Юрій Луценко: Судять тут не мене. Це - суд над Печерським судом

lutsenko appelyatsiya

 

О 10.00-й годині ранку суддя Апеляційного суду м. Києва Олег Присяжнюк розпочав розгляд скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на рішення Печерського районного суду м. Києва по справі щодо продовження стеження за екс-водієм колишнього заступника глави СБУ Валентином Давиденком.


Нагадаємо, що суддя Печерського райсуду Анна Медушевська 17 серпня 2012 року оголосила вирок у справі по обвинуваченню екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, а також Володимира Тарасенка та Олега Павлєнова у службовій недбалості при розслідуванні справи про отруєння кандидата в президенти В.Ющенка.

Окреме судове слідство по даному епізоду велося неповні п’ять місяців – з 2 квітня 2012 року.

Валентин Давиденко – екс-водій колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка - на допиті у Печерському суді 18.08.2011 р. заявив, що його права не порушувалися. Пізніше, пояснюючи свою участь у процесі, Давиденко повідомив: «Коли мене викликали в прокуратуру у справі, мені слідчий пояснив, що були порушені мої права» і продиктував, що саме має бути написано у заяві про нібито злочин проти нього.

Після закінчення допиту Валентин Давиденко заявив суду: «Я не вважаю себе ПОТЕРПІЛИМ».

Під час усього судового слідства так званий потерпілий так і не з’явився на судові засідання, надсилаючи до суду телеграми із однаковим змістом: «Прошу не вважати мене потерпілим, матеріальної та моральної шкоди не зазнав, прошу мене не турбувати».

13 липня 2012 року судове засідання відвідала делегація Європарламенту, що здійснює моніторинг судових засідань у справах ув’язнених колишніх урядовців України. На чолі делегації - колишній президент Польщі Александр Кваснєвський та колишній президент Європарламенту Патрік Кокс. Пізніше у своєму проміжному звіті Кваснєвський і Кокс напишуть, що вони мають «серйозні сумніви» в тому, що справи Луценка розглядалися з дотриманням міжнародних правових норм. Крім того, у звіті ставляться під сумнів законні підстави вироків опозиціонера. Статті кримінального кодексу, на яких вони базувалися, зробили можливими «постфактум криміналізацію політичних дій» і «виборче правосуддя». У всіх випадках оцінка дій обвинуваченого повинна стати предметом розгляду «суду громадської думки», а не судової системи.

20 липня 2012 року Генеральна прокуратура змінила обвинувачення екс-міністру Луценку із зловживання службовим становищем (ст. 364 КК) на службову недбалість (ч. 1 ст. 367 КК), за що передбачено покарання у вигляді штрафу, виправних робіт або обмеження волі до 3-х років. Прокурор Д.Лобань пояснив необхідність зміни обвинувачення тим, що в ході судового слідства було встановлено, що Луценко не мав злого умислу порушити права потерпілого В.Давиденка, оскільки не знав, що його заступник Петро Коляда закрив оперативне провадження. Як міністр внутрішніх справ, Луценко мав перевірити це, але не зробив цього, і, на думку прокуратури, це й є проявом службової недбалості.

17 серпня 2012 року рішенням суду Юрію Луценку встановлено обмеження волі терміном на 2 роки, заборона займати керівні посади протягом 3 років. Суддя Анна Медушевська застосувала норму законодавства про поглинання менш суворого покарання більшим. Таким чином, оскільки Ю.Луценко вже був засуджений до 4 років ув'язнення, то термін ув’язнення не змінився.

30 серпня 2012 року Юрій Луценко був переведений із Лук’янівського СІЗО №13 до Менської виправної колонії №91 для подальшого відбування покарання.

***

До початку судового засідання місія ЄС - П.Кокс та А.Кваснєвський - поспілкувалися протягом години із Юрієм Луценком.

Судове засідання веде суддя Олег Присяжнюк, один із колегії суддів, що слухали першу апеляційну скаргу екс-міністра. Загалом скаргу розглядатиме колегія із трьох суддів суду.

Із прокурорів присутні Д.Лобань та Є.Зінченко.

Юрій Луценко у клопотанні заявив про те, що йому так і не надали документ, за яким його обвинувачують, а саме - внутрішню інструкцію МВС.

Адвокати клопочуть про виклик свідків до суду для дачі свідчень. Серед таких - Голомша, Приндюк, Донськой та інші.

"Мій термін по справі закінчується через 40 днів. Цей суд можна було і не проводити. Судитимуть тут не мене. Це - суд над Печерським судом", - наголосив Луценко. Він, звертаючись до суддів, закликав їх провести чесний суд перед іноземцями, які моніторять цей судовий процес.

"Може, хоч один суд залучить всіх свідків, а не третину. Заслухає Донського, якого спочатку залучили в якості свідка, а потім обкакались", - зазначив він.

Луценко також заявив клопотання про зустріч зі своїми захисниками, "бо в Менському таборі мені не дали зустрітися з захисниками, мого захисника Ірину Луценко не пускали без жодних причин".

 
"Мені пропонували спілкуватися з Фоміним через телефон, який прослуховують. Це підтвердила спостерігач пані Дуглас, яка почула в слухавці четвертий голос. Згодом виявилося, що це була перекладачка, яка мала перекладати тюремникам нашу розмову", - поскаржився Луценко.
 
Після цього суд оголосив перерву на півгодини, щоб Луценко мав змогу поспілкуватися з захисниками. Водночас у перерві він також поспілкувався з Олександром Турчиновим, Сергієм Власенком та іншими депутатми, які прибули до суду.
 
12.00. Після перерви та заслуховування клопотань Луценка, його адвокатів та інших підсудних судді знову видалилися в нарадчу кімнату.

Під час перерви, поки судді радяться, Луценко встиг поспілкуватися із усіма соратниками, які прийшли його побачити. Про річницю Майдану він поговорив із польовими командирами Стецьківим та Філенком, про подальшу роботу у парламенті - із Яценюком, Донієм, Павловським, Геращенко, Яремою. Поспілкувався Луценко і з Куліковим, Шевченком, Кужель. Про сімейні справи перекинувся із старшим сином Сашком та братом Сергієм.

12:50 Повернувшись із нарадчої кімнати, суддя Присяжнюк оголосив про відхилення у задоволенні усіх клопотань.


Луценко вимагав оголосити заяву з приводу ігнорування судом усіх клопотань захисту, на що головуючий Присяжнюк оголосив перерву на 20 хвилин.


Луценко наголосив судді, що у нього "ахіллесова пята - це ваша голова".


Обурені депутати вигукувли "Ганьба цьому суду!". Олександра Кужель назвала суддів першими у чергу на люстрацію, а потім погодилась і першочергово "на їх кастрацію".


Луценко назвав головуючого "радянським чемоданом, в животі якого вміщається "Супутник" із Бєлкою та Стрєлкою на борту".


Судді швидко вибігли із зали суду під вигуку обурених присутніх.


13.07 Луценко оголошує свою заяву

"Погано, коли країною керує банда, але гірше, коли її обслуговує команда дебілів, яким головне набити своє брюхо, вмоститися в тепле крісло, мати право і далі безкарно збирати хабарі за те, що по дзвінку з Банкової раз на півроку ви виконуєте свої завдання", – заявив Луценко.
 

"Судді відбувають номер, щоб оголосити наперед написаний вирок. Хочу звернути увагу, що сайт Обозрєватель повідомив про відмову по нашим клопотанням за 20 хвилин до самого суду", – заявив він.


Луценко заявив, що "дії суддів штовхають країну до прірви під назвою, що римується зі словом Європа". «На суді були присутні американці та європейці, які зараз на зустрічі із Президентом. І саме ви відштовхуєте Україну від Європи туди, звідки вона намагається викарабкатися», - наголосив він.


"Якщо в країні є ковбаса без м'яса, то чому не бути суду без закону. І він перед вами у всій красі. У Феміди в Україні давно треба забрати терези, і дати червоний ліхтар. Всім вам трьом! Ви проститутки за названням і призванням! Мені прикро, що шанований мною пан Чернушенко досі очолює цей хлів із червоними ліхтарями!", – обурився Луценко.
 

Після заяви Луценка суддя Присяжнюк став оголошувати матеріали справи. Бубоніння судді заглушив Юрій Стець, який увімкнув пісні «Не спи, моя рідна земля», «Я не здамся без бою», «Я піду в далекі гори».


Спеціально для суддів прозвучала і відома «Мурка». Стець зазначив: «Спеціально для столика навпроти. Прокурори запрошують суддів на танець».


Суддя попросив не заважати журналістам та колегам суддям. На що Луценко миттєво відповів: «Єнакієвський вовк тобі колега. Це мені компенсація».


14.40. Суддя оголосив ще 15-хвилинну, після 30 хвилин перерви, перерву, оскільки у залі відсутні адвокати екс-міністра. "На цьому шоу адвокати не потрібні", - зазначив Луценко.


14.50 Адвокати клопочуть про закриття кримінальної справи. Прокурори просять не задовольняти клопотання захисту Луценка.


Олексій Баганець зачитує свою позицію щодо кримінальної справи, яка має бути закрита за відсутністю складу і події злочину. Адвокат повністю довів невинуватість Луценка.


15.45. Слово взяв адвокат Ігор Фомін. "У нас вже така традиція: спочатку Олексій Васильович, потім я,а вже завершує Юрій Віталійович. Він додає фарб процесу", - зазначив Фомін.


Виступили також підсудні Тарасенко і Павлєнов, адвокат Терещук.


17.00. Після 15-хвилиннї перерви суд надав слово Луценку. За його словами, немає сенсу надавати повторно слово адвокатам щодо апеляції, оскільки вже все давно вирішено по справі. Інакше, вважає Луценко, починати треба все з початку - що таке ОРС категорії "злочин" і що таке ОРС категорії "захист".


"Ви, судді, прийматимете рішення, чи існує правова система в Україні. Будьте патріотами України, якщо не можете бути суддями. Змініть тупик, в який завела цю справу суддя Медушевська, молода і безграмотна, але яка намагалася вислужитися і отримати посаду голови якогось райсуду", - зазначив Луценко.


"За що ви судите хлопців, які 20 років відслужили в карному розшуку? За те, що вони відмовилися свідчити прокурору Войченку проти Луценка? Зніміть із них обвинувачення", - звернувся екс-міністр до суддів.


17.30. Судді ставлять питання Луценку по справі, зокрема щодо внутрішньої інструкції 007, термінів подовження ОРС.


Суддя поцікавилася у Луценка, чи були у слідства факти причетності Давиденка до отруєння Ющенка. Луценко у відповідь надав довідку за підписом Донського, яка раніше була опублікована в інтернеті, а також долучена Печерським судом до матеріалів справи.


18.15 Суддя оголосив перерву до завтра, до 11.00.


За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.