У суді над Тимошенко суддя Кірєєв продовжує порушувати норми КПК

У Печерському районному суді міста Києва сьогодні, 31 серпня, поновлено судовий розгляд кримінальної справи екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року.
 
Головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв продовжує досліджувати матеріали кримінальної справи, оформлені за результатами судових засідань у 20-му томі.
 
Розгляд справи відбувається за відсутності захисника Юлії Тимошенко з кола близьких родичів Олександра Тимошенка. Усі учасники процесу висловилися за продовження судового розгляду за його відсутності.
 
"Усі звинувачення, що ми затягуємо процес, голослівні. Вони є надуманими і не відповідають дійсності", - сказала Юлія Тимошенко.
 
У залі сьогодні присутня тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна.
 
Юлія Тимошенко вимагає дотримання її права на медичну допомогу
 
Юлія Тимошенко заявляє про порушення її права на медичну допомогу та вимагає від суду допустити до обстеження стану її здоров'я особистих лікаря та медсестру.
 
"Я інформую суд, що лікар і медсестра формально включаються до комісії (представників Міністерства охорони здоров'я), але не допускаються, щоб взяти аналіз крові", - сказала сьогодні у судовому засіданні Юлія Тимошенко.
 
Вона наголосила, що наполягає на своєму обстеженні лікарем, якому вона довіряє. "Вчора знову прийшла комісія, але я не хочу представникам влади дозволяти проводити моє обстеження. Я їм не довіряю", - сказала вона.
 
У відповідь головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв заявив, що Юлія Тимошенко не скористалася своїм правом бути обстеженою медичними працівниками, і сказав, що клопотання буде розглянуто поза межами судового процесу.
 
На це захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк зауважив: "Розгляд клопотань поза межами судового розгляду не передбачений законодавством. Суддя має оголосити клопотання та поставити їх на обговорення. Тому я вважаю ці дії судді незаконними та прошу внести це до протоколу судового засідання".
 
Вкотре проігнорувавши прохання Юлії Тимошенко та її захисту на проведення медичного обстеження, суддя Родіон Кірєєв продовжив дослідження матеріалів кримінальної справи.
 
Адвокати просять надати час на ознайомлення з новими матеріалами справи
 
Захист Юлії Тимошенко вимагає від суду оголошення перерви для ознайомлення з матеріалами 22-го тому кримінальної справи екс-прем'єр-міністра.
 
"Вчора захистом було використано право на ознайомлення зі всіма матеріалами справи. Захисту було надано 19, 20, 21 томи. На питання, чи є інші томи, в канцелярії повідомили, що немає. Тому захист просить надати хоча б півгодини для ознайомлення з новим томом", - сказав Олександр Плахотнюк, коли головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв завершив дослідження матеріалів 21-го тому та оголосив про дослідження наступного, 22-го, тому кримінальної справи.
 
Проте суддя Родіон Кірєєв зазначив, що нові томи формуються після кожного судового засідання, а захист може заявити клопотання після завершення дослідження всіх матеріалів справи. "Клопотання стосуються якраз 22-го тому, з яким захист не ознайомлений. Навіщо вносити таке клопотання після того, як всі матеріали будуть досліджені?" - запитав Олександр Плахотнюк.
 
Захист Юлії Тимошенко вкотре висловив протест на дії головуючого судді. "Суддею порушуються норми статті 257 Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якою суд зобов’язаний дослідити всі матеріали в режимі, коли сторони процесу ознайомлені з тими матеріалами, які озвучуються в процесі", - наголосив адвокат Микола Сірий.
 
Кірєєв не дав захисту можливість ознайомитися з 22-м томом справи і перейшов до 23-го
 
Головуючий у справі Юлії Тимошенко суддя Родіон Кірєєв розпочав дослідження 23-го тому матеріалів кримінальної справи проти екс-прем'єр-міністра, не оголошуючи перерву для надання можливості стороні захисту ознайомитися з матеріалами 22-го тому.
 
Напередодні представники Генеральної прокуратури заявляли, що матеріали справи складаються з 21 тому, але сьогодні суддя продовжив читати матеріали томів справи, починаючи з 22-го, а прохання сторони захисту про надання часу для ознайомлення з останніми матеріалами справи для дотримання умов змагальності в суді суддею було грубо проігноровано.
 
Суддя Родіон Кірєєв проводить процес пошепки
 
Родіон Кірєєв завершив дослідження матеріалів кримінальної справи, які налічують 23 томи.
 
Зараз суддя перейшов до розгляду питання про витребування судом низки документів та приєднання їх до матеріалів справи.
 
При цьому, зачитуючи перелік документів, які можуть бути долучені до матеріалів справи, Родіон Кірєєв так стишив голос, що ніхто з присутніх у залі не почув його.
 
Суддя оголосив, що після завершення етапу дослідження письмових доказів суд встановив наступний порядок своєї роботи: спочатку питання витребування та приєднання до матеріалів справи додаткових документів, огляд речових доказів, вирішення заяв та клопотань, пов’язаних з дослідженнями матеріалів справи, а після цього – свідчення підсудної.
 
Як відомо, суд розпочав етап дослідження письмових доказів у понеділок, 22 серпня.
Кірєєв дав час на ознайомлення з новими документами у справі. У суді – перерва
У засіданні Печерського районного суду міста Києва, який розглядає кримінальну справу Юлії Тимошенко, оголошено перерву до 14:15 для відпочинку та для ознайомлення учасників судового засідання з документами, які були витребувані за запитом суду.
"На запит суду надійшов лист за підписом Генерального прокурора, і в цьому листі визначено, що законодавством України не заборонено прем'єр-міністру підписувати документ у формі директив. І другий документ – це лист Контрольно-ревізійної комісії, датований 2010 роком, і лист Генерального прокурора теж датований 2010 роком. Лист КРУ, в якому вказано, що неможливо провести за встановленою методику експертизи щодо збитків, тому що неможливо довести, що контракти були укладені на завідомо невигідній основі, тобто що була ще якась вигідна основа. Тоді можна було б про щось говорити. А так Контрольно-ревізійна комісія в категоричний спосіб сказала, що неможливо встановити збитки", - розповів журналістам захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий.
Захист Юлії Тимошенко наполягає на приєднанні до матеріалів справи висновку аудиторської компанії "Ernst&Young" щодо правової оцінки газових угод та публікації Інтернет-видання "Українська правда" щодо перебігу газових переговорів у 2009 році.
Захист вимагає долучити до справи незаперечні докази невинуватості Юлії Тимошенко
Захист Юлії Тимошенко наполягатиме на долученні до матеріалів справи правових експертиз незалежних юристів щодо відсутності складу злочину у діях екс-прем'єр-міністра.
"Учора я отримав відповідний висновок на моє адвокатське звернення. Це науково-конституційний висновок щодо постанови про притягнення в якості обвинуваченої Тимошенко Юлії Володимирівни і аналіз обвинувального висновку, зроблений завідуючим кафедри кримінального права та кримінології університету Шевченка професором Андрушком, і узагальнюючий висновок", - повідомив журналістам захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов.
Адвокат заявив, що у висновку викладено думку експерта про те, що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко не перевищувала своїх повноважень. "Я можу процитувати аналіз матеріалів справи, як вони викладені в обвинувальному висновку, де є підстави для висновку, що у діях Тимошенко Юлії Володимирівни відсутній склад злочину, передбачений статтею 365 Кримінального кодексу. Більше того: у висновку діється обґрунтування, чому таке твердження є у висновку, чітко зазначається, що прем’єр-міністр мала право видавати відповідні директиви, що вона діяла в рамках законодавства, і жодних порушень закону, які можуть бути оцінені в рамках кримінального законодавства, вона не допустила. Більше того, зазначається, що за результати господарської діяльності структури НАК "Нафтогаз України" прем’єр-міністр України не може нести жодної відповідальності", - сказав він.
Юрій Сухов зазначив, що цей висновок сторона захисту вимагатиме долучити до матеріалів кримінальної справи через оголошення відповідного клопотання. "Оскільки це є думка незалежного фахівця найвищого рівня в Україні про відсутність складу злочину, ми подамо клопотання про закриття справи, адже жодної перспективи в цій справі немає", - наголосив він.
Адвокат також зазначив, що захист наполягатиме на долученні до матеріалів справи ще однієї незалежної експертизи. "Це висновок експертного підприємства "Альтернатива", яке, до речі, очолює колишній голова Київського науково-дослідного інституту пан Круть. Цей висновок зроблений, зокрема, по довідках, які є частиною обвинувачення, і висновку економічних експертиз. Це альтернативна експертиза високого рівня. Там зазначено, що жодного порушення законодавства при виданні директив і укладенні контрактів не було, і жодної шкоди не було в її економічному розумінні.
Суддя Кірєєв відмовився долучити до справи аудиторський висновок компанії «Ernst&Young»
Суд відмовився долучити до матеріалів кримінальної справи аудиторський висновок компанії "Ernst&Young" щодо фінансової звітності НАК "Нафтогаз України" за 2009 рік – ключовий документ, який підтверджує відсутність складу злочину у діях екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
"Зараз відмовлено у залученні ключового документу, який говорить про те, що ніяких збитків НАК "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" не було завдано. Суддя, не залучивши цей документ, відмовив у встановленні істини. Це доказ того, що справу намагаються фальшувати і винесення вироку готують незаконно. І тому суддя діє на боці обвинувачення", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні після того, як головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв оголосив рішення щодо долучення цього документу до матеріалів справи.
У відповідь суддя, грубо звернувшись до Юлії Тимошенко, сказав їй: "Заспокойтеся! Не влаштовуйте тут прес-конференцію! Суд не піддається на провокації".
Така реакція судді викликала у Юлії Тимошенко обурення. "Пане суддя, коли ви щодня будете їздити в кінці робочого дня в Лук'янівське СІЗО, і в цих бетонних норах вас будуть утримувати разом з тарганами, я вам нагадаю цей ваш монолог", - сказала вона.
Крім того, суд, незважаючи на заперечення прокурорів, за клопотанням сторони захисту долучив до матеріалів справи низку документів. "Всі документи – вагомі, змістовні – які говорять про абсурдність цієї кримінальної справи, прокурори заперечують, а мої незавірені роздруківки з Твіттеру було долучено, незважаючи на те, що вони не мають жодного відношення до матеріалів справи", - підкреслила екс-прем'єр.
Суд долучив до матеріалів кримінальної справи газові контракти між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" з додатками, додаток науково-консультативного висновку щодо правової оцінки дій службових осіб при підписанні газових угод у 2009 році, лист Інтернет-видання "Українська правда" про підтвердження інформації на сайті щодо офіційної позиції Міністерства закордонних справ РФ про законність підписання контрактів.
Родіон Кірєєв запланував допит Юлії Тимошенко одразу після огляду речових доказів
Юлія Тимошенко заявляє про необхідність дачі нею показів лише після дослідження доказів та допиту свідків і експертів та проведення необхідних експертиз.
"Я буду давати пояснення лише після того, як будуть допитані експерти. Поки необхідні документи не будуть зібрані, я не зможу посилатися у своїх показах на матеріали аудиту компанії "Ernst&Young". Я не хочу, щоб ви трактували мою позицію на кшталт "вкотре підсудна відмовляється давати свідчення". Я ніколи не відмовлялася від дачі своїх пояснень. Я стверджую, що хочу їх дати, але згідно з Кримінально-процесуальним кодексом давати покази у справі підсудний може в будь-який момент судового слідства", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
Така заява екс-прем'єра виникла у зв’язку з тим, що головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв запланував допит Юлії Тимошенко одразу після огляду речових доказів. І лише після свідчень екс-прем'єра суддя має намір розглядати клопотання про допити свідків, експертів та проведення експертиз.
Після цього захисник Юрій Сухов звернувся до суду з клопотанням змінити порядок проведення судового засідання, наполягаючи на проведені допиту Юлії Тимошенко на завершальній стадії судового слідства.
У свою чергу, адвокат Микола Сірий зазначив, що "встановлювати момент дачі показів головуючий у справі не уповноважений ані Кримінально-процесуальним кодексом, ані Конституцією України".
Але суддя не задовольнив клопотання захисту. Суд перейшов до етапу дослідження речових доказів у справі.
У засіданні оголошено технічну перерву до 16:45 для підготовки технічних засобів для дослідження речових доказів.
Для судилища речовим доказом є ток-шоу «Шустер live»
Суд розпочав дослідження речових доказів у справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з демонстрації політичного ток-шоу "Шустер live", яке транслювалося 24 травня 2011 року у ефірі Першого національного телеканалу.
Ця програма вийшла в ефір одразу після порушення Генеральною прокуратурою України кримінальної справи проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко за фактом перевищення службових повноважень під час підписання у 2009 році газових угод з Росією.
У судовому засіданні демонструється фрагмент програми, в якій брав участь російський політик Борис Нємцов, який, зокрема, визнав, що за рівнем корупції Україна та Росія посідають одне з перших місць разом з країнами Африки. На його думку, після порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко кожен український чиновник та викопосадовець повинен розуміти можливість аналогічного переслідування після втрати влади.
Борис Нємцов також висловив думку, що справа Юлії Тимошенко мала розглядатися судом присяжних.
Крім того, у суді продемонстровано фрагмент програми за участі лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, який нагадав, що харківські угоди в 2010 році були підписані без відома Міністерства закордонних справ та Кабінету міністрів України. "Всім можновладцям доведеться сидіти більше, ніж зараз пропонують Тимошенко та Луценку", - заявив він.
"Це зведення рахунків, це помста", - зазначив Анатолій Гриценко, оцінюючи кримінальне переслідування екс-прем'єра.
Як відомо, сторона захисту заявляла клопотання про долучення до матеріалів кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко, аудиторського висновку провідної міжнародної компанії "Ernst&Young" щодо фінансової діяльності НАК "Нафтогаз України" у 2009 році, який підтверджує відсутність збитків компанії. Проте суддя Родіон Кірєєв відмовив у долученні цього ключового документу до матеріалів справи. "Програма "Шустер live" - це доказ, а аудит "Ernst&Young" - не доказ", - обурилась Юлія Тимошенко.
Юлія Тимошенко: суд не стосується мене персонально, це впливає на майбутнє України
Юлія Тимошенко та її захисники заявили клопотання про зміну міри запобіжного заходу, застосованого до неї 5 серпня 2011 року.
"Все те, що зараз відбувається тут, у судовому процесі, вже не стосується мене персонально. Це впливає на майбутнє України", - сказала Юлія Тимошенко.
Екс-прем'єр нагадала, що Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що судовий процес може зірвати підписання угоди з Євросоюзом про політичну асоціацію. "Це не стосується мене, вас, пане суддя, Януковича. Це стосується нашої держави, європейської стратегії та європейської перспективи України", - зазначила вона.
"Якщо це відбудеться, це буде пірровою перемогою для країни, тому я закликаю вас відмінити незаконну санкцію на арешт, яку ви видали безпідставно", - підкреслила Юлія Тимошенко.
У свою чергу, адвокат Юрій Сухов нагадав про численні заяви відомих людей про взяття Юлії Тимошенко на поруки, а також заяви про можливість внесення застави для її звільнення з-під варти.
Проте державне обвинувачення вкотре рекомендувало суду залишити це клопотання захисту Юлії Тимошенко без задоволення, оскільки екс-прем'єр "продовжує зневажати суд та не підкорятися вказівкам суду".
Головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву до 19:00 для розгляду клопотання про скасування стосовно Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу та видалився до дорадчої кімнати.
Родіон знову залишив Тимошенко під арештом
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Нових обставин для зміни запобіжного заходу не з'явилося. У задоволенні клопотання захисту відмовити", - зачитав Родіон Кірєєв постанову суду.
Присутні у залі судових засідань народні депутати зустріли рішення суду вигуками "Ганьба!"
Юлія Тимошенко традиційно привітала присутніх у залі словами "Слава Україні!" Відсутні тричі відповіли їй: "Героям слава!"
Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 10:00 четверга, 1 вересня.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.