Чергове судове засідання по справі Тимошенко почалося з оцінки некомпетентності прокурорів

a3(1)10 серпня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко.
 
Екс-прем'єр перед початком засідання традиційно привітала присутніх словами "Слава Україні!".
 
Чоловік Юлії Тимошенко Олександр приїхав до Печерського суду з букетом білих троянд. "Ці квіти для моєї дружини передали її прихильники", - сказав він. За словами Олександра Тимошенка, цей букет стоятиме біля Юлії Тимошенко у залі судових засідань.
 
У залі судових засідань присутні представники посольств США, Іспанії, Литви, Великої Британії та інших країн.
 
Автозак доставив Юлію Тимошенко до будівлі суду о 07:45. Лідера партії "Батьківщина" скандуванням "Юля! Юля!" зустрічали сотні прихильників, які вимагають її звільнення з-під варти.
 
Автобуси з спецпідрозділом МВС "Беркут" стоять по обидва боки вздовж вулиць Богдана Хмельницького та Хрещатик. Їх значно більше, ніж у понеділок, коли відбувалося минуле засідання суду.
 
Сьогодні вранці було значно ускладнено допуск журналістів до суду. Представники судової міліції не пропускали представників ЗМІ до зали, не пояснюючи причин такої поведінки.
 
Захист Юлії Тимошенко вимагає відводу упередженим прокурорам
 
Захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий заявляє клопотання про відвід представникам державного обвинувачення Лілії Фроловій та Олександру Микитенку.
 
"Я хочу оголосити відвід прокурору Фроловій. Прокурор Фролова порушила пункт 3 і 4 статті 4 Закону "Про прокуратуру", статтю 36 Закону "Про прокуратуру", статтю 264 Кримінально-процесуального кодексу та ряд інших статей, які стосуються незаконного звернення до суду щодо скасування арешту Юлії Тимошенко", - сказав Микола Сірий сьогодні у судовому засіданні.
 
Адвокат вказав на неприпустимість оголошеного клопотання прокурора Фролової про взяття Юлії Тимошенко під варту з огляду на відсутність роз’яснення суті обвинувачення в обвинувальному висновку. "Фролова недостатньо оцінила зміст обвинувального висновку, не роз’яснила суть обвинувачення і при цьому заявила таке клопотання", - сказав він.
 
Микола Сірий також повідомив, що отримав висновок фахівців логіки, які дослідили обвинувальний висновок і вказали на допущені в документі прямі логічні помилки. "Виходячи з розуміння юриста, я не поширював це в Інтернеті. Але якщо мені забороняє суд в судовому засіданні оголошувати інформацію щодо висновку, я зроблю це в інший спосіб", - сказав Микола Сірий після зауваження на його адресу судді Родіона Кірєєва щодо "просторості висловлювань та затягування розгляду справи".
 
"Фролова розуміла, що обвинувачення з точки зору кримінального закону не було, і допущено грубе порушення правил логіки. Цей висновок є пустою схоластикою і талмудом, і не зважаючи на це, вона продовжила і допустила розгляд клопотання про взяття під варту, що свідчить про її упередженість і необ’єктивність", - зазначив він.
 
Микола Сірий також заявив, що "Лілія Фролова чинила тиск на суд, створюючи у суспільстві своїми заявами уяву, що Юлія Володимирівна Тимошенко вчинила злочин, наперед оцінюючи висновки суду".
 
Оголошуючи заяви про відвід Олександру Микитенку, Микола Сірий вказав, що, оскільки не було в належний спосіб роз’яснена суть обвинувачень, то прокурор повинен був відмовитися від обвинувачення. "Але він цього не зробив", - констатував адвокат.
 
"Я вважаю дії прокурора Микитенка такими, які є упередженими і необ’єктивними при розгляді справи", - сказав адвокат.
 
Микола Сірий, зокрема, вказав на незаконність підтримки прокурором Микитенком клопотання про зміну запобіжного заходу на взяття під варту.
 
Родіон Кірєєв видалився із зали вирішувати клопотання про відвід прокурорів
 
Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати для розгляду клопотання про відвід представникам державного обвинувачення прокурорам Лілії Фроловій та Олександру Микитенку до 12:30.
 
Прокурори Лілія Фролова (перша ліворуч) та Олександр Микитенко (перший праворуч). Фото tymoshenko.uaКлопотання про відвід прокурорам сьогодні у судовому засіданні заявив захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий. Він, зокрема, вказав на незаконність клопотання Лілії Фролової про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту та підтримку цього клопотання прокурором Олександром Микитенком.
 
"Саме тому, що прокурори, які зобов’язані в будь-яку хвилину судового процесу, коли стає відомо, що немає складу злочину, наполягати на закритті справи, саме тому, що вони не роблять цього, тому що вони прямо порушують Кримінально-процесуальний кодекс, вони виконують тут не функцію прокурорів, а функцію частини репресивної машини, яка зараз розправляється з політичною опозицією, а не знаходять у судовому процесі істину", - заявила Юлія Тимошенко, підтримуючи клопотання свого захисника.

"Вони взагалі не мають права бути прокурорами і мають з ганьбою та приниженням піти з професії", - додала вона.
 
Суддя Кірєєв відмовив у відводі прокурорам
 
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про відвід представникам державного обвинувачення Лілії Фроловій і Олександру Микитенку.
 
"Заяву про відвід залишити без задоволення, оскільки обґрунтування клопотання не містить належних підтверджуючих даних. Заявлені прокурорами клопотання про зміну запобіжного заходу на арешт повністю відповідають вимогам Кримінально-процесуального кодексу", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.
 
Кірєєв згадав, що Тимошенко знаходиться під вартою, і для її відпочинку оголосив перерву
 
Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні. "Суд, враховуючи, що підсудна перебуває під вартою, для відпочинку оголошує перерву в судовому засіданні до 14:00", - сказав суддя.
 
Після перерви у судовому засіданні будуть допитані свідки, після чого розглядатимуться клопотання, які надійшли до канцелярії Печерського районного суду.
 
Адвокати Юлії Тимошенко заявили, що підзахисну катують у Печерському суді
 
Адвокати Юлії Тимошенко Юрій Сухов та Микола Сірий заявляють, що стосовно екс-прем'єра застосовуються катування та принижується гідність людини.
 
"Юлію Тимошенко фактично повною мірою принижують і катують, адже її о п’ятій годині ранку піднімають в СІЗО і потім привозять до Печерського суду, в якому вона протягом трьох годин знаходиться в приміщенні десь максимум метр на метр, не маючи можливості пересуватися, тільки сидячи майже навколішки. Це є катуванням , і вона це просила передати вам", - сказав Юрій Сухов сьогодні журналістам у перерві судового засідання.
 
У свою чергу, Микола Сірий зазначив, що судовий процес з розгляду справи Юлії Тимошенко відбувається за схемою влади, яка налаштувалася швидко допитати свідків і винести вирок. "Як суддя Кірєєв попросив учасників процесу зважити на те, що свідки чекають, їм нібито незручно прийти в суд, а їх не допитують, то "давайте всі питання відкладемо і будемо допитувати свідків", - додав він.
 
"Захист, у свою чергу, намагається звернути увагу судді Кірєєва, а також всіх тих, хто причетні до рішень судді Кірєєва про взяття під варту Юлії Тимошенко, що найвищою цінністю є свобода особи , і поки це питання не розв’язане, не можна розглядати інші питання", - підкреслив Микола Сірий.
 
Водночас Юрій Сухов повідомив, що захист також продовжуватиме заявляти клопотання про закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину. "Ми разом з моїм колегою зможемо все ж таки добитися і будемо порушувати на кожному засіданні питання про закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину", - наголосив адвокат Юлії Тимошенко.
 
Черговий свідок підтвердив правоту Юлії Тимошенко
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко, екс-міністр юстиції Микола Оніщук повідомив суду, що директиви уряду не є обов’язковими для укладення угоди між господарюючими суб’єктами, якими у 2009 році були НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".
 
"Якби переговори завершилися підписанням міжнародної угоди, ви мали б отримати директиви уряду. Але схвалення директив уряду для угоди між двома господарюючими суб’єктами не є обов’язковим", - сказав екс-міністр юстиції сьогодні у судовому засіданні.
 
Микола Оніщук також повідомив, що прем'єр-міністр має право інформувати керівництво господарюючих суб’єктів про результати переговорів у формі офіційних листів, якими можуть бути і директиви. "Офіційним листом ви маєте право інформувати міністра і керівника державної монополії про результати переговорів. Регламент Кабінету Міністрів дозволяє прем'єр-міністру направляти членам уряду офіційні листи з приводу координації діяльності", - сказав він.
 
Як відомо, одне з обвинувачень, які висувають Юлії Тимошенко, стосується того, що екс-прем'єр нібито перевищила повноваження, підписавши директиви Кабінету Міністрів на укладення газових угод, на що не мала права по регламенту уряду і Закону "Про Кабінет Міністрів України". Сторони захисту стверджує, що документ, підписаний Юлією Тимошенко у січні 2009 року, не може вважатися директивами уряду.
 
У ці хвилини свідчення у Печерському районному суді міста Києва дає колишній перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов.
 
 
Олександр Турчинов: «газові» дії Юлії Тимошенко врятували країну
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявляє, що у разі непідписання екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко газових контрактів 19 січня 2009 року в Україні могла б статися техногенна катастрофа через роботу газотранспортної системи у реверсному режимі.
 
"Той, хто розповідає, що ми пару місяців могли вести дискусії – неосвічена людина, або є неправдиві покази. Вона (ГТС) і день не могла протриматися. Там на години йшов рахунок", - сказав Олександр Турчинов сьогодні у судовому засіданні.
 
Він повідомив суду, що у результатів обмеження поставок газу на українську промисловість Україна почала нести збитки. "Спочатку відключили хімічну промисловість, щоб підтримати тиск у ГТС, і вже планували відключити металургійну", - сказав свідок.
 
"Те, що ви зробили в Москві, врятувало всю країну", - сказав Олександр Турчинов, звертаючись до Юлії Тимошенко.
 
Олександр Турчинов: основною причиною кризи у газовій сфері була корупція «вищого рівня»
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявляє, що газова криза 2009 року була спричинена масштабною корупцією в газовій сфері.
 
"Основна причина кризи у газовій сфері – це була корупція в органах державної влади в енергетичному секторі", - сказав Олександр Турчинов сьогодні у судовому засіданні.
 
Олександр Турчинов повідомив суду, що корупція в енергетичному секторі країни розпочалася в 2003 році за часів президентства Леоніда Кучми, коли посередником на газовому ринку стала сумнівна фірма "ЄвралТрансГаз", яка була корупційною структурою.
 
Згодом робота цієї структури була згорнута, і на її місці заявилася зареєстрована Дмитром Фірташем у Швейцарії компанія "Росукренерго". "Через чотири дні після заснування цієї структури під час зустрічі екс-президента України Леоніда Кучми з президентом Росії Володимиром Путіним, після переговорів щодо енергетики були підписані угоди, де поставками газу почала займатися невідома структура "Росукренерго", - сказав він.
 
Олександр Турчинов зазначив, що засновниками цієї структури стали українські високопосадовці, серед яких – Юрій Бойко, який в той час, перебуваючи на посаді заступника міністра палива та енергетики, стояв на чолі "Росукренерго". "Склалася небезпечна ситуація, коли у вищому керівництві сформувалася система, коли замість інтересів держави вирішувалися приватні інтереси", - додав він.
 
Після приходу до влади Віктора Ющенка патронат над "Росукренерго" перейшов до нього. "У той час я був головою СБУ, і тоді Ющенко викликав мене до себе і спробував заборонити розслідувати газові справи", - розповів Олександр Турчинов.
 
Колишній перший віце-прем'єр повідомив, що за втручанням екс-президента Ющенка були підписані угоди, які ввели корупційні схеми "Росукренерго" до газової сфери. "Тоді була створена дочірня компанія "Укргаз-енерго", 50% якої належали "Росукренерго", і вона постачала газ на найбільш прибуткові структури, на промисловість. У той час НАК "Нафтогазу" залишилося постачати газ найбільш збитковим структурам. І так почався процес банкрутства НАК "Нафтогазу" і почали зростати ціни на газ", - заявив він.
 
Олександр Турчинов повідомив також, що у червні 2008 року Віктор Ющенко зустрівся Дмитром Медведєвим і домовився про те, що Україна купуватиме газ за європейськими цінами, назвав це перемогою, хоча насправді Україна до цього була не готова. І тоді в жовтні 2008 року Юлія Тимошенко у важких умовах домоглася підписання на переговорах з прем'єр-міністром РФ меморандуму щодо співробітництва у газовій сфері.
 
"Сторони домовилися про трьохрічний перехідний період до світових цін, що передбачало, що у 2009, 2010, 2011 роках Україна поступово переходитиме на ринкові ціни, але ціни на газ будуть зі знижками. Цим же меморандумом передбачалося, що відбудеться підписання прямих угод між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогазом", - підкреслив Олександр Турчинов.
 
Відповідно до меморандум, станом на 30 грудня 2008 року були готові документи для підписання угод на основі цього меморандуму між "Газпромом" і "Нафтогазом", які передбачали вартість газу в обсязі 235 доларів за тисячу кубометрів. "Але 1 січня ми дізналися, що угоди не були підписані, і Олег Дубина (тодішній голова НАК "Нафтогаз") пояснив, що Віктор Ющенко відкликав його від переговорного процесу, бо він був останнім патроном "Росукренерго", який не дозволив заключати прямі договори", - пояснив він.
 
За словами Олександра Турчинова, така ситуація спричинила конфлікт з російською стороною, що призвело до газової кризи в 2009 році. "І тоді ще й "Росукренерго" припинило розраховуватися з ВАТ "Газпром", а обсяг боргу становив близько 3 мільярдів доларів, і уряд тоді допоміг НАК "Нафтогазу" погасити борги "Росукренерго", - сказав він.
 
Олександр Турчинов наголосив, що Україна під час підписання газових контрактів опинилася у серйозній енергетичній кризі. "Жорстка позиція російської сторони призвела до того, що переговори стали неможливими, ситуація стала небезпечною для країни в цілому", - пояснив він.
 
Юлія Тимошенко 11 годин в суді. Захист просить перенести розгляд справи
 
Печерський районний суд міста Києва переніс допит свідка у справі Юлії Тимошенко Олександра Турчинова на інший день у зв’язку з завершенням робочого дня і необхідністю розглянути клопотання про скасування екс-прем'єру запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.
 
"Суд, враховуючи заявлене клопотання, вважає можливим продовжити допит свідка на наступному судовому засіданні. На сьогодні допит Олександра Турчинова завершено", - заявив суддя Родіон Кірєєв.
 
У свою чергу, захисники Юлії Тимошенко звернулися до суду з заявою припинити сьогодні розгляд справи через звершення робочого дня і у зв’язку з тим, що Юлія Тимошенко фізично не витримує тривалі засідання і пов’язані з цим навантаження. "Ми вже питаємо свідка три години, а Юлія Володимирівна з п’ятої години ранку на ногах", - сказав адвокат Юрій Сухов.
 
У свою чергу, Юлія Тимошенко підтримала вимогу перенести судове засідання на інший день через велике фізичне навантаження, адже вона перебуває в суді майже 11 годин. "Це катування, адже з самого ранку мене три години тримали в приміщенні метр на метр, поки не почнеться засідання. Хто таке придумав, щоб мене зранку привозили і тримали в кам'яному мішку? Тому прошу перенести розгляд справи", - звернулася Юлія Тимошенко до суду.
 
Захист просить не призначати розгляд справи у день засідання Апеляційного суду
 
Захист Юлії Тимошенко просить суд не призначати судове засідання на п’ятницю, 12 серпня, у зв’язку з розглядом в Апеляційному суді міста Києва скарги щодо незаконного арешту Юлії Тимошенко.
 
"Оскільки в п’ятницю відбудеться засідання Апеляційного суду міста Києва, який розглядатиме нашу скаргу, ми просимо не призначати розгляд справи (у Печерському суді) в цей день", - сказав Юрій Сухов.
 
Як відомо, засідання Апеляційного суду міста Києва розглядатиме апеляцію лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко стосовно рішення Печерського районного суду міста Києва про зміну міри запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту у п’ятницю, 12 серпня, о 09:30.
 
Адвокати знову клопочуть про звільнення Юлії Тимошенко
 
Захист Юлії Тимошенко заявив клопотання про скасування міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.
 
"Прошу суд скасувати запобіжний захід у вигляді взяття під варту як незаконний. Подання прокурора Лілії Фролової відносно Юлії Тимошенко є застосуванням неналежного процесуального засобу", - сказав захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий.
 
Він зазначив, що обґрунтуванням в клопотанні прокурора було нібито перешкоджання Юлією Тимошенко у встановленні істини. При цьому він зазначив, що таке формулювання було неправильно виписано. "Неможливо перешкоджання у розгляді справи в залі засідання так кваліфікувати", - пояснив він.
 
Захисник зазначив, що не було жодних підстав для зміни міри запобіжного заходу. "Судом не досліджено жодного факту, який можна розцінювати як підстави для зміни запобіжного заходу", - сказав Микола Сірий.
 
Крім того, він заявив, що суддя порушив вимоги КПК під час ухвалення постанови про зміну запобіжного заходу, вийшовши "за межі подання і навів інші підстави, які не вказувала у своєму клопотанні прокурор Фролова і які не обговорювалися учасниками процесу". Зокрема, такими підставами адвокат назвав порушення порядку в судовому засіданні, невиконання розпоряджень головуючого, затягування розгляду справи, перешкоджання у допиті свідків, відмова відповідати на запитання про місце проживання тощо.
 
У свою чергу, Юлія Тимошенко зазначила, що сьогоднішній допит свідків вчергове довів відсутність у її діях складу злочину, і тому немає підстав утримувати її під вартою. "Сьогодні міністр юстиції дуже чітко на три запитання дав відповідь. Перше: що директиви Кабінету Міністрів для цих контрактів потрібні не були, вони не були обов’язковими, тому у мене немає перевищення повноважень. Друге: він чітко сказав, що своє організаційно-розпорядче доручення в якості листа, в якості директив я мала право надавати. І третє, що він сказав: всі мої дії на переговорах з прем’єр-міністром Російської Федерації були законними, і що я можу діяти без довіреностей будь-яких з боку уряду для таких переговорів", - сказала вона.
 
Сторона обвинувачення не підтримала клопотання. Суддя видалився до дорадчої кімнати до 19:25 для його розгляду.
 
Суддя Кірєєв відмовив захисту. Юлія Тимошенко залишається під вартою
 
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв залишив без задоволення клопотання сторони захисту про скасування запобіжного заходу Юлії Тимошенко у вигляді взяття під варту.
 
"Немає підстав для скасування міри запобіжного заходу. У задоволенні клопотання захисника Тимошенко Юлії Володимирівни про скасування міри запобіжного заходу - взяття під варту - відмовити. Постанова оскарженню не підлягає", - зачитав постанову суду Родіон Кірєєв.
 
Рішення суду присутні у залі народні депутати зустріли вигуками "Ганьба!"
 
Після оголошення постанови суддя Кірєєв оголосив про перенесення розгляду судового засідання. Перерву оголошено до 10:00 четверга, 11 серпня.
 
Залишаючи залу судових засідань, Юлія Тимошенко традиційно вигукнула: "Слава Україні!". "Героям слава!" – проводили її присутні.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.