Судовий режим справи Тимошенко позбавляє обвинувачену повноцінного захисту

Печерський районний суд міста Києва сьогодні, 16 серпня, продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році.
 
Юлію Тимошенко сьогодні доставили з Лук'янівського слідчого ізолятора до будівлі Печерського суду на Хрещатику о 07:45. Лідера партії "Батьківщина" зустріли учасники акції протесту, яка проходить в ці дні в центрі Києва.
 
На подвір'ї суду зранку вишикувалася черга журналістів, які висвітлюють перебіг судового процесу. Втім представники спецпідрозділу МВС "Грифон" ще й досі не пропускають пресу до зали, обіцяючи відкрити двері лише о 09:15. Враховуючи, що засідання суду сьогодні почнеться о 09:30, часу для розміщення журналістів влада, якій притаманно прагнення обмежити пресу у професійній діяльності, виділила вкрай мало.
 
Однак з проведенням самого судового процесу над Юлією Тимошенко оточення Януковича, навпаки, не бариться. На минулому засіданні суддя Родіон Кірєєв знову відмовив у задоволенні клопотання адвокатів екс-прем'єра про зміну їй міри запобіжного заходу. На головуючого у справі не подіяло ані звернення Спілки письменників України, ані поручительство народних депутатів і громадських діячів, що зайвий раз демонструє його мету: за вказівкою Адміністрації Януковича щонайшвидше закінчити судовий процес.
 
Так само стрімко розібрався Родіон Кірєєв вчора і з клопотаннями сторони захисту про залучення до процесу свідків: він "дійшов висновку", що клопотання є передчасним і не підлягає задоволенню. При цьому сторона державного обвинувачення не тільки викликає вже заявлених свідків, але й клопоче про залучення нових.
 
Так, вчора суд погодився заслухати у якості свідка міністра палива та енергетики, "батька" "Росукренерго" Юрія Бойка, натомість у задоволенні клопотання про залучення Григорія Немирі, Петра Крупка, Людмили Денисової, Ігоря Уманського, Івана Васюника, Миколи Куйбіді та інших свідків захисту категорично відмовив.
 
Ба більше, прокурори виступили проти клопотання адвокатів Юлії Тимошенко: виклик колишніх урядовців, на їх думку, "є зайвим", інших свідків – передчасним або ж "немає мотивації виклику цих осіб".
 
"Незважаючи на обставини, в яких проходить суд, треба зберігати хоч видимість змагальності та рівності, зберігати загальні засади судочинства", - заявила на це Юлія Тимошенко.
 
На її боці – здоровий глузд. Доки не буде дотримуватися принцип змагальності і рівності сторін, як це передбачено не тільки українським, але й міжнародним законодавством, судилище виправдовуватиме свою ганебну назву. І істинного суду в Україні не буде. Як і правосуддя.
 
Юлія Тимошенко наполягає на перегляді режиму проведення судових засідань
 
Захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов на початку судового засідання оголосив заперечення на дії головуючого у зв’язку з позбавленням адвокатів можливості готуватися до захисту в суді.
 
"Я наполягаю на тому, щоб ви переглянули режим проведення цього судового засідання, тому призначайте судові засідання хоча б через день", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
 
Юрій Сухов підкреслив, що суддя не дотримується у судовому процесі принципів змагальності та рівності сторін, не даючи можливість стороні захисту вивчати матеріали справи. "Ми позбавлені можливості ефективно захищати Юлію Володимирівну, тому при визначенні наступного судового засідання прошу це врахувати. Адже ми фактично не маємо можливості аналізувати матеріали судових засідань", - пояснив він.
 
У зв’язку з цим захисник Микола Сірий сьогодні не може брати участь у судовому засіданні, оскільки вивчає матеріали справи. "Ми прийняли рішення на цьому тижні, що один з нас буде захищати Юлію Володимирівну в суді, а інший – аналізувати матеріали справи і готувати позицію щодо захисту", - сказав Юрій Сухов.
 
Зараз у суді почався допит екс-міністра регіонального розвитку і будівництва України Василя Куйбіди.
 
Свідок підтвердив доцільність директив Юлії Тимошенко
 
Свідок у справі Юлії Тимошенко, екс-міністр регіонального розвитку і будівництва України Василь Куйбіда підтвердив доцільність видачі прем’єр-міністром Юлією Тимошенко у 2009 році директив на переговори щодо підписання газових контрактів з огляду на важкий кризовий стан України в газовій сфері.
 
"У тій ситуації це було питання не тільки господарське, воно було і політичного значення. І я розумію, що в тій ситуації такі директиви варто було давати, бо політична ситуація була дуже складною. Економіки теж, тому що ми могли отримати Алчевськ в нашій державі", - сказав Василь Куйбіда сьогодні у судовому засіданні.
 
Екс-міністр підкреслив, що під час газової кризи європейські країни вимагали від України безперебійного транзиту газу, незважаючи на те, що причиною кризи була позиція російської сторони. "Тоді віце-прем'єр з міжнародних питань Немиря інформував про ті дзвінки і розмови, якими здійснювався фактичний тиск на Україну, і звинувачували Україну в тому, що вона є причиною непостачання газу у європейські країни", - додав він.
 
Як відомо, про критичну ситуацію, яка склалася на початку 2009 року, вже неодноразово йшлося у судовому процесі з розгляду справи Юлії Тимошенко. Зокрема, екс-міністр палива та енергетики Юрій Продан фактично спростував покази інших свідків, які доводили, що не було необхідності підписувати газовий договір. "З кожним днем умови забезпечення газом споживачів погіршувалися, газотранспортна система України в реверсному режимі ніколи не працювала. Це була дуже складна ситуація", - наголосив він.
 
У свою чергу, радник екс-голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коваль підтвердив, що під час газової кризи газотранспортна система України була змушена працювати в реверсному режимі близько двох тижнів, що суттєво ставило під загрозу її стан. "Тоді "Укртрансгаз" включив реверс газу і вперше газ йшов не зі сходу на захід, а з заходу на схід. Систему надзвичайно важко було утримувати в робочому режимі, адже це була нестандартна ситуація, і могли виникнути технологічні збої у будь-який час", - констатував він.
 
Підтвердив факти і колишній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. "Той, хто розповідає, що ми пару місяців могли вести дискусії – неосвічена людина, або є неправдиві покази. Вона (ГТС) і день не могла протриматися. Там на години йшов рахунок", - сказав він під час допиту.
 
"Те, що ви зробили в Москві, врятувало всю країну", - сказав Олександр Турчинов, звертаючись до Юлії Тимошенко.
 
Суд дав свідкові час на пошук захисника. У засіданні – перерва
 
Печерський районний суд виніс постанову про перенесення дати допиту свідка у справі Юлії Тимошенко, керівника служби партії "Батьківщина" Михайла Лівінського до 17 серпня у зв’язку з його проханням про надання часу для пошуку захисника.
 
"Суд виносить постанову надати свідку час для пошуку захисника до 17 серпня 2011 року. Виклик свідка 17 серпня на 14:00", - сказав суддя Родіон Кірєєв.
 
З відповідним клопотанням Михайло Лівінський звернувся до суду сьогодні перед початком допиту.
 
Зараз у засіданні Печерського районного суду оголошено перерву до 11:15.
Юлію Тимошенко у суді підтримує творча інтелігенція
 
Представники творчої інтелігенції, видатні діячі культури і мистецтв відвідують засідання Печерського районного суду міста Києва з розгляду справи лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Зокрема, сьогодні на засіданні присутня народна артистка України Ніна Матвієнко, учора підтримати Юлію Тимошенко до суду прийшов поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко.
Крім того, за перебігом судового процесу постійно спостерігають дипломати, акредитовані в Україні. Сьогодні на засіданні присутні представники посольств США та Швеції.
Ющенко відмовляється давати свідчення у суді
До канцелярії Печерського районного суду міста Києва надійшли заяви від екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника та представника колишнього президента Віктора Ющенка про неможливість надання свідчень в суді та з проханням оголосити у судовому засіданні їх покази під час судового слідства у Генеральній прокуратурі Україні.
У заяві Віктора Пинзеника зазначається, що він перебуває на лікуванні у кардіологічному відділенні лікарні "Феофанія" з діагнозом "інфаркт міокарда" у важкому стані. У заяві зазначено, що екс-міністру протипоказано психологічне навантаження, що робить неможливим його присутність у суді. Тому Віктор Пинзеник підтверджує свої свідчення на досудовому слідстві і просить оголосити їх в суді.
У заяві представника Віктора Ющенка йдеться про те, що надання свідчень є неможливим через перебування екс-президента за межами України. Крім того, у заяві міститься прохання зачитати на судовому засіданні покази, надані Віктором Ющенком під час досудового слідства, які свідок підтверджує у повному обсязі.
Під час розгляду судом заяв свідків сторона обвинувачення зазначила, що, зважаючи на важкий стан здоров'я Віктора Пинзеника, слід оголосити його свідчення з досудового слідства у суді, а Віктора Ющенка слід повторно запросити до суду через те, що причина неявки до зали не є поважною.
У свою чергу, сторона захисту зазначила, що обох свідків слід викликати до суду з огляду на те, що їх свідчення фігурують в обвинувальному висновку.
Суд, розглянувши заяви, ухвалив рішення не викликати на допит Віктора Пинзеника у зв’язку зі станом здоров'я, а до Віктора Ющенка застосувати повторне запрошення на судове засідання.
Зараз у судовому засіданні зачитуються свідчення Віктора Пинзеника, надані ним під час досудового слідства у Генпрокуратурі.
Як відомо, минулого тижня свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов заявив у суді, що газові переговори у Москві у грудні 2008 року було зірвано фактично через позицію Віктора Ющенка, який не хотів допустити усунення з газового ринку корупційної структури "Росукренерго".
За словами Олександра Турчинова, Президент Віктор Ющенко мав тісні зв’язки із співзасновником "Росукренерго", про що свідчили його політичні дії. "Була сформована дуже чітка системи зв’язку між корпорацією "Росукренерго" і одним з її власників Дмитром Фірташем і Президентом України Віктором Ющенком. Коли керівництва урядів України і Російської Федерації вирішили працювати без посередників, у "Росукренерго" залишився єдиний аргумент – це позиція Президента Ющенка. Інших аргументів, ніж інтереси "Росукренерго", для зриву переговорів 31 грудня (2008 року) не було", - наголосив свідок.
Після зачитування свідчень Віктора Пинзеника Юлія Тимошенко отримала час на відпочинок
Суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні для відпочинку до 14:05.
До перерви суддя зачитав покази свідків Ірини Михальської та Віктора Пинзеника, які вони дали під час досудового слідства у Генеральній прокуратурі.
Олександр Плахотнюк знову став захисником Юлії Тимошенко у суді
Юлія Тимошенко звернулася до суду з проханням допустити у якості захисника Олександра Плахотнюка.
"Згідно зі статтею 44, 46 КПК прошу суд допустити у якості захисника Олександра Плахотнюка", - йдеться в заяві Юлії Тимошенко.
"Суд на місці постановив допустити у якості захисника адвоката Олександра Плахотнюка", - вирішив головуючий у справі суддя Печерського суду Родіон Кірєєв.
Як відомо, 26 липня Юлія Тимошенко передала до канцелярії Печерського районного суду міста Києва письмову заяву про відмову від захисників Миколи Сірого та Олександра Плахотнюка через відсутність у них можливості надавати їй повноцінний захист з огляду на відсутність часу для ознайомлення з матеріалами справи.
Захист Юлії Тимошенко кілька разів звертався до суду з вимогою дотримуватися норм Кримінально-процесуального кодексу, який визначає, що захисник, який вперше увійшов до справи, має отримати адекватний час для ознайомлення з матеріалами справи. Однак суддя Родіон Кірєєв визначив, що Миколі Сірому і Олександру Плахотнюку вистачить три доби на прочитання 16 томів, тобто 5 тисяч аркушів, справи, і відмовив у задоволенні подальших клопотань на цю тему.
На захист Тимошенко виступила в суді її донька Євгенія Карр
Захист Юлії Тимошенко просить суд змінити міру запобіжного заходу екс-прем'єра зі взяття під варту на іншу міру, не пов’язану з арештом.
"Перебування Юлії Тимошенко в СІЗО перешкоджає стороні захисту вибудовувати стратегію захисту, адже немає можливості зустрічатися з Юлією Тимошенко поза межами суду і узгоджувати позицію щодо захисту", - сказав у судовому засіданні захисник Юрій Сухов, обґрунтовуючи своє клопотання.
Адвокат також зазначив, що Юлія Тимошенко не перешкоджає в розгляді справи, а також у повній мірі сприяє суду у встановленні істини. "Підсудна жодним чином не порушує порядок в залі суду та ере участь в усіх процесуальних діях", - констатував він.
"Оскільки Юлія Тимошенко виконує всі обов’язки підсудної, з урахуванням чисельних заяв про взяття на поруки, у дотримання Європейської конвенції з прав людини прошу суд змінити запобіжний захід зі взяття під варту на будь-який інший запобіжний захід, не пов'язаний з ізоляцією від суспільства", - наголосив Юрій Сухов.
"Я підтримую клопотання, яке оголосив мій захист, і вважаю, що сюди мусить повернутися здоровий глузд", - сказала Юлія Тимошенко під час розгляду клопотання своїх адвокатів.
Вона також підкреслила, що кримінальне переслідування її як лідера опозиції негативно відбивається на міжнародному іміджі України.
Клопотання підтримали захисники Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк та Євгенія Карр. "Сьогодні свобода та життя моєї мами залежить від вашого рішення. Тому я прошу суд та пана головуючого вирішити це клопотання на користь моєї мами і хочу додати, що сподіваюсь на справедливий суд", - сказала Євгенія Карр у судовому засіданні.
Для розгляду клопотання суддя Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати до 16:00.
Кірєєв всьоме відмовив захисту. Юлія Тимошенко залишається під вартою
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну міру запобіжного заходу екс-прем'єру зі взяття під варту на іншу міру, не пов’язану з арештом.
"Немає підстав для зміни запобіжного заходу. Суд постановив: у задоволенні клопотанні підсудної Тимошенко Юлії Володимирівни відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду після годинного перебування у дорадчій кімнаті.
Зала зустріла рішення судді вигуками "Ганьба!".
Зараз у судовому засіданні розпочався допит свідка – міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка.
Суд завадив Тимошенко встановити корупційний зв'язок Бойко з «Росукренерго»
Суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв та сторона обвинувачення в ході розгляду кримінальної справи лідера парті "Батьківщина" обмежують спроби сторони захисту довести суду зв'язок між міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком і компанією "Росукренерго".
"У суді необхідно з'ясувати причину, природу і фактори виникнення збитків НАК "Нафтогазу", яку приписують нашому уряду. Треба встановити корупційний зв'язок пана Бойка з компанією "Росукренерго". Треба довести, що він працює не в інтересах держави, а в інтересах компанії "Росукренерго". Всі знають, і це, до речі, є загальновідомою інформацією, яку надавав сам Дмитро Фірташ, що він є (Юрій Бойко) засновником компанії "Росукренерго", - заявила Юлія Тимошенко під час допиту свідка Юрія Бойка.
На початку допиту стороною захисту суд неодноразово знімав запитання Юлії Тимошенко до Юрія Бойка щодо його причетності до "Росукренерго".
Після того, як міністр все ж таки відповів, що не має відношення до РУЕ, Юлія Тимошенко нагадала йому про кримінальну відповідальність за дачу неправдивих свідчень у суді. "Якщо Юрій Бойко не захотів під присягою підтвердити свою участь у засновницьких зборах "Росукренерго", яка є очевидною, то я задаю йому інше питання: чи знає він Дмитра Фірташа і в яких з ним стосунках, для того, щоб з'ясувати зв'язок міністра та тіньової кримінальної компанії "Росукренерго", - додала вона.
Після цього захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов звернувся до суду з клопотанням долучити до матеріалів справи копію виписки з протоколу зборів, на яких відбувалося заснування компанії "Росукренерго", в якому вказано, що Юрій Бойко був присутнім на цих засновницьких зборах, та надати свідку цей документ для ознайомлення. "Враховуючи, що свідку "бумаги" не зрозумілі, ми просимо суд надати їх на огляд свідку. Це виписка з протоколу зборів про дії, пов’язані із засновництвом "Росукренерго", - сказав він.
У свою чергу, прокурор Олександр Микитенко виступив категорично проти долучення протоколу до матеріалів справи. "Захист повинен обґрунтувати, як це стосується обвинувачення. Обґрунтування не наведено. Тому немає підстав для його приєднання", - зазначив він.
У результаті розгляду клопотання суд відмовився долучити протокол до матеріалів справи та надати його для ознайомлення Юрію Бойку.
Судилище відмовляється долучати доказову базу до справи Юлії Тимошенко
Суддя Кірєєв не долучив до матеріалів справи документи, які вказують на зв'язок міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка з компанією "Росукренерго".
"Я прошу суд оглянути та залучити до справи, в якості документу надати свідку для ознайомлення, щоб ми могли сформулювати питання – це протокол засідання правління НАК "Нафтогаз України" від 19 жовтня 2004 року, на якому голова Бойко Юрій Анатолійович просить подати до координаційного комітету компанії "Росукренерго" пропозицію про включення до його складу від НАК "Нафтогаз України" голову правління Бойка Юрія Анатолійовича та заступника голови правління Вороніна. Це стосується питання захисту щодо відношення свідка до компанії "Росукренерго", - заявив клопотання у суді захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов.
Проте суд в результаті розгляду клопотання відмовив у його задоволенні.
Також суд відмовився долучити до матеріалів справи звіт тимчасової слідчої комісії, який підтверджує факт співпраці вищих посадових осіб з компанією "Росукренерго". "Там чітко по схемах розписано всі зв’язки. Це тимчасова слідча комісія у Верховній Раді. Я вважаю, що зараз свідок мусить сказати, чи підтверджує він зазначені там зв’язки між людьми, між підприємствами на базі "ЄвралТрансгаз" і "Росукренерго", - сказала Юлія Тимошенко.
Втім свідок Юрій Бойко так і не відповів на це запитання.
Зараз у судовому засіданні оголошено перерву до 18:40 для ознайомлення сторони захисту з документом, який Юрій Бойко просить долучити до матеріалів справи – аудитом діяльності компанії НАК "Нафтогаз України", зробленим компанією Ernst&Young.
Суддя Кірєєв поспішає виконати вказівку Януковича
Печерський районний суд міста Києва відмовився задовольнити клопотання сторони захисту про надання перерви на один день у судовому процесі.
"Я прошу суд дати можливість завтра відпочити, зробити перерву хоча б на один день і не призначати судове засідання на завтра", - сказав у судовому засіданні захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов.
Відмовляючи у задоволенні цього клопотання, суддя Родіон Кірєєв заявив про призначення наступного судового засідання на 10:00 середи, 17 серпня, обґрунтувавши це необхідністю допиту свідка Богдана Соколовського, якого завтра примусово мають доставити до зали суду.
Судове засідання завершилося зверненням Юлії Тимошенко до присутніх у залі учасників засідання: "Слава Україні! Ганьба ворогам!".
Як відомо, судові засідання у процесі з розгляду справи Юлії Тимошенко проводяться у безпрецедентно насиченому режимі: суд засідає щодня зранку до вечора. Сторона захисту вже робила заяви на дії головуючого у справі, який не дотримується графіку роботи суду, однак Родіон Кірєєв щоразу ігнорував ці заяви.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.