Розпочалось чергове засідання суду по справі Тимошенко

Печерський районний суд міста Києва сьогодні, 15 серпня, продовжує розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.
 
Юлію Тимошенко доставили до суду о 07:50. На Хрещатику лідера опозиції зустрічали учасники акції протесту проти політичних репресій в Україні.
 
Перед початком засідання суду Юлія Тимошенко має змогу поспілкуватися з чоловіком Олександром Тимошенком і донькою Євгенією Карр – їх обох допущено до участі в процесі в якості захисників.
 
Тим часом представники засобів масової інформації наразі стоять в уже традиційній черзі до зали судових засідань, щоб мати змогу висвітлювати події на процесі.
 
Нагадаємо, минуле засідання Печерського суду пройшло під знаком постійних вимог адвокатів екс-прем'єра до суду звільнити Юлію Тимошенко з-під варти. Суддя Родіон Кірєєв, який не надто "грішить" неупередженістю і об’єктивністю у розгляді справи, не зважив ані на обурення арештом лідера української опозиції світової спільноти, ані на численні заяви про взяття Юлії Тимошенко на поруки, підписані відомими діячами культури, науки, журналістики, представниками релігійних конфесій.
 
Шлях упередженості обрала при розгляді справи Юлії Тимошенко і суддя Апеляційного суду міста Києва Ольга Єфімова. Вона проігнорувала норми Конституції України і Конвенції про захист прав і основоположних свобод і взагалі відмовилася розглядати апеляційну скаргу екс-прем'єра на постанову судді Кірєєва про взяття під варту, мотивувавши своє рішення "відсутністю законних підстав".
 
Очевидність цих підстав адвокати Юлії Тимошенко тепер доводитимуть у Верховному суді України, а Європейський суд з прав людини напевне зацікавить і абсурдне рішення української апеляційної інстанції, і незаконна постанова Печерського районного суду.
 
Суд встановлює особу захисника Євгенії Карр
Засідання Печерського районного суду міста Києва з розгляду справи Юлії Тимошенко розпочалося зі встановлення особи захисника екс-прем'єра Євгенії Карр.
 
У ці хвилини головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв зачитує їй права та обов’язки захисника, визначені Кримінально-процесуальним кодексом України.
 
Як відомо, суд допустив Євгенію Карр до участі у процесі в якості захисника 8 серпня за клопотанням Юлії Тимошенко. "Захисниками по закону допускаються близькі родичі підсудних. Згідно з частиною 2 статті 148 КПК підсудний може викликати кількох захисників для здійснення правового захисту", - обґрунтувала екс-прем'єр своє клопотання.
 
Одночасно з Євгенією Карр до участі в процесі було допущено чоловіка Юлії Тимошенко Олександра Тимошенка і адвоката Миколу Сірого.
 
Суддя Кірєєв відмовився розглядати клопотання про звільнення Юлії Тимошенко
 
Суд розпочав допит свідка – заступника директора Інституту держави і права імені Корецького Володимира Нагребельного.
 
Захисники Юлії Тимошенко просили дати можливість перед допитом свідка розглянути клопотання про зміну запобіжного заходу екс-прем'єру зі взяття під варту на будь-який не пов'язаний зі взяттям під варту, але суддя Родіон Кірєєв заявив, що клопотання розглядатимуться після допиту свідків.
 
Як відомо, Інститут держави і права імені Корецького проводив науково-правову експертизу відповідності законодавству України газових контрактів від 19 січня 2009 року.
 
Як заявила під час допиту у суді колишня заступниця Генерального прокурора Тетяна Корнякова, відповідно до висновку Інституту директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" стосовно укладення контрактів з продажу природного газу та контрактів про обсяги та умови транзитного газу через територію України, підтверджені Юлією Тимошенко від 19 січня 2009 року, не можуть кваліфікуватися як директиви уряду, підтвердження яких регулюється законодавством України.
 
В обвинувальному висновку міститься обвинувачення на адресу Юлії Тимошенко в тому, що вона підписала директиви уряду на укладення газових контрактів між "Нафтогазом" та "Газпромом", на що не мала повноважень згідно з Законом "Про Кабінет Міністрів" та регламентом Кабміну. Захист Юлії Тимошенко доводить, що Юлія Тимошенко підписала не директиви уряду, а своє особисте доручення керівнику "Нафтогазу".
Експерт у справі Юлії Тимошенко підтвердив правомірність дій екс-прем'єра
Свідок у справі Юлії Тимошенко, заступник директора Інституту держави і права імені Корецького Володимир Нагребельний вважає директиви прем'єра голові НАК "Нафтогазу" Олегу Дубині на підписання газової угоди з ВАТ з "Газпром" способом реалізації повноважень прем'єр-міністра.
"У законі неможливо прописати способи реалізації повноважень прем'єр-міністра. Оскільки немає законодавчого визначення поняття директив, а я пояснював це в Генпрокуратурі, директиви у даному випадку – це спосіб реалізації повноважень прем'єр-міністра стосовно суб’єкта господарювання. В даному випадку – це НАК "Нафтогаз України". За змістом я приймаю їх як доручення прем'єра керівнику господарюючого суб’єкта", - заявив Володимир Нагребельний у судовому засіданні.
Крім того, він зазначив, що укладені газові контракти є правомірними.
На початку свого допиту Володимир Нагребельний підкреслив, що він в суді може давати лише експертні оцінки. "Я не можу бути свідком в суді, і вважаю, що мене може бути залучено в якості експерта або спеціаліста. Я можу дати лише пояснення і своє бачення на підставі цих документів", - пояснив він.
Як відомо, Інститут держави і права імені Корецького проводив науково-правову експертизу відповідності законодавству України газових контрактів від 19 січня 2009 року.
До матеріалів справи Юлії Тимошенко долучено висновок експертизи Інституту імені Корецького
 
Печерський районний суд міста Києва ухвалив рішення про долучення до матеріалів справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко, нотаріально завірену копію висновку науково-правової експертизи газових контрактів від 19 січня 2009 року між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" Інституту держави і права імені Корецького.
"Ми підтримуємо пропозицію прокуратури про те, що цей документ слід долучити до матеріалів справи", - сказав захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий під час розгляду відповідного клопотання сторони обвинувачення.
При цьому захисник Юрій Сухов попросив, щоб свідок Володимир Нагребельний підтвердив автентичність висновку.
Профспілки вимагають звільнення з-під варти Юлії Тимошенко
Конфедерація вільних профспілок України та Незалежна профспілка гірняків України вимагають від Печерського суду міста Києва змінити запобіжний захід для Юлії Тимошенко та звільнити її з-під варти.
"Від цих двох профспілкових органів я уповноважений представити в Печерському суді клопотання про зміну запобіжного заходу для Юлії Тимошенко. Крім того, в цих листах ми чітко виклали, яка ситуація була в тій же вугільній промисловості, медицині, освіті – і що відбувається зараз", - заявив під стінами Печерського суду керівник цих організацій Михайло Волинець, повідомляє прес-служба БЮТ.
Звернення від профспілок продемонстрував Віктор Трифонов - депутат Дімітровської міськради Донецької області, голова місцевої організації Незалежної профспілки гірняків, кавалер "Шахтарської слави".
"Я є депутатом міста, яке в свій час висунуло Віктора Януковича на звання почесного жителя міста. Я б хотів сказати своєму земляку, щоб він подумав, що він є президентом не якоїсь окремої області чи регіону, а президентом України. І переслідувати свого політичного конкурента-жінку, я вважаю, принаймні непорядно", - заявив Віктор Трифонов.
Він додав, що побував на засіданні Печерського райсуду столиці у справі Юлії Тимошенко. "Ми будемо все робити для того, щоб Юлія Тимошенко мала законне право на захист, а вся країна прекрасно розуміє: якщо такого права у неї не буде, значить ніхто не повірить у вирок, якими б красивими фразами він не був викладений", - повідомив Віктор Трифонов. 
Національна спілка письменників просить звільнити Юлію Тимошенко
Секретаріат Ради Національної спілки письменників України звернувся до головуючого у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко судді Печерського районного суду Родіона Кірєєва із вимогою змінити запобіжний захід із взяття під варту та передати Юлію Тимошенко на особисту поруку НСПУ.
"Ми переконані, що арешт видатного політичного діяча, колишнього Прем’єр-міністра України, голови опозиційної партії є безпідставним і неприпустимим для демократичного суспільства. Позбавлення волі лідера ВО "Батьківщина" фактично є політичною розправою над опозицією, що порушує верховенство права, нівелює принципи справедливості, неупередженості та незалежності судочинства в нашій країні", - йдеться в заяві, завізованій головою НСПУ Володимиром Яворівським.
"Невмотивований арешт Юлії Тимошенко став підтвердженням того, що це кримінальне переслідування має вибірковий характер, по суті воно стало прикладом використання правосуддя як засобу досягнення політичних цілей. Події, що відбулися в Печерському суді Києва 5 серпня 2011 року є загрозливим регресивним кроком у розбудові демократичних засад нашої держави", - зазначають підписанти документу.
Представники НСПУ глибоко стурбовані тим, що в Україні замість демократії утверджується авторитарний режим. "Тому звертаємося до Вас, пане суддя, із цією заявою і повідомляємо, що ми зобов’язуємося взяти Тимошенко Юлію Володимирівну на особисту поруку під час розгляду кримінальної справи № 49-3151. Поручаємося за її належну поведінку щодо явки за кожним викликом до суду і гарантуємо її присутність у суді за кожною вимогою. Зважаючи на викладене, просимо Вас змінити запобіжний захід із взяття під варту Тимошенко Юлії Володимирівни та передати Тимошенко Юлію Володимирівну на нашу особисту поруку", - йдеться в заяві.
Юлія Тимошенко допитає колишнього представника Адміністрації Ющенка
У Печерському районному суді міста Києва свідчення у справі Юлії Тимошенко дає колишній перший заступник глави Адміністрації Президента Олександр Шлапак.
Його допитують після того, як свідчення в суді дав заступник директора Інституту держави і права імені Корецького Володимир Нагребельний.
Як відомо, 4 серпня захист Юлії Тимошенко заявив клопотання про встановлення місця проживання Олександра Шлапака, а також екс-президента України Віктора Ющенка, його уповноваженого Богдана Соколовського і екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, які ігнорують запрошення Печерського районного суду міста Києва дати свідчення у кримінальній справі, порушеній стосовно екс-прем'єра.
Суддя Родіон Кірєєв задовольнив клопотання сторони захисту і звернувся до Генеральної прокуратури з дорученням визначити місцеперебування цих свідків.
Суд заслухав двох свідків і пішов на перерву
У засіданні Печерського районного суду міста Києва з розгляду справи Юлії Тимошенко оголошено перерву для відпочинку до 15:40.
У першій половині дня суд допитав у якості свідків заступника директора Інституту держави і права імені Корецького Володимира Нагребельного та колишнього першого заступника глави Адміністрації Президента Олександра Шлапака.
Після перерви свідчення даватиме керівник служби партії "Батьківщина" Михайло Лівінський.
Свідок Ющенка уникає згадки про «Росукренерго»
Печерський районний суд після перерви поновив розгляд кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року.
У першій частині засідання у суді було допитано двох свідків. Заступник директор Інституту держави і права імені Корецького Володимир Нагребельний заявив у судовому засіданні, що вважає директиви прем'єра голові НАК "Нафтогазу" Олегу Дубині на переговори щодо підписання газової угоди з ВАТ з "Газпром" способом реалізації повноважень прем'єр-міністра.
"У законі неможливо прописати способи реалізації повноважень прем'єр-міністра. Оскільки немає законодавчого визначення поняття директив, а я пояснював це в Генпрокуратурі, директиви у даному випадку – це спосіб реалізації повноважень прем'єр-міністра стосовно суб’єкта господарювання. В даному випадку – це НАК "Нафтогаз України". За змістом я приймаю їх як доручення прем'єра керівнику господарюючого суб’єкта", - заявив свідок.
Володимир Нагребельний, крім того, підкреслив, що укладені газові контракти з Росією є правомірними.
Другий свідок – колишній перший заступник голови Адміністрації Президента Олександр Шлапак – своїми свідченнями дав зрозуміти, що так само, як і суд, і прокурори, відверто боїться згадки про "Росукренерго". На його думку, борг РУЕ "не має відношення" до газової кризи 2008-2099 років, а сама компанія не має виступати "в якості третьої сторони в цій судовій тяганині".
На запитання Юлії Тимошенко щодо важливості перегляду контрактів згідно з меморандумом про поступовий перехід на ринкові ціни на газ Олександр Шлапак не зміг дати чітку відповідь.
Після перерви свідчити у судовому засіданні має керівник служби партії "Батьківщина" Михайло Лівінський. "Я хочу розказати суду всю правду", - сказав він журналістам.
Юлія Тимошенко заявила, що категорично проти насилля в цій сфальшованій кримінальній справі
Суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати до 16:20 для вирішення питання щодо примусового приводу до суду колишнього радники Президента України Богдана Соколовського.
"Достатньо того, що наді мною чиниться насилля, що стало крайньою межею, тому я категорично заперечую, щоб ще хоча б проти однієї людини в цій сфальшованій кримінальній справі чинилося насилля. Тому я категорично заперечую проти будь-яких приводів людей – як свідків обвинувачення, захисту – немає значення, але я вважаю, що людям треба повідомити, і ніякого насилля не застосовувати", - сказала Юлія Тимошенко під час розгляду цього питання в судовому засіданні.
У свою чергу, захисники Юлії Тимошенко заперечили проти застосування примусового приводу до свідка. "Ми просимо повторно викликати свідка до суду і при цьому детально йому пояснити можливі наслідки відмови з'явитися до суду", - сказав адвокат Микола Сірий.
Юрій Сухов при цьому зазначив, що поява людини у суді "в кайданах" може негативно вплинути на психологічний стан свідка та відповідно відбитися на якості свідчень.
Сторона обвинувачення не заперечувала проти застосування примусу до Богдана Соколовського.
Перед тим, як суддя видалився до дорадчої кімнати, він наголосив, що свідок вже неодноразово викликався до суду.
Як відомо, Богдан Соколовський звертався із заявою до канцелярії Печерського районного суду міста Києва про неможливість з'явитися на засідання через його перебування за межами Києва з 10 серпня до 1 вересня за станом здоров'я.
Шлапака освистали на виході з суду і облили водою
Прихильники Юлії Тимошенко освистали свідка обвинувачення - колишнього першого заступника глави секретаріату президента Ющенка Олександра Шлапака.
Як відомо, у суді Шлапак дав свідчення проти колишнього прем’єр-міністра.
На виході із будівлі суду прихильники Юлії Тимошенко скандували «Ганьба Шлапаку!», а одна жінка облила його водою.
Після цього колишній заступник глави секретаріату президента Ющенка покинув будівлю через чорний вихід.
Суддя Кірєєв не почув Юлію Тимошенко. Суд вдаватиметься до примусу свідків
Родіон Кірєєв ухвалив рішення про примусовий привід свідка Богдана Соколовського, колишнього радника Президента до судового засідання.
"Враховуючи, що свідок Богдан Соколовський неодноразово не з'являвся на запрошення суду та не надав документи, які підтверджують неможливість явки, суд постановив застосувати до свідка Соколовського примусовий привід", - зачитав постанову суду Родіон Кірєєв.
Юлія Тимошенко вимагає від суду дотримання принципу рівності і змагальності сторін
Печерський суд задовольнив клопотання представників державного обвинувачення про залучення в якості свідка міністра палива та енергетики Юрія Бойка.
При цьому сторона захисту підтримала це клопотання. "Ми хотіли би, щоб прокурори так само, як і ми, підтримували, у свою чергу, наші клопотання про залучення свідків, адже з боку захисту допитано лише одного свідка. Хотілося би, щоб у суді була рівність і змагальність сторін", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.
Після цього було розглянуто клопотання сторони захисту про залучення до процесу низки свідків. Серед них: Григорій Немиря, Петро Крупко, Людмила Денисова, Ігор Уманський, Іван Васюник, Микола Куйбіда та інші.
У свою чергу, сторона обвинувачення наполягала на відхилення клопотання сторони захисту через те, що виклик колишніх урядовців "є зайвим", інших свідків – є передчасним або ж "немає мотивації виклику цих осіб". "Сторона обвинувачення не вбачає підстав для задоволення клопотань", - сказав прокурор Олександр Микитенко.
У свою чергу, захисник Микола Сірий наголосив на необхідності задоволення клопотання для дотримання принципу змагальності та рівності сторін у судовому процесі.
Юлія Тимошенко підтримала позицію адвоката. "Враховуючи, що Кримінально-процесуальний кодекс дозволяє повторно подавати клопотання, які вже розглядалися, хочу зазначити, що, незважаючи на обставини, в яких проходить суд, треба зберігати хоч видимість змагальності та рівності, зберігати загальні засади судочинства", - заявила екс-прем'єр.
Як відомо, суддя Родіон Кірєєв наразі допустив у якості свідків від сторони захисту лише колишнього першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова та керівника служби партії "Батьківщина" Михайла Лівінського.
Суддя Кірєєв брутально ігнорує принцип рівності сторін у судовому процесі
У результаті розгляду клопотань про допит свідків Печерський районний суд міста Києва, який розглядає справу Юлії Тимошенко, задовольнив клопотання сторони обвинувачення і відмовив у цьому стороні захисту.
"Суд доходить висновку про передчасність заявленого клопотання сторони захисту. У задоволенні клопотання відмовити", - виголосив свою постанову суддя Родіон Кірєєв, розв’язавши клопотання на місці.
Зокрема, суд задовольнив клопотання сторони державного обвинувачення про залучення в якості свідка міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Водночас відмовлено у задоволенні клопотання сторони захисту про залучення Григорія Немирі, Петра Крупка, Людмили Денисової, Ігоря Уманського, Івана Васюника, Миколи Куйбіді та інших свідків.
Таке рішення суду зал зустрів вигуками обурення.
Захист вимагає скасування необґрунтованого та незаконного арешту Юлії Тимошенко
Захист Юлії Тимошенко заявив клопотання про зміну запобіжного заходу екс-прем'єра з взяття під варту на взяття на поруки.
"Продовжують поступати реагування від окремих осіб, суспільних діячів щодо неприпустимості утримання Юлії Тимошенко під вартою. Сторона захисту вчергове звертається з клопотанням про зміну запобіжного заходу на взяття на поруки", - сказав у судовому засіданні Микола Сірий, пославшись на відповідні заяви правозахисників, народних депутатів та представників Спілки письменників України.
Обґрунтовуючи своє клопотання, Микола Сірий вказав на безпідставність вжиття щодо Юлії Тимошенко запобіжного заходу у вигляді арешту, додавши, що воно "пов’язано з проведенням певного допиту, а не з підставами, вказаними в Кримінально-процесуальному кодексі".
При цьому адвокат вказав на порушення статей 1, 2, 7, 9, 14, 19 і 26 Пакту про громадянські і політичні права. "Вжитий запобіжний захід у вигляді взяття під варту є необґрунтованим, безпідставним та незаконним", - підкреслив він.
"Я наполягаю, щоб не просто скасували це рішення, а й закрили цю кримінальну справу, яка не має жодного складу злочину", - сказала Юлія Тимошенко під час розгляду клопотання.
Суддя видалився до дорадчої кімнати для розгляду клопотання до 19:00.
Судилище відмовило Юлії Тимошенко у праві на свободу
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання захисту екс-прем'єра про зміну запобіжного заходу зі взяття під варту на взяття на поруки.
"У задоволенні клопотання про зміну запобіжного заходу відмовити", - зачитав суддя постанову.
У судовому засіданні оголошено перерву до 09:30 вівторка, 16 серпня.
Юлія Тимошенко: будьте сильними, все буде добре!
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вдячна всім, хто підтримує її у непрості часи переслідувань з боку чинної влади.
"Будьте сильними, все буде добре, людям передайте привіт, бо я не можу до них вийти. Та обов’язково зв’яжіться з нашою діаспорою, передайте їм подяку за підтримку і привіт", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у залі суду після закінчення засідання з розгляду її справи.
З присутніми у залі вона попрощалася традиційно: "Слава Україні! Героям слава!".
Після цього Юлія Тимошенко залишила залу суду, і її у автозаку було направлено до Лук'янівського слідчого ізолятора.
Виїзд автозаку з двору Печерського районного суду міста Києва на Хрещатик забезпечив спецпідрозділ МВС "Беркут". При цьому учасники акції протесту проти політичних репресій проводжали лідера партії "Батьківщина" вигуками "Юля! Ми з тобою!" та скандували "Банду геть!".
Після того, як автозак виїхав з Хрещатика, на мітингу на підтримку Юлії Тимошенко пролунав Державний гімн України.
За матеріалами сайту tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.