Суддя Кірєєв галопує судовий процес, вибірково оголошуючи матеріали справи Тимошенко

Сьогодні, 1 вересня, Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 10:00.
 
Захист Юлії Тимошенко наполягає на розгляді суттєвих речових доказів
  
Сьогодні у суді продовжилося дослідження речових доказів у справі. Зокрема, захист Юлії Тимошенко заявив декілька клопотань про відтворення відеозаписів та оголошення документів з матеріалів кримінальної справи, у тому числі листів Генеральної прокуратури України, на які посилався Віктор Кудрявцев, який обіймав посаду заступника Генерального прокурора в той час, коли проводилася перевірка запиту народного депутата Володимира Олійника і за результатами якої був зроблений висновок про відсутність підстав для порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко.
 
Крім того, захист екс-прем'єра наполягає на оголошенні у судовому засіданні газових контрактів, укладених між російським ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", а також додатків до них.
 
Зараз учасники процесу знайомляться з текстами цих клопотань для подальшого їх обговорення у суді.
 
Кірєєв затято ігнорує права сторони захисту і порушує закон
 
Юлія Тимошенко вважає, що суд порушив принципи рівності та змагальності сторін – учасників процесу, відмовивши у дослідженні таких речових доказів як відеозапис її очної ставки з тодішнім головою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною під час досудового слідства.
 
"Обвинувачення залучило у якості доказу ток-шоу "Шустер live", а нам відмовлено у дослідженні відеозапису очної ставки з Дубиною, яка є дуже важливою, оскільки у протоколі допиту є відмінності", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
 
Екс-прем'єр також вважає, що суд порушує процесуальні права захисту. "Коли відбувалися певні етапи судового розгляду, ви відкладали наші клопотання та говорили, що вони будуть розглянуті пізніше. Ми були переконані, що наші клопотання будуть задоволені… Те, що відмовлено у перегляді дуже важливих відеозаписів, зокрема, очної ставки з Дубиною, є порушенням наших прав. Сторона обвинувачення долучила абсурдний доказ, а нам не можна досліджувати матеріали кримінальної справи", - пояснила вона.
 
Адвокати Микола Сірий та Юрій Сухов у зв’язку з відмовою суду дослідити відеозапис очної ставки Юлії Тимошенко та Олега Дубини заявили протест на дії головуючого у справі.
 
Кірєєв, вибірково оголошуючи матеріали справи, знову продовжує грубо порушувати КПК
 
Юлія Тимошенко та її захист вимагають від суду оголошення всіх документів, які долучені до матеріалів кримінальної справи, проте суд вкотре проігнорував всі відповідні клопотання та відмовив у їх задоволенні.
 
"Оголошення документів – це невід'ємна частина судового процесу, і те, що частину документів було оголошено, а частину – ні, це пряме порушення Кримінально-процесуального кодексу", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.
 
Крім того, екс-прем'єр звернула увагу суду на те, що закон не передбачає норму про можливість оголошення змісту документу, як це робив суд на стадії дослідження матеріалів кримінальної справи. "Чому, мабуть по дивному збігу обставин, не оголошувалися ті документи, які свідчать, що немає підстав для порушення кримінальної справи?", - заявила вона.
 
Зокрема, Юлія Тимошенко уточнила, що йдеться про документи, які містяться у сьомому томі – 81-95 аркуш – і стосуються актів здачі-прийому технічного газу "Укртрансгазу". "Це переконливий доказ того, що ніяких збитків "Укртрансгаз" і, як наслідок, НАК "Нафтогаз України", не нанесено", - переконана екс-прем'єр.
 
У свою чергу, представники державного обвинувачення заявили, що всі ці документи вже досліджувалися у суді та рекомендували суду відмовити у задоволенні відповідних клопотань захисту Юлії Тимошенко.
 
Через годину після початку судового засідання на процес з'явився адвокат Олександр Плахотнюк, який намагався переконати суд в необхідності оголошення всіх документів справи та розгляді кожного окремого клопотання захисту, а не в пакеті, як це робить суддя Родіон Кірєєв.
 
Проте суд традиційно проігнорував всі заяви захисту Юлії Тимошенко, який неодноразово під час обговорення цього клопотання заявляв протест на дії головуючого у справі судді.
 
Кірєєв гарячково прискорює справу всупереч меті з'ясування істини
 
Юлія Тимошенко заявляє, що з кожним днем судовий процес над нею набуває все більш тенденційного характеру.
 
"Справа прискорюється всупереч всім законам, всупереч меті з'ясування істини, всупереч правам захисту. Тобто практично цей процес цілком і повністю зведений тільки до спілкування обвинувачення і головуючого", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні, коментуючи сьогоднішнє рішення судді Родіона Кірєєва про відмову у задоволенні практично всіх клопотань захисту, зареєстрованих напередодні у канцелярії Печерського суду.
 
На її думку, суддя, відмовляючи у задоволенні клопотань захисту, намагається гарячково скоротити час судового розгляду та швидко оголосити незаконний вирок. "Компрометуючі мене документи оголошуються, а ті, які однозначно свідчать про відсутність складу злочину, просто не оголошуються. І така тенденція сьогодні на цьому процесі є очевидною. Тому, пане суддя, якщо ви будете оптом розглядати всі клопотання, то це прямо не передбачено Кримінально-процесуальним кодексом. Оптовий розгляд клопотань є скороченням терміну, який ви витрачаєте на замовний судовий процес", - звернулася Юлія Тимошенко до головуючого.
 
Юлія Тимошенко вимагає долучення до матеріалів справи 8 ключових доказів
 
Юлія Тимошенко та її захист вважають, що долучення до матеріалів кримінальної справи ще восьми документів є ключовим для встановлення істини у справі.
 
"Якщо ці клопотання не будуть задоволені, це буде доказ прямого перешкоджання встановленню істини у справі з боку тих, хто буде заперечувати проти витребування цих документів і долучення їх до матеріалів кримінальної справи", - сказала Юлія Тимошенко під час обговорення на судовому засіданні 8 клопотань її захисників.
 
Зокрема, захист Юлії Тимошенко просить суд витребувати у НАК "Нафтогаз України" два контракти – на поставку газу для технічних потреб у 2008 та у 2009 роках. "Тільки порівнявши ці документи, можна встановити, були збитки чи ні. Але ця первинна інформація не була долучена до справи", - пояснила екс-прем'єр.
 
Крім того, захист Юлії Тимошенко вкотре просить суд долучити до матеріалів справи міжнародний звіт компанії "Ernst&Young" фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" в 2009 році.
 
"Якщо ці документи долучити до справи, то цю справу треба закривати, і рівно в цю секунду, коли буде долучений аудит "Ernst&Young", тому що там прямо спростовано обвинувачення прокуратури", - пояснила вона.
 
Екс-прем'єр також вважає за необхідне долучити до справи два протоколи засідання правління НАК "Нафтогаз України", які підтверджують ефективність підписаних у 2009 році газових контрактів з Росією.
 
До того ж Юлія Тимошенко та її захист просять суд витребувати у Генеральній прокуратурі України 15 томів додатків до листа Служби безпеки України, в якому доручено прокуратурі порушити кримінальну справу щодо газових угод 2009 року. "Вся ця справа замовна, сфальшована, робилася Службі безпеки України, а пан Хорошковський очолює, який є бізнес-партнером пана Фірташа", - зазначила вона.
 
У цей момент головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв перебив Юлію Тимошенко та закликав її говорити по суті клопотань. "Мене дивує, що як тільки виникають прізвище Хорошковського і "Росукренерго", у вас миттєво виникає реакція", - зауважила екс-прем'єр.
 
Юлія Тимошенко та її адвокати також просять суд витребувати у НАК "Нафтогаз України" бухгалтерську довідку щодо ціни на технічний газ, а також у компанії "Росукренерго" – контракти 2006-2009 років про закупівлю газу та передачу його компанії "Укргаз-Енерго".
 
"Зараз у судовому процесі черговий момент істини – чи буде бажання у головуючого встановити об’єктивну і неупереджену інформацію. Тому мої захисники у своїх клопотаннях наполягають на ключовій тезі – витребуванні судом необхідних документів для встановлення істини", - заявила Юлія Тимошенко.
Прокурори у суді «благословляють» фальсифікацію справи
Юлія Тимошенко вважає, що державне обвинувачення у судовому процесі над нею намагається продовжити фальсифікацію її кримінальної справи, рекомендуючи суду відмовити захисту у задоволенні клопотань про витребування документів у НАК "Нафтогаз України", "Росукренерго" та Генеральній прокуратурі України.
"Те, що прокурори хочуть приховати документи, свідчить про те, що фальсифікація справи відбувалася свідомо, і що вони присутні в цьому судовому засіданні виключно для того, щоб давати суду сигнали, що долучати, що – ні, для того, щоб цю фальсифікацію зберегти", - сказала Юлія Тимошенко під час обговорення клопотань захисту.
Зокрема, представник державного обвинувачення прокурор Олександр Микитенко рекомендував суду відмовити захисту у задоволенні клопотання про витребування у "Нафтогазу" контрактів на поставку газу для технічних потреб у 2008 та у 2009 роках, мотивуючи тим, що Стокгольмський арбітраж нібито визнав ці контракти незаконними.
"Я хочу зараз прокурору пояснити, що на технічні потреби в 2009 році не використовувався спірний газ – 11 мільярдів кубометрів. На ці потреби використовувалися 14 мільярдів кубічних метрів газу, які на 1 січня 2009 року були закачані в підземні сховища України і були власністю НАК "Нафтогаз України", - зазначила екс-прем'єр.
За її словами, саме це і підтверджується документами, на витребуванні яких наполягає її захист. "Я думаю, що зараз прокуратура показала своє обличчя тільки що і пред’явила свої приховані інтереси. Ви – головуючий у процесі, і зараз за вами рішення – далі покривати це фальшування чи реально долучити той документ, який цілком і повністю спростовує наявність збитків", - звернулася екс-прем'єр до головуючого у справі судді Родіона Кірєєва.
Після того, як представники державного обвинувачення продовжили наполягати на своїй позиції, Юлія Тимошенко звинуватила їх у перешкоджанні встановленню істини. "Я хочу зробити заяву про злочин прокурорів, які перешкоджають встановленню істини, і я хочу, щоб прокурори знали: завтра офіційну заяву про злочин буде передано", - заявила Юлія Тимошенко.
Тимошенко назвала Кірєєва злочинцем і співучасником фальсифікації справи
Родіон Кірєєв не задовольнив більшість клопотань сторони захисту щодо долучення до матеріалів справи ключових для встановлення істини у справі документів.
Зокрема, до матеріалів справи суд долучить витребувані контракт, укладений між НАК "Нафтогаз України" та "Росукренерго" у 2006 році на постачання природного газу, а також бухгалтерську довідку щодо ціни на технічний газ. Інші шість клопотань про витребування документів суддя залишив без задоволення, заявивши, що вони є недостатньо обґрунтованими.
"Пане суддя, ви – злочинець. Ви сьогодні покриваєте злочин, ви співучасник фальсифікації справи, ви людина, яка сьогодні свідомо приховує істину в цьому судовому процесі. Нечвоглод, Хорошковський, прокурори, які тут сидять, Янукович, ви особисто плюс "Росукренерго", які сьогодні представлені в усіх органах влади, - ви одне злочинне угрупування", - сказала Юлія Тимошенко, коментуючи рішення судді Родіона Кірєєва.
Ці слова екс-прем'єра присутні у залі народні депутати зустріли оплесками.
Зараз у судовому засіданні оголошено перерву для відпочинку та обіду до 15:30.
Захист Юлії Тимошенко звинувачує суддю та прокурорів в упередженості і заявляє, що справу треба негайно закривати
Захист Юлії Тимошенко заявляє про упередженість судді та прокурорів, які виступили проти приєднання до справи фінансових документів, що свідчать про невинуватість Юліі Тимошенко та відсутність будь-яких зловживань з її боку під час врегулювання газової кризи 2009 року.
Адвокат Микола Сірий наголосив, що «ці фінансові документи та договори свідчать про те, що не було жодних збитків у 2009 році, що означає відсутність складу злочину, і тому справу проти Юлії Тимошенко треба закривати негайно».
Захист наполягав на долученні до справи аудиту міжнародної компанії "Ernst & Young", якій довіряє увесь світ.
За словами адвоката Олександра Плахотнюка, в даному документі наводяться докази невинуватості Юлії Тимошенко у вчиненні того, що їй інкримінують.
Плахотнюк підкреслив, що відмова судді в задоволенні клопотання про витребування міжнародного аудиту «Нафтогазу» компанією «Ernst & Young» означає, що він свідомо стає на сторону обвинувачення.
Він додав, що захист Юлії Тимошенко вважає такі дії судді свідченням його упередженості.
«Об'єктивності у цій справі немає», - підкреслив Олександр Плахотнюк.
У свою чергу адвокат Микола Сірий висловив здивування позицією судді, оскільки представник цивільного позивача погодився долучити до справи договір про транспортування газу у 2009 році між «Нафтогазом» та «Укртрансгазом».
«Ця установа є цивільним позивачем, згідна долучити документи, звітні і фінансові, і контракти і аудит зовнішній і міжнародний, який є обов'язковий для цієї публічної компанії. На що прокуратура і суд мають іншу позицію і кажуть про те, що не потрібно долучати ці документи», - обурився Сірий.
Кірєєв відмовився говорити про свій відвід. Суд розглядає можливість допиту експертів
Родіон Кірєєв після перерви у судовому засіданні поновив розгляд клопотань захисту.
Зокрема, суддя повідомив, що раніше через канцелярію суду надійшли клопотання щодо скасування міри запобіжного заходу для Юлії Тимошенко, про дозвіл особистим лікарю та медсестрі на проведення медичного обстеження, про визначення графіку судових засідань, а також про відвід головуючому у справі судді.
Після оголошення клопотання захисту Юлії Тимошенко про відвід судді Родіон Кірєєв заявив, що воно залишено без розгляду, хоча це клопотання навіть не було поставлено на обговорення.
Несподівано для багатьох сторона державного обвинувачення вирішила звернутися до суду з проханням повернутися до розгляду клопотань захисту Юлії Тимошенко щодо витребування та долучення до справи низки документів, які стосуються фінансової звітності НАК "Нафтогаз України" у 2009 році та результатів міжнародного аудиту діяльності цієї компанії, проведеного "Ernst&Young". "Сторона обвинувачення просить суд розглянути повторне клопотання щодо приєднання до справи консолідованої звітності разом із звітом компанії "Ernst&Young" для надання цим документам оцінки судом", - сказав прокурор Михайло Шорін.
 
Прокурор мотивував необхідність повторного розгляду цих клопотань "емоційною ситуацією", яка склалася після обговорення восьми клопотань захисту Юлії Тимошенко. Як відомо, з цих восьми клопотань, які стосувалися витребування низки документів, які підтверджують відсутність складу злочину у діях Юлії Тимошенко, суддя Родіон Кірєєв задовольнив лише два.
Після звернення прокурора Родіон Кірєєв повідомив, що зараз суд розглядатиме клопотання, які надійшли раніше, та поставив на обговорення ще одне клопотання сторони захисту Юлії Тимошенко – про виклик та допит у суді експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які на замовлення Генеральної прокуратури готували експертизи, на підставі яких екс-прем'єрові було висунуто звинувачення у перевищенні службових повноважень під час підписання у 2009 році газових угод з Росією.
Судилище знову довело, що не бажає встановлювати істину у справі
Юлія Тимошенко разом зі своїм захистом наполягає на виклику та допиті у суді експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які на замовлення Генеральної прокуратури України проводили експертизу щодо нібито завданої шкоди НАК "Нафтогаз України" внаслідок підписання у 2009 році газових угод з Росією.
"Я наполягаю, щоб експерти були запрошені, тому що це є наше право відповідно до певних статей Кримінально-процесуального кодексу", - сказала Юлія Тимошенко, обґрунтовуючи клопотання у судовому засіданні.
Екс-прем'єр наполягає на важливості допиту експертів для того, аби з'ясувати методологію та технологію проведення експертизи, що забезпечить повноту розгляду справи. "Якщо зараз прокуратура буде заперечувати, тому що їм треба приховати те, що справа сфальсифікована, а головуючий з великим задоволенням виконає друге доручення і задовольнить заперечення прокуратури. І ніякі експерти, які поставили свої підписи під висновками, які не базуються на бухгалтерських документах, не залишаться за межами судового процесу і їх будуть покривати ті, хто їм доручав фальсифікувати ці експертизи", - пояснила вона.
Зокрема, Юлія Тимошенко та її захист пропонували викликати до суду п’ятьох експертів Київського НДІ судових експертиз та двох – з центру судових експертиз "Альтернатива".
У свою чергу, представники державного обвинувачення не заперечували можливості виклику до суду експертів, які готували експертизу на замовлення Генеральної прокуратури, але не підтримали пропозицію про запрошення альтернативних експертів.
Після обговорення клопотання головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв частково задовольнив його, погодившись на виклик до суду і допит лише двох експертів Київського НДІ судових експертиз.
"Це вже на сьогоднішній день другий фундаментальний доказ, що ніхто не хоче встановлювати істину у справі, ніхто не хоче спілкуватися з експертами, ніхто не хоче з'ясовувати, були збитки чи ні, а просто для того, щоб форсувати і розглянути у встановлені президентом терміни цю політичну справу", - заявила Юлія Тимошенко, коментуючи рішення судді.
Юлія Тимошенко: судді час вносити постанову про закриття кримінальної справи
Печерський районний суд міста Києва долучив до матеріалів справи Юлії Тимошенко висновки щодо відсутності збитків НАК "Нафтогаз України" та "Укртрансгаз", а також щодо кримінально-правової оцінки дій Юлії Тимошенко на посаді прем'єр-міністра під час підписання газових угод з Росією у 2009 році.
Зокрема, до справи долучено економічний висновок Центру судових експертиз "Альтернатива", у якому підтверджується відсутність збитків, нанесених компаніям "Нафтогаз України" та "Укртрансгаз" внаслідок підписання у 2009 році газових угод, а також кримінально-правовий висновок завідуючого кафедрою кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрушка з оцінкою дій Юлії Тимошенко при врегулюванні газової кризи 2009 року.
"Це висновки людей, які мають високофахову освіту, економістів, вчених, які замість прокуратури зробили дуже важливу роботу", - зазначила Юлія Тимошенко, додавши, що висновки Центру "Альтернатива" зроблено на підставі аналізу контрактів на постачання у 2008-2009 роках газу для технічних потреб.
Юлія Тимошенко підкреслила, що цей аналіз свідчить про відсутність збитків, які фігурують в складеному Генеральною прокуратурою обвинувальному висновку. "Збитків не існує, їх неможливо по бухгалтерським документам, які є в НАК "Нафтогаз" і "Укртрансгаз", розрахувати", - пояснила вона.
"Ці два висновки, якщо ви долучаєте до справи, наступним кроком треба вам, пане суддя, вносити постанову про припинення кримінальної справи за відсутністю в моїх діях складу злочину", - підкреслила Юлія Тимошенко.
Адвокати знову клопочуть про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти
Захист Юлії Тимошенко звернувся до суду з п’ятнадцятим клопотанням про скасування стосовно своєї підзахисної міри запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.
"Ми просимо суд скасувати обрану міру запобіжного заходу як таку, в якій немає необхідності", - сказав у судовому засіданні адвокат Микола Сірий.
У свою чергу, двоє інших адвокатів – Юрій Сухов та Олександр Плахотнюк – підтримали заяву свого колеги та нагадали суду про велику кількість заяв відомих та видатних людей про надання гарантій взяття Юлії Тимошенко на поруки.
Крім того, Юрій Сухов нагадав про наявність заяви щодо звільнення екс-прем'єра з-під варти під заставу.
Юлія Тимошенко підтримала клопотання своїх захисників, проте заявивши: "Я не буду наводити ніяких правових аргументів. Я просто знаю: як тільки ви отримаєте вказівки, коли Янукович вже не зможе витримувати тих оцінок, які робить сьогодні світ, які роблять сьогодні видатні люди, лідери провідних держав, коли він їх не зможе витримувати, ви таку вказівку отримаєте, і на цьому моє ув’язнення закінчиться".
Після обговорення клопотання про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву до 19:00 та перейшов до дорадчої кімнати для ухвалення рішення.
Судилище залишило Юлію Тимошенко за ґратами
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
"Суд постановив: у задоволенні клопотання відмовити", - оголосив своє рішення Родіон Кірєєв, мотивувавши його тим, що на даній стадії судового розгляду не з'явилося нових обставин для зміни Юлії Тимошенко запобіжного заходу.
Присутні у залі народні депутати зустріли рішення суду вигуками "Ганьба!"
Юлія Тимошенко традиційно попрощалася з присутніми у залі словами "Слава Україні!". "Героям слава!" – відповіли їй присутні у залі депутати.
Після цього Юлію Тимошенко супроводили до конвойної кімнати, а звідти – до автозаку, яким її відвезуть до Лук'янівського СІЗО.
Суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 09:30 п'ятниці, 2 вересня.
Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 5 серпня 2011 року задовольнив клопотання державного обвинувачення про взяття Юлії Тимошенко під варту. З 5 серпня Юлія Тимошенко знаходиться у Лук’янівському СІЗО. Сьогоднішнє клопотання – п’ятнадцята заява про зміну екс-прем'єру міри запобіжного заходу.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.