Суд над Тимошенко знову розпочався без участі захисту

Сьогодні, 17 серпня, у судовому засіданні Печерського районного суду міста Києва у справі Юлії Тимошенко відсутні захисники екс-прем'єра Олександр Плахотнюк, Микола Сірий та Олександр Тимошенко.
 
"Вам відомо, що у мого захисника Плахотнюка сьогодні і завтра призначені судові засідання, і він просив не призначати на сьогодні і завтра засідання. Але Печерський суд на це не зважив", - сказала Юлія Тимошенко, звертаючись до судді Родіона Кірєєва.
 
Екс-прем'єр також зазначила, що захисник Микола Сірий змушений бути відсутнім на судовому засіданні в зв’язку з необхідністю вивчати матеріали судового засідання, адже суд не робить перерви між засіданнями, щоб захист мав можливість повноцінно готувати свою позицію. "Пан Сірий вивчає ключові покази свідків, а темп, який ви взяли в розгляді справи, позбавляє мене права формувати обґрунтовану позицію захисту", - зазначила Юлія Тимошенко.
 
До суду прибув свідок сторони державного обвинувачення екс-президент України Віктор Ющенко.
Присутні у залі судових засідань зустріли свідка вигуками "Ганьба!".
До суду також прибув колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
Як відомо, учора учасники судового процесу були проінформовані, що до канцелярії Печерського районного суду міста Києва надійшла заява від представника Віктора Ющенка про неможливість надання свідчень в суді та з проханням оголосити у судовому засіданні його покази під час досудового слідства у Генеральній прокуратурі Україні.
На вимогу захисту Юлії Тимошенко суд ухвалив рішення застосувати до Віктора Ющенка повторне запрошення на судове засідання, а до Богдана Соколовського – примусовий привід до суду.
Зараз у судовому засіданні розпочався допит свідка – екс-президента України Віктора Ющенка.
 
Незалежні профспілки просять суд змінити запобіжний захід для Юлії Тимошенко
Незалежні профспілки звернулися до Печерського райсуду з проханням змінити запобіжний захід щодо Юлії Тимошенко із взяття під варту на підписку про невиїзд.
 
Відповідні заяви до суду сьогодні передали голова Вільної профспілки медичних працівників України О.Панасенко, голова Комітету захисту прав жінок та гендерної рівності В.Шолудько і голова Вільної профспілки підприємців України В.Коробка.
 
У тексті заяв профспілкові лідери наголошують, що у Печерського суду не було жодних вагомих підстав для застосування до Юлії Тимошенко такого жорсткого запобіжного заходу як взяття під варту.
 
«Такі дії влади у черговий раз демонструють нам, громадянам, що правосуддя в Україні має упереджений характер і застосовується виключно для боротьби з опонентами... судовий процес над лідером опозиції Юлією Тимошенко ми розцінюємо не як правовий, а як політичний акт боротьби з супротивником. Бо у роки, коли ця мужня жінка очолювала уряд, створювалися умови для ведення малого і середнього бізнесу, а не лише великого, як зараз. Ми тоді не відчували постійного тиску з боку контролюючих органів і могли спокійно працювати», - йдеться у зверненні Вільної профспілки підприємців.
 
Окрім того, у зверненні Вільної профспілки медичних працівників зазначається, що завдяки уряду Юлії Тимошенко були подолані наслідки світової кризи в Україні, не відбулося дефолту, медичні працівники вчасно отримували заробітну плату, а пенсіонери - пенсію. Були придбані для лікарень сучасні й економні автомобілі «Опель» замість незручних «Газелей»; не відбулося скорочення лікувальних закладів.
 
«Просимо переглянути рішення суду і змінити обраний до Юлії Володимирівни Тимошенко запобіжний захід взяття під варту - на підписку про невиїзд та звільнити її з-під арешту», - йдеться у зверненнях.
Юлія Тимошенко відмовилася ставити питання Ющенко в суді
Юлія Тимошенко відмовилася ставити запитання екс-президенту Віктору Ющенку, який сьогодні виступав в суді в якості свідка.
"Всі пояснення я дам суду. А зараз я не буду ставити запитання свідку, тому що не хочу, щоб в цьому суді судили помаранчеву революцію, не хочу, щоб тут були склоки і з'ясування стосунків між президентом і прем’єр-міністром. Все, що сказав Віктор Андрійович, хай залишиться на його совісті. Я не буду ставити питання, бо не хочу тішити Банкову.
Така позиція лідера партії "Батьківщина" була сприйнята присутніми в залі оплесками.
Зараз у суді розпочався допит колишнього уповноваженого Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського.
Як відомо, минулого тижня свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов заявив у суді, що газові переговори у Москві у грудні 2008 року було зірвано фактично через позицію Віктора Ющенка, який не хотів допустити усунення з газового ринку корупційної структури "Росукренерго".
За словами Олександра Турчинова, Президент Віктор Ющенко мав тісні зв’язки із співзасновником "Росукренерго", про що свідчили його політичні дії. "Була сформована дуже чітка системи зв’язку між корпорацією "Росукренерго" і одним з її власників Дмитром Фірташем і Президентом України Віктором Ющенком. Коли керівництва урядів України і Російської Федерації вирішили працювати без посередників, у "Росукренерго" залишився єдиний аргумент – це позиція Президента Ющенка. Інших аргументів, ніж інтереси "Росукренерго", для зриву переговорів 31 грудня (2008 року) не було", - наголосив свідок.
Ющенко клянеться, що Дубину не відкликав
Екс-президент Віктор Ющенко запевняє, що не мав повноважень відкликати з Москви делегацію "Нафтогазу".
"У мене немає повноважень по відкликанню членів уряду. Це не моя компетенція", - сказав він у суді у середу.
На переконання Ющенка, "ці байки, які щедро лунають про те, що хтось когось відкликав – це спосіб зняти з себе відповідальність".
"Було уклінне прохання – зробити зустріч президента з головою "Нафтогазу", - сказав він.
За словами Ющенка, 27 грудня 2008 голова "Нафтогазу" Дубина через Богдана Соколовського просив про зустріч, під час якої проінформував про домовленість про ціну у 250 доларів і наміри знизити її до 235, чого можна досягти завдяки зустрічі на вищому, прем'єрського рівні.
Після цього Дубина зустрівся з Тимошенко, і полетів назад до Росії, заявив Ющенко.
Екс-президент наголосив, що тоді "вперше і востаннє на офіційному рівні" російська сторона погодилася надати Україні право на реекспорт газу.
"Я наводжу слова Путіна: "я лично предложил премьер-минстру Украины. Приезжайте, подписывайте контракт по 250 долларов за тысячу кубометров, и мы дадим вам право реэкспорта. Хрен с вами". Та отказалась".
Після цього за словами Ющенка, домовленості на рівні прем’єрів були скасовані, і Дубина сам повернувся з переговорів, "бо два дні ходив коридорами "Газпрому", а переговорів не було", повідомила «Українська правда».
Суд допитав Ющенка і Соколовського і оголосив перерву
У засіданні Печерського районного суду міста Києва з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко оголошено перерву для відпочинку до 13:45.
До оголошення перерви у суді було допитано екс-президента Віктора Ющенка і колишнього уповноваженого Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського.
Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко мала право давати вказівки на ведення переговорів про газові контракти. Таку думку висловив колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, виступаючи в Печерському райсуді як свідка у справі Тимошенко.
Юлію Тимошенко прийшов підтримати відомий письменник Василь Шкляр
Відомий письменник, лауреат Шевченківської премії, автор роману «Чорний Ворон» Василь Шкляр прийшов сьогодні до Печерського райсуду Києва, щоб підтримати Юлію Тимошенко.
Екс-прем’єр і письменник у судовій залі обмінялися лише парою фраз, оскільки між присутніми та частиною зали, у якій знаходиться Юлія Тимошенко, вишикувалися працівники спецпідрозділу міліції.
«Тримайтесь, Юліє Володимирівно! Ми переможемо!», - сказав Шкляр, звертаючись до лідера партії «Батьківщина».
На виході з суду, відповідаючи на запитання журналістів про його враження від перебігу судового процесу, Василь Шкляр сказав: «Гнітюче враження».
Як відомо, серед книг, які Юлія Тимошенко просила передати їй до СІЗО, був, зокрема, роман Шкляра «Чорний Ворон».
Ющенко під присягою декілька разів збрехав
Адвокат Сергій Власенко заявляє, що свідок у справі Юлії Тимошенко екс-президент України Віктор Ющенко не зміг відповісти по суті на поставлені йому запитання і викривив факти.
"Мені навіть здалося, що він декілька разів збрехав, знаходячись під присягою. Принаймні я чув покази Олега Дубини, який чітко сказав, що його з переговорів відкликав Ющенко, що в кабінеті Ющенка він зустрічався з Фірташем та іншими власниками "Росукренерго", але колишній президент на це тільки розводив руками і розказував про що завгодно, тільки не про це", - заявив Сергій Власенко журналістам під час перерви у судовому засіданні.
Адвокат також звернув увагу на свідчення Віктора Ющенка, в яких той сказав, що вважав "Росукренерго" дочірньою компанією російського "Газпрому". "Дуже цікаве свідчення, на яке чомусь не зреагувала Генпрокуратура. Якщо це так, то їм треба випустити Діденка з-під варти і закрити вже кримінальну справу проти Тимошенко", - підкреслив він.
"Фахівці і світ вже визначилися, що в діях Тимошенко немає складу злочину, тому, що б не свідчив Ющенко, як би він не робив спробу висловити свою політичну антипатію до Юлії Володимирівни, це просто виглядало дещо жалюгідно з його боку", - резюмував Сергій Власенко.
Суддя Кірєєв позбавляє свідків права на захист
Кірєєв відмовив свідку у справі Юлії Тимошенко, керівнику служби партії "Батьківщина" Михайлу Лівінському у залученні в якості його захисника народного депутата України Сергія Власенка.
"Я прошу про визнання моїм захисником Власенка Сергія Володимировича, він є народним депутатом України", - заявив у судовому засіданні Михайло Лівінський.
Сторона захисту заявила, що свідок має право вільно обирати собі захисника відповідно до законодавства України. "Право свідка обирати захисників обумовлено Конституцією України, ми не можемо обмежувати свідка у виборі захисника", - сказав адвокат Юрій Сухов.
У свою чергу, Юлія Тимошенко підтримала прохання свідка запросити в якості захисника Сергія Власенка, який зараз не є учасником судового процесу, щоб не затягувати судовий розгляд справи. "Жодних перешкод на цю хвилину немає, оскільки Сергій Власенко не є учасником судового процесу. Якщо він не буде допущений, і Михайло Лівінський буде позбавлений права мати захисника і для цього не буде жодних підстав, то це буде позбавлення його права на захист. Якщо суд не хоче затягувати судовий процес, то треба дати дозвіл Михайлу Лівінському дати покази із захисником Власенком", - сказала вона у судовому засіданні.
У свою чергу, сторона обвинувачення наголосила, що Сергій Власенко не може виступати в якості захисника через те, що був усунутий від участі у процесі. Саме з цих підстав суддя постановив відмовити Михайлу Лівінському у задоволенні його прохання.
У суді чиниться безпрецедентний тиск на свідків захисту
Свідок у справі Юлії Тимошенко, керівник служби партії "Батьківщина" Михайло Лівінський був змушений відмовитися давати свідчення в суді через відмову судді Родіона Кірєєва надати йому час на пошук нового захисника.
"Я розгублений, бо збирався давати сьогодні свідчення. Але, враховуючи обставини, я бачу, що немає можливості мати захисника в суді, адже мені було відмовлено у залученні захисника Сергія Власенка – фахівця і людини, якій я довіряю. Тому я приймаю вашу пропозицію, щоб сьогодні відмовитися від дачі свідчень у суді, але я хочу підкреслити, що хочу свідчити в суді. Я був свідком обставин щодо справи. Я хотів би давати свідчення. Прошу суд, якщо сторона захисту звернеться із клопотанням залучити мене в якості свідка, що воно було позитивно розв’язано", - сказав Михайло Лівінський в судовому засіданні.
Після того, як суд відмовив йому у залученні захисника Сергія Власенка, Михайло Лівінський попросив надати йому час для пошуку іншого захисника, але суддя Родіон Кірєєв наполягав на дачі ним свідчень або відмові від участі в процесі.
У свою чергу Юлія Тимошенко додала, що відмова Михайла Лівінського від свідчень може спричинити його кримінальне переслідування. "Я хочу зазначити, що Михайло Лівінський знаходиться під ударом з боку владного режиму, і давати покази без захисника, якщо він десь щось не так скаже, а потім генеральна прокуратура порушить проти нього кримінальну справу, то це буде неправильно. Тому дайте свідку можливість привести захист", - сказала вона.
Сторона обвинувачення підтримала прохання Михайла Лівінського перенести його допит на інший день для пошуку захисника. При цьому прокурори наголосили, що захисником може бути запрошена будь-яка особа, окрім тих людей, які виступали чи виступають захисниками Юлії Тимошенко.
У свою чергу Юлія Тимошенко назвала це тиском на свідка. "Я не можу спокійно спостерігати, як йде тиск на людину давати покази без захисника", - сказала вона.
ісля цього захисник Юрій Сухов запропонував варіант виходу з нестандартної ситуації: викликати для Михайла Лівінського до суду державного захисника. На це суддя заявив, що це суперечить нормам Кримінально-процесуального кодексу.
При цьому суддя Родіон Кірєєв неодноразово нагадував свідку про його право відмовитися від свідчень в суді. "Якщо ви відмовитеся давати покази, оскільки не можете запросити захисника, то це, я нагадую, не позбавляє сторону захисту ще раз заявити про залучення вас у якості свідка", - сказав він.
Суддя зазначив, що у разі подання відповідного клопотання він не може сказати, яким наступного разу буде рішення суду з цього питання.
Після цього захисник Юрій Сухов запропонував суду оголосити технічну перерву на 15 хвилин, щоб Михайло Лівінський міг порадитися зі своїм юридичним радником. Але і у задоволенні цього клопотання було відмовлено.
Після того, як Михайло Лівінський залишив залу суду, сторона захисту заявила клопотання про виклик у якості свідків на наступне судове засідання Петра Крупка та Михайла Лівінського. Але суддя заявив про те, що клопотання може бути розглянуто лише після допиту підсудної.
Юлія Тимошенко просить дати два дні на підготовку до свідчень у суді
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко звернулась до суду з проханням розглянути клопотання про перенесення її допиту на понеділок у зв’язку з тим, що сьогодні вона не готова до дачі свідчень в суді.
"У мене та у мого захисту не було часу для вивчення матеріалів справи, вивчення необхідних документів та підготовки до дачі своїх показів. Враховуючи, що захист позбавлений можливості мені допомогти у побудові показів, то на цю хвилину я не готова до їх дачі. Тому я заявляю клопотання дати мені два дні для підготовки, щоб я могла дати покази в суді", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
Юлія Тимошенко додала, що зараз її захисники Олександр Плахотнюк та Микола Сірий відсутні у судовому засіданні якраз через те, що їм потрібен час для підготовки дачі показів у суді. "Зараз, на сьогоднішньому етапі без своїх захисників ні я, ні захист до показів не готові. Сьогодні планувалися покази свідків", - зазначила вона.
Суд відмовив Юлії Тимошенко у праві документально довести свою невинуватість
Суд міста Києва відмовив Юлії Тимошенко у витребуванні низки документів, які підтверджують відсутність в її діях на посаді прем’єр-міністра складу злочину.
"Для того, щоб з'ясувати істину, враховуючи, що ніякі бухгалтерські документи, вдумайтесь тільки, в кримінальну справу не залучено – по вартості технічного газу, по постачанню технічного газу. І тому ми просимо витребувати бухгалтерські документи, які або підтвердять, або спростують збитки від закупівлі технічного газу, до речі, як збитки не мають до мене як до прем’єра-міністра ніякого відношення", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні, обґрунтовуючи клопотання про витребування та залучення до матеріалів справи низки важливих документів.
У свою чергу, захисник Юрій Сухов зазначив, що вкрай дивним виглядає факт створення обвинувального висновку за відсутності окремих документів, які прямо стосуються справи. "Я не розумію, на чому ґрунтується обвинувачення, якщо в матеріалах справи немає договору НАК "Нафтогазу" з "Укртрансгазом" на постачання чи купівлю технічного газу. Не розумію, бо це частина обвинувачення, що в результаті купівлі такого газу за якоюсь певною ціною нібито було завдано шкоду. Як можна будувати обвинувачення, не бачачи документів?" - висловив здивування адвокат.
Одним з важливих документів, які сторона захисту просить витребувати, є, зокрема, аудит компанії Ernst&Young діяльності НАК "Нафтогаз України" за 2009 рік. "Аудит, зроблений Ernst&Young, який означає умови і результати роботи НАК "Нафтогазу", зокрема, за 2009 рік, - цей аудит визначає результати збитковості або не збитковості компанії. Не апелювати результатом цього звіту неможливо. Тоді на чому будується обвинувачення?", - сказав Юрій Сухов.
Юлія Тимошенко назвала важливим для справи лист Генерального прокурора України Віктора Пшонки, направлений голові Адміністрації Президента Сергію Льовочкіну, "в якому викладена позиція, яка підтримує позицію захисту, тобто записано, що директиви прем’єр-міністра не можуть вважатися директивами Кабінету міністрів".
Також серед заявлених для витребування документів – низка документів щодо діяльності компаній НАК "Нафтогаз України" та "Росукренерго".
У результаті розгляду клопотання суд задовольнив його частково, вкрай обмеживши список документів, які підлягають витребуванню. Зокрема, суд постановив витребувати газові контракти між НАК "Нафтогаз" та ВАТ "Газпром", які були укладені між 2002 і 2008 роками. Водночас вкрай важливі для захисту контракти за 2008 та 2009 роки між "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" на постачання технічного газу, на думку суду, не підлягають витребуванню.
Кірєєв не дав Юлії Тимошенко достатньо часу для підготовки захисту. У суді – перерва до завтра
У засіданні Печерського районного суду міста Києва оголошено перерву до 14:00 четверга, 18 серпня, для підготовки Юлії Тимошенко до свідчень у суді.
Обґрунтовуючи своє клопотання, Юлія Тимошенко звернула увагу суду на те, що вона не має можливості, перебуваючи під вартою та за умов щоденних судових засідань повноцінно підготуватися до свідчень в суді. "У понеділок я зможу дати повні всі покази і відповіді на всі запитання", - сказала вона.
У свою чергу, захисник Юрій Сухов зазначив: "Ми маємо можливість готувати клопотання лише вночі і готуватися до захисту. Фізично неможливо довго це витримувати. Тому ми просимо надати достатньо часу для підготовки позиції захисту".
Незважаючи на переконливі аргументи Юлії Тимошенко та її захисників суд надав час лише до другої половини завтрашнього дня.
Суд обмежив захист в праві заявляти ключові клопотання
Захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов заявляє, що суд обмежує його в праві заявляти клопотання сторони захисту.
"Суд обмежив мене в можливості заявляти клопотання, я сьогодні в суді про це казав, що суд позбавив мене можливості робити клопотання і заяви, які визначені Кримінально-процесуальним кодексом. Суд сам визначає – то він посилався на те, що свідки є, і позбавляв права заявляти клопотання, то на інше", - сказав Юрій Сухов журналістам після судового засідання.
Адвокат зокрема зазначив, що сьогодні суд обмежив його у праві заявити два ключових клопотання. "Я хотів сьогодні заявити клопотання про відновлення трансляції, але я не зміг навіть заявити клопотання про зміну запобіжного заходу, бо суд таким чином побудував процес, він сам визначив, які клопотання мають розглядатися. Я не знаю, чому і за якою методикою клопотання мають розглядатися. І я не зміг заявити ані клопотання про відновлення трансляції, ані клопотання про відміну запобіжного заходу", - сказав він.
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.