Сьогодні у суді над Тимошенко суддя Кірєєв порушив присягу, не допустивши до затриманої лікаря

Печерський районний суд міста Києва сьогодні, 18 серпня, продовжив розгляд кримінальної справи, порушеної стосовно лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за звинуваченням у перевищенні повноважень під час підписання газових угод у 2009 році.
 
Ключовою подією вчорашнього судового засідання став допит екс-президента України Віктора Ющенка, який після декількох викликів нарешті з'явився у будівлі на Хрещатику, 42а.
 
Сенсації не відбулося: колишній голова держави, якому Майдан у 2004 році довірив державну булаву, і головною соратницею і натхненницею якого була саме Юлія Тимошенко, підтвердив своє реноме зрадника і слабкої людини.
 
Юлія Тимошенко мудро відмовилася ставити запитання "політику", який, як підтверджує найближча до екс-прем'єра людина – її чоловік Олександр Тимошенко – багато разів зраджував лідера партії "Батьківщина".
 
"Я не буду ставити запитання свідку, тому що не хочу, щоб в цьому суді судили помаранчеву революцію, не хочу, щоб тут були склоки і з'ясування стосунків між президентом і прем’єр-міністром. Все, що сказав Віктор Андрійович, хай залишиться на його совісті. Я не буду ставити питання, бо не хочу тішити Банкову", - заявила Юлія Тимошенко.
 
Тепер суду доведеться повірити або свідченням екс-голови НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини, який стверджує, що саме Віктор Ющенко наприкінці грудня 2008 року відкликав його з переговорів у Москві, хоча на той момент уже було досягнуто домовленості про прийнятну ціну на газ, або прийняти свідчення екс-президента, який вчора на допиті безапеляційно стверджував, що делегацію з Росії не відкликав.
 
Якби у суді лишилася хоч дещиця справедливості або натяк на правосуддя, то він, звичайно, мав би прислухатися не до показів Віктора Ющенка і до його "совісті", бо у нього, як стверджують інші свідки, був власний інтерес в усій цій газовій справі – тісний зв'язок з корупційною "Росукренерго". Екс-гарант просто не міг допустити, щоб прибуткова для нього структура пішла з перспективного ринку.
 
Ба більше: суддя Родіон Кірєєв і сам Віктор Ющенко мали б згадати про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивих показань, яку передбачає стаття 384 Кримінального кодексу України. Тобто Ющенко, який, як стверджує адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко і високопоставлений представник адміністрації президента Росії, відверто "бреше своєму суду", мав би "заслужити" виправні роботи на строк до двох років або навіть позбавлення волі до п'яти років.
 
Тим не менше, суд навряд чи згадає про відповідальність колишнього президента України. Бо замість суду діє судилище, замість судді в кріслі сидить маріонетка Януковича, замість політика за кафедрою для свідків стоїть кат ідеалів Майдану, а замість чоловіка у залі виступає слабка людина "не свого слова".
 
Судилище цинічно позбавляє Юлію Тимошенко права на медичну допомогу
 
Печерський районний суд міста Києва відмовився поставити на розгляд клопотання сторони захисту екс-прем'єра про дозвіл на допуск до Юлії Тимошенко лікаря для обстеження.
 
"Я знаю, скільки людей полягло в териконах Донецької області, тому відмовляюся від лікаря від влади і тому наполягаю, щоб мені дали лікаря, якому я довіряю", - сказала Юлія Тимошенко на початку судового засідання.
 
Вимагаючи від суду позачергового розгляду цього клопотання, захисник Юрій Сухов звернув увагу на те, що Юлія Тимошенко потребує медичного огляду та взяття аналізу крові для перевірки стану її здоров'я. За його словам, фізичний стан Юлії Тимошенко "не можна пояснити симптомами відомих хвороб", тому потрібно ретельне медичне обстеження.
 
Суддя Родіон Кірєєв на це заявив, що "всі питання захисту" будуть вирішені у встановленому законом порядку. Коли захисники звернулися з проханням назвати точний час розгляду клопотання, суддя попросив "не суперечити головуючому у справі".
 
"Це не суд, а розправа. Якщо суд свідомо не дає дозвіл на допуск лікаря, то суддя свідомо порушує присягу", - додала Юлія Тимошенко.
Захисника Миколу Титаренка допущено до участі в процесі
Печерський районний суд міста Києва задовольнив клопотання сторони захисту про допуск до участі в процесі адвоката Миколи Титаренка.
"Суд на місці постановив допустити до участі у справі в якості захисника підсудної Юлії Тимошенко адвоката Миколу Титаренка", - оголосив рішення суддя Родіон Кірєєв.
При цьому суддя зазначив, що суду надані всі документи, які підтверджують право Миколи Титаренка виступати в якості захисника.
Таким чином, зараз Юлії Тимошенко у судовому процесі надають правову допомогу Микола Сірий, Юрій Сухов, Олександр Плахотнюк, Микола Титаренко. Захисниками екс-прем'єра також є її донька Євгенія Карр і чоловік Олександр Тимошенко.
Як відомо, Микола Титаренко вже виступав в суді в якості захисника Юлії Тимошенко, але у зв’язку з відмовою суду надати йому достатньо часу для вивчення матеріалів кримінальної справи він був змушений відмовитися від надання екс-прем'єру правових послуг.
Стан здоров'я Юлії Тимошенко погіршився
Партія "Батьківщина" має намір звернутися до всіх демократичних організацій та дипломатичних установ із заявою про те, що життю Юлії Тимошенко загрожує небезпека.
"Сьогодні зранку адвокати повторно звернулися з проханням негайно провести медичне обстеження, однак Кірєєв заявив, що офіційно повідомить про своє рішення", - сказав сьогодні журналістам перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.
За його словами, стан здоров'я Юлії Тимошенко, яка перебуває у СІЗО, різко погіршується. "Ви знаєте як мужньо тримається Юлія Тимошенко, незважаючи на абсурдність звинувачень, незважаючи на недотримання Конституції і законів під час проведення цього ганебного процесу. Водночас вчора різко почало погіршуватись її здоров’я з незрозумілих причин", - повідомив він.
"Здоров'я настільки погіршилось, що вона не може здійснювати ті короткі прогулянки, які їй дозволяють у СІЗО", - додав Олександр Турчинов.
Юлія Тимошенко вимагає термінового розгляду низки клопотань
Юлія Тимошенко наполягає на зміні визначеного судом порядку розгляду клопотань і на першочерговому розгляді клопотань про виклик свідків сторони захисту, про витребування документів, які є частиною доказової бази, та про зміну запобіжного заходу.
"Я наполягаю на розгляді клопотань про виклик свідків, про витребування документів та долучення тих, які в нас є, і після того ви маєте дати нам час на підготовку до дачі показів. Прошу поміняти порядок розгляду клопотань і розглянути зміну запобіжного заходу, залучення свідків і витребування документів, інакше можна стверджувати, що обвинувачення є сфальшованим і не має правових пояснень", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні.
Вона наполягає на неможливості дачі показів до того, як будуть заслухані всі свідки та долучені всі необхідні документи до матеріалів справи. "Мені потрібно заслухати покази свідків, яких заявила сторона захисту, та я вимагаю долучити до матеріалів справи важливі докази, і лише після того я зможу давати покази у справі", - обґрунтувала Юлія Тимошенко свою заяву, просячи суд не ігнорувати клопотання сторони захисту.
Серед документів, які Юлія Тимошенко просить в першу чергу витребувати та долучити до матеріалів справи, - аудит компанії Ernst&Young діяльності компанії НАК "Нафтогаз України", який свідчить про відсутність збитків при транспортуванні російського газу територією України, а також угода між "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" про забезпечення останнього технічним газом.
Крім того, сторона захисту наполягає на негайному задоволенні клопотання про дозвіл на огляд Юлії Тимошенко лікарем, оскільки це клопотання вже два дні залишається без розгляду. "Начальник слідчого ізолятора сказав, що пустить лікаря Юлії Тимошенко, тільки якщо буде дозвіл судді. Ви маєте розуміти, що жодна "швидка" немає в своєму складі фахівців з вузьких питань. Ви фактично залишаєте людину без медичної допомоги. Ми наполягаємо і просимо вирішити це питання, бо інакше Юлія Тимошенко не зможе брати участь у цьому процесі", - сказав адвокат Микола Сірий.
Зараз суддя поставив на розгляд клопотання про витребування доказів.
Юлію Тимошенко запрошено на V Всесвітній форум українців
 
Голова Української всесвітньої координаційної ради Дмитро Павличко звернувся до судді Печерського райсуду Києва Родіона Кірєєва з проханням змінити міру запобіжного заходу Юлії Тимошенко і надати їй дозвіл взяти участь у V Всесвітньому форуму українців.
"Така велика історична подія потребує присутності найбільш видатних українців світу. До них, поза сумнівом, належить і лідер партії "Батьківщина" Тимошенко Юлія Володимирівна. Вона видатний політичний і громадський діяч, була двічі прем'єр-міністром України", - йдеться у листі Дмитра Павличка на адресу судді, який цитує прес-служба БЮТ.
"До мене звертаються тисячі українців з усього світу з проханням запросити на Форум Юлію Тимошенко. Виходячи з цього, звертаюся до Вас із проханням змінити міру запобіжного заходу і надати дозвіл Юлії Тимошенко взяти участь у V Всесвітньому форуму українців з 19 по 21 серпня 2011 року", - зазначає Дмитро Павличко.
Як відомо, на V Всесвітній форум українців, який проходитиме в Києві 19-21 серпня цього року, прибуде 300 делегатів з більш ніж 40 країн світу.
Юлію Тимошенко у суді підтримує світова і українська інтелігенція
Підтримати лідера партії "Батьківщина" до Печерського районного суду міста Києва прийшли президент Світового конгресу українців Євген Чолій, президент Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні, лауреат Шевченківської премії, Герой України Юрій Мушкетик та автор численних книжок гумору та сатири Олег Чорногуз.

Перед будівлею Печерського суду Євген Чолій сказав журналістам, що суд над Юлією Тимошенко, на переконання світової спільноти, є боротьбою з опозицією.

Голова Світового конгресу українців підкреслив, що в жодній демократичній країні світу суд не відбувається в таких умовах, коли, зокрема, замість судді спостерігачам видно лише спини міліціонерів, коли суддею ігнорується прохання підсудної про надання медичної допомоги, коли суд над екс-прем'єр-міністром проходить в надзвичайно тісному приміщенні.

"Ми закликаємо владні структури і суддю виконувати Конституцію України та прислухатись до світового співтовариства, яке недвозначно засудило цей невиправданий арешт, та негайно звільнити Тимошенко. Владні структури понижують імідж України у світі подібними судовими процесами. Це питання демократії в Україні", - заявив Євген Чолій.

У свою чергу, письменник Юрій Мушкетик назвав суд над Юлією Тимошенко "ганебним видовищем". "Я прийшов сюди, щоб підтримати лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко. Вона мужня жінка, яка протистоїть цій владі. Я давно знаю Юлію Тимошенко і переконаний, що нині в її особі судять все українство", - сказав він.

Юрій Мушкетик передав екс-прем’єр-міністру свою книгу "Україна над прірвою" з підписом: "Юлії Володимирівні з вірою у Ваше майбутнє. Ми з Чорногузом з Вами!".
Юлія Тимошенко: доказова база є підставою для закриття кримінальної справи
Юлія Тимошенко заявляє, що Печерський районний суд зобов’язаний задовольнити клопотання сторони захисту про витребування низки документів, які можуть стати прямими доказами для закриття її кримінальної справи.

"Йде мова про витребування надважливих документів, які дадуть всі підстави для закриття кримінальної справи проти мене за відсутністю події та складу злочину", - заявила Юлія Тимошенко під час розгляду клопотання захисту.

Серед документів, які сторона захисту просить витребувати для долучення до матеріалів справи, бухгалтерські документи компанії "НАК "Нафтогаз" за 2009 рік, контракт між "Нафтогазом" та "Укртрансгазом" на 2008-2009 роки щодо забезпечення технічним газом, аудит компанії Ernst&Young фінансової діяльності НАК "Нафтогаз" за 2009 рік, матеріали, які стосуються позову ват "Газпром" до Стокгольмського арбітражного суду до НАК "Нафтогаз України" щодо транспортування газу.

Цим же клопотанням захист просить долучити до матеріалів справи вже наявні документи, які прямо свідчать про відсутність в діях Юлії Тимошенко складу злочину.

Наприклад, захист просить долучити довідку Інституту української мови щодо значень слова "директиви", в якій, зокрема, зазначається, що слово "директива" тлумачиться як вказівки або доручення, які Юлія Тимошенко відповідно до своїх повноважень мала право давати.

Крім того, в переліку документів – копія експертного висновку датського Гельсінського комітету з прав людини, в якому чітко вказано, що відсутні юридичні підстави для кримінального переслідування екс-прем'єра.

Захист також просить долучити роздруківки інформації Інтернет-видань, в одній з яких наводиться інтерв’ю Віктора Януковича за 2009 рік, в якому він позитивно оцінює сам факт ведення переговорів між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром".

Сторона захисту також вимагає долучення до матеріалів справи копії постанови Верховного суду Російської Федерації щодо генерала Григорія Олійника, якою доводиться відсутність у його діях складу злочину. При цьому Юлія Тимошенко вказала, що ця справа не має відношення до її діяльності, втім вона наполягає на долученні цього документу через те, що у обвинувальному висновку сторона обвинувачення посилається на рішення суду першої інстанції РФ у цій справі. "Якщо ви долучили рішення першої інстанції, то долучіть і рішення останньої", - обґрунтувала Юлія Тимошенко.

Суд частково задовольнив клопотання в частині залучення до матеріалів справи довідки Інституту української мови, роздруківок Інтернет-видань, копії висновку Гельсінського комітету, копії документів, пов’язаних зі Стокгольмським судом. Також судом ухвалено рішення витребувати у НАК "Нафтогаз" документи фінансової звітності за 2009 рік, аудит компанії Ernst&Young.
Юлії Тимошенко у залі суду стало зле
Головуючий у справі суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 18:05 на вимогу Юлії Тимошенко.

Стан здоров'я Юлії Тимошенко різко погіршився, і після оголошення рішення суду вона негайно у супроводі конвою залишила залу. Після лідера партії "Батьківщина" з зали видалився і суддя Родіон Кірєєв.

При цьому судова міліція попросила всіх присутніх в залі судових засідань залишатися на своїх місцях.

Юлія Тимошенко: підстави для зміни міри запобіжного заходу є некоректними
Захист Юлії Тимошенко вчергове просить суд змінити міру запобіжного заходу, застосовану до екс-прем'єра, для забезпечення ефективності підготовки адвокатами до судових засідань, зокрема, підготовки Юлії Тимошенко до дачі свідчень у суді.

"Оскільки всі сторони зацікавлені у якнайшвидшому встановленні істини, але зараз Юлії Володимирівні потрібно дати свідчення в той час, коли вона перебуває в СІЗО, то це не дає їй можливості добре до цього підготуватися. Тому, щоб прискорити процес, треба змінити міру запобіжного заходу, адже поза межами СІЗО Юлія Тимошенко зможе краще, швидше підготуватися до дачі свідчень в суді", - сказав захисник Юрій Сухов.

Він також підкреслив, що Юлія Тимошенко не чинить жодних дій, які виходять за межі Кримінально-процесуального кодексу, тому немає підстав утримувати її під вартою. "Юлія Тимошенко бере участь в усіх необхідних процесуальних діях, робить відповідні клопотання та повністю сприяє слідству. Також немає підстав вважати, що не буде з Юлією Тимошенко зворотного зв’язку, адже вся кореспонденція з суду буде надходити, і про неї буде відомо Юлії Володимирівні", - пояснив він.

Юрій Сухов зазначив, що разом з клопотанням стороною захисту подані заяви про взяття Юлії Тимошенко на поруки головами обласних рад Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей, комітетом захисту прав жінок, громадськими організаціями, релігійними діячами.

Крім того, до суду звернувся із завою громадянин України Вердун, який просить змінити міру запобіжного заходу зі взяття під варту на взяття під заставу у розмірі 1 мільйон гривень.

Юлія Тимошенко під час обґрунтування клопотання зазначила, що причини, з яких суд змінив їй міру запобіжного заходу, є безпідставними. "Суд називав причиною зміну запобіжного заходу мою відмову повідомляти адресу, але ж вона вказана в документах, і це не проблема – її з'ясувати. Це не може бути підставою. Крім того, я брала участь у всіх судових засіданнях, завжди вчасно з'являлася до суду. Лише одного разу я запізнилася на 10 хвилин у зв’язку з заторами через проведення дорожніх робіт. Але говорити, що я не з'явилася, - це не коректна підстава, щоб обирати таку міру запобіжного заходу", - констатувала вона.

"У зв’язку з погіршенням здоров'я моєї мами прошу задовольнити клопотання", - додала Євгенія Карр.

Суддя оголосив перерву у судовому засіданні до 18:45 для розгляду цього клопотання і видалився до дорадчої кімнати.

Як відомо, Печерський районний суд Києва 5 серпня 2011 року задовольнив клопотання державного обвинувачення про взяття Юлії Тимошенко під варту через нібито системні порушення нею порядку судового засідання та висловлювання, які свідчать "про неповагу до суду і учасників процесу", в першу чергу, до свідків. Це рішення було ухвалено після завершення допиту чинного прем’єра Миколи Азарова, який був залучений до справи у якості свідка стороною державного обвинувачення.

З 5 серпня Юлія Тимошенко знаходиться у Лук’янівському СІЗО. Сьогоднішнє клопотання – восьма заява захисту екс-прем'єра про зміну запобіжного заходу.

Суддя Кірєєв відмовився скасувати арешт Юлії Тимошенко
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.

"Судом не встановлено обставини для зміни запобіжного заходу зі взяття під варту на взяття на поруки або під заставу. У задоволенні клопотання підсудній Тимошенко Юлії Володимирівні відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.

Після оголошення рішення суду у залі пролунали вигуки "Ганьба!" та "Фашист!".

Стан здоров'я Юлії Тимошенко погіршився. У судилищі перерва до понеділка

Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 22 серпня у зв’язку з погіршенням стану здоров'я Юлії Тимошенко.

"Суд зробив перерву до понеділка до 09:30. Ця перерва необхідна для того, щоб провести медичний огляд Юлії Володимирівни Тимошенко. Лікаря її особистого, на виклику якого вона наполягає, не допустили. Відповідну заяву ми вчора давала, щоб допустили лікаря. Станом на сьогодні відповіді від суду немає", - сказав захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов після судового засідання.

"Якщо буде проведено обстеження, то за результатами буде зроблено висновок, чи може вона брати участь надалі в судовому засіданні. Наразі Юлія Володимирівна наполягає на тому, щоб питання її здоров'я не стало предметом для спекуляцій у судовому засіданні", - додав він.

Адвокат заявив, що сторона захисту наполягає на тому, щоб сімейний лікар Юлії Тимошенко взяв у неї кров на аналізи для встановлення причин погіршення стану здоров'я. "Треба, щоб сімейний лікар Юлії Володимирівни просто взяв кров на аналізи, оскільки він протягом 10 років постійно спостерігає за станом її здоров'я, щоб він визначив, що відбувається, оскільки є якісь процеси, які, як мінімум, не відомі", - зазначив він.

На запитання журналістів, які саме симптоми у Юлії Тимошенко, Юрій Сухов вказав на загальний поганий стан, "вони не може визначити, такого раніше не було в неї". "Що відбувається з її організмом, вона конкретно не може сказати, їй погано – і все", - додав він.

До речі, сьогодні до Печерського районного суду на прохання народних депутатів прибув особистий лікар Юлії Тимошенко, але суддя заборонив йому побачення з підсудною і під час судового засідання, і після його завершення.

Після закінчення судового засідання Юлія Тимошенко попрощалася з усіма присутніми в залі: "Бувайте, мої рідні, щасливо! До понеділка!".
 
За матеріалами tymosenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.