У справі Луценко прокурорів звинуватили у блефуванні

lutsenko blefuvannya

 

О 8:15 ранку сьогодні продовжилося судове засідання по кримінальній справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо службової недбалості у рамках розслідування справи по отруєнню екс-президента В.Ющенка. На минулому судовому засіданні 25 липня 2012 року суддя Анна Медушевська відмовилася викликати до зали суду потерпілого по справі Валентина Давиденка, чим порушила ст. 277 КПК. Вона обмежилася лише оголошенням змісту телеграми , яка надійшла від потерпілого, в якій він вказав, що не вважає себе потерпілим у цій справі і просить суд його більше не турбувати.


Підсудні Тарасенко, Павлєнов, а також екс-міністр Луценко відмовилися давати вільні покази по справі, поки до суду не буде доставлений «потерпілий».

Луценко також заявив клопотання про відвід прокурорам за порушення норм КПК, а також грубе порушення прав потерпілого Давиденка. Луценко заявив і про виклик до суду справжнього «потерпілого» у цій справі – Віктора Януковича.

Суддя, звичайно, відхилила ці клопотання, перенісши судове засідання із формулюванням – для підготовки сторони захисту до стадії доповнень.

8:25 Луценко: Я дома не ночував

Пояснюючи на початку судового засідання відсутність захисника Ірини Луценко, екс-міністр зазначив: "Я сьогодні дома не ночував, тому не знаю, чому відсутня моя дружина".

Суддя Медушевська продовжила судове засідання без Ірини Луценко.

Адвокат Терещук заявив клопотання про повторний виклик свідків, які вже свідчили в цьому процесі, але тоді обвинувачення було по незаконному стеженні, а зараз воно перекваліфіковано у службову недбалість.

Адвокат також просить повторно викликати потерпілого Давиденка, щоб розуміти, яка шкода йому заподіяна і в якому розмірі.

Адвокат також наголосив, що у своїх вільних показах підсудні у залі суду зазначали на незаконних діях слідчих ГПУ Войченка та Точиліна під час допитів на досудову слідстві, оскільки їх питання зовсім не стосувалися порушеної справи. Тому, на думку адвоката, вони також мають бути допитані в суді, оскільки вони чинили тиск на підсудних та свідків.

Адвокат Терещук також наголосив на тому, що слідчий ГПУ О.Донський, який вів цю справу станом на серпень 2009 року, має також бути допитаний у суді для повноти картини судового слідства.

Адвокат також просить витребувати з Апеляційного суду постанови про проведення оперативно-розшукових заходів щодо Давиденка.

Терещук також просить витребувати з МВС інструкцію 007 щодо ведення ОРС різних категорій. "Ми тоді встановимо істину, вивчивши цю інструкцію", - наголосив адвокат.

Резюмуючи, адвокат ще раз попросив задовольнити його клопотання та доєднати до матеріалів кримінальної справи.

Адвокати підсудного Володимира Тарасенка - Серга та Каленюк також наголосили на необхідності доповнення слідства протоколами допитів свідків на досудовому слідстві, викликом свідків у суд. Він також наголосив на блефуванні прокуратури у справі і явних помилках, які вони робили і роблять.

Адвокат Олексій Баганець, перш ніж оголосити клопотання про доповнення, заявив протест на дії головуючої в частині порушення ведення процесу.

"Ви й зараз порушуєте процес, тому що не ставите на обговорення кожне клопотання окремо, заявлене від адвокатів. Відповідно до КПК, кожне клопотання обговорюється окремо", - наголосив Баганець.

Адвокат просить ще раз витребувати інструкцію МВС, постанови Апеляційного суду щодо подовження термінів стеження за Давиденком, виклик усіх свідків.

Баганець також просить долучити до матеріалів справи статтю журналіста М.Найєма, в якій він опублікував довідку щодо розслідування справи про отруєння Ющенка.

Адвокат Ігор Фомін оголосив лист до суду від народного депутат Юрія Кармазіна, в якому він просить долучити до матеріалів справи рішення міжнародних інстанцій.

9:25 Луценко наголошує на порушеннях з боку судді

Перед виголошенням своїх клопотань Луценко також наголосив на порушеннях КПК з боку Медушевської. "Якщо готовий вирок, який треба лише прочитати, то вибрали правильний варіант - всі оголошують свої клопотання, а ви одним рішенням їх відхиляєте", - уточнив він.

"Але, як сказав Гаррі Каспаров, має бути гуманізація сталінського правосуддя", - додав Луценко.

Поки Луценко заявляє свої клопотання, суддя Медушевська відводить свій погляд у вікно.

Головне клопотання від Луценка - вилучення із МВС інструкції за номером 007 за підписом М.Вершняка, зокрема розділ 6 пункт 6-7. Луценко наголосив, що ця інструкція завізована Мінюстом, а отже - законний акт. Саме завдяки цій інструкції можна з'ясувати, що заступник міністра Коляда не мав права підписувати постанову про закриття справи щодо стеження за Давиденком.

"Якщо ми хочемо встановити істину, а не виконати політичне замовлення, треба викликати Донського", - додав він. "Вже всі знають, хто отруїв Ющенка, навіть журналіст Найєм про це знає, але прокуратура цього не знає", - наголосив Луценко.

"Досі немає у матеріалах справи базової постанови про заведення справи 109/07, то що ж ми тут розслідуємо", - наголосив він і вимагає витребування постанови про заведення ОРС.

"Чи будуть у цій клітці Голомша і Перч, які дають згоду на продовження ОРС. Адже вони такі ж посадові особи. Якщо винний Луценко, то винні й вони", - наголосив Луценко.

"Нам потрібний лист-ознайомлення із заведенням ОРС категорії "злочин", щоб встановити істину, адже там є підписи Перча і Голомши", - додав екс-міністр.

Луценко також наголосив: "Підставою для прослуховування телефонів Давиденка була постанова Апеляційного суду, що вказано у матеріалах кримінальної справи. Цей документ підписаний заступником Євдокимовим та керівником ДКР Паскалом. Але у новій постанові прокурори написали, що це ми з Тарасенком та Павлєновим придумали".

"Ми діяли виключно на підставі рішення Апеляційного суду. Якби його не було, тоді б ми сіли. Нам потрібно вивчити цю постанову", - наголосив він.

Луценко ще раз наполягає на витребуванні довідки за підписом слідчого Генпрокуратури Донського, а також його виклику до суду для допиту. Адже саме Донський мав доступ до всіх матеріалів слідства і має точну інформацію про можливу причетність Давиденка до отруєння Ющенка.

"Я вимагаю виклику до суду свідків Перча та Голомши. Вони не були допитані у досудовому слідстві по нашій справі. Перч має постати перед судом і відповісти на питання - якщо його підпис є на листі-ознайомленні - чи досліджував він законність ведення ОТЗ щодо Давиденка. Теж має відповісти і Голомша як заступник Генпрокурора", - наголосив Луценко.

"У суді має бути допитана і Марія Приндюк, суддя Апеляційного суду, яка дала дозвіл на продовження ОРС щодо Давиденка. Саме вона несе відповідальність за обмеження прав Давиденка", - уточнив екс-міністр.

"Ставити під сумнів рішення Марії Приндюк неможна, я з повагою до неї ставлюся", - додав Луценко.

"Я прошу долучити п'ять документів: інструкцію 007, довідку за підписом Донського, постанову про заведення ОРС, лист-ознайомлення з матеріалами ОРС і постанову Апеляційного суду. А також викликати до суду чотирьох свідків - Донського, Перча, Голомшу та Приндюк", - резюмував Луценко свої клопотання.

10:00 Обговорення клопотань

"Я бажаю дати свідчення як обвинувачений після того, як вами буде оголошено рішення про виклик додаткових свідків", - заявив Олег Павлєнов.

Адвокат Каленюк наголосив на спірному питанні про істотну шкоду так званому потерпілому Давиденку з боку підсудних. Адвокат просить викликати до суду як експерта народного депутата Ю.Кармазіна, одного із розробників КПК.

Підсудні Тарасенко та Луценко також відмовилися свідчити без обговорення та рішення суду щодо заявлених клопотань.

Прокурор Клименко заявив позицію обвинувачення, що заявлені клопотання про виклик додаткових свідків, витребування матеріалів виходять за межі справи, яка розглядається. (Далі пішли стандартні фрази про необгрунтованість та незаконність вимог захисту).

"Задовольнити клопотання адвоката Серги про залучення до матеріалів справи характеристики підсудного Тарасенка та його нагороди. У решті клопотань - відхилити", - сказав прокурор Клименко.

Прокурор Лобань, порадившись із колегами, сказав, що Кармазін не є учасником процесу, тому не може бути допитаний у якості експерта.

Прокурор Зінченко вважає, що захист не зазначив причин для виклику додаткових свідків.

***

"Останній виступ прокурорів - це відро бруду на правосуддя", - заявив підсудний Павлєнов і наголосив, що суд жодного разу не задовольнив клопотання захисту.

Адвокат Каленюк наголошує, що Кармазін має бути викликаний як розробник КПК.

Адвокат Серга наголосив, що свідки - це люди, які брали участь у подіях. Він просить у судді виконати вимоги по виклику додаткових свідків.

Підсудний Тарасенко наголосив: "Ви маєте задовольнити наші клопотання".

Адвокат Фомін зазначив, що ми вислухали усі клопотання, а у підсумку обвинувачення заявило про непотрібність заявлених клопотань. "Ми бачимо пряме юридичне шахрайство", - наголосив Фомін. "Ми маємо допитати свідків із Генпрокуратури і Апеляційного суду і з'ясувати, адже, можливо, вони скоїли службову недбалість, а не мій підзахисний", - додав адвокат.

"Ні Павлєнов, ні Тарасенко, ні Луценко не можуть обмежити чиїсь права, адже це виключна компетенція суду. Чи нащо нам тоді суд? Голомша і Приндюк мають дати відповідь на ці запитання. Так як і Давиденко має сказати, яка шкода йому була заподіяна", - додав Фомін.

"Усі заявлені клопотання захисту - обгрунтовані. Прошу їх задовольнити", - резюмував Фомін.

Адвокат Ігор Балик зазначив, що кожне заявлене клопотання було обгрунтоване, але держобвинувачення навмисно не хоче цього чути. "Це хіба позиція - одним реченням перекреслити усі клопотання?", - обурився адвокат.

Адвокат Олексій Баганець зазначив, що усі клопотання захисту судом відкидаються, натомість задовольняються усі без виключення клопотання обвинувачення. "Нас це вже не дивує", - додав він. Жодне клопотання захисту не порушує вимоги ст. 275 КПК, зазначив Баганець.

"Я не бачу жодних підстав для відмови у задоволенні клопотань захисту", - резюмував Баганець.

Юрій Луценко вимагає від прокурорів "хоча б робити розумне обличчя". "Ви маєте встановити істину, а не слухати дебілів від прокуратури", - заявив Луценко судді Медушевській. "Дайте мені право захищатися!", - наголосив екс-міністр.

Луценко назвав "дебільними" висновки прокурорів щодо заявлених клопотань захисту.

"Немає справи про порушені права Давиденка. Є справа про порушені амбіції Януковича. Ви людина, від якої залежить - ви суд чи сталінська трійка. А в 30-40 роки минулого століття прокуратура виносила у п'ять разів більше виправдальних вироків, ніж зараз. Ви порушили в цьому процесі все, що можна було. У вас є останній шанс - задовольнити наші клопотання. Я вимагаю задовольнити мої конституційні права", - заявив Луценко. (Суддя відсторонено дивиться у вікно, у зал, але не в очі Луценку).

Усі підсудні та їх захисники наголошують на задоволенні усіх клопотань та заяв захисту.

10:50 Суддя пішла думати

Після усіх виступів Медушевська видалилася в нарадчу кімнату.

13:00 Суддя радилася 2 години 15 хвилин

Після повернення із нарадчої кімнати суддя Анна Медушевська, опрацювавши всі клопотання підсудних та адвокатів, дослухавшись до позиції трійки прокурорів, постановила: задовольнити клопотання адвоката Серги у частині долучення до матеріалів справи характеризуючих з позитивної сторони підсудного Тарасенка документів, інші клопотання щодо виклику додаткових свідків та витребування документів із МВС і ГПУ - відхилити. Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя продовжила засідання.

Луценко відразу заявив клопотання про занесення зауваження на дії головуючої у довільному тлумаченні заявлених раніше клопотань.

"Ваші дії направлені виключно на затвердження наперед підготовленого обвинувального вироку", - заявив Луценко судді Медушевській. - "Ви дієте всупереч усім законним актам. Суддя Медушевська свідомо зайняла звинувальну позицію і свідомо перешкоджає встановленню істини з боку захисту!"

"Громадянка Медушевська має затямити, що вона відповідатиме за свої ганебні та незаконні дії при будь-якому рішенні суду", - резюмував Луценко.

13:16 Доповнення показів

Підсудний Олег Павлєнов вчергове наголосив, що у діях усіх підсудних немає не лише складу, а й події злочину. "Навіть не дивлячись на те, що змінили статтю обвинувачення, я не збираюся радіти, тому що я невинуватий!", - заявив підсудний.

Підсудний в деталях знайомить суддю із правилами ведення оперативно-розшукових заходів. Він наголошує на дії внутрішньої інструкції МВС 007, затвердженої Мінюстом. Ця інструкція не лише не доповнює закон про ОРД, а "ставить все на місця".

Павлєнов пояснює у деталях ведення справи категорії "злочин", термін давності якої - 15 років.

Суддя Медушевська відверто засинає під пояснення Павлєнова!

"Про яку істотну шкоду може йти мова, якщо Давиденко не вважає себе потерпілим! Це Генпрокуратура нанесла йому шкоду, і слідчі мають нести за це відповідальність", - наголосив Павлєнов у ході свідчень.

Резюмуючи, підсудний Павлєнов наголосив: "Обвинувачення давно живе в епоху мраку. Вони й вас примушують жити в епоху мраку та вигоди, пропустивши епоху закону".

У прокурорів не знайшлося питань для підсудного.

Луценко зазначив, що у цьому суді питання ставити не варто, бо суду вони не потрібні.

***

Підсудний Тарасенко також розширив свої попередні покази.

Він також зупинився на поясненнях щодо ведення ОРС категорії "Злочин".

Він ще раз звернув увагу судді, що справа щодо Давиденка була заведена не як окрема категорія "захист", а в рамках справи категорії  "злочин".

"Звинувачення нас у службовій недбалості - від безсилля прокуратури, бо вони не знають, що з нами робити", - уточнив Тарасенко.

За словами підсудного Тарасенка, спочатку справу про прослуховування Валентина Давиденка хотіли розкрутити до прослуховування лідерів опозиції.

"Коли Вершняк взяв цю справу, він почав кричати: "А це вони прослуховували опозицію, і хотів розкрутити з цього гучну справу. А коли зрозуміли, що нічого не вийшло, то зробили з цього справу про незаконне ведення оперативно-розшукової справи", - зауважив він.

Тарасенко вчергове наголосив, що не визнає свої вини, а тим більше звинувачень у службовій недбалості.

14:34 Свідчить Луценко

Луценко повторює свої свідчення про день, коли він подовжив ОРД по Давиденку. Він наголошує, що були наявні всі документи із відповідними підписами для візування такого документу. "Давиденко, згідно даних ГПУ, був причетний до справи по отруєнню Ющенка. Про це свідчила довідка за підписом Донського", - уточнив екс-міністр.

"У мене були всі підстави довіряти фахівцям, які перевірили законність цих документів не тільки в МВС, але й в ГПУ", - наголосив Луценко.

"Ні про яку недбалість не може бути й мови, все було підписано обгрунтовано. Навпаки, я дбав про розкриття злочину. Але за це нас сьогодні переслідують", - зазначив Луценко.

14:44 Доповнень у захисту більше немає

"У зв'язку із відмовою усіх наших клопотань не варто ще щось доповнювати", - наголосив Луценко.

Адвокат Каленюк повторно клопоче про виклик у якості свідка слідчого Донського.

Прокурори знову проти виклику Донського, і суддя їх послухалася - відмовила у задоволенні клопотання.

14:50 Судове слідство закінчено

Суддя Медушевська оголосила про завершення судового слідства. Зазначимо, що по ст. 367, яка зараз інкримінується підсудним, вона його і не розпочала.

Суддя дала час підсудним та захисникам для підготовки до дебатів та підготовки останнього слова.

Наступне засідання – у п'ятницю, 3 серпня 2012 року, о 8.15 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  +0 #1 ALEKS 27 июл. 2012 г., 14:42:02
Да Луценко в чем-то виноват, но если применить подобный подход и давать сроки пропорционально содеянному, то Украина останется без парламента, министерства, руководства прокуратуры и МВД, судов, глав администрации, да и самого президента, причем со сроками не четыре года а в сотни лет а то тысячелетними.
  +0 #2 Михайло 27 июл. 2012 г., 15:08:20
Так правосуддя добили
ПееРські судді-дебіли,
Закони усі прокололи
ПееРівські ж прокурори.

І це все з колишнім міністром,
А що ж буде нам, сіромахам?
Усім строки бістренько-бістро
За кожним руки ЙОГО взмахом?
  +0 #3 Олег Пономарчук 27 июл. 2012 г., 16:32:12
Читаю, і не можу повірити, що це реальні події. Більше це схоже на 1937 рік. Невже оті прокурори, судді не понесуть заслуженого покарання?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.