Печерськ-шоу «суддівська мантія на службі мафії» продовжується

Сьогодні, 28 липня, Печерський районний суд міста Києва продовжв розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання розпочалося о 10:00.


«Судилище розпочалося. Наполягатиму на участі в процесі представників "Книги рекордів Гіннеса". Треба зафіксувати наймаразматичніший суд у світі», - повідомила Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter перед початком судового процесу. 

Черговий суд розпочався з озвучування заяви про відвід прокурора Олександра Микитенка, яку Юлія Тимошенко передала до канцелярії суду.

"Клопотання прокурора Микитенка щодо зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту є неправомірним, такі дії прокурора свідчать про його упередженість та необ’єктивність", - йдеться в заяві, яку зачитав у судовому засіданні головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв.

"Одне з перших зобов’язань прокуратури – це захист прав і свобод громадян. А друге – це зобов’язання поновлювати порушені права. Ці два ключових зобов’язання прокурора були брутально порушені. Право закону перетворилося на право сили", - сказала Юлія Тимошенко, обґрунтовуючи свою заяву.

Відповідно до документу, Юлія Тимошенко наголошує на необхідності відмови прокурора від обвинувального висновку у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. "Текст обвинувального висновку не містить опису подій злочину та відповідних доказів. Прокурор повинен був відмовитися від обвинувачення на даній стадії судового розгляду. Незважаючи на відсутність складу злочину, він продовжує це судове шоу", - зазначила вона.

«Заявила відвід прокурору Мікітенку, який вчора безпідставно вимагав мого арешту. ЧЕСТЬ офіцерського мундиру в його випадку звучить, як жарт», - написала Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter.
 
Крім того, Юлія Тимошенко заявила про намір найближчим часом звернутися до суду із клопотанням про скасування підписки про невиїзд.

"Я думаю, що найближчим часом я подам клопотання про скасування підписки про невиїзд", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.

Вона нагадала, що світова спільнота неодноразово закликала українську владу не обмежувати її у праві на пересування, наполягаючи на тому, що суд зобов’язаний скасувати підписку про невиїзд.

Лідер партії "Батьківщина" наголосила, що підписка про невиїзд є незаконною, порушує її законні права та є одним з елементів катування.
 
Кірєєв пішов думати про долю прокурора і оголосив перерву
 
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 11:15 та видалився до дорадчої кімнати для розв’язання клопотання про відвід прокурору Олександру Микитенку, яке заявила Юлія Тимошенко.
 
Після перерви Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єра про відвід прокурору Олександру Микитенку.

"У справі відсутні дані щодо порушення прокурором Кримінально-процесуального кодексу", - обгрунтував рішення суду Родіон Кірєєв.
 
«Кірєєв не задовільнив заяву про відвід прокурора Мікітенко. Вони одне організоване злочинне угрупування», - написала Юлія Тимошенко у Twitter.
 
Юлія Тимошенко звернулася з клопотанням про допуск нових захисників
 
Печерський районний суд міста Києва розглядає клопотання лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко про допуск до справи захисників Сергія Власенка, Марка Фелдмана та Роджера Енока.

"Згідно зі статтею 44 і 47 Кримінально-процесуального кодексу прошу повторно допустити до мого захисту фахівців в галузі права Сергія Власенка, Марка Фелдмана та Роджера Енока, які мають право на основі довіреності від партії "Батьківщина" брати участь у судовому засіданні", - сказала Юлія Тимошенко, обґрунтовуючи своє клопотання.

Юлія Тимошенко зазначила, що до канцелярії суду передано повний пакет документів, які свідчать про право цих захисників представляти її інтереси в суді. "Фахівці у галузі права Марк Фелдман та Роджер Енок є представниками відповідно компаній BDO і Covington & Burling і добре ознайомлені з обставинами щодо відсутності підстав для незаконних обвинувачень", - зазначила екс-прем'єр.

Юлія Тимошенко нагадала, що згідно частини 2 статті 44 КПК в якості захисника мають право виступати фахівці у галузі права та наголосила, що захисником не обов’язково має бути людина з адвокатським посвідченням, і тому вчорашнє обґрунтування суду про відмову у задоволенні клопотання про залучення Сергія Власенка у якості захисника через відсутність у нього посвідчення суперечить закону.

Продовжуючи своє обґрунтування, Юлія Тимошенко посилалася на відповідні норми законів України. При цьому суддя Родіон Кірєєв її перебивав, вимагаючи припинити цитування нормативних актів. "Я не можу обґрунтовувати свої клопотання без посилань на закони України", - відповіла Юлія Тимошенко.

Як відомо, 18 липня Печерський суд відмовив у допуску до участі у справі Юлії Тимошенко американським адвокатам Марку Фелдману і Роджеру Еноку, знехтувавши статтею 44 Кримінально-процесуального кодексу, яка визначає: "Як захисники допускаються особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи".
 
Суддя Кірєєв цілеспрямовано позбавляє Юлію Тимошенко права на захист
 
Родіон Кірєєв залишив без задоволення клопотання екс-прем'єра про допуск до справи захисників Сергія Власенка, Марка Фелдмана та Роджера Енока.

"Суд на підставі статей 44, 60 та 273 КПК постановив у задоволенні клопотання про залучення захисників відмовити", - зачитав рішення суду, прийняте на місці, суддя Родіон Кіреев.

У відповідь на це Юлія Тимошенко висловила своє обурення. "Гірше фашистів, гірше гестапо", - оцінила вона дії головуючого.

Після цього суддя оголосив про продовження допиту свідків, у відповідь на що Юлія Тимошенко нагадала йому, що він не розглянув ще одне її клопотання, передане до канцелярії суду. "У вас у справі знаходяться клопотання, які ви зобовязані розглянути. Це з тих клопотань, які були передані слідчим Нечвоглодом", - сказала вона.

У відповідь суддя Родіон Кірєєв звинуватив Юлію Тимошенко у тому, що вона нібито своїми діями "заважає встановленню істини у справі, а всі заяви вже були розглянуті".

Зараз у судовому засіданні розпочався допит свідків. Перший свідок – Тетяна Корнякова, колишній заступник Генерального прокурора України.
 
Екс-заступниця Генерального прокурора Тетяна Корнякова спростувала обвинувачення проти Юлії Тимошенко
 
Колишня заступниця Генерального прокурора Тетяна Корнякова, яка була допитана у якості свідка у справі Юлії Тимошенко, підтвердила законність підписання газових контрактів 2009 року, посилаючись на висновки Інституту держави і права імені В.М.Корецького та відповідний висновок Міністерства юстиції України.

"До Генеральної прокуратури України з Інституту держави і права імені Корецького надійшов лист науково-практичної експертизи щодо відповідності законодавству України газових контрактів від 19 січня 2009 року. Відповідно до вказаного висновку Інституту директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" стосовно укладення контрактів з продажу природного газу та контрактів про обсяги та умови транзитного газу через територію України, підтверджені Юлією Володимирівною Тимошенко від 19 січня 2009 року, не можуть кваліфікуватися як директиви уряду, підтвердження яких регулюється законодавством України", - сказала Тетяна Корнякова у судовому засіданні.

Екс-заступниця Генпрокурора вказала на аналогічний висновок фахівців Міністерства юстиції України. "На запит Генеральної прокуратури України Мінюстом України надано інформацію про позиції міністерства стосовно відповідності законодавству України та нормам міжнародного права газових контрактів від 19 січня 2009 року. У сформульованій позиції Мінюсту зазначалося, що директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" стосовно укладення контракту на купівлю-продаж природного газу та контракту про умови та обсяги транзиту газу через територію України, затверджені Тимошенко Юлією Володимирівною 19 січня 2009 року, не можуть розглядатися в розумінні директив уряду, затвердження яких регулюється законодавством України", - додала свідок.

У свою чергу, у Юлії Тимошенко не виникло питань до екс-заступниці Генпрокурора Тетяни Корнякової. Вона лише зазначила: "Все викладено дуже чітко і професійно. У мене немає питань".

Як відомо, в обвинувальному висновку міститься обвинувачення на адресу Юлії Тимошенко в тому, що вона підписала директиви на укладення газових контрактів між "Нафтогазом" та "Газпромом", які, на думку прокуратури, є директивами уряду, а не прем'єр-міністра.
 
Родіон Кірєєв на вимоги Юлії Тимошенко оголосив у суді обідню перерву – до 14:25
 
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 14:25.

Відповідне рішення було оголошено після вимоги Юлії Тимошенко надати час для відпочинку учасникам процесу та присутнім у залі. "Враховуючи, що у нас тут їдальні в Печерському суді немає, я прошу мінімум дві години на обід", - звернулася Юлія Тимошенко до судді.

У відповідь на це суддя оголосив перерву, пославшись на розпорядок роботи суду.

Як відомо, напередодні суддя Родіон Кірєєв аналогічну заяву Юлії Тимошенко про надання часу на відпочинок розцінив як порушення правил проведення судового засідання.

"Ми працюємо без перерви, і було би правильно, щоб ви хоча б якихось елементарних норм закону дотримувались. Я хочу сказати, що судовий процес без перерв, без обіду є порушенням будь-яких режимів роботи. Не можна так гнати процес і виконувати так буквально доручення Януковича, швидко завершувати репресії", - відповіла на це Юлія Тимошенко.
 
Після обідні Кірєєв не задовольнив клопотання Тимошенко про відвід Фролової
 
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв залишив без розгляду заяву Юлії Тимошенко про відвід прокурору Лілії Фроловій.

"Під час перерви отримано заяву про відвід прокурору Фроловій. При цьому суд, враховуючи, що при вирішення попередньої заяви про відвід суддею ставилися питання, чи є у підсудної відводи проти інших прокурорів, вона заявила, що немає. У той момент, коли суд видалився до дорадчої кімнати для вирішення цього клопотання, підсудна передала канцелярії суду це клопотання. Ці дії направлені на затягування розгляду справи. Заяву про відвід залишити без розгляду і долучити до матеріалів справи", - оголосив рішення суду, ухвалене на місці, суддя Родіон Кірєєв

У відповідь Юлія Тимошенко зазначила: "Ви порушуєте моє право на відвід прокурорів, ви дієте незаконно та позбавляєте мене права робити заяви і клопотання".

Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що під час обґрунтування відмови у задоволенні клопотання суд не послався на жодну норму українського законодавства.

Як відомо, головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єра про відвід прокурору Олександру Микитенку. "У справі відсутні дані щодо порушення прокурором Кримінально-процесуального кодексу", - сказав він.

Свою заяву про відвід прокурору Олександру Микитенку Юлія Тимошенко обґрунтувала тим, що його вчорашнє клопотання щодо зміни запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту є неправомірним, а такі дії прокурора свідчать про його упередженість та необ’єктивність.
 
Прокурорів дратує згадка про «Росукренерго»
 
Юлія Тимошенко заявляє, що державне обвинувачення під час судового розгляду "газової" кримінальної справи намагається уникнути найменшої згадки причетності "Росукренерго" до змін умов постачання та транспортування природного газу.

"На слово "Росукренерго" прокурори дружно встають. Перша сигнальна система: світло-слина", - прокоментувала Юлія Тимошенко багаторазові протести прокурорів під час її запитань до свідка обвинувачень – колишнього заступника начальника департаменту по співпраці з Росією НАК "Нафтогаз України" Андрія Іванова.

До речі, під час надання своїх свідчень Андрій Іванов визнав, що умови, на яких Україна закуповувала російський природний газ в 2009 році, були більш вигідними, ніж за результатами підписання "харківських угод" в 2010 році.

Крім того, цей свідок також визнав, що фактично з приходом на внутрішній газовий ринок України компанії "Росукренерго" був розірваний зв'язок формування ціни на природний газ та ставки його транзиту територією України.

Щоразу, як у показаннях Андрія Іванова фігурували слова "Росукренерго", "вигідність", головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв разом з прокурорами починали робити зауваження Юлії Тимошенко за те, що вона нібито замість питань пропонує свідкові готові відповіді.

На думку Юлії Тимошенко, така поведінка судді і представників сторони державного обвинувачення пов’язана з тим, що покази свідка Андрія Іванова фактично спростовують обвинувачення, які були висунуті Генеральною прокуратурою.

"Я запитала Андрія Іванова: формула обрахування ціни на газ в 2009 і 2010 році – дія однакова? Він сказав: так, одна і та сама формула. Я запитала: яка ціна була для споживачів на імпортований газ в 2009 році? Він сказав: 232 долара. Тоді я йому задала питання: а на базі тієї ж формули яка ціна діє сьогодні, про яку домовився Янукович на базі "харківський угод"? Він сказав: 354 долари", - уточнила вона коло своїх запитань до свідка.

"Ось вам і вся газова справа. Я не здала ні п’яді української землі, жодного об’єкту державної власності і здобула ціну 232 долара в 2009 році. Янукович здав майже назавжди землю під Чорноморський флот, здає зараз газотранспортну систему України, а на ціну вийшов – 354 долара. Так проти кого треба порушувати кримінальні справі?" – запитала вона.

Юлія Тимошенко наголосила, що сьогоднішні показання свідків ще раз підтверджують законність її дій на посаді прем'єр-міністра в 2009 році. "Мої дії під час кризи були єдино можливими, було вигідні для України і жоден національний інтерес і закон не був зданий", - підкреслила вона.
 
За судовим процесом над Юлією Тимошенко спостерігають дипломати
 
Після перерви судового розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко до Печерського районного суду міста Києва прибув аташе з прав людини Посольства США в Україні Метт Сттафорд для спостереження за перебігом процесу.

Зараз судові засідання проходять щодня і щодня у залі присутні дипломати, акредитовані в Україні. Зокрема, судовий процес регулярно відвідують представники Посольства Франції.

До речі, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Жак Фор сьогодні під час круглого столу "Право на захист: проблеми реалізації", організованого Українським юридичним товариством, заявив, що події навколо судового процесу над Юлією Тимошенко не сприяють позитивному іміджу України у світі.
 
Свідки продовжують підтверджувати правоту Тимошенко
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко радник екс-голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коваль підтвердив, що у 2009 році українська газотранспортна система знаходилася у кризовому стані, а Україна не мала інших альтернатив, окрім укладення угод з ВАТ "Газпром".

"Технологічно неможливо було брати газ у східних країн без погодження з "Газпромом", оскільки всі газові підходи контролюються "Газпромом", і він міг відмовити у транспортуванні цього газу в Україну", - сказав свідок на допиті.

Андрій Коваль зазначив, що під час газової кризи майже щодня велися переговори між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром".

Він також зазначив, що коли припинилося постачання газу до країн Європейського Союзу, Захід не покладав всю відповідальність за це на Росію, а вимагав від України виконання зобов’язань з транспортування газу. "Фактично це був тиск на Україну. Тоді "Газпром" відключив газ, а російська сторона відмовлялася від діалогу з Заходом. Це фактично був інформаційний вакуум. Країни Європейського Союзу вимагали від України результати і в питання ціноутворення не втручалися", - сказав він.

Андрій Коваль при цьому спростував закиди Росії на адресу української сторони щодо викрадення значних обсягів природного газу. "Такого не було, технологічно це неможливо, бо весь газ обліковується", - додав він.

Свідок також повідомив суду, що в 2009 році Україна була змушена погасити борг "Росукренерго" перед ВАТ "Газпром" в обсязі 1,7 мільярдів доларів. "В результаті переговорів українська сторона 1,7 мільярдів доларів, як мінімум, погасила за "Росукренерго", - сказав він.

Андрій Коваль підтвердив, що під час газової кризи газотранспортна система України була змушена працювати в реверсному режимі близько двох тижнів, що суттєво ставило під загрозу її стан. "Тоді "Укртрансгаз" включив реверс газу і вперше газ йшов не зі сходу на захід, а з заходу на схід. Систему надзвичайно важко було утримувати в робочому режимі, адже це була нестандартна ситуація, і могли виникнути технологічні збої у будь-який час. Я не пам’ятаю точно, скільки днів газ йшов у реверсі – 12 днів чи два тижні", - констатував він.

Свідок також повідомив, що за умов кризової ситуації 2009 року газове питання не могло бути вирішено лише господарюючими суб’єктами – "Нафтогазом" та "Газпромом". Ситуація вимагала втручання перших осіб держав. "На мою думку, без втручання перших осіб держав ця ситуація бути вирішена не могла. Всі переговори перейшли на верхній рівень, і цю позицію озвучив "Газпром".

На запитання Юлії Тимошенко щодо вартості природного газу у 2009 році Андрій Коваль назвав фактичну середньозважену ціну 232 долари за чотири квартали року та підтвердив, що знижка на природний газ для України становила 20%.

На запитання Юлії Тимошенко про нинішню ціну на природний газ для українських споживачів Андрій Коваль відповів, що зараз він не працює у НАК "Нафтогаз України", але йому відомо, що ціна становить приблизно 340 доларів за тисячу кубометрів газу.

Крім того, він повідомив суду, що ціна на технологічний газ, який постачається "Нафтогазом" "Укртрансгаз" визначається виключено цими господарюючими суб’єктами. При цьому свідок наголосив, що підписання відповідного договору не входить до компетенції прем'єр-міністра. "Це питання вирішують "Нафтогаз" і "Укртрансгаз", а ціну формулює НАК "Нафтогаз".
На думку Андрія Коваля, не можна вважати збитками для держави підвищення ціни на газ, адже "ціна постійно змінюється". "Якщо вона відповідає ринковій, то це збитками не вважається", - зазначив він.

Після допиту цього свідка Юлія Тимошенко двічі намагалася виголосити заяву про неможливість допиту свідків за відсутності захисників, у відповідь на що суддя Родіон Кірєєв назвав це намаганням порушити порядок проведення судового засідання.
 
У залі суду невстановлені особи ведуть відеозйомку
 
Юлія Тимошенко заявляє про незаконність здійснення невідомими особами відеозапису подій у залі судових засідань.

"Не давався дозвіл на ведення відеофіксації", - сказала Юлія Тимошенко.

На факт ведення відеофіксації звернув увагу один з народних депутатів після того, як суддя Родіон Кірєєв виявив порушення порядку у суді – на цей раз порушником він назвав народного депутата Андрія Павловського.

Після звернення судді до парламентарія з вимогою встати і представитися, народний депутат відповів: "Павловський Андрій Михайлович, ваша нечесть".

У відповідь суддя постановив видалити народного депутата з зали засідань до закінчення процесу. "Я хотів вам зробити зауваження, але враховуючи, що ви у брутальній формі звернулися до суду та виразили зневагу, суд постановив видалити вас із зали судового засідання до закінчення розгляду справи", - сказав Родіон Кірєєв.

Цю подію фіксувала на камеру невстановлена особа, що викликало обурення народних депутатів, присутніх у залі, і вони почали вимагати документи, на підставі яких ця особа має таке право.

У відповідь Родіон Кірєєв заявив, що "постановою суду суд дозволив працівнику міліції фіксувати порушення у залі".

Андрій Павловський добровільно залишив залу судових засідань.
 
Кірєєв заборонив канцелярії суду приймати клопотання Юлії Тимошенко
 
Юлія Тимошенко заявляє, що суд позбавляє її права залучати свідків від сторони захисту в той час, коли суддя дозволив давати покази свідку від сторони обвинувачення, відсутньому у списку свідків.

"Може, і підсудна може зробити клопотання про залучення свідків?", - запитала Юлія Тимошенко в судді Родіона Кірєєва.

У відповідь головуючий у справі зазначив, що не прийматиме її клопотання через те, що вона відмовляється встати. "Щойно прокурор встав і заявив клопотання. Дивно, що якщо я не встала, то мої клопотання не приймаються. Ви мене позбавляєте права залучати свідків від сторони захисту", - заявила Юлія Тимошенко.

На це суддя заявив, що вона має відповідне право "в порядок та у спосіб, передбачений Кримінально-процесуальним кодексом", на що Юлія Тимошенко парирувала: "Я зверталася із таким клопотанням до канцелярії суду, але ви віддали команду керівнику канцелярії не приймати від мене клопотань. Я повідомляю, що він не прийняв клопотання, посилаючись на вас".
 
«Кірєєву наказали відмовляти мені у всьому. Якби зараз запитала,чи можна мені вставати і називати його "ваша честь", мабуть, відмовив би», - написала Юлія Тимошенко в своєму твіті.
 
В суді з’явилися «компетентні» свідки сторони обвинувачення, які оперують нісенітницями
 
Юлія Тимошенко вважає абсурдним залучення державним обвинуваченням у якості свідка колишнього прес-секретаря Юрія Бойка Костянтина Бородіна, який має філологічну освіту та не має належної компетенції для проведення економічних експертиз.

"Я вважаю, що людина, яка має філологічну освіту, яка працювала прес-секретарем пана Бойка, який безпосередньо мав відношення до "Росукренерго", не може робити економічні експертизи, тому що у нього немає ані компетенції, ані незалежності від цього", - сказала Юлія Тимошенко після того, як Костянтин Бородін, відповідаючи на запитання державного обвинувачення про освіту, зазначив, що він філолог.

Під час запитань Юлії Тимошенко цей свідок не зміг надати вичерпні пояснення з питань технології обрахунку збитків, які нібито були нанесені НАК "Нафтогаз України" в результаті підписання в 2009 році газових угод, чомусь назвавши їх надлишковими витратами.

"Свідок оперує якимось нісенітницями, на кшталт надлишкових витрат, які вже вважаються збитками", - прокоментувала Юлія Тимошенко.

Крім того, Костянтин Бородін, підтвердивши свій підпис під комісійною довідкою перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України", не зміг згадати, скільки взагалі проходило засідань відповідної міжвідомчої комісії, яка аналізувала діяльність цієї компанії за три роки. Він зміг пригадати лише одне засідання, яке тривало понад дві години у приміщенні Контрольно-ревізійного управління.

Після цього головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв знову попередив екс-прем'єра за те, що вона нібито здійснює тиск на свідка, вимагаючи факт єдиного засідання комісії. "Я хочу довести, що ця довідка сфальшована. Не можна за дві години проаналізувати трирічну фінансово-господарську діяльність НАК "Нафтогаз України". Контрольно-ревізійне управління віддало вам готову довідку, і ви за дві години всі її підписали", - зазначила Юлія Тимошенко.

Як відомо, адвокат екс-прем'єра Сергій Власенко нещодавно заявив, що довідка про нанесення збитків НАК "Нафтогаз України" внаслідок підписання газової угоди 2009 року є сфальшованою.

За його словами, довідка комісійної перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" готувалася в Контрольно-ревізійному управлінні. "Ця фальшива довідка готувалася в приміщення Контрольно-ревізійного управління, ніхто ніякої перевірки не проводив, вони підписали всі готову довідку. Це, до речі, є в їх свідченнях", - заявив адвокат.
 
Черговий свідок довів законність дій Юлії Тимошенко
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній начальник управління документального забезпечення секретаріату Кабінету Міністрів Василь Павлюк підтвердив, що реквізити директив, підписаних Юлією Тимошенко, свідчать про те, що цей документ є саме директивами прем'єр-міністра, а не уряду.

"На рішеннях уряду не ставиться велика гербова печатка. Саме така, яка стоїть на цьому документі", - сказав Василь Павлюк під час допиту у суді.

За його словами, рішення Кабінету Міністрів як колегіального органу супроводжуються штампами "Схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України" або "Затверджено Кабінетом Міністрів" з номером і датою протоколу засідання. "Тоді чітко зрозуміло, що це документ, який затверджений колегіальним органом. А тут натяків на те, що цей документ (доручення Юлії Тимошенко голові "Нафтогазу") затверджувався колегіальним органом, я не вбачаю", - пояснив свідок.

Як відомо, Генеральна прокуратура інкримінує Юлії Тимошенко те, що вона підписала директиви Кабінету Міністрів на укладення газових контрактів між "Нафтогазом" та "Газпромом", на що не мала повноважень згідно з Законом "Про Кабінет Міністрів" та регламентом Кабміну. Сама Юлія Тимошенко стверджує, що підписала не директиви уряду, а своє особисте доручення керівнику "Нафтогазу".
 
«Захисників та свідків з мого боку не допустили. Документи на мою користь до справи не долучили. І при цьому ГПУ каже, що я заважаю процесу», - написала Тимошенко у своєму твіті.
 
Ігор Діденко таки свідчитиме. У судилищі – перерва до п’ятниці
 
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв задовольнив клопотання представників державного обвинувачення про виклик на судове засідання колишнього першого заступника правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка.

Юлія Тимошенко підтримала це клопотання. "Зараз клопотання про виклик свідка підтримали всі учасники судового розгляду. З огляду на це суд ухвалив рішення задовольнити клопотання", - сказав Родіон Кірєєв.

Водночас Юлія Тимошенко зробила заяву на дії головуючого через порушення її права на виклик свідків зі сторони захисту. "Я хочу зробити заяву на дії головуючого, бо порушені права на виклик свідків. Сьогодні на будь-які мої права суддя наклав вето, і в результаті відбувається порушення рівності сторін у судовому процесі", - зазначила вона.

Після цього суддя Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 10:00 п'ятниці, 29 липня.

Як відомо, сьогодні Юлія Тимошенко заявила про намір залучити у якості свідків у газовій справі близько 10 осіб, в тому числі Ігоря Діденка. На її думку, у судовому розгляді кримінальної справи дуже важливими можуть бути покази Ігоря Діденка, якого під час досудового слідства навіть не допитали і який підписував угоди під час газової кризи 2009 року.
 
Допити свідків підтвердили законність дій Тимошенко
 


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.