Кірєєв назвав обстеження Тимошенко «чередою беззмістовних заяв»

22 серпня Печерський районний суд міста Києва продовжить розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 09:30.
 
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко просить Печерський районний суд міста Києва розглянути клопотання про перерву у засіданні на 3-4 дні для підготовки сторони захисту до дачі свідчень у суді та про невідкладне запрошення особистого лікаря для її медичного обстеження.
 
"Хочу висловити два клопотання. Перше: на 3-4 дні зробити перерву в судовому засіданні для того, щоб ми змогли підготуватися до дачі показів у суді. А друге клопотання пов’язане з вимогою невідкладно запросити до мене лікаря та медичну сестру, яким я довіряю, щоб здати аналізи крові та перевірити стан здоров'я", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.
 
Юлія Тимошенко зазначила, що фактично сторона захисту мала один день для підготовки до дачі свідчень в суді. "В п’ятницю у нас був один день, коли зранку до вечора були адвокати допущені в СІЗО. Ми встигли підготуватися частково. О 17:00 захисників уже попросили вийти, тому підготуватися за півдня неможливо для дачі показів", - зазначила вона.
 
Крім того Юлія Тимошенко сказала, що не довіряє медичним працівникам від влади, тому просить допустити до неї лікаря для термінового обстеження. "З консиліумом, який зібрав мені Янукович і відправив до мене в СІЗО, я не хочу мати справу. Я наполягаю, щоб ви допустили мого лікаря", - звернулася вона до судді Родіона Кірєєва.
 
Суддя при цьому вчергове наголосив, що клопотання будуть розглянуті судом, якщо Юлія Тимошенко заявлятиме їх стоячи. Він також повідомив екс-прем'єру, що за даними суду її стан дозволяє брати участь у судовому засіданні.
 
На це Юлія Тимошенко обурилася: "Медичні працівники СІЗО мене не обстежували".
 
Після наполягань захисників Юлії Тимошенко розглянути вищенаведені клопотання суддя Родіон Кірєєв назвав звернення сторони захисту "чередою беззмістовних заяв" та зазначив, що "зараз на обговоренні – питання про дачу показів". "Не перетворюйте судове засідання на шоу", - завершив він.
 
Юрій Сухов: Юлія Тимошенко має всі конституційні права на належне медичне обстеження
Захист Юлії Тимошенко вимагає від Печерського районного суду міста Києва дотримуватися законодавства у частині забезпечення екс-прем'єра повноцінною можливістю проведення медичного огляду.
 
"Юлія Тимошенко не є засудженою особою і має всі конституційні права на належне медичне обстеження. Ми наполягатимемо на тому, щоб забезпечили вимоги чинного законодавства і надали можливість належного медичного обстеження", - заявив сьогодні журналістам захисник Юрій Сухов.
 
Адвокат нагадав, що стаття 284 Цивільного кодексу України передбачає, що кожна людина має право на обрання лікаря за власним бажанням.
 
Крім того, Юрій Сухов додав, що Юлія Тимошенко не хоче, щоб результати її обстеження стали відомі іншим особам, зокрема, працівникам Міністерства охорони здоров’я, оскільки вони можуть бути використані з будь-якою метою. "Вона хоче забезпечення конфіденційності, і це її право, зокрема, визначене Законом про захист персональних даних", - сказав він.
 
Юрій Сухов повідомив, що подав до суду чергове клопотання про надання можливості обстеження Юлії Тимошенко саме її лікарем, який є єдиною особою, яка "фактично може визначити, чи погіршився стан її здоров’я", оскільки наглядає за екс-прем'єром протягом 10 років.
 
Як відомо, минулого тижня перший заступник лідера партії "Батьківщина" Олександр Турчинов повідомив журналістам, що стан здоров'я Юлії Тимошенко різко погіршився, причому симптоми хвороби не є схожими на клінічні показники загальновідомих захворювань.
 
У четвер, 18 серпня, Юлії Тимошенко стало зле у судовому засіданні. На прохання народних депутатів до Печерського районного суду прибув особистий лікар екс-прем'єра, але суддя заборонив йому побачення з підсудною і під час судового засідання, і після його завершення.
Суддя Кірєєв методично позбавляє Юлію Тимошенко права на захист
Печерський районний суд міста Києва відмовив Юлії Тимошенко у наданні часу на підготовку до дачі свідчень у суді, незважаючи на те, що сторона захисту мала лише один день на підготовку до допиту підсудної.
"Ви продовжуєте забороняти стороні захисту використовувати своє право на захист, вчергове відмовляєтеся надати нам шанс хоча б мінімально ознайомитися з матеріалами кримінальної справи, зокрема, з тими, які були витребувані судом, адже ми не мали такої можливості, і, до речі, надайте дозвіл моїм захисникам на зустріч зі мною, бо адвокат Плахотнюк не мав такої можливості. Тому надайте час на підготовку до дачі показів", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні, звертаючись до суду з вимогою задовольнити її клопотання.
Юлія Тимошенко неодноразово зазначала, що вона хоче дати свідчення суду. "Я готова давати покази у справі, навіть знаючи, що порушення закону у моїх діях не було. І на цю хвилину не відмовляюся від дачі показів, щоб ви не підміняли поняття, як це робиться в цьому суді", - зазначила вона.
При цьому адвокати звернули увагу суду на неможливість переходу до етапу допиту Юлії Тимошенко, зважаючи на те, що не були допитані свідки сторони захисту та не були витребувані всі документи, які є доказами невинуватості екс-прем'єра. "Сторона захисту не мала можливості ознайомитися з усіма матеріалами справи, належним чином брати участь у підготовці підсудної до пояснень. Зараз немає можливості давати пояснення суду через те, що не допитані всі свідки та не витребувані всі матеріали, що є доказами у справі", - наголосив адвокат Юрій Сухов.
Відмовляючи у задоволенні клопотання, судді Родіон Кірєєв заявив, що він надавав час для підготовки до дачі показів.
Юлія Тимошенко, у свою чергу, нагадала суду, що вона не має матеріалів справи у СІЗО для підготовки до дачі свідчень. Крім того, захисників у вихідні дні не допускають на побачення з нею.
Суддя Кірєєв спотворює факти: Юлія Тимошенко не відмовляється давати покази у справі
Головуючий у судовому процесі з розгляду справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв вирішив змінити порядок дослідження доказів в суді.
"Враховуючи, що підсудна відмовляється давати покази у справі, суд постановив змінити порядок дослідження доказів", - сказав Родіон Кірєєв.
За його словами, суд переходить до етапу дослідження матеріалів справи, потім розглядатимуться клопотання, пов’язані з оголошенням документів у справі, потім вирішуватимуться питання виклику свідків та експертів, і лише після цього планується дача показів підсудною.
При цьому сторона захисту намагалася наполягала на розгляді судом клопотання про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу, що зустріло опір з боку судді.
Після цього захисник Олександр Плахотнюк зробив заяву на дії головуючого, який не дозволив заявити клопотання про зміну запобіжного заходу, хоча закон надає таке право, і воно може бути реалізованим на будь-якому етапі судового розгляду.
Ще до оголошення цього рішення суду Юлія Тимошенко попереджала, що сторона захисту все одно позбавлена можливості готуватися у дачі показів у разі зміни порядку судового розгляду, оскільки судові засідання проходять щодня, а після закінчення робочого дня та у вихідні дні захисників не допускають до СІЗО. "Якщо ми будемо брати участь в інших етапах судового розгляду, то не зможемо готуватися до показів", - пояснила вона.
Як відомо, Юлія Тимошенко жодним чином не відмовляється від дачі свідчень у суді. Сьогодні вона звернулася до суду з клопотанням надати 3-4 робочі дні для підготовки до цього етапу судового розгляду. "У п’ятницю у нас був один день, коли зранку до вечора були адвокати допущені в СІЗО. Ми встигли підготуватися частково. О 17:00 захисників уже попросили вийти, тому підготуватися за півдня неможливо для дачі показів", - зазначила вона.
Захист Юлії Тимошенко заявив відвід Кірєєву. Суддя залишив заяву без розгляду
Захисник Юлії Тимошенко Микола Титаренко заявляє відвід головуючому у справі у зв’язку з упередженістю та необ’єктивністю розгляду справи екс-прем'єр-міністра.
"Недопуск до Юлії Тимошенко лікаря є умисним та може призвести до погіршення стану здоров'я моєї підзахисної, порушує норми національного та міжнародного законодавства, що є підставою для відводу головуючому у справі – судді Родіону Кірєєву", - заявив Микола Титаренко у судовому засіданні.
Адвокат також звернув увагу суду на незаконні дії головуючого у справі через необґрунтоване утримування Юлії Тимошенко під вартою, а також через відмову суду витребувати від НАК "Нафтогаз України" докази невинуватості підзахисної. "Вважаю ставлення судді Родіона Кірєєва такими, що суперечить нормам національного та міжнародного законодавства", - заявив він.
Захисник Юлії Тимошенко звернув увагу на те, що невідповідність дій судді Кірєєва законам України підтверджується реакцією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на відмову суду надати Юлії Тимошенко медичну допомогу.
Після обґрунтування стороною захисту заяви про відвід суддя на місці постановив і оголосив своє рішення про занесення заяви Миколи Титаренко до протоколу та залишив її без розгляду. При цьому Родіон Кірєєв розцінив клопотання сторони захисту як затягування розгляду справи.
Суддя Кірєєв назвав клопотання про свій відвід «беззмістовними загальним фразами»
 
Захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий заявляє, що суддя Родіон Кірєєв системно порушує норми Кримінально-процесуального кодексу під час розгляду справи екс-прем'єра.
"Ми позбавлені мінімальної можливості оголошувати відвід головуючому у справі. Суддя має вислухати думку всіх учасників судового процесу, а потім прийняти рішення. Я був позбавлений можливості висловити свою правову позицію щодо відводу головуючому", - сказав адвокат у судовому засіданні.
На думку Миколи Сірого, суддя намагається створити умови, які перешкоджають встановлювати істину в судовому процесі. "Мати владу себе ж оцінювати, розглядати відводи на свої ж дії – це глупо", - додав він.
У свою чергу Юлія Тимошенко заявила, що суддя порушує закон, відмовляючись розглядати заяви про відвід. "За якою нормою законодавства ви маєте право не розглядати заяви про відвід?" – обурилася вона.
Зазначена заява Миколи Сірого на дії головуючого судді була сприйнята судом як затягування розгляду справи "беззмістовними загальним фразами".
Адвокати Тимошенко вимушені ознайомлюватися з матеріалами справи під час судового процесу
Захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк видалився з зали судових засідань для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.
"Прошу 22.08.2011 розглядати справу за моєї відсутності. Це потрібно для забезпечення можливості працювати з матеріалами справи", - заявив Олександр Плахотнюк.
У свою чергу, Юлія Тимошенко наголосила, що її захисник змушений відмовитися від участі у сьогоднішньому судовому засіданні через ненадання судом часу для ознайомлення сторони захисту з матеріалами справи та підготовки підсудної до дачі свідчень у суді. "Він робить перерву для того, щоб ознайомитися хоча б з частиною матеріалів справи. Але в такий режим його загнав суд", - додала вона.
Після задоволення цього клопотання захисника і залишення Олександром Плахотнюком зали суддя перейшов до етапу дослідження доказів.
Кірєєв намагається усунути захисників Юлії Тимошенко від участі у процесі
У засіданні Печерського районного суду міста Києва з розгляду справи Юлії Тимошенко оголошено перерву до 14:00 для відпочинку та для розв’язання питання про усунення захисника Миколи Титаренка від участі у судовому процесі.
"Враховуючи, що захисник Титаренко не виконує розпорядження головуючого у судовому процесі та затягує розгляд справи, суд ставить питання про усунення захисника Титаренка від участі у справі", - повідомив у судовому засіданні суддя Родіон Кірєєв.
Відповідну заяву він зробив під час спроби сторони захисту заявити клопотання про оголошення письмових доказів в суді в повному обсязі та надання цих документів на ознайомлення стороні захисту.
Під час обґрунтування доцільності розгляду цього клопотання захисник Микола Титаренко підвівся, але суддя наполягав на тому, щоб адвокат сів. Захисник продовжував наполягати на тому, щоб суд його вислухав. "Порушень з мого боку як таких не було. Суд не з'ясував, чи всі свої доводи я озвучив. А оскільки в мене ще були заяви на звернення до суду, і перед цим мені дали можливість висловитися, тому я продовжував стояти", - сказав у судовому засіданні Микола Титаренко.
Втім суддя наполегливо відмовлявся від розгляду цього клопотання, яке могло надати стороні захисту можливість хоча б в такий спосіб ознайомитися з матеріалами справи.
У відповідь на це Юлія Тимошенко наголосила, що суддя порушує статтю 314 КПК, відмовляючись оголошувати повні тексти письмових доказів. "Ви порушуєте 314 статтю КПК, не даєте можливість ознайомитися з матеріалами. І за те, що захисники справді захищають мене в судовому процесі, ви видаляєте їх, до вони добиваються законності в цьому суді. Вам ніхто не делегував безмежних прав карати, садити, незаконно позбавляти можливості захисників працювати", - звернулася екс-прем'єр до судді.
"У мене конструктивна пропозиція: я вам пропоную не імітувати суд, а скоротити судовий процес, видалити всіх захисників і оголосити вирок. Навіщо зараз знущатися над всіма? Просто оголосіть вирок, який у вас вже написаний" – іронічно додала вона.
У суді простежується спланована тенденція руйнування позиції захисту
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв ухвалив постанову про усунення захисника Миколи Титаренка від участі у судовому процесі.
"Суд, враховуючи неналежну процесуальну поведінку, приходить до висновку про необхідність усунення захисника Миколи Титаренка від участі в кримінальній справі, порушеній стосовно Юлії Тимошенко", - зачитав постанову суду Родіон Кірєєв після годинної перерви у судовому засіданні.
Крім того, суд виніс окрему постанову, згідно з якою звернувся до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури із заявою про неналежне виконання Миколою Титаренком своїх обов’язків.
Захисник Юрій Сухов назвав таке рішення судді "незаконним кроком до позбавлення Юлії Тимошенко права на захист".
Сама Юлія Тимошенко зазначила: "Це безпрецедентно у судовому процесі, коли незаконно видаляють захисників. Це стало системою, причому видаляють захисників, які найкраще ознайомлені з матеріалами справи. Спочатку так вчинили з Сергієм Власенком, тепер з Миколою Титаренком. У суді прослідковується чітка спланована тенденція зруйнувати позицію захисту і не дати можливість побудувати систему захисту".
Суд фальсифікує докази у справі Тимошенко
Сторона захисту виявила невідповідність у матеріалах справи, які зачитуються суддею Родіоном Кірєєвим, та фотокопіями, які були надані захисту.
"Вас не насторожує, що ваш документ має приписи, які не відповідають тим, які є у нас? Вас як суддю має це хоча трошечки хвилювати, звідки після передачі матеріалів справи до суду на них з'явилися помітки. Це говорить про факт фальсифікації", - заявила сьогодні у судовому засіданні Юлія Тимошенко після оголошення суддею Родіоном Кірєєвим одного з письмових доказів у справі.
Юлія Тимошенко попросила суддю надати цей документ для ознайомлення стороні захисту, але суддя відповів, що всі клопотання та звернення сторони захисту будуть розглядатися після дослідження доказів у справі.
"Це безпрецедентні порушення, які несумісні з нормальним розглядом справи", - зазначила Юлія Тимошенко.
Федеральний суддя США: суд над Юлією Тимошенко нагадує цирк
Федеральний суддя США Богдан Футей заявляє, що судовий процес над Юлією Тимошенко нагадує цирк, а в США такий процес був би взагалі неможливим.
"Те, що я бачив, і аналізуючи те, що відбувається, я думаю, що верховенство права в Україні у великій небезпеці. Суд має бути змагальним, а тут цього немає", - заявив Богдан Футей журналістам біля Печерського райсуду Києва.
За словами Федерального судді, ані в США, ані у більшості країн Європи, де він свого часу був учасником судових процесів, подібний процес є неможливим. Богдан Футей зазначив, що у США судові правила є обов’язковими для всіх, і, "на жаль, в українському судочинстві, зокрема в Печерському суді, такі правила відсутні".
На думку Богдана Футея, основна проблема у невиконанні Конституції. Наприклад, за його словами, Конституція України гарантує суд присяжних: відповідні закони ухвалені, а суду присяжних немає.
Окрім того, за словами Федерального судді, Конституція України гарантує, що кожен громадянин має право на збереження свого здоров'я, однак, це право Юлії Тимошенко ігнорується судом.
На його думку, судовий процес над Тимошенко загрожує втратою довіри громадськості до суддів та до судової незалежності, без якого є неможливим верховенство права. "Наріжний камінь демократії є верховенство права, а один із складників - це незалежний суд", - констатував Богдан Футей.
Екс-голова Світового конгресу українців: суддя Кірєєв виконує роль прокуратури
Екс-голова Світового конгресу українців, юрист і адвокат Аскольд Лозинський переконаний, що в Україні не може відбутися справедливого суду над Юлією Тимошенко.
"Я глибоко стурбований тим, що я бачив сьогодні у суді. Процедура, за якою спостерігав, свідчить про те, що суддя виконував роль прокуратури", - сказав Аскольд Лозинський журналістам після того, як декілька годин спостерігав за судовим процесом над Юлією Тимошенко у Печерському райсуді Києва.
Аскольд Лозинський зазначив, що йому не зрозуміло, на якій підставі суддя відмовляє у задоволенні всіх клопотань, які вносить захист Юлії Тимошенко, зокрема, про надання медичної допомоги та про зміну запобіжного заходу. "Як юрист я хочу сказати, що глибоко стурбований сьогоднішнім станом юриспруденції в Україні", - підкреслив він.
"Ми будемо порушувати питання про такі грубі порушення прав людини в Україні на рівні держав світу, в Раді Європи та ОБСЄ, а також будемо просити застосування санкцій щодо чинної влади України, яка поводиться авторитарно та недемократично по відношенню до свої політичних супротивників", - додав екс-голова Світового конгресу українців.
Генпрокуратура сфабрикувала справу, а суд фальсифікує її матеріали
Юлія Тимошенко заявила, що письмові докази, зачитані сьогодні в судовому засіданні, вказують на те, що матеріали кримінальної справи фальсифікувалися навіть після передачі з Генеральної прокуратури до Печерського суду.
"Для прикладу: 203 і 204 аркуші – це абсолютно пусті, незаповнені протоколи, на які ми вказували вам, ще коли тільки починали говорити про порушення кримінальної справи проти Нечвоглода. Зараз ви читаєте протоколи, яких немає в справі. Тут повністю незаповнені протоколи, пусті аркуші підкололи в справу. А ви їх читаєте, як те, що я відмовилася їх підписувати. Це значить, що після того, як матеріали прийшли в суд, продовжувалася робота над ними, їх фальсифікували", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засідання під час читання письмових доказів у справі.
Зокрема, сторона захисту констатувала, що у матеріалах справи виявлені помітки, що Юлія Тимошенко нібито відмовлялася брати участь у підготовці експертизи в рамках порушеної стосовно неї кримінальної справи. "Я ніколи не відмовлялася від участі у підготовці експертизи, нас позбавляли цього права. Експертизи проведені без інформування нас, що вони проводилися. Просто сфальшували матеріали справи, явно сфальшували", - сказала екс-прем'єр.
На це суддя Родіон Кірєєв відповів, що "суд оголошує матеріали справи такими, які вони є".
Юлія Тимошенко зазначила, що ще раніше її захист робив заяву про злочин стосовно слідчого Генеральної прокуратури Нечвоглода, який "вклеїв у справу пусті протоколи".
Юлія Тимошенко підкреслила, що якщо представники Генпрокуратури після передачі матеріалів справи до суду мають можливість вносити до них правки, "значить, хтось їм дозволяє це робити".
Як відомо, сьогодні ж сторона захисту заявила про розбіжності у матеріалах справи, які зачитуються суддею Родіоном Кірєєвим, та фотокопіями, які були надані захисту. "Це безпрецедентні порушення, які несумісні з нормальним розглядом справи", - заявила Юлія Тимошенко.
Захист Юлії Тимошенко просить звільнити її з-під варти
Захист Юлії Тимошенко вчергове просить суд змінити екс-прем'єру міру запобіжного заходу з утримання під вартою на будь-який інший.
"Прошу змінити запобіжний захід, застосований до Юлії Тимошенко, на будь-який інший, не пов'язаний з утримуванням під вартою, та прошу врахувати документи, передані суду, про взяття на поруки", - заявив у судовому засіданні захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк.
Адвокат зачитав прізвища осіб, які підписали відповідні заяви про взяття на поруки. Серед них: релігійні діячі, вчителі, депутати районних рад, приватні підприємці, культурні та громадські діячі та інші.
У свою чергу, захисник Юрій Сухов зазначив, що на сьогоднішній день немає підстав для арешту Юлії Тимошенко. "Зокрема, сьогодні допитані всі свідки, а в постанові зазначалося, що Юлія Тимошенко перешкоджає допиту свідків. Ця підстава відпала, її просто немає", - зазначив він.
Висловлюючи свою позицію щодо клопотання, Юлія Тимошенко лише зазначила, що відсутні законні підстави позбавлення її волі та утримання під вартою.
Сторона захисту просила суд під час розгляду клопотання врахувати всі попередні заяви про взяття на поруки, які раніше надійшли на адресу суду.
Суддя Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати для розв’язання клопотання до 18:35.
Суддя Кірєєв залишив Юлію Тимошенко під вартою
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Підсудна не реагує на зауваження і розпорядження головуючого у справі. Судом не встановлені обставини для зміни запобіжного заходу. У задоволенні клопотання Тимошенко Юлії Володимирівни відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.
Після цього суддя оголосив перерву у судовому засіданні до 14:00 вівторка, 23 серпня.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.