Судовий відеосалон «Луценко проти прокурорів і суддів»

lutesenko prokurori

 
Печерський районний суд продовжує розгляд скарги екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на постанову ГПУ про закриття кримінальної справи за його заявою від 26 грудня 2012 року про вчинення відносно нього злочину посадовими особами Генеральної прокуратури та суддями Печерського і Апеляційного судів Києва.


Перед початком судового засідання Луценко заявив, що п'ять народних депутатів, які з'явилися на судове засідання в Менському колонію, не пускають до зали засідання колонії. Він зазначив, що тим самим порушується стаття 7 КПК. «Я вимагаю забезпечити публічність і гласність процесу!», - підкреслив він. Зокрема, за його словами, на засіданні виявили бажання бути присутніми народні депутати Тетяна Слюз, Андрій Павловський, Геннадій Москаль, Андрій Парубій, Ірина Луценко.

Суд задовольнив вимогу Луценка і оголосив п'ятихвилинну перерву в засіданні з тим, щоб участь народних депутатів у Менської колонії було забезпечено у відповідності з наявністю місць в приміщенні.

Також екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко буде вимагати зміни режиму засідання. «Я буду вимагати зміни режиму засідання. Моя персональна присутність на суді - обов'язкова. Я не можу бачити багато документів і чомусь повинен вірити на слово судді. Це порушення моїх прав», - зазначив Луценко.

Луценко підкреслив, що дистанційне слухання унеможливлює його консультації з адвокатом, який знаходиться в Печерському суді, а також ускладнює подачу суду матеріалів та письмових доказів. «Може, доведеться викликати кур'єра, який на мотоциклі буде їздити між Менської колонією і Печерським судом. Тобто, я не уявляю, як я повинен подавати вам клопотання і тим більше - як я можу знайомитися з клопотаннями інших сторін... Взагалі, пане суддя, ви живете за мої гроші, які я плачу в якості податків. І ви повинні... думати про те, що мені зручно», - сказав він.

Ув'язнений нагадав, що держава після незаконного затримання так само незаконно півтора роки тримала його в СІЗО і змушена була за рішенням Європейського суду з прав людини заплатити йому 158 тис. грн., а тепер не може знайти каністру бензину для того, аби встановити винних у скоєному беззаконні.

«Ви написали, що моя доставка в Київ буде дуже складною з технічної точки зору. Давайте я заплачу із зароблених у в'язниці грошей за каністру бензину. Приїду в Київ і буду робити все для того, щоб встановити, хто повинен відповісти за те, що я півтора року незаконно сидів в бетонному мішку. Хто має відповісти за те, що з бюджету держави Україна вийняли 158 тис. грн., які мені заплатили по причині беззаконня Кузьміна, Войченка, Царевич та інших?», - обурився він.

У свою чергу, суддя зазначив, що Луценко не позбавлений можливості консультуватися з адвокатом, а також заявляти свої клопотання усно. «Суд не бачить підстав для задоволення вашого клопотання», - підсумував суддя.

Після цих слів Луценко запропонував судді, що знаходиться в Києві, взяти документ, який він тримає в руках. «Я маю право подавати вам документи. Будь ласка, візьміть у мене цей документ», - сказав він. Суддя запропонував Юрію Луценку відправити документ поштою. «Тобто, я повинен клопотання заявляти, а через 16 днів ви отримаєте мої докази?», - поцікавився Луценко.

В ході відеоконференції Юрій Луценко також вимагає відсторонити першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна та інших силовиків з посад за розтрату бюджетних грошей. Луценко нагадав, що Європейський суд з прав людини встановив його невинність, присудивши виплатити екс-міністру 158 тис. грн. «Я півтора року перебував у в'язниці без правових підстав, фактично - з політичних мотивів. Хтось має за це відповісти», - сказав Луценко.

Він зазначив, що Кузьмін, слідчий Сергій Войченко, суддя Сергій Вовк, а також ряд правоохоронців і суддів повинні понести відповідальність за розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах. «Вони повинні бути, як мінімум, відсторонені від своїх посад, а як максимум - відповісти за зловживання при виконанні посадових обов'язків, що призвели до розтрат бюджетних коштів в особливо великих розмірах», - сказав екс-міністр.

Крім того, Луценко зазначив, що наступний пункт його тактики - відведення прокурора Олександра Шкітова, в справжності документів якого він сумнівається.

«Єдиним, хто може виступати від імені прокуратури і не бояться бути звільненим - це Пшонка. В даному випадку Шкітова можна назвати заангажованим і необ'єктивним», - зазначив Луценко.

Він також додав, що «поки Ренат Кузьмін не буде усунений Пшонкою від виконання своїх обов'язків, жоден представник прокуратури в суді не може вважатися об'єктивним».

Луценко підкреслив, що він оскаржить дії прокуратури і вимагає притягнення до відповідальності начальника представника прокуратури.

«Постанову про мій незаконний арешт підписав перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Цей перший заступник генпрокурора часто виконує обов'язки генерального прокурора України. Таким чином, він є безпосереднім керівником Генеральної прокуратури, в тому числі й її представника пана Шкітова. Фактично єдиний, хто може об'єктивно й неупереджено представляти органи прокуратури в Печерському суді по моїй скарзі на дії Кузьміна - тільки генеральний прокурор України пан Пшонка, який, очевидно, єдиний може не боятися, що його зніме перший заступник генпрокурора Кузьмін», - сказав він.

Слід зазначити, що для відводу прокурора Юрій Луценко просив надати судді якийсь документ, який відмовився зачитати в режимі відеоконференції.

Крім того, відповідаючи на запитання про своє самопочуття, Луценко сказав: «Стан здоров'я не такий гарний, як хотіли б мої друзі, але й не такий поганий, як хотілося б моїм ворогам».

Луценко зазначив, що другий тиждень просить провести йому аналізи, оскільки у нього є підозра на наявність внутрішньої кровотечі.

«Але я думаю, що дотягну до 25 лютого, коли мене знову мають привезти на діагностику та лікування в клініку «Оберіг», - висловив упевненість Луценко.

Суддя Кицюк відмовився задовольнити клопотання про зміну режиму судового засідання. У той же час він оголосив перерву і пішов до нарадчої кімнати для розгляду відводу прокурора.

Після перерви слідчий суддя Віктор Кицюк оголосив рішення відмовити Юрію Луценку в задоволенні клопотання про відвід прокурора О.Шкітова. «Відмовити у задоволенні клопотання про відвід прокурора Шкітова», - сказано в ухвалі суду. Відразу після цього Юрій Луценко заявив клопотання про відвід слідчого судді Віктора Кицюка.

Своє клопотання Луценко пояснив тим, що Ренат Кузьмін може впливати не тільки на представника прокуратури, але і на суддю Кицюка, оскільки він є членом Вищої ради юстиції.

«У зв'язку з цим я вважаю, що ви не можете бути неупередженим і об'єктивним у цій справі до тих пір, поки Рената Кузьміна президент України не відсторонить від обов'язків члена Ради юстиції», - сказав Луценко.

Також Луценко зазначив, що суддя Кицюк давно і тісно спілкується з фігурантом його скарги - суддею Царевич. Луценко підкреслив, що Царевич також мала відношення до прийняття рішення про його незаконний арешт. «Хочу вам нагадати, що в ваш злощасний Печерський суд я прибув на 32-й день голодування, з відкритою кровотечею шлунку. І в цьому стані пан Вовк і його вовчиці, в тому числі Царевич, з якою ви п'єте каву в перерві, направили мене не до медчастини, не в швидку допомогу, а в бетонний мішок, де я і отримав всі свої сьогоднішні медичні проблеми. Тому ви, як колега пані Царевич, як людина, яка ходить під Вищою радою юстиції і зокрема під членом цього органу Ренатом Кузьміним, не можете бути об'єктивним і справедливим у розгляді моєї скарги», - сказав він.

Луценко попросив суддю розглянути його відведення максимально об'єктивно і тим самим убезпечити себе від кримінальної справи по незаконному рішенню після чергового рішення Європейського суду.

Суддя Кицюк зауважив, що питання відводу судді-слідчого буде вирішувати, у відповідності з новим Кримінальним процесуальним кодексом, інший суддя-слідчий, який буде визначений комп'ютерної жеребкуванням. У зв'язку з цим він оголосив перерву в судовому засіданні на невизначений час.

Джерело: "Народна самооборона"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.