Прокурори трактують фальсифікації у справі Тимошенко як «технічні помилки»

30 вересня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 09:00.
 
Сьогодні у Печерському суді у процесі над Юлією Тимошенко продовжилися судові дебати.
 
Захисник та чоловік лідера партії "Батьківщина" Олександр Тимошенко відмовився від участі у судових дебатах.
 
"Я просто ані вчора, ані сьогодні не бачу сенсу у тому, щоб повторювати те, що говорили адвокати, захисники. Але я думаю, що ані прокурорам, ані судді не сподобається те, що я говоритиму. Тому я захотів відмовитися від дебатів, оскільки вчора все сказали. Просто щоб не псувати один одному нерви", - сказав Олександр Тимошенко на початку судового засідання, коли головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв надав йому право виступити у судових дебатах.
 
Перед початком судового засідання духівник Юлії Тимошенко благословив її і прочитав молитву.
 
Наразі сторона обвинувачення виголошує репліки після проведення судових дебатів. Від сторони обвинувачення виступив прокурор Олександр Микитенко. Зараз виступає представник цивільного позивача НАК "Нафтогаз України" Вадим Куницький.
 
Юрій Сухов: справа Юлії Тимошенко має бути закрита через невідповідність позицій ГПУ і "Нафтогазу"
 
Захисник екс-прем'єра Юрій Сухов під час обміну репліками в рамках судових дебатів заявив, що кримінальну справу Юлії Тимошенко слід закрити через неузгодженість обвинувачення, пред’явленого Генеральною прокуратурою України, і цивільного позову НАК "Нафтогаз України".
 
"Цю справу треба закрити, бо цивільний позивач зараз чітко зазначив, що вони не отримали реальних фактів, хоча в обвинуваченні йдеться про втрачену вигоду. Це різні теорії. І якщо зараз цивільний позивач визнає, що були отримані реальні збитки, а не втрачена вигода, то де обвинувачення?" – сказав Юрій Сухов.
 
Адвокат звернув увагу суду на те, що обвинувачення та цивільний позов мають відповідати одне одному по суті. "Не може бути обвинувачення одне, а цивільний позов – за іншою категорією поданий. Або втрачена вигода, або реальні збитки. Якщо зараз у суді цивільний позивач повідомив, що збитки реальні, значить, немає втраченої вигоди, а обвинувачення, як зазначено в обвинувальному висновку, розуміє збитки як втрачену вигоду", - наголосив захисник.
 
Юрій Сухов: оригінал директив Юлії Тимошенко слід шукати у Юрія Бойка
 
Захисник екс-прем'єра Юрій Сухов запропонував прокуратурі провести обшук в Міністерстві палива та енергетики для знаходження оригіналу директив Юлії Тимошенко на переговори між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" в 2009 році.
 
"Я вам просто підкажу, де може бути оригінал цього документу – обшук Міністерства палива та енергетики. Міністр, коли отримав доручення і мав його здати в канцелярію, і та у пана Бойка, проведіть обшук – ви ж там знайдете оригінал. Встановіть дату, коли воно було виготовлено", - сказав Юрій Сухов.
 
Захисник переконаний, що оригінал директив не був виявлений прокуратурою навмисно. "Не ми побоюємося встановлення дати, а ви не знайшли цей документ і не встановили дату його виготовлення. Чому? Мабуть тому, що ви цього побоюєтеся, що він буде оригінальним, що на ньому якраз буде зазначено дату його виготовлення – 19 січня 2009 року", - заявив Юрій Сухов.
 
Юрій Сухов: слідчий Нечвоглод має відповідати перед законом за фальшування документів
 
Захисник екс-прем'єра Юрій Сухов вважає, що слідчий Генеральної прокуратури Олександр Нечвоглод має нести кримінальну відповідальність за зловживання службовим становищем за неправильне оформлення обвинувачення у справі.
 
"Неправильне встановлення дати – це незаконні дії слідчого, це зловживання службовим становищем. А якщо це було зроблено навмисно, то це було перевищенням службових повноважень слідчого. Давайте тоді зараз поряд тут пана Нечвоглода. Хай він несе відповідальність кримінальну", - сказав Юрій Сухов.
 
Адвокат вважає неприпустимим звинувачувати Юлію Тимошенко у оформленні своїх директив на переговори між "Нафтогазом" та "Газпромом" не на бланках і водночас не зважати на помилки слідчого у складанні обвинувачення. "Як можна будувати обвинувачення на незаконних документах і казати, що документ складався із порушенням якоїсь процедури, тому вчинення злочину? Або одне, або інше. Не може бути такого, що прокуратура може документи складати не так, як вимагає закон, і це сприймається нормально. Це "технічні помилки", - додав захисник.
 
Юрій Сухов також зазначив, що до повноважень Генеральної прокуратури згідно з Конституцією та законами України не входить оцінка діяльності прем’єр-міністра, бо на це має право лише Верховна Рада України. "Відповідно до Конституції України, не може прокуратура давати оцінку діям прем’єр-міністра України, бо відповідно до Конституції таку оцінку має давати Верховна Рада України, яка призначає і відправляє у відставку прем’єр-міністра України. Слідчий перевищив свої службові повноваження, надаючи оцінку діям прем’єр-міністра України", - зазначив адвокат.
 
Як відомо, під час судових дебатів захисник екс-прем'єра Олександр Плахотнюк звернув увагу суду на те, що у якості доказів стороною обвинувачення було використано протоколи та постанови, складені Генпрокуратурою 31 квітня – у день, якого не існує в календарі.
 
У цей неіснуючий день до матеріалів справи було долучено чотири документи в якості нібито доказів провини Юлії Тимошенко: зокрема, протокол огляду у присутності понятих і копію розпорядження №907 Кабінету міністрів про затвердження директив делегації НАК "Нафтогаз України".
 
Олександр Плахотнюк: уся кримінальна справа Юлії Тимошенко – це одна технічна помилка
 
Захисник екс-прем'єра Олександр Плахотнюк переконаний, що наявність чисельних помилок у роботі слідчого Генеральної прокуратури свідчить про фальсифікацію матеріалів кримінальної справи Юлії Тимошенко.
 
"Можливо, прокурор говорить про 31 квітня, і це кричущий приклад. Але чому прокурор не згадує про постанову від 18.12.2011? Що це було? Чому прокурор не згадує про експертизу від 12 лютого 2011 року, яка міститься в томі 13? Це вже не може бути технічною помилкою. Це є документ, який не на одному аркуші, а близько десятка аркушів", - сказав Олександр Плахотнюк.
 
Крім того, адвокат обурився через те, що до сьогоднішнього дня немає реакції прокуратури на допущення слідчим безлічі таких ганебних помилок у справі. "28 числа прокурорам стало відомо про те, що є такі, як вони називають, технічні помилки. Чому немає реакції прокуратури на дії цього слідчого зараз, чому за один день можна провести експертизи у кримінальній справі, а покарати того слідчого, який ввів недостовірні дані, на сьогоднішній день не можна? Треба чекати реакції суду на це, треба чекати окремої постанови?" – наголосив він.
 
"Якщо суд встановить, що це є порушенням закону, а не технічна помилка, не може суд визначити такі дії слідчого як помилку, то тоді, якщо виносити окрему постанову, я повністю згоден з прокурором: треба виносити окрему постанову, треба притягувати до відповідальності слідчого, але притягувати не за технічні помилки, а притягувати за фальсифікацію матеріалів справи. Тому що це є нічим іншим, як фальсифікацією матеріалів справи", - резюмував Олександр Плахотнюк.
 
Микола Сірий: суд не має права критично ставитися до показань Лівінського і Турчинова
 
Захисник екс-прем'єра Микола Сірий звернувся до суду з проханням неупереджено оцінити свідчення свідків у справі Юлії Тимошенко – колишніх урядовців керівника служби партії "Батьківщина" Михайла Лівінського та першого заступника голови партії Олександра Турчинова.
 
"У виступі державного обвинувачення прозвучала пропозиція критично ставитися до певних показань певних свідків. Ви не маєте права критично ставитися до показань пана Лівінського і пана Турчинова", - сказав Микола Сірий.
 
Адвокат наголосив, що суд повинен, спираючи на презумпцію добропорядності, визначену у праві, об’єктивно поставитися до свідчень цих осіб. "Кожна людина до того моменту, доки не буде доведено зворотнє, вважається людиною, яка говорить правду, яка говорить добропорядні речі, яка вважається добропорядною людиною. Ви зобов’язані ставитися до кожного слова, яке висказали ці особи в залі судового засідання, як до слів правдивих, якщо ви не змогли довести зворотнє", - додав він.
 
Микола Сірий також наголосив на неприпустимості критичного ставлення до свідчень Олександра Турчинова та Михайла Лівінського у зв’язку з їх причетністю до партії "Батьківщина", лідером якої є Юлія Тимошенко. Адвокат нагадав, що згідно з Конституцією України "не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних – я підкреслюю це – релігійних та інших переконань".
 
"Як тільки в цій кримінальній справі з'явиться судження, що з огляду на те, що пан Турчинов і пан Лівінський – це особи, які мають відношення до політичної сили "Батьківщина". Тут вже виникають доволі серйозні речі, пов’язані з виконанням міжнародних правових зобов’язань України, в тому числі Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Я звертаю вашу увагу на це, аби ви, скажімо так, більше не повторювали свою категоричну критичність з посиланням на політичні ознаки особи – це небезпечна річ, і дуже смішно це виглядає з токи зору розуміння міжнародного права і дотримання норм Конституції України", - зазначив адвокат.
 
Юлія Тимошенко: Янукович не змінив свого наміру ув’язнити мене
 
Юлія Тимошенко заявляє, що виступи прокурорів та представника цивільного позивача у судових дебатах свідчать про незмінність прагнення президента Віктора Януковича усунути її як політичного конкурента та засудити до ув’язнення.
 
"Виступ прокурорів і цивільного позивача свідчать лише про одне: що Янукович свою позицію не змінив, і що була дана жорстка директива, незважаючи на очевидність фарсу і абсурдності цієї справи, продовжувати в тому ж дусі. От єдиний висновок, який я можу зробити", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні під час обміну репліками в рамках судових дебатів.
 
Екс-прем'єр переконана, що Віктор Янукович через першого заступника Генерального прокурора Ріната Кузьміна дав доручення прокурорам продовжувати свої безпідставні обвинувачення через його бажання позбавити Україну європейських перспектив. "Я думаю, що передається сигнал через Ріната Кузьміна, тому що всі ці люди (прокурори) безпосередньо з ним контактують, вони отримали ввідну. Чому Янукович зберіг свою стару ввідну чинити політичні репресії? Тому що він свідомо торпедує процес підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом", - підкреслила вона.
 
"Я думаю, що вирок, який буде проголошувати суддя Кірєєв, також буде свідченням не того, були чи не були правильні докази у справі, є склад злочину чи немає, вивчають вони матеріали справи чи не вивчають. Вирок, який буде оголошувати Кірєєв, також буде свідчити про те, чи потрібна насправді реально Януковичу європейська інтеграція України. Якщо вирок буде винесений, незважаючи на очевидну абсурдність цієї справи, то це буде якраз стовідсотковий тест на те, що Янукович свідомо не хоче бачити Україну в європейській родині", - заявила Юлія Тимошенко.
Суддя Кірєєв обмежив доступ громадян до зали судових засідань
Родіон Кірєєв постановив при винесення судового рішення у справі Юлії Тимошенко допустити до зали судових засідань окрім учасників процесу лише представників засобів масової інформації для забезпечення можливості проведення аудіо-, відео- та фотофіксації.
Суддя оголосив судові дебати завершеними та надав останнє слово екс-прем'єру Юлії Тимошенко.
У свою чергу, адвокати Микола Сірий і Юрій Сухов зробили заяви на дії головуючого через обмеження допуску громадян до зали судових засідань. "Суд обмежив право відкритості розгляду кримінальної справи. Не може бути обмежена кількість присутніх в залі і позбавлено бажаючих бути присутніми при оголошенні вироку. Тому я заперечую проти дій головуючого. Вони порушують не тільки права Юлії Тимошенко, але і права всіх громадян України", - додав захисник Олександр Плахотнюк.
Юлія Тимошенко просить надати час для підготовки до виголошення останнього слова в суді
Юлія Тимошенко просить суд надати їй час до понеділка, 3 жовтня, для підготовки до виголошення останнього слова в суді.
"Пане суддя, я готувалася до дебатів, готувалася сьогодні до реплік, і мені потрібен час для того, щоб врахувати, прочитати стенограму того, що сьогодні говорили прокурори, що говорив представник цивільного позивача, ознайомитися з цим, порівняти те, що вони говорили, з обвинувальним висновком, порівняти з діючою законодавчою базою, знайти аргументи на їх останні висловлення. Мені потрібен хоч якийсь час для підготовки. Я не можу з чистого аркуша, не маючи стенограм виступів, не знаючи їх останніх позицій, не розуміючи їх логіки, не прочитавши стенограму і не звіривши її з законодавством, я просто не можу зараз говорити заключне слово – я просто не компетентна, для цього потрібен час. І тому я прошу до понеділка дати час для того, щоб я мала можливість ознайомитися з усіма цими позиціями, порадитися з адвокатами сьогодні до кінця дня в СІЗО, якщо ви їх туди допустите. І тоді в понеділок зранку я готова була би проголосити останнє слово", - звернулася Юлія Тимошенко до суду.
"Як я можу з голосу зараз, з листа те, що стосується, як мінімум, моєї долі, зараз щось вигадувати? Треба хоча б мінімальний час, щоб підготуватися", - додала вона.
Проте головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні на відпочинок тільки до 14:00 сьогоднішнього дня.
Юлія Тимошенко: Цей процес - приклад, як діє диктатура
Юлія Тимошенко на стадії реплік у судовому засіданні наголосила, що «вся ця справа грубо, цинічно, тотально сфальшована».
«Я хочу сказати присутнім в цьому залі, що те, що тут відбувається - це є просто яскравий приклад того, як діє диктатура в Україні», - заявила Тимошенко.
Екс-прем'єр-міністр наголосила, що матеріали справи свідчать про те, що ніяких міфічних збитків не було, що ніякі повноваження вона не перевищувала.
«Виконуючи політичне замовлення, вони далі продовжують фальшувати справу, вони далі продовжують звинувачувати мене в неіснуючих порушеннях закону та в неіснуючих збитках», - сказала вона.
«Нікого не цікавлять свідки, нікого не цікавлять докази, нікого не цікавлять експерти, нікого не цікавить закон, а є просто штучно сформована матриця сфальшованих обвинувачень, і всі делеговані Януковичем шестірки тупо цього дотримуються», - наголосила Юлія Тимошенко.
Вона додала, що «цю ганебну справу роблять злочинці в мундирах, які ганьблять честь мундира, для яких честь офіцера – ніщо».
Суд позбавляє Юлію Тимошенко останнього слова, - адвокат
Суд позбавляє Юлію Тимошенко права на останнє слово.
Про це заявив адвокат Олександр Плахотнюк.
Він зазначив, що суд незаконно обмежив Юлію Тимошенко в наданні часу для підготовки до останнього слова, оголосивши перерву лише на дві години, а не до понеділка, як просила екс-прем’єр.
«Всі ці дії судді свідчать про те, що вирок вже готовий і він обвинувальний», - зазначив Плахотнюк.

У свою чергу адвокат Юрій Сухов зазначив, що у світовій історії, навіть в найавторитарніших країнах, ще не було такого, щоб підсудну людину позбавляли останнього слова.

Коментуючи ще одне рішення судді Кірєєва про присутність лише журналістів під час проголошення вироку, Сухов зазначив, що таким чином суддя вже зараз, між рядків, сказав, що вирок буде обвинувальним, оскільки саме виголошення обвинувального вироку може викликати порушення громадського порядку в залі з боку народних депутатів та прихильників Юлію Тимошенко.
Кірєєв боїться заворушень в суді і обмежив кількість присутніх у судовій залі
Юлію Тимошенко позбавлено права на виголошення останнього слова
Родіон Кірєєв фактично позбавив Юлію Тимошенко права на виголошення останнього слова у судовому процесі та оголосив про видалення суду до нарадчої кімнати для оголошення вироку у справі екс-прем'єра орієнтовно до 11 жовтня.
Натомість суддя не назвав точну годину, о котрій почнеться остання стадія судового розгляду справи Юлії Тимошенко – оголошення вироку.
"Я не відмовляюся від свого заключного слова, Я прошу надати час нам з захисниками, щоб ми мали можливість проаналізувати останню позицію обвинувачення, яка була оголошена. Не даючи мені права підготуватися до останнього слова, вивчити стенограму виступу у судових дебатах прокурорів та представника цивільного позивача, ви позбавляєте мене права на слово. Я позбавлена права підготуватися до заключного слова і позбавлена заключного слова. І ви, виконуючи свою владу, позбавили мене цього права", - заявила Юлія Тимошенко сьогодні після перерви у судовому засіданні, коди суддя декілька разів звертався до неї, наполягаючи виступити із останнім словом.
Суддя пояснив свою позицію тим, що нібито надвів стороні захисту достатньо часу для підготовки. На це Юлія Тимошенко відповіла, що два тижні перерви в судовому засіданні було взято для сторони обвинувачення, а не для захисту, який протягом цього часу завершував вивчення матеріалів справи.
"Якщо ви відмовите мені у праві підготуватися до заключного слова та виголосити його, то ви доведете, що правосуддя тут нічого не варте. Це просто перехід за межу, яку ви перетинаєте", - заявила.
Юлія Тимошенко переконана, що позбавлення її можливості підготовки до заключного слова пов’язано із графіком пришвидшення судового процесу, який контролюється владою і від якого суддя не хоче відступати. "За це вам доведеться відповідати. Хочете позбавляти – позбавляйте! Це ваша влада", - сказала наостанок екс-прем'єр.
Адвокати заявляють про безпрецедентне порушення прав Тимошенко
Юлія Тимошенко незаконно позбавлена свободи і позбавлена слова - це результат цього судового процесу.
Про це заявив на брифінгу адвокат Микола Сірий.
За його словами, оголошення перерви для винесення вироку аж до 11 жовтня не означає, що Кірєєв винесе вирок 11 жовтня.
«Він може оголосити рішення і в інший день. Після цієї дати Юлія Тимошенко буде незаконно позбавлена свободи на весь цей час, а це катування», - додав адвокат.
Сірий також пояснив, що режим нарадчої кімнати передбачає, що із суддею ніхто не має права спілкуватися: суддя безперечно має можливість робити перерви, викликані життєвою необхідністю, але весь цей час суддя перебуває під охороною.

 
«Позбавити людину права на останнє слово - це найгрубіше порушення, і я жодного разу у своїй адвокатській практиці з таким не зустрічався», - обурений адвокат Олександр Плахотнюк.
«Суддя не дав їй три години на підготовку, але при цьому він пішов у нарадчу кімнату аж до 11 жовтня, фактично беручи два тижні для складання вироку», - сказав адвокат.
 
За матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.