Суд Тимошенко: театр абсурду одного актора продовжився

6 вересня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося 09:00.
 
На початку судового засідання суддя Родіон Кірєєв вчергове відмовив у розгляді заяви захисника Олександра Плахотнюка про відвід головуючому у справі. "Заяву про відвід головуючого у справі долучити до матеріалів справи і залишити без розгляду", - оголосив суддя своє рішення.
 
Родіон Кірєєв також повідомив, що до канцелярії суду надійшли клопотання про скасування Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу, про виклик свідка, про дозвіл на медичне обстеження екс-прем'єра, про встановлення графіку проведення судових засідань.
 
Юлія Тимошенко заперечує проти проведення судового засідання за відсутності її захисника Юрія Сухова
 
"Юрій Сухов просто випав з процесу і за станом здоров'я не може працювати. Я категорично проти початку судового засідання без мого захисника Юрія Сухова. Тому я наполягаю, щоб ви на два-три дні оголосили перерву в судовому засіданні, щоб я мала можливість попрацювати з документами, бо мені фізично на це не виділяється часу", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні під час розгляду питання про можливість продовження розгляду справи за відсутності представника державного обвинувачення Олександра Микитенка та адвоката Юрія Сухова.
 
Юлія Тимошенко зазначила, що Юрій Сухов не зміг з'явитися до судового засідання через погіршення стану здоров'я, спричинене перевтомою. "У такому режимі, якому ви проводите судовий розгляд, мої захисники не витримують такого темпу роботи, а їм ще треба збиратися, радитись, будувати стратегію захисту на наступний день, вони практично сплять по 2-3 години на добу. Ми не маємо навіть права готуватися до жодного судового засідання, ми не можемо підготуватися до дачі моїх пояснень", - вказала Юлія Тимошенко на порушення свого права на захист.
 
Лідер партії "Батьківщина" також зазначила, що, на відміну від сторони захисту, державні обвинувачі "ходять на судові засідання по графіку – один відпочиває, а троє працюють".
 
Незважаючи на заперечення Юлії Тимошенко та її захисту, суддя продовжив розгляд справи за відсутності адвоката Юрія Сухова та прокурора Олександра Микитенка.
 
Адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що матеріали кримінальної справи екс-прем'єра сфабриковано
 
"Справа проти Тимошенко остаточно розвалилася. Основним аргументом обвинувачення полягало в тому, що нібито вона власноручно підготувала директиви, підписала їх, поставила на них печатку Кабінету міністрів і особисто передала їх керівнику НАК "Нафтогазу" Олегу Дубині, але вчора остаточно з'ясувалось, що жодної з цих дій Тимошенко не робила", - сказав сьогодні журналістам адвокат Сергій Власенко, якого цитує прес-служба БЮТ.
 
За словами захисника, Юлія Тимошенко не готувала текст директив, не підписувала його, не ставила печатку уряду і не передавала текст Олегу Дубині. "Це означає, що ті 24 томи матеріалів кримінальної справи просто юридично перестали існувати і перетворилися із документів і доказів у кримінальній справі на документи і докази по фальсифікації цієї кримінальної справи", - зазначив він.
 
Сергій Власенко зазначив, що на документі стоїть не підпис Юлії Тимошенко, а факсиміле, не зважаючи на експертизу, яка зроблена обвинуваченням; печатку могли поставити лише співробітники Секретаріату КМУ, а текст директив Олегу Дубині передав екс-міністр палива та енергетики Юрій Продан, що у судовому процесі вже підтверджено і самим Проданом, і Тимошенко, і Дубиною.
 
Відповідаючи на запитання про те, чому захист раніше не заявляв, що Тимошенко особисто не готувала директиви і не підписувала їх, Власенко повідомив, що існує тактика і стратегія захисту. "Ми чекали, наскільки рівень цинізму слідчих, судді буде проявлятися у цій справі, а коли цей рівень цинізму почав зашкалювати, ми почали говорити про речі, які очевидні для всіх", - зазначив адвокат.
 
За словами Сергія Власенка, це були директиви прем'єр-міністра, але слідство зобов'язане було під час розгляду цієї справи з'ясувати, хто їх готував, хто підписував і хто передавав, але натомість слідство написало набір якихось слів, які представили як обвинувачення і які не мають нічого спільного з кримінально-процесуальним законодавством.
 
Сергій Власенко припускає, що матеріали справи сфабриковано свідомо. Він також вважає, що по відношенню до експерта, який досліджував документи і який не зміг встановити, що це факсиміле, має бути порушена кримінальна справа. "Нехай прокуратура тепер встановлює, хто ставив факсиміле - це їх робота", - додав адвокат.
 

Кірєєв знову примушує Тимошенко робити заяви стоячи 

Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про встановлення графіку проведення судових засідань та збільшення обідньої перерви на 30 хвилин, не надавши стороні захисту достатньо часу для висловлення своєї позиції щодо клопотання.
 
"Є режим роботи закладу, в якому відбувається судове засідання. Чому працівники повинні залишатися після закінчення робочого дня? Ми звертаємо увагу суду на ці порушення і вимагаємо встановити нормальний графік робочого дня. Фактично через брак часу ми позбавлені права на ознайомлення з матеріалами справи та спілкування з клієнтом тет-а-тет", - обґрунтував заявлене клопотання у судовому засіданні захисник Олександр Плахотнюк.
 
При цьому Юлії Тимошенко суддя навіть не надав достатньо часу для ознайомлення з клопотанням до того, як його було поставлено на розгляд.
 
"Я не ознайомилася з клопотанням, у мене необґрунтовано його забрали, я з ним навіть не ознайомилася, а його у мене вже забирають!" – обурилася екс-прем'єр у відповідь на порушення її прав.
 
"Судом повинно бути встановлено графік, щоб кожна сторона знала, коли починається і закінчується судове засідання, але щоб при цьому не порушувався Кодекс законів про працю. 8-годинний робочий день ще ніхто не відміняв, а ми тут працюємо по 10 годин", - наголосив Олександр Плахотнюк.
 
Суддя його перервав і звинуватив у затягуванні судового розгляду справи. "Ви з цього приводу вже висловлювалися", - сказав Родіон Кірєєв, не давши адвокатові продовжити озвучити своє обґрунтування, і передав слово захиснику Миколі Сірому.
 
Микола Сірий, у свою чергу, звернувся до суду з проханням надати Юлії Тимошенко додаткові 30 хвилин під час обідньої перерви для її зустрічі з духівником, щоб забезпечити право підзахисної на свободу віросповідання – "свободу безперешкодно відправляти одноосібно релігійні культи і релігійні обряди".
 
Після цього суддя, не надавши Юлії Тимошенко можливість висловитися з приводу клопотання, почав оголошувати своє рішення щодо нього, але екс-прем'єр звернулася до головуючого: "Ви ж мені не надали слово, ви забули дати мені право на слово для висловлення по клопотанню!".
 
На це Родіон Кірєєв зазначив, що захист мав достатньо часу висловитися щодо клопотання, і оголосив своє рішення. Такі дії судді викликали обурення у Юлії Тимошенко та її захисників. "Це безпрецедентно. Ви – злочинець і порушник закону. Ви аморальна, безчесна людина, яка попрала Конституцію, права людини, знущається над правосуддям в цьому залі. Кірєєв, ви не виконуєте жоден закон, Конституцію, КПК. Ви чините політичні репресії", - звернулася до судді Юлія Тимошенко.
 
У відповідь на її спробу зробити заяву про відвід судді головуючий лише кинув: "Заява стоячи".
 
Після цього суддя зробив попередження Юлії Тимошенко, пригрозивши екс-прем'єру видаленням з зали суду. "Ваші фрази стали банальні, це намагання перешкодити розгляду справи. Захисники та підсудна чинять дії, направлені на зрив розгляду справи безперервними заявами", - сказав він.
 
Влада ховає свого ключового експерта в лікарні
 
Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про повторний виклик на допит експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрія Маслака, який очолював комісію з підготовки судово-економічної експертизи щодо збитків, нібито нанесених екс-прем'єром під час підписання газових угод з Росією у 2009 році.
 
"Ця експертиза зроблена на замовлення прокуратури, а Юрія Маслака сьогодні ховають в лікарні, щоб він не дав покази в цьому процесі", - сказала Юлія Тимошенко, наполягаючи на виклику експерта.
 
За словами екс-прем'єра, сторона захисту володіє інформацією про те, що стан здоров'я експерта Київського НДІ судових експертиз дозволяє йому давати свідчення в суді. "За інформацією, якою ми володіємо, Юрій Маслак ховається від того, щоб дати свідчення під присягою. Прокуратура покриває разом з судом, що Юрій Маслак зараз симулює хворобу, щоб не відповідати за цю експертизу", - сказала вона.
 
Сторона захисту, оголошуючи клопотання, наполягала на допиті інших експертів, які готували цей експертний висновок. "Ми наполягаємо, щоб були викликані всі інші експерти по цій судовій експертизі, яка не базується на бухгалтерських документах і яка нарахувала збитки абсолютно помилково", - зазначила Юлія Тимошенко.
 
Екс-прем'єр вчергове наголосила, що експертний висновок складений необ'єктивно і базується не на бухгалтерських документах, а на аналітичній довідці, і тому не може братися до уваги судом при розгляді її кримінальної справи. "Якщо не будуть викликані інші експерти, це буде свідчити, що суд приховує істину у справі і намагається порушити наші права, намагається підлаштувати судовий процес під замовлений вирок", - заявила Юлія Тимошенко.
 
Суддя Родіон Кірєєв після оголошення свого рішення про недопит Юрія Маслака оголосив, що всі інші клопотання сторони захисту, які стосуються призначення додаткових експертиз, допиту експертів та свідків тощо "повторюють раніше подані клопотання, які вже було розглянуто судом".
 
У зв’язку зі зміною головуючим порядку розгляду справи суддя Родіон Кірєєв запропонував Юлії Тимошенко дати свідчення у судовому засіданні. "Ми просимо технічну перерву на 30 хвилин, щоб захист підготувався до відповіді, оскільки судом змінено порядок дослідження доказів", - заявив Микола Сірий.
 
Але суд надав стороні захисту лише 20 хвилин.
 
Юлія Тимошенко просить надати їй два дні на підготовку до допиту в суді
 
Юлія Тимошенко просить суд призначити свій допит після розгляду судом низки клопотань: про допит свідків, допит експертів, про долучення до матеріалів справи додаткових доказів, проведення експертиз та інших слідчих дій у справі.
 
"Я прошу не позбавляти мене права давати покази по суті справи в кожен момент судового слідства. Тому я прошу надати мені це право після розгляду цих клопотань", - звернулася Юлія Тимошенко до суду.
 
Екс-прем'єр також звернулася до суду з вимогою після розгляду клопотань надати їй два дні для підготовки до свого допиту у судовому засіданні. "Я прошу, щоб після розгляду клопотань ви надали два дні для того, щоб підготуватися до дачі показів, щоб вивчити ті томи кримінальної справи, які я не вивчила, поспілкуватися зі своїми захисниками, скласти концепцію захисту. Я наголошую: я не відмовляюся від дачі показів у справі", - підкреслила Юлія Тимошенко.
 
Захисник Микола Сірий оголосив у судовому засіданні, що його підзахисна встигла ознайомитися лише з 1-14 томами кримінальної справи.
 
Як відомо, загалом матеріали кримінальної справи Юлії Тимошенко налічують 23 томи.
 
Кірєєв цинічно позбавив Юлію Тимошенко права давати свідчення у справі
 
Родіон Кірєєв постановив оголосити у судовому засіданні покази, дані Юлією Тимошенко на досудовому слідстві, всупереч її бажанню давати свідчення у справі.
 
"Я ніколи не відмовлялася і не відмовляюся від дачі показів у справі. Я прошу надати мені час одразу після розв’язання клопотань, які стосуються виклику до допиту експертів і свідків, долучення доказів до справи, тому що всі ці документи потрібні мені для дачі показів у справі. Я категорично спростовую заяву головуючого. Я ніколи не відмовлялася від дачі показів", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні в суді, коли головуючий у справі наполягав на дачі нею свідчень.
 
"Суд вчергове пропонує вам дати покази у справі", - неодноразово повторював Родіон Кірєєв.
 
Незважаючи на спроби Юлії Тимошенко переконати суддю у необхідності надання їй хоча б двох днів на підготовку до дачі показів з огляду на щоденні судові засідання і неможливість підготуватися, суддя оголосив своє рішення. "Підсудна фактично відмовляється давати покази у справі, тому суд постановив: оголосити покази, дані Тимошенко Юлією Володимирівною на досудовому слідстві", - сказав він.
 
"Ви позбавили мене права давати покази у справі", - констатувала екс-прем'єр.
 
Головуючий у справі розпочав оголошувати в суді свідчення Юлії Тимошенко, дані під час досудового слідства.
Адвокати: в основу виправдувального вироку має лягти експертиза Петра Андрушка
Захисники Юлії Тимошенко переконані, що суддя при винесенні вироку у справі повинен спиратися на експертний висновок завідувача кафедри кримінального права Київського національного університету імені Шевченка Петра Андрушка, який повністю спростовує обвинувачення проти Юлії Тимошенко.
"З усіх досліджених в судовому засіданні документів це єдиний документ, який відповідає вимогам діючого законодавства в частині обґрунтованості саме висновків, і я вважаю, що він, в принципі, повинен бути покладений в основу виправдувального вироку у відношенні Тимошенко Юлії Володимирівни", - сказав адвокат Олександр Плахотнюк.
Захисники Юлії Тимошенко вчергове зазначили, що суд так і не зміг обґрунтувати наявність у діях екс-прем'єра складу злочину, і невинуватість Юлії Тимошенко розгорнуто доводиться у експертному висновку. "Висновок – про те, що немає складу злочину і не може бути складу злочину в принципі в діях прем’єр-міністра, коли прем’єр-міністр бере участь у переговорах, коли реалізуються результати цих переговорів, не може бути вчинено злочин. І саме про це цей висновок", - сказав Микола Сірий.
Юлія Тимошенко заявляє, що готова свідчити у суді після розгляду клопотань захисту
Юлія Тимошенко вкотре заявляє про своє бажання надати покази у судовому слідстві з розгляду кримінальної справи щодо газових угод 2009 року.
"Після розгляду клопотань захисту я готова буду надати покази", - сказала Юлія Тимошенко після того, як головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв завершив оголошення її показів під час досудового розслідування справи.
Проте в порушення вимог Кримінально-процесуального кодексу суддя Родіон Кірєєв проігнорував цю заяву, зазначивши, що суд переходить до розгляду питань, пов’язаних із завершенням судового слідства, формально пообіцявши розглянути клопотання захисту. При цьому суддя зазначив, що захист подав через канцелярію Печерського суду "великий перелік клопотань, які повторюють ті, які вже були розв’язані судом".
Але після заяви захисту Юлії Тимошенко про бажання підготувати нові клопотання суд виділив для цього час та оголосив перерву у судовому розгляді справи до 09:30 середи, 7 вересня.
Юлія Тимошенко: вирок Ігорю Діденку є вкрай незаконним і політичним
Юлія Тимошенко заявляє про незаконність та несправедливість вироку, який виніс Печерський районний суд міста Києва стосовно колишнього першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка.
"По Діденку вирок вкрай незаконний, несправедливий і політичний", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні журналістам після завершення судового засідання перед тим, як конвой супроводив її із зали суду.
Лідер партії "Батьківщина" підкреслила, що Ігоря Діденка засуджено за захист національних інтересів України, а не мафії.
Екс-прем'єр переконана, що після зміни влади в Україні всі політичні в’язні будуть реабілітовані. "Я переконана, що з часом ім'я Діденка буде повністю реабілітовано, як і всіх політичних в’язнів, яким за цей смутний час авторитарного режиму будуть винесені вироки у політичних справах", - заявила Юлія Тимошенко.
Як відомо, напередодні Печерський районний суд міста Києва засудив Ігоря Діденка до трьох років позбавлення волі умовно з відстрочкою виконання покарання. Крім того, він позбавлений права займати керівні посади, пов’язані з адмініструванням підприємств усіх форм власності.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.