Печерське судилище: відмови Кірєєва, кров Тимошенко і позов на Януковича

26 серпня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 09:00.
 
Суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв вчергове відмовився розглядати заяву сторони захисту про відвід головуючому.
 
"Суд, враховуючи стадію розгляду справи – дослідження матеріалів кримінальної справи – і враховуючи, що захист вкотре заявляє відвід, це питання неодноразово розглядалося і вирішувалося, суд вважає це намаганням затягнути розгляд справи. Суд постановив: заяву про відвід головуючому приєднати до матеріалів справи і залишити без розгляду", - оголосив постанову суду Родіон Кірєєв.
 
У відповідь захист Юлії Тимошенко зробив заяву на дії головуючого, у якій вказана недопустимість такого підходу до розгляду заяв про відвід відповідно до норм Кримінально-процесуального кодексу. "Це не затягування розгляду справи, а право, надане захисту на будь-якій стадії судового розгляду. Ми вважаємо відмову головуючого розглядати заяву про відвід порушенням норм КПК", - сказав у судовому засіданні адвокат Олександр Плахотнюк.
 
У сьогоднішньому засіданні суду присутні захисники Юлії Тимошенко Микола Сірий, Юрій Сухов та Олександр Плахотнюк.
 
Як відомо, стаття 48 Кримінально-процесуального кодексу України визначає, що захисник має право під час судового розгляду справи подавати докази, заявляти клопотання і відводи, висловлювати в судовому засіданні свою думку щодо клопотань інших учасників судового розгляду, оскаржувати дії і рішення особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора і суду, а також ставити в судовому засіданні питання підсудним, потерпілому, свідкам, експерту, спеціалісту, позивачу і відповідачу, брати участь у дослідженні інших доказів.
 
Кірєєв заборонив трансляцію засідань суду
 
Родіон Кірєєв не дозволив представникам засобів масової інформації здійснювати фото- і відеофіксацію перебігу судового засідання, незважаючи на те, що на даному етапі у суді не проводиться допит свідків.
 
"Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, робить висновок про передчасність заявленого клопотання, враховуючи стадію розгляду справи. Суд постановив: у задоволенні клопотання відмовити", - оголосив суддя Родіон Кірєєв постанову суду.
 
Обґрунтовуючи своє клопотання, сторона захисту вказала на те, що заборона здійснювати фото- і відеофіксацію у залі судового засідання була встановлена лише на етап допиту свідків, а оскільки зараз зачитуються матеріали справи, захист вважає допустимим відновити трансляцію. "Оскільки допит свідків вже завершився, я прошу суд розглянути питання про дозвіл фото- і відеофіксації", - зазначив захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов.
 
"Клопотання про виклик свідків навіть не оголошувалося у судовому засіданні. Зараз ми досліджуємо матеріали кримінальної справи. Тому ми не бачимо жодних перешкод для відновлення відео- і фотофіксації. Коли суд перейде до питання про виклик свідків, суд може це призупинити", - зазначив захисник Олександр Плахотнюк.
 
У відповідь суддя наголосив, що судом ще розглядатимуться клопотання про виклик свідків, тому відновлення фото- і відеофіксації на даному етапі є неможливим.
 
Кірєєв заявив, що «у нас закон один для всіх» і відмовив Тимошенко у медичному обстеженні
 
Суд відмовився розглядати клопотання про надання Юлії Тимошенко дозволу на проведення медичного обстеження особистим лікарем за умов збереження конфіденційності результатів аналізу крові.
 
"Ви свідомо одинадцятий день не даєте мені можливості здати кров особистому лікарю, якому я довіряю, що прямо порушує моє право на медичну допомогу. Я не хочу мати справу з державними лікарями, тому що не хочу, щоб була порушена конфіденційність щодо мого стану здоров'я, бо потім це з'явиться у заявах Генеральної прокуратури на телебаченні", - звернулася Юлія Тимошенко до суду з вимогою розглянути клопотання.
 
У свою чергу захисник Олександр Плахотнюк повідомив суду, що начальник слідчого ізолятора не заперечує проти допуску лікаря за умов надання дозволу суду. Коли він спробував пояснити суду, до яких наслідків може призвести відкладення медичного обстеження екс-прем'єра, Родіон Кірєєв його перебив та почав зачитувати норму Кримінально-процесуального кодексу, якою регламентуються умови, за яких особа не може бути захисником.
 
Суддя зазначив, що сторона захисту намагається затягнути розгляд справи, звертаючись до нього з клопотаннями, і висловив сподівання, що йому не доведеться усувати захисників від розгляду справи.
 
Юлія Тимошенко назвала це тиском на захисників. Вона, наполягаючи на терміновості розгляду цього питання, повідомила суду, що її лікаря не допустили до обстеження. "Єдиний аналіз, який зробили лікарі, - вони візуально оглянули краплю крові і сказали, що вона нібито нормально згортається", - сказала вона.
 
Однак і ця спроба Юлії Тимошенко переконати суддю поставити питання на розгляд суду була невдалою. "У нас закон один для всіх. Суд вже вирішував вказане питання", - вигукнув суддя, підвищивши голос.
 
"Звідки у такої молодої людини стільки жорстокості і цинізму?" – риторично запитала суддю Юлія Тимошенко.
 
Зараз суд перейшов до дослідження матеріалів восьмого тому кримінальної справи.
 
Захист Юлії Тимошенко вимагає порушити кримінальну справи проти уряду Януковича
 
Адвокати Юлії Тимошенко зареєстрували у канцелярії Печерського райсуду заяву про вчинення злочину та про порушення кримінальної справи у зв'язку з підвищенням ціни на газ на 70% урядом Януковича у 2006-2007 роках.
 
"Будемо сподіватися, що суд розгляне цю заяву і ухвалить рішення, передбачене кримінально-процесуальним законодавством", - сказав сьогодні журналістам Олександр Плахотнюк.
 
Адвокат також додав, що Печерський суд має розглянути цю заяву протягом трьох днів.
 
За словами Олександра Плахотнюка, зміст заяви про вчинення злочину урядом Януковича базується на тих самих аргументах, які в якості обвинувачень прокуратура висуває Юлії Тимошенко.
 
У свою чергу, захисник Микола Сірий зазначив: "У цій заяві та ж сама логіка, що й у прокуратури. А якщо логіка прокуратури правильна про притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності, то за цією логікою всіх попередників-прем’єрів також треба притягнути до кримінальної відповідальності, бо вони вели переговори газові, укладали ці угоди, реалізовували, виконували ці угоди у той самий спосіб, у який робила це Юлія Тимошенко".
 
"І навпаки: якщо вони не притягуються до кримінальної відповідальності, значить, треба закривати й кримінальну справу по відношенню до Юлії Тимошенко", - додав він.
Кірєєв з юридичним хамством позбавляє Тимошенко права на захист
Юлія Тимошенко заявляє, що суддя Печерського суду Родіон Кірєєв вдається до незаконних методів, обмежуючи право сторони захисту робити заяви на будь-якому етапі судового розгляду справи.
"Ви з посмішкою та нахабством закрили мене, а зараз намагаєтеся позбавити права на захист з таким же юридичним хамством. І ви думаєте, що ви – суддя? Ви не суддя, ви перевертень. Ви використовуєте право сили замість права закону і намагаєтеся незаконно видалити моїх захисників з зали суду. Так, як усунули від справи Власенка, Титаренка. Ви думаєте це так просто зійде вам з рук? Ви просто "беспредельщик"", - заявила Юлія Тимошенко, звертаючись до судді Кірєєва, який сьогодні фактично позбавляє адвоката Олександра Плахотнюка можливості робити заяви у судовому засіданні.
Сам головуючий відмовляється заслуховувати заяви і клопотання сторони захисту. "Ваші дії в судовому засіданні неприпустимі. Ви порушуєте порядок розгляду справи. Тому суд попереджає, що суд ставитиме питання про усунення вас від розгляду справи", - сказав він Олександру Плахотнюку.
"Захист заявляє клопотання та робить заяви у судовому засіданні, які стосуються матеріалів справи та не можуть бути розцінені як затягування судового процесу", - заперечив Олександр Плахотнюк.
Адвокат Юрій Сухов при цьому зауважив, що сторона захисту виконує вимоги кримінально-процесуального законодавства. "Я хочу заперечити на дії головуючого, який робить нам зауваження, що, вносячи клопотання, ми порушуємо порядок розгляду справи. Хочу зазначити, що суд не визначав порядок і терміни подачі заяв і клопотань. Якщо суд вважає за необхідне обмежити в цьому, то хай розгляне в судовому порядку", - сказав він.
Дії судді Родіона Кірєєва викликали неабияке обурення у присутніх в залі. Перший заступник голови комітету ВР з прав людини, відомий письменник, народний депутат Віктор Терен звернувся до головуючого із закликом дотримуватися закону, який, як нещодавно заявив сам Кірєєв, "один для всіх".
Втім суддя постановив видалити народного депутата з зали судових засідань. "Якщо вам тут потрібен суд, де не будуть захищатися права людини, можете мене виганяти", - озвався Віктор Терен.
"З вашої сторони це розправа, ви дискредитуєте судову систему і правоохоронні органи. Ви фальшуєте справи, не виконуєте закони і принижуєте Україну. Ви принижуєте людей, які все своє життя присвятили Україні. Таких людей, як Віктор Терен, і таких, які зібралися в цьому залі. І ви своїм невіглаством і необізнаністю принижуєте людей, які всі життя присвятили Україні. Ви переходите всі межі і думаєте, що з автоматами можна справлятися з людьми", - заявила Юлія Тимошенко.
Генпрокуратура своїми діями підтверджує невинуватість Юлії Тимошенко
Захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк заявляє, що відсутність порушених Генеральною прокуратурою України кримінальних справ стосовно членів уряду Віктора Януковича та керівників "Нафтогазу" за аналогічними обставинами до обвинувачення Юлії Тимошенко свідчить про те, що ніякого порушення закону в діях Юлії Тимошенко немає.
"Якщо виходити з того, що перед законом всі рівні, то потрібно або порушувати кримінальну справу по тих угодах (підписаних урядом Януковича), або звільняти з-під арешту Юлію Тимошенко і закривати кримінальну справу по тих угодах, які їй інкримінуються", - сказав Олександр Плахотнюк сьогодні журналістам.
Адвокат нагадав, що Юлію Тимошенко звинувачують у тому, що ціна на газ на 2009 рік піднялася, а плата за транзит залишилася незмінною.
Олександр Плахотнюк підкреслив, що, за логікою прокуратури, потрібно терміново порушувати таку ж кримінальну справу проти Януковича, Бойка та Бакуліна, які були при владі, коли у 2007 році ціна на газ була збільшена на $49,5 за тисячу кубометрів, а плата за транзит залишилася на рівні $1,7, чим були нанесені збитки НАК "Нафтогаз України" на суму $178,2 млн. доларів.
Адвокат зазначив, що Юлія Тимошенко та її захисники не вважають це злочином – це є монопольне ціноутворення, але якщо прокуратура відкрила за такими обставинами кримінальну справу проти Тимошенко, то Генпрокуратура зобов’язана відкрити аналогічну кримінальну справу і проти Януковича.
На думку Олександра Плахотнюка, те, що прокуратура не порушує таку кримінальну справу, є підтвердженням невинуватості Юлії Тимошенко та свідченням того, що її справа грубо сфабрикована за політичними мотивами.
Як відомо, сьогодні зранку адвокати Юлії Тимошенко зареєстрували у канцелярії Печерського райсуду заяву про вчинення злочину та про порушення кримінальної справи у зв'язку з підвищенням ціни на газ на 70% урядом Януковича у 2006-2007 роках. 
Тимошенко вимагає порушення кримінальної справи проти слідчого Нечвоглода
Юлія Тимошенко вимагає порушення кримінальної справи стосовно старшого слідчого з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Олександра Нечвоглода, який доручив встановити за нею незаконне стеження.
"Я прошу розглядати цю заяву як заяву про злочин пана Нечвоглода, відповідним чином відреагувати або в суді розглянути цей злочин як порушення моїх особистих прав, як він давав команду Службі безпеки України встановлювати за мною сліжку і доповідати з метою з'ясування, які у мене "злочинні зв’язки" – а він одразу визначає, що мої зв’язки злочинні – і потім ще й причетність до вчинення інших злочинів. Тоді треба за кожним громадянином України встановити сліжку", - заявила Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
"Я вважаю, що якщо суд є суд, то треба терміново відреагувати. Ми, безумовно, до завтра сформулюємо заяву про злочин, але я вважаю, що така людина не має права працювати в органах прокуратури", - додала вона.
Крім того, Юлія Тимошенко зазначила, що в матеріалах справи міститься лист від Служби безпеки України на ім'я слідчого Нечвоглода зі звітом щодо збору інформації про стан її здоров'я. "Крім того, що він сліжку за мною влаштував і зробив, по суті справи, заходи, які він не мав права робити, то зараз він ще і давав вказівки з'ясовувати стан мого здоров'я. Я прошу додати до моєї заяви про злочин, що він, порушуючи мої права, встановлював, який у мене стан здоров'я і в яких лікарнях я фактично лікувалася", - підкреслила вона.
За словами Юлії Тимошенко, у матеріалах справи, де представлені звіти СБУ щодо стану її здоров'я, вказані і номер її медичної картки, і прізвище лікаря, і назва медичного закладу, до якого екс-прем'єр зверталася.
Юлія Тимошенко також звернулася до суду із заявою про перевищення службових повноважень начальником департаменту СБУ Ішиновим, який незаконно проводив слідчо-оперативні дії для пошуку її персональних даних. "Він, перевищуючи свої службові повноваження, збирає персональні дані всупереч закону, без будь-яких підстав і потім надає це в Генеральну прокуратуру слідчому пану Нечвоглоду, а крім того, Генеральна прокуратура ще і підшиває мої персональні дані, які заборонено для розголошення, у матеріали кримінальної справи, а потім це оголошується на засіданні суду", - обурилася вона.
На думку Юлії Тимошенко, такі дії Генпрокуратури і СБУ "є доказом повернення в 1937 рік, коли можна стежити за людьми та безпідставно арештовувати".
"Після оголошення такого документу суд фактично має відреагувати на ці дії, що є прямим порушенням і Кримінально-процесуального кодексу України, і Конституції України паном Нечвоглодом, старшим слідчим з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України, радником юстиції", - підтримав заяву своєї підзахисної адвокат Микола Сірий.
Юлія Тимошенко: у моєї справі є замовник, який отримує від судилища насолоду
Захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов вчергове звернувся до суду з клопотанням про зміну екс-прем'єру запобіжного заходу на будь-який інший, не пов'язаний з ізолюванням від суспільства.
"У томі тринадцятому є покази Немирі, Крупка, Кучеренка, в томі восьмому містяться покази Нагребельного, Кудрявцева, Корнякової, в яких однозначно є дані про відсутність в діях Юлії Тимошенко складу злочину. Є всі підстави для зміни запобіжного заходу з утримання під вартою на інший, не пов'язаний з ізолюванням від суспільства", - заявив Юрій Сухов у судовому засіданні, обґрунтовуючи клопотання.
Адвокат, зокрема, зазначив, що відпала підстава для взяття під варту, в якій зазначається, що Юлія Тимошенко відмовилася назвати своє місце проживання. "У матеріалах справи чітко встановлено місце проживання Юлії Тимошенко. Суду відомо і місце тимчасового перебування Юлії Тимошенко, і постійного проживання", - констатував він.
У свою чергу, Юлія Тимошенко звернулася до суду з проханням надати їй час для підготовки до надання свідчень в судовому засіданні. "Коли ви будете відмовляти мені у задоволенні клопотання, врахуйте, будь ласка, що мені потрібно хоча б 2-3 дні на підготовку до дачі показів в суді. Адже в СІЗО важко готуватися без захисників", - звернулася Юлія Тимошенко до головуючого у справі судді.
Юлія Тимошенко зазначила, що не має ілюзій щодо законного розв’язання цього клопотання, тому що всі ключові рішення в її справі вирішуються поза межами суду. "Я добре розумію, що рішення щодо мене вирішуються далеко за межами суду, і про це знають всі. Я розумію, що правові аргументи не мають ваги ані під час ухвалення рішення про зміну запобіжного заходу, ані під час винесення вироку. Але незважаючи на це я знаю, що у кримінальної справи є один замовник, один суддя, один глядач, одна людина, яка отримує від цього насолоду", - заявила вона.
Для розв’язання клопотання Юлії Тимошенко суддя Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати до 17:00.
Сьогодні суд зупинився на дослідженні 13-го тому кримінальної справи екс-прем'єра.
Президент ПА ОБСЄ закликає владу до прозорості судового процесу над Юлією Тимошенко
Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Петрос Ефтіміу висловив занепокоєння арештом екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, який демонструє застосування в Україні принципів вибіркового правосуддя.
"Разом з іншими представниками міжнародної спільноти я уважно слідкую за цим судом, і я хотів би наголосити на потребі у справедливих, прозорих та незалежних судових процесах, які б допомогли уникнути враження про політику вибіркового правосуддя", - заявив Петрос Ефтіміу, якого цитує прес-служба БЮТ.
Президент ПА ОБСЄ не виключає політичної складової порушеної проти Юлії Тимошенко справи. "Хоча звинувачення проти Тимошенко є доволі серйозними, не менш серйозними є і підозри щодо політичної вмотивованості цього процесу", - наголосив він.
"Я сподіваюсь та очікую від влади, що в рамках цього судового переслідування вона дотримуватиметься найвищого рівня прозорості та поважатиме верховенство права. Ми з нетерпінням очікуємо на можливість тісної співпраці для вирішення цих проблем та подальшого зміцнення демократичних структур в Україні", - заявив президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ.
Судилище залишило Юлію Тимошенко під вартою
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Судом не встановлено підстав для зміни міри запобіжного заходу. Суд постановив: у задоволенні клопотання Тимошенко Юлії Володимирівни відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.
Одразу ж після оголошення рішення суду щодо клопотання захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов спробував попросити суд зробити перерву у засіданнях хоча б на два дні, але жодної реакції судді не було.
Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 09:00 понеділка, 29 серпня.
Наприкінці судового засідання Юлія Тимошенко звернулася до присутніх у залі: "Любі мої! Боремося, об’єднуємося, і ніхто не розслабляється! До понеділка!".
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.