Вищий спецсуд таки визнав, що Луценка заарештували незаконно

vischiy spetssud

 
Вищий спецсуд виніс рішення у справі за заявою Юрія Луценка про перегляд постанов Печерського та Апеляйційного судів щодо обрання йому запобіжного заходу, пише Українська правда.


Незважаючи на те, що суд відмовив у розгляді цього епізоду окремо від розгляду в касації всієї справи, в ухвалі наголошується на необхідності виконання рішень по Луценку Європейського суд з прав людини.

"Водночас, як видно з наявних матеріалів, у справі щодо Луценка Ю.В. факти порушень його процесуальних прав під час затримання, зміни, обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту вже встановлені Європейським судом. Рішення цього Суду є обов'язковими до застосування національними судами, як джерела права", - сказано в ухвалі.

"Отже, суд касаційної інстанції при розгляді касаційних скарг засудженого Луценка та перевірці законності прийнятих по справі остаточних рішень (вироку та ухвали щодо цього вироку) безперечно має можливість взяти до уваги практику Європейського суду, його висновки у цій конкретній справі та в інших", - вважають судді Вищого спецсуду.

Водночас суд вирішив, що "вимоги заявника про окреме оскарження судових рішень щодо запобіжного заходу та їх скасування поза межами касаційного провадження, в якому переглядаються остаточні рішення по суті справи, не узгоджуються з положеннями КПК 1960 року".

Згадане рішення винесли судді Ірина Григор'єва, Жанна Єленіна (виносили вироки у справі вбивць Георгія Гонгадзе), Тетяна Шилова, Володимир Британчук та Юрій Фурик.

Представник інтересів Юрія Луценка у Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко вважає, що це "рішення має один вагомий позитив".

"Дуже важливо, що Вищий спеціалізований суд прямо вказав, що при розгляді касаційної скарги Юрія Луценка той таки Вищий спецсуд мусить взяти до уваги те, що ЄСПЛ вже визнав упередженість суду щодо Луценка та зловживання механізмами кримінального переслідування з метою усунути його з політичного життя" ,- зазначила Теличенко.

"Рішення ЄСПЛ дає Вищому спеціалізованому суду достатні підстави скасувати вирок щодо Луценка та повернути справу для нового розгляду, звільнивши Луценка з-під варти. Це єдино можливе законне рішення касаційної інстанції. Воно стане маркером – чи ж таки прагне Україна євроінтеграції, чи лише вдає", - наголосила адвокат.

"Якщо буде винесено незаконне рішення за касацією Луценка, то надалі можна навіть не мріяти про асоційоване членство України в ЄС", - сказано в заяві.

Як відомо, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини під час арешту Луценка: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на волю й безпеку) щодо арешту й ув'язнення Луценка, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути інформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа третього статті 5 (право заперечити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження відносно використання обмеження права).

Судове засідання у справі «Луценко проти прокурорів та суддів»

Нагадаємо, - вчора у Печерському районному суді міста Києва відбулося чергове судове засідання по розгляду скарги екс-міністра внутрішніх справ України Ю.Луценка на постанову про закриття кримінальної справи за його заявою від 26 грудня 2012 року про скоєння стосовно нього злочину посадовими особами Генеральної прокуратури та суддями Печерського та Апеляційного судів м. Києва, повідомляє "Народна самооборона".

Юрій Луценко брав участь у судовому засіданні за допомогою відеозв’язку із Менської ВК №91.

На минулому засіданні 15 лютого суддею С.Волковою було відхилено відведення головуючого судді, заявлене Луценком, тому розгляд скарги колишнього міністра внутрішніх справ продовжив слідчий суддя Віктор Кицюк.

На початку засідання Юрій Луценко заявив, що не отримував ніяких рішень про відведення судді. Також він оголосив протест на дії головуючого судді, оскільки тільки вчора отримав повістку. «За законом ви повинні були за три дні направити мені повістку. Якщо я отримав її 19 лютого, судове засідання мало бути призначено не раніше 22-го числа, а не сьогодні. Я вимагаю, щоб ви припинили порушувати закон», - сказав Луценко.

Він додав, що не має можливості ознайомитися з матеріалами справи. Враховуючи це, суддя В. Кицюк прийняв рішення зробити копії матеріалів справи і направити їх для ознайомлення Юрію Луценку в Менську колонію. Для цього в судовому засіданні оголошено перерву до 11 години 5 березня 2013 року.

Адвокат екс-міністра внутрішніх справ Ігор Фомін вважає, що скарга на постанову про закриття кримінальної справи за його заявою про скоєння злочинів посадовими особами Генеральної прокуратури та суддями Печерського і Апеляційного судів повинна розглядатися не в Києві. Про це повідомив в коментарі журналістам адвокат Ігор Фомін.

Фомін нагадав, що у своїй скарзі Луценко просить визнати незаконними дії суддів Печерського суду, а розглядається ця скарга в цьому ж Печерському суді.

«Ми прийняли рішення, що прийняття законного рішення щодо суддів Печерського суду, які й зараз працюють в цьому суді, тут не є можливим. Ми виходили також з того, що скарга стосується і суддів Апеляційного суду. Яким чином суддя Апеляційного суду буде розглядати нашу скаргу на незаконність закриття кримінальної справи стосовно свого колеги. Це, на нашу думку, ненормально», - сказав Фомін.

Він підкреслив, що вчора підготував і направив заяву до Вищого спеціалізованого суду з проханням вирішити питання зміни підсудності та перенести розгляд в іншу область.

Також Фомін висловив надію, що Вищий спецсуд встигне розглянути його заяву до 5 березня, на коли призначено чергове засідання за скаргою Луценка в Печерському суді. «Якщо вони вирішать, що ми праві, нам дадуть можливість розглядати цю справу в іншому суді, в іншій області, якщо ні - просто повернуть клопотання», - сказав він.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.