У Печерському суді день вироку – Тимошенко чи владі?

11 жовтня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання розпочалося о 09:00.
 
Головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв розпочав оголошення свого рішення, яке нібито сам ухвалював понад десять днів у нарадчій кімнаті.
 
Засідання суду відбувається за присутності Юлії Тимошенко, всіх її захисників та чотирьох представників державного обвинувачення. Заходячи до зали суду, Юлія Тимошенко привітала всіх присутніх словами: "Слава Україні!".
 
Поряд з Юлією Тимошенко сидять її чоловік Олександр та донька Євгенія. Чоловік обняв, а дочка поцілувала свою матір.
 
У залі суду немає народних депутатів України. Процес висвітлюють близько ста представників українських та закордонних засобів масової інформації. Із зали суду прибрали лавки, і всі представники ЗМІ змушені стояти. Багато журналістів взагалі не змогли потрапити до зали суду.
 
Як розказали журналісти, яким вдалося потрапити до зали, в них кидали жмені битого скла, коли вони проходили через арку до Печерського суду.
 
У судилищі знову застосовуються тортури
 
Головуючий у справі суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв навіть під час оголошення вироку продовжує порушувати права Юлії Тимошенко.
 
Після технічної перерви, оголошеної суддею з невідомих причин, у залі суду увімкнули кондиціонер, який знаходиться за спиною Юлії Тимошенко.
 
Олександр Тимошенко та Євгенія Карр, які виступають у процесі захисниками із кола близьких родичів, звернулися з проханням до Родіона Кірєєва вимкнути кондиціонер, але головуючий у справі проігнорував це прохання та продовжив зачитувати вирок.
 
Перед початком процесу до суду не пустили народних депутатів
 
Народні депутати фракції БЮТ-"Батьківщина" та інших опозиційних партій намагалися прорватися на подвір'я Печерського районного суду міста Києва крізь кордон "Беркуту", який щільно оточив підходи до будівлі суду на вулиці Хрещатик.
 
"Учора голова суду підписала резолюцію таку саму, як і журналістам. Але по журналістам немає заборони, а по нас є заборона. Тобто головуючий на суді має зайти до зали суду і розглянути це клопотання і запустити, але щось довго. Не пускаючи нас, вони грубо порушують Конституцію і закони України. Це просто ганебно", - сказав голова фракції БЮТ-"Батьківщина" Іван Кириленко.
 
Спочатку народні депутати Андрій Кожемякін, Сергій Міщенко та Роман Забзалюк намагалися пройти крізь кордон "Беркуту", демонструючи посвідчення парламентаріїв, але їх зусилля виявилися марними.
 
Як відомо, 30 вересня головуючий у справі суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв постановив при винесення судового рішення у справі Юлії Тимошенко допустити до зали судових засідань окрім учасників процесу лише представників засобів масової інформації для забезпечення можливості проведення аудіо-, відео- та фотофіксації.
 
У свою чергу, адвокати Микола Сірий і Юрій Сухов зробили заяви на дії головуючого через обмеження допуску громадян до зали судових засідань. "Суд обмежив право відкритості розгляду кримінальної справи. Не може бути обмежена кількість присутніх в залі і позбавлено бажаючих бути присутніми при оголошенні вироку. Тому я заперечую проти дій головуючого. Вони порушують не тільки права Юлії Тимошенко, але і права всіх громадян України", - додав захисник Олександр Плахотнюк.
Юлія Тимошенко заявляє, що судовий вирок не зупинить її в боротьбі за розвиток України
"Відчуваю в собі сили, віру, наснагу. А саме головне – стояти за інтереси України", - заявила Юлія Тимошенко під час технічної перерви у судовому засіданні, на якому оголошується вирок у так званій "газовій" справі.
За словами Юлії Тимошенко, якщо її буде засуджено, це дасть українцям сили опиратися диктатурі. "Не роки правити авторитарному режиму в Україні. Залишилось недовго… Ніякі політичні вироки не дозволять зупинити розвиток України", - переконана вона.
Юлія Тимошенко вважає, що кримінальне переслідування представників опозиції є не їх особистою справою чи тих партій, які вони очолюють. "Я впевнена, що вирок, який виголошує президент Янукович, додасть народу розуміння, що диктатори самі не йдуть. Це не лише справа "Батьківщини", а всього народу", - підкреслила екс-прем'єр.
"Мені шкода Януковича, він себе дискредитує, викреслює з історії. Шапку Мономаха не можна вкрасти, як ондатрову шапку. Авторитет треба завойовувати", - заявила Юлія Тимошенко.
Кірєєв втретє безпідставно оголосив перерву у судилищі
Родіон Кірєєв з початку судового засідання оголосив вже третю технічну перерву з невідомих причин та знову видалився до нарадчої кімнати.
У залі судового засідання дуже холодно через працюючий кондиціонер. Захисники Юлії Тимошенко одягнули на себе верхній одяг, проте суддя ігнорує всі прохання вимкнути кондиціонер.
Представники судової міліції "Грифон" перешкоджають транслювати у прямому ефірі те, що відбувається у залі судового засідання під час технічних перерв, зокрема, спілкування Юлії Тимошенко з журналістами, закриваючи її своїми спинами та пояснюючи, що сьогодні "день суду, а не день Юлії Тимошенко".
У своєму рішенні суддя Родіон Кірєєв цитує обвинувальні заяви представників прокуратури, зроблені на стадії судового слідства, а також посилається лише на покази тих свідків, які у суді висловлювали свою позицію щодо "порушення" Юлією Тимошенко закону при підписанні директив офіційної делегації НАК "Нафтогаз України" на проведення переговорів з ВАТ "Газпром" у січні 2009 року.
У рішенні судді немає жодної згадки про те, що у матеріалах справи відсутній оригінал цих директив, а також про експертизи, згідно з якими "директиви" та "доручення" є одним і тим самим документом. Суддя також не взяв до уваги покази колишнього першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова і екс-керівника Служби забезпечення діяльності прем'єр-міністра Михайла Лівінського.
"Беркут" застосовує силу проти учасників акції на підтримку Юлії Тимошенко
Кілька тисяч представників спецпідрозділу МВС "Беркут" відтіснили з Хрещатика учасників мирної акції на підтримку Юлії Тимошенко.
Міліція перекрила рух транспорту Хрещатиком від Бессарабської площі до вулиці Богдана Хмельницького через те, що люди, які зібралися на підтримку лідера "Батьківщини", намагалися вийти на проїжджу частину перед аркою Печерського суду.
Після цього на Хрещатику з'явилася велика кількість співробітників "Беркуту", які щільною стіною грубо виштовхали людей з прапорами Блоку Юлії Тимошенко, "Батьківщини" та інших опозиційних політичних сил до тротуарів, та продовжують відтісняти прихильників екс-прем'єра в бік Майдану Незалежності. Міліція грубо штовхає людей та застосовує фізичну силу.
Спецназ заламує прихильникам Юлії Тимошенко руки та заштовхує до автозаків
Міліція та "Беркут" застосовують фізичну силу до учасників мирної акції на підтримку Юлії Тимошенко, яка проходить біля Печерського районного суду міста Києва.
Загони "Беркуту" заштовхують людей до автозаків, які у великій кількості стоять вздовж Хрещатика.
Зокрема, "Беркут" застосував силу до кількох народних депутатів, в тому числі до народного депутата від партії "Батьківщина" Євгена Суслова.
"Я їм кричу: "Народний депутат!", а вони руки заламали! Людей почали топтати! Я пішов туди, а вони просто починають ламати людям руки. Ми бачимо, що вже почалося це все, це вже кінець, остання межа, яку можна було перейти. Це не влада – влада повинна бути з народом", - сказав народний депутат.
Євген Суслов також зазначив, що на такі дії працівників правоохоронних органів народні депутати подаватимуть заяви до суду.
Спецназ вже відтіснив всіх учасників мирної акції на підтримку Юлії Тимошенко з Хрещатика. Рух транспорту відновлено.
Родіон визнав день, якого не існує в календарі
Родіон Кірєєв визнав опискою датування 31 квітня 2011 року матеріалів у справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
"Суд приходить до висновку, що матеріали справи, датовані 31 квітня 2011 року у сукупності з іншими матеріалами справи, є помилково зазначеними датами, і є явною опискою", - сказав Родіон Кірєєв.
Як відомо, під час судових дебатів захист Юлії Тимошенко просив суд визнати неприпустимими доказами у справі протоколи та постанови, складені Генеральною прокуратурою України 31 квітня – у день, якого не існує в календарі.
"Відповідно до частини першої статті 85 Кримінально-процесуального кодексу буквально по кожній слідчій дії повинні бути зазначено місце і дату складання, посади і прізвища осіб, що їх складають. У протоколі зазначено дату його складення, а саме – 31 квітня 2011 року. Згідно календарю місяць квітень має сталу кількість днів, а саме 30. Немає 31 дня. Усі ці документи, які були долучені до матеріалів справи є неприпустимим доказами у справі, як і самі процесуальні документи", - сказав 28 вересня адвокат Олександр Плахотнюк.
Кірєєв тасує покази свідків, як колоду карт
Родіон Кірєєв заявляє, що суд критично ставиться до показів, які надавали під час судового слідства колишній віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов та екс-керівник Служби забезпечення діяльності прем'єр-міністра Михайло Лівінський у справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року.
"Повідомлені ними (Олександром Турчиновим і Михайлом Лівінським) дані спростовуються у судовому засіданні, тому суд критично ставиться до показань даних свідків. Ці покази не можуть бути враховані судом", - сказав Родіон Кірєєв під час оголошення вироку Юлії Тимошенко.
Суддя, пояснюючи свою позицію, вважає, що під час судового слідства було доведено, що "на засіданні Кабінету міністрів України 19 січня 2009 року планувалося ухвалити "директиви уряду делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" щодо укладення контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках та контракту про обсяги та умови транзиту природного газу через Україну".
Крім того, суддя звернув увагу на те, що під час своїх показів Олександр Турчинов визнав, що "знаходився в прямому службовому підпорядкуванні Тимошенко Ю.В.".
Як відомо, під час судового слідства головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв задовольнив клопотання сторони державного обвинувачення про виклик в якості свідків більше 30 осіб. Деякі з цих свідків були явно некомпетентними у питанні підписання газових контрактів, про що прямо заявляли у судовому процесі. Водночас суд відмовив у задоволенні клопотань сторони захисту щодо виклику в якості свідків осіб, які за родом своєї діяльності могли дати вичерпні відповіді щодо процедури оформлення доручення прем’єр-міністра на підписання газових угод у 2009 році, зокрема, екс-міністра Кабінету міністрів Петра Крупка.
Врешті до участі в судовому процесі було допущено лише двох свідків сторони захисту – Олександра Турчинова та Михайла Лівінського.
Кірєєв засудив Тимошенко до 7 років ув'язнення
Родіон Кірєєв оголосив ухвалу суду про засудження Юлії Тимошенко до 7 років ув'язнення без подальшого права протягом трьох років обіймати державні посади.
Крім того, суд задовольнив цивільний позов НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації Юлією Тимошенко збитків у розмірі 1,516 мільярдів гривень, нібито нанесених компанії внаслідок підписання газових угод в січні 2009 року.
Як відомо, півроку тому, 11 квітня 2011 року Служба безпеки України передала до Генеральної прокуратури України 15 томів справи щодо газових угод 2009 року. Через декілька годин після цього старший слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України, радник юстиції Олександр Нечвоглод виніс постанову про порушення щодо Юлії Тимошенко кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади та службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки).
В цей же день, 11 квітня 2011 року, зранку в кабінеті заступника голови Контрольно-ревізійного управління Наталії Рубан під контролем працівників Служби безпеки України було підписано "Довідку комісійної перевірки з окремих питань фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" у 2008-2010 роках", яка стала головним доказом обвинувачення у нібито завданні компанії шкоди у сумі 1,5 мільярдів гривень. Порушуючи справу, слідчий не вивчив питання наявності істотної шкоди державним інтересам, не зазначив будь-яких даних, які б свідчили про наявність такої шкоди.
Досудове слідство проводилося з грубими порушеннями Кримінально-процесуального кодексу, а також права Юлії Тимошенко на захист. Під час розслідування цієї справи екс-прем'єр-міністр неодноразово зверталася із заявами на ім’я першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна про порушення слідчим вимог чинного кримінально-процесуального законодавства, але жодної реакції не було.
Юлія Тимошенко на початку травня 2011 року у судовому порядку оскаржила порушення проти неї кримінальної справи, проте суддя Печерського районного суду Галина Супрун відмовилася визнати незаконною відповідну постанову Генеральної прокуратури. Апеляційний суд Києва, продовжуючи виконання доручень Януковича, у свою чергу підтвердив законність рішення Печерського суду.
24 травня 2011 року слідчий Олександр Нечвоглод вперше зробив спробу арештувати Юлію Тимошенко на підставі постанови Печерського районного суду від 23 травня про надання дозволу на її затримання та доставку до Печерського райсуду Києва для вирішення питання про можливість обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Але під тиском громадськості та міжнародної спільноти слідчий вимушений був відступити.
17 червня вранці Генпрокуратура з черговими грубими порушеннями Кримінально-процесуального кодексу та всупереч здоровому глузду передала "газову справу" Юлії Тимошенко на розгляд до Печерського районного суду, не розглянувши близько 50 клопотань захисту про проведення додаткових слідчих дій, допитів, очних ставок та експертиз.
Судові слухання справи Юлії Тимошенко розпочалися 24 червня, а головуючим у справі "за автоматичним розподілом" було призначено Родіона Кірєєва, який лише два роки працює суддею. До Печерського районного суду Родіон Кірєєв був переведений з одного із районних судів Київської області за три місяці до розгляду справи екс-прем'єра. Суддя "успішно" прийняв "естафету" слідчого у порушеннях процесуального законодавства.
Судові слухання справи проводилися із тотальним порушенням права Юлії Тимошенко на захист, з ігноруванням практично всіх клопотань захисту, з безпідставною відмовою у залученні свідків зі сторони захисту, з проведенням процесуальних дії за відсутності представників захисту.
5 серпня суддя Родіон Кірєєв ухвалив незаконне рішення про взяття Юлії Тимошенко під варту за нібито "перешкоджання встановленню істини, системні порушення порядку судового засідання, невиконання розпоряджень головуючого, свідоме затягування процесу, висловлювання неповаги до суду та свідків".
30 вересня суддя позбавив Юлію Тимошенко можливості виступити у суді з останнім словом та оголосив про видалення суду до нарадчої кімнати для оголошення вироку у справі екс-прем'єра орієнтовно до 11 жовтня.
Юлія Тимошенко: Європейський суд скасує неправосудне рішення
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що Європейський суд з прав людини скасує ухвалу Печерського районного суду міста Києва щодо позбавлення її волі за кримінальною справою щодо газових угод 2009 року.
"Я переконана, що Європейський суд скасує неправосудне рішення", - заявила Юлія Тимошенко після оголошення ухвали Печерського суду про покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років.
"Сьогодні в Україні розтоптана Конституція та правосуддя, і ніхто не може покладатися на ці суди. Зараз дуже важкий і дуже відповідальний момент. Будьте разом, будьте силою! Слава Україні!", - попрощалася Юлія Тимошенко з усіма присутніми в залі судових засідань.
Юлія Тимошенко вважає, що чинна влада, інкримінуючи їй неіснуючі злочинах, повертає Україну до сталінських часів з характерними для них масовими безпідставними репресіями.
"В Україну з цим вироком, з усіма репресіями проти громадян, в Україну повернувся 37-й рік. Всім треба бути сьогодні сильними", - заявила Юлія Тимошенко після оголошення ухвали Печерського суду про покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років.
Юлія Тимошенко при цьому звернулася до людей доброї волі в Україні із закликом захистити країну від авторитарного режиму. "Не опускайте руки, борітеся!", - закликала вона.
Після виголошення вироку Тимошенко журналістів 20 хвилин не випускали із зали суду
Незважаючи на завершення судового процесу у справі Юлії Тимошенко, журналістів не випускали із зали судових засідань.
Бійці судової міліції «Грифон» блокувалиь близько 50 журналістів, які висвітлювали процес, не випускаючи їх навіть у коридор.
Залу вже покинули суддя, прокурори, а також під конвоєм вивели Юлію Тимошенко.
Між іноземними журналістами і міліцією виникла сутичка після того, як одного з журналістів не випустили, незважаючи на погане самопочуття.
Згодом журналістів все ж таки пропустили, протримавши без пояснень близько 20-ти хвилин.
Адвокати найближчими днями оскаржать вирок Юлії Тимошенко
Адвокати Юлії Тимошенко заявляють про намір оскаржити рішення Печерського райсуду, яким Юлію Тимошенко засуджено на 7 років позбавлення волі.
Про це заявив адвокат Юлії Тимошенко Микола Сірий.
«Сьогоднішній вирок у справі Юлії Тимошенко увійде в історію юридичної системи України як ганебна сторінка, тому що цим рішенням криміналізовано політичні дії всупереч праву, закону і чинній Конституції», - сказав він.
Адвокат звернув увагу, що у своєму рішенні Кірєєв жодного разу не послався ані на Європейську енергетичну хартію, ані на правила Світової організації торгівлі, ані на договірну базу, яку має Україна з Європейським Союзом.
«Проголошено незаконне рішення, яке ми будемо оскаржувати», - сказав Микола Сірий.
Відповідаючи на запитання, чи є надія, що апеляція змінити вирок, адвокат заяви: «Надія завжди має бути. Але надія є лише тоді, коли є незалежний суд».
У свою чергу адвокат Олександр Плахотнюк заявив, що рішення у справі Юлії Тимошенко є абсолютно незаконним, а Печерський райсуд проігнорував як доводи захисту, так і висновки провідних спеціалістів з даного питання.
Він також навів висновки Данського Гельсінського Комітету з прав людини, згідно з якими судовий процес над Юлією Тимошенко визнано політичним.
Плахотнюк зазначив, що при оголошенні вироку суд повністю повторив текст обвинувального висновку, «і не зрозуміло, навіщо взагалі відбувався судовий процес».
«Цей вирок був прогнозований із самого початку», - сказав він, додавши, що про це свідчить, зокрема, величезна кількість міліції, яка стягнута до Печерського райсуду.
«Якщо ми не знайдемо розуміння в апеляційному суду, ми підемо далі», - наголосив Олександр Плахотнюк.
У свою чергу адвокат Юрій Сухов зазначив, що унікальність цього обвинувального вироку полягає ще й у тому, що більша його частина була присвячена обґрунтуванню того, чому суд не сприйняв доводи захисту.
«Це повний абсурд, і безумовно це рішення має бути скасоване», - наголосив він.
Сухов повідомив, що апеляція має бути подана протягом 15 днів з дня отримання рішення та заявив про готовність захисту оскаржити вирок Юлії Тимошенко найближчими днями.
Він також зазначив, що Юлія Тимошенко буде утримуватися в Лук’янівському СІЗО як мінімум до завершення розгляду справи в апеляційному суді.
Юрій Сухов також назвав повним абсурдом окрему постанову Печерського райсуду щодо захисника Миколи Сірого. «Це переслідування захисника, безумовне переслідування за його правову позицію в цьому процесі», - заявив Сухов.
Юлія Тимошенко вивезли автозаком з Печерського суду
Автозак з Юлією Тимошенко залишив двір Печерського районного суду міста Києва після оголошення вироку у кримінальній справі, порушеної стосовно неї.
Коли автозак виїжджав з подвір'я, вздовж Хрещатику вишикувалися загони "Беркуту", які стримували натиск прихильників Юлії Тимошенко. Окрім бійців на Хрещатику щільно стояли автобуси МВС для того, щоб прихильники лідера партії "Батьківщина" не змогли навіть побачити, як автозак залишає двір суду.
Під час виїзду автозаку прихильники Юлії Тимошенко почали розштовхувати автобуси на знак обурення діями влади.
Виїзд автозаку супроводжувався штовханиною, під час якої деякі люди постраждали.
Автозак попрямував Хрещатиком та звернув на вулицю Богдана Хмельницького. Як відомо, під час розгляду судом справи Юлії Тимошенко автозак завжди залишав двір суду, завертаючи до бульвару Тараса Шевченка.
Мирна акція на підтримку Юлії Тимошенко під стінами Печерського районного суду триває.
Коли з трибуни акції було оголошено про обвинувальний вирок Юлії Тимошенко про позбавлення волі на 7 років, прихильники лідера партії "Батьківщина" почали скандувати "Ганьба!".
 

Інформація оновлювалася за матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.