила обвинувачення екс-міністру Луценку із зловживання службовим становищем (ст. 364 КК) на службову недбалість (ч. 1 ст. 367 КК), за що передбачено покарання у вигляді штрафу, виправних робіт або обмеження волі до 3-х років.

Прокурор Дмитро Лобань пояснив необхідність зміни обвинувачення тим, що в ході судового слідства було встановлено, що Луценко не мав злого умислу порушити права потерпілого Валентина Давиденка, оскільки не знав, що його заступник Петро Коляда закрив оперативне провадження. Як міністр внутрішніх справ, Луценко мав перевірити це, але не зробив цього, і, на думку прокуратури, це й є проявом службової недбалості.

«Луценко міг подовжити строк постанови щодо Давиденка лише в разі причетності до тяжкого злочину. Однак з постанови не вбачається причетності Давиденка до отруєння Ющенка», - було також вказано у постанові прокурорів, зачитаній Євгеном Зінченко.

Прокурори видали підсудним Павлєнову та Тарасенку, а також адвокатам копії постанови для ознайомлення. Луценко зауважив прокурору Клименку: «За це ти «отримаєш бонус», коли тебе будуть судити за перевищення службових повноважень».

Проте постанова не була видана екс-міністру, на що обурений Луценко знову наголосив на порушенні КПК з боку судді. Його підтримав і нардеп Юрій Кармазін, який звернувся до судді як заступник голови комітету ВР з правосуддя: «Суд, тобто суддя має видати підсудному документи».

«Юра, це перемога. Вони на весь світ визнали, що немає складу злочину. Це - перше, по-друге, це перший крок до визнання повної фальсифікації справи і взяття судді під варту», - сказав Кармазін Юрію Луценку.

«Я знаю», - посміхаючись, відповів йому екс-міністр.

Після оголошення постанови прокуратури суддя Медушевська оголосила перерву у судовому засіданні, аби підсудні та їхні захисники змогли ознайомитися із цією постановою та підготуватися до наступного засідання.

Наступне засідання відбудеться у середу, 25 липня 2012 року, о 9.15 ранку.

Захист готує касаційну скаргу на рішення у першій кримінальній справі

Захисники екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка готують касаційну скаргу на рішення Печерського райсуду у першій кримінальній справі, за якій Луценка засуджено до чотирьох років позбавлення волі. Про це повідомив захисник Олексій Баганець.


Адвокат зауважив, що захист чекав рішення Європейського суду з прав людини по цій справі, тому не поспішав із поданням скарги.

«Ми чекали на рішення Європейського суду, який би підтвердив нашу позицію, що відносно нашого клієнта грубо порушувалися права. Після того, як таке рішення було прийняте, ми почали готувати касаційну скаргу», - сказав Баганець і наголосив: «У нас ще залишається місяць строку для її подачі, ми обов'язково це зробимо в строк».

У касаційній скарзі, за словами адвоката, буде використано не тільки рішення Євросуду від 3 липня 2012 року щодо незаконного затримання і арешту Юрія Луценка, а й сьогоднішня постанова прокуратури про зміну обвинувачення у справі щодо незаконного стеження.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.