Апеляційну скаргу Тимошенко суд продовжив розглядати у закритому від громадськості режимі

13.12.2011. Апеляційний суд Києва розпочав розгляд по суті скарги екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко на вирок Печерського районного суду у так званій "газовій" справі.
 
Судове засідання проходить за відсутності Юлії Тимошенко, яка поінформувала керівництво Лук'янівського СІЗО та адміністрацію Апеляційного суду Києва про неможливість своєї участі у засіданні через поганий стан здоров'я.
 
У засіданні беруть участь захисники екс-прем'єра Сергій Власенко, Олександр Плахотнюк, Микола Сірий, Юрій Сухов, Микола Титаренко, а також донька лідера партії "Батьківщина" Євгенія Тимошенко.
 
Сторону державного обвинувачення представляють Олександр Микитенко, Лілія Фролова та Михайло Шорін. Представником цивільного позивача у справі – НАК "Нафтогаз України" – є Вадим Куницький.
 
Адвокати на початку судового засідання мають намір повторно заявляти клопотання про зміну запобіжного заходу, про допуск усунутих судом першої інстанції захисників до процесу тощо. "Ми повторно будемо заявляти клопотання, відхилені судом на попередньому засіданні", - підкреслив Микола Титаренко.
 
Як відомо, Апеляційний суд Києва розпочав розгляд скарги Юлії Тимошенко 1 грудня. Під час попереднього засідання головуючий у справі суддя Олена Сітайло відмовила захисту Юлії Тимошенко у задоволенні всіх клопотань: зокрема, про зупинення провадження у справі через стан здоров'я Юлії Тимошенко, про скасування запобіжного заходу, про проведення судового слідства у повному обсязі, про виклик свідків для допиту, про проведення експертиз та очних ставок, про допуск двох захисників тощо.
 
Тимошенко судять в закритому режимі
 
Засідання Апеляційного суду Києва з розгляду скарги Юлії Тимошенко відбувається у закритому режимі.
 
Про це заявила прес-секретар Юлії Тимошенко Марина Сорока.
 
Вона повідомила, що працівники спецпідрозділу «Беркут» не пускають журналістів та представників дипломатичного корпусу до зали, де відбувається судове засідання, «посилаючись на якесь міфічне рішення суду, в якому нібито заборонена присутність ЗМІ».
 
Марина Сорока наголосила, що таким чином порушується головний принцип правосуддя, оскільки судові засідання мають бути відкритими, відбуватися прозоро та за присутності представників громадськості і ЗМІ.
 
Вона зазначила, що до зали судових засідань погодилися пустити лише народних депутатів.
 
«Останні, в свою чергу, запропонували помінятися місцями з журналістами, однак «Беркут» навідріз відмовився пустити представників ЗМІ», - сказала прес-секретар.
 
Сорока також повідомила, що на засідання суду не пустили духовника Юлії Тимошенко - протоієрея, настоятеля Свято-Володимирського кафедрального патріаршого собору УПЦ КП Бориса Табачека.
 
Під апеляційним судом звалили металевий паркан
 
Прихильники Юлії Тимошенко, намагаючись потрапити на так зване відкрите засідання апеляційного суду з розгляду скарги Юлії Тимошенко, звалили дві секції металевої огорожі, якою обнесений суд.
 
Дірку в паркані одразу заповнили собою працівники спецпідрозділу «Беркут».
 
Вони утворили собою живу огорожу у п’ять радів, не дають можливості людям потрапити на територію суду.
 
При цьому Перший заступник Голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, який виступає перед прихильниками Юлії Тимошенко, закликав владу відкрити ворота і пустити громадян на засідання з розгляду апеляції Юлії Тимошенко.
 
У свою чергу «Беркут» почав відтісняти людей від огорожі суду.
 
 
Скаргу Юлії Тимошенко розглядає трійка суддів
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Микола Титаренко заявив, що адміністрація Апеляційного суду міста Києва не повідомила склад колегії суддів, які розглядатимуть скаргу Юлії Тимошенко на незаконність вироку, винесеного 11 жовтня Печерським районним судом міста Києва у так званій "газовій" справі.
 
"Нас не поінформовано про склад колегії суддів. Ми знаємо лише прізвище судді-доповідача. Це Олена Сітайло, якщо її ще не змінили", - сказав Микола Титаренко.
 
Захист Юлії Тимошенко заявив відвід судді-доповідачу у справі з розгляду скарги
 
Захист екс-прем'єр-міністра заявив відвід головуючому у справі судді-доповідачу Олені Сітайло через її упередженість та необ'єктивність, які були продемонстровані під час попереднього засідання Апеляційного суду Києва з розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду Києва у так званій "газовій" справі.
 
"Під час попереднього засідання суду судді весь час передавалися записки, після ознайомлення з цими записками судді становилося значно гірше. Якщо в цих записках була інформація, яку можна розглядати як тиск на суд, то суддя Сітайло зобов’язана була повідомити дані про тиск на суд. Учасникам процесу не було повідомлено про зміст записок", - сказав Микола Сірий сьогодні під час засідання суду.
 
Захисники Юрій Сухов та Олександр Плахотнюк також підтримали клопотання про відвід судді.
 
"Суддя Сітайло не може об’єктивно розглядати справу, хоча б тому, що у неї не було часу для того, щоб вивчити всі матеріали справи", - у свою чергу додала Євгенія Тимошенко.
 
Колегія суддів у складі Олени Сітайло, Тетяни Фрич і Ольги Юрдиги перейшла до нарадчої кімнати для розгляду клопотання про відвід судді-доповідача у справі Олени Сітайло.
 
Цивільному позивачу НАК «Нафтогаз України» забороняли змінювати умови позову до Юлії Тимошенко
 
Колишній начальник управління претензійно-позовної роботи НАК "Нафтогаз України" Ігор Кость заявляє, що під час процесу у суді першої інстанції з розгляду так званої "газової" справи він, як представник цивільного позивача, не міг відмовитися від позову або зменшити суму компенсації збитків, які були встановлені Генеральною прокуратурою.
 
"Вперше за свою роботу моя довіреність, яку я мав, прямо забороняла мені відмовлятися від позову, зменшувати позовну суму. Це було вперше", - сказав Ігор Кость сьогодні журналістам в Апеляційному суді Києва.
 
Колишній представник цивільного позивача у справі підкреслив, що НАК "Нафтогаз України" заявила позов не через реально отримані збитки, а на виконання відповідного листа з Генеральної прокуратури. "Юлію Тимошенко засуджено безпідставно. Ця моя позиція була відома всім в "Нафтогазі", я її висловлював публічно, і фактично за це я був звільнений з компанії, а перед цим мене замінили на судовому процесі", - заявив він.
 
Як відомо, напередодні Ігор Кость заявив, що йому соромно за позов, який він заявляв до екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко на судовому процесі з розгляду так званої "газової" справи.
 
"Генеральна прокуратура порахувала збитки і фактично запропонувала НАК "Нафтогаз України" заявити позов на компенсацію цих збитків. Я його оголошував у суді, до цих пір соромно за нього", - сказав Ігор Кость сьогодні на прес-конференції у Києві.
 
За його словами, НАК "Нафтогаз України" не проводив жодних розрахунків збитків, нібито завданих компанії внаслідок укладення у 2009 році газових контрактів з Росією. "Фактично все ґрунтувалися на матеріалах досудового слідства", - підкреслив він.
 
Нагадаємо, Ігорь Кость з початку судового процесу над Юлією Тимошенко представляв інтереси цивільного позивача у справі – НАК "Нафтогаз України". 8 вересня головуючий у справі суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв, незважаючи на заперечення Юлії Тимошенко та її захисту, замінив представника цивільного позивача у справі щодо газових
угод 2009 року.
 
"Представник цивільного позивача, який був у судовому процесі, робив все для того, щоб займати правову, об’єктивну і моральну позицію. Я думаю, що причина замінити представники цивільного позивача полягає в тому, що прокуратуру і тих, хто керує за лаштунками всім цим процесом, не влаштовують люди, у яких є совість, професійність, порядність, не влаштовують ті, хто може займати чесну і справедливу позицію", - заявила тоді Юлія Тимошенко.
Ігор Кость про «завдання збитків» Нафтогазу
Апеляційний суд відмовив у відводі судді-доповідача Олени Сітайло
Апеляційний суд міста Києва відмовив захисту Юлії Тимошенко у задоволенні клопотання про відвід судді-доповідача у справі з розгляду скарги екс-прем'єра у так званій "газовій" справі Олени Сітайло.
"Підстав для задоволення клопотання не встановлено. На підставі статей 54, 56, 57 Кримінально-процесуального кодексу України у задоволенні клопотання відмовити", - оголосила рішення одна з суддів колегії після нарадчої кімнати.
Як відомо, захист екс-прем'єр-міністра заявив відвід головуючому у справі судді-доповідачу Олені Сітайло через її упередженість та необ'єктивність, які були продемонстровані під час попереднього засідання Апеляційного суду Києва.
"Під час попереднього засідання суду судді весь час передавалися записки, після ознайомлення з цими записками судді становилося значно гірше. Якщо в цих записках була інформація, яку можна розглядати як тиск на суд, то суддя Сітайло зобов’язана була повідомити дані про тиск на суд. Учасникам процесу не було повідомлено про зміст записок", - сказав Микола Сірий сьогодні під час засідання суду.
Захист Юлії Тимошенко вимагає відводу колегії суддів
Захист екс-прем'єр-міністра вимагає відводу колегії суддів Апеляційного суду міста Києва, які розглядають скаргу Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі.
"Захисту не було повідомлено, яким чином відбувалася зміна судді-доповідача. Захист також не має інформації, яким чином формувався склад колегії. Цей склад був сформований незаконно. З нашого боку це клопотання є намаганнями дотриматися вимог Кримінально-процесуального кодексу стосовно об’єктивності та повноти розгляду справи", - заявив у судовому засіданні адвокат Олександр Плахотнюк.
У свою чергу Микола Сірий підтвердив, що сторона захисту не отримала належної інформації щодо процедури розподілу справ між суддями. "На попередньому засіданні вже ставилося питання про з'ясування порядку автоматизованого розподілу справ між суддями. Захист такої інформації не отримав", - сказав він.
"Як мінімум 10 днів судді повинні були мати на ознайомлення з матеріалами справи. Цього часу у суддів не було. Об’єктивно розглянути цю справу та підготуватися було неможливо, тому є підстава для відводу суддів. Я прошу задовольнити це клопотання", - додав захисник Юрій Сухов.
Після заслуховування позицій сторін колегія суддів Апеляційного суду міста Києва видалилися в нарадчу кімнату для винесення рішення з розгляду клопотання сторони захисту.
Як відомо, сьогодні колегія суддів Апеляційного суду міста Києва відмовила у задоволенні клопотання сторони захисту про відвід судді-доповідача у справі Олени Сітайло.
За день до розгляду справи Юлії Тимошенко замінили всю колегію суддів
Адвокат Сергій Власенко повідомив, що шляхом відбору за допомогою автоматизованої системи для розгляду зазначеної справи було обрано суддів Горб, Павленко, Осіпову, які почали підготовку до розгляду скарги, однак рівно за день до розгляду справи відбулася ротація, зокрема, суддя Горб взяла самовідвід, а замість неї було призначено суддю Сітайло.
«Потім ми випадково побачили, що замість суддів Осіпової і Павленко з'явились судді Фрич і Юрдига, яких начебто теж вибрала автоматизована система», - сказав Власенко.
При цьому він заявив, що володіє інформацією про те, що чоловік судді Фрич працює керівником одного з управлінь Генпрокуратури.
«Що ж це відбувається, це нормально, коли з одного боку сидять колеги вашого чоловіка, а ви судите?», - наголосив адвокат.

Власенко нагадав, що були прецеденти, коли Вища рада юстиції дискваліфіковувала суддю за те, що він слухав справу двоюрідного брата чоловіка своєї сестри: «А тут у вас сімейний підряд».
"Судячи з перших сьогоднішніх рішень, ми побачили трьох суддів Кірєєвих у жіночому обличчі. При цьому фальшування справи набуває відвертого характеру", - заявив Сергій Власенко журналістам після того, як колегія суддів перейшла до нарадчої кімнати для розгляду клопотання захисту Юлії Тимошенко про відвід колегії суддів.
За його словами, зараз єдиним питанням залишається, чи продовжить суд розгляд апеляції за відсутності Юлії Тимошенко. Дійсно, низьку процесуальних моментів можна заслухати без Юлії Тимошенко, однак розглядати апеляцію за її відсутності неможливо згідно із законом, оскільки апеляція підписана нею особисто, а по суті – на вирок щодо неї. Для нас це буде показником, чи піде ця колегія в повий "безпрєдєл", - резюмував захисник Сергій Власенко.
Колегія суддів відмовилася від свого відводу
Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні клопотання захисту Юлії Тимошенко про відвід колегії суддів, яка розглядає скаргу екс-прем'єра на вирок Печерського районного суду міста Києва у так званій "газовій" справі.
"Підстав для задоволення клопотання немає", - йдеться в рішенні колегії суддів, проголошеному після нарадчої кімнати.
Крім того, головуюча у справі з розгляду скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі суддя Апеляційного суду міста Києва Олена Сітайло заявила, що нинішній склад колегії суддів сформовано за результатами автоматичного розподілу справ. "Колегію суддів сформовано в автоматичному режимі розподілу у зв'язку з часовою непрацездатністю суддів Людмили Осипової та Оксани Павленко, які перебувають на лікарняному", - сказала суддя.
Сергій Власенко назвав прокурора Микитенко «катом»
Захист Юлії Тимошенко вимагає відкласти розгляд справи та зробити перерву у судовому засіданні з розгляду апеляційної скарги екс-прем’єра.
Про це заявив керівник групи захисту екс-прем’єра Сергій Власенко.
Він зазначив, що розглядати апеляцію, подану особисто Юлією Тимошенко, за її відсутності незаконно.
Власенко також спростував заяви пенітенціарної служби про те, що Юлія Тимошенко нібито може брати участь у засіданні.
Він зазначив, що довідка комісії МОЗ про зворотнє є сфальшованою.
«Ненадання хворій людині допомоги – є катуванням. Примушування хворої людини щось робити – це катування. Тому використовуючи юридичний термін «кат», я хочу сказати, що той, хто вніс це клопотання (про те, що Юлія Тимошенко нібито може брати участь у процесі) є катом з юридичної точки зору».
«Я би хотів уточнити у пана ката: коли це було складено, о якій годині. Це принципова річ, я поясню чому. Тому що вчора з 12:30 до 18:00, тобто до закінчення робочого дня, я перебував у камері з Юлією Тимошенко, проводячи з нею підготовку до апеляційного слухання у іншій справі. Тобто фактично кожен день я проводжу з нею в камері і ніякої комісії МОЗ там не було», - сказав він.
«У нас що, нічні комісії МОЗу на вимоги ГПУ?», - задав запитання захисник Юлії Тимошенко.
Він також звернув увагу на те, що з шести членів комісії довідку підписали лише четверо.
Фахівці з нейрохірургічних питань (директор інституту нейрохірургії та завідувач відділення спинного мозку та хребта інституту нейрохірургії) – єдині фахівці з проблем, які стосуються Юлії Тимошенко, не підписали цю довідку.
Інших представників комісії МОЗ та пенітенціарної системи Власенко вважає катами та гестапівцями.
Він також нагадав про медичні довідки, надані пенітенціарною системою 7 і 8 грудня, де було зазначено, що Юлія Тимошенко не може самостійно пересуватися, «і через це так званий Шевченківський суд приїхав до Лук’янівського СІЗО».
А наступного дня, зазначив Власенко, він увесь час був на зустрічі з Юлією Тимошенко, і це також відбувалося у камері медчастини, а не у слідчому кабінеті, який знаходиться у 40 метрах від камери.
«Тимошенко не може пересуватися навіть до слідчого кабінету, який знаходиться у 40 метрах, відповідно до довідок, які датовані 7 і 8 числом», - підкреслив він.
«А ви хочете її притягнути в суд?», - наголосив він.
Він також назвав прокурора Микитенка, який представляє сторону обвинувачення, «катом» з юридичної точки зору.
Він заявив, що те, що відбувається зараз – це неприпустимі речі для нормального кримінального процесу.
Розгляд скарги Юлії Тимошенко буде продовжено 14 грудня
Апеляційний суд міста Києва продовжить розгляд скарги Юлії Тимошенко на вирок Печерського районного суду у так званій "газовій" справі у середу, 14 грудня.
"Суд постановив про необхідність перерви для надання повторної можливості Юлії Тимошенко взяти участь у засіданні і витребування у керівництва СІЗО довідки про стан здоров'я Юлії Тимошенко. Розгляд апеляції у справі Тимошенко перенести на 14 грудня на 10 годину" , - оголосила рішення одна з суддів після перебування колегії в нарадчій кімнаті.
Як відомо, сьогодні представник сторони державного обвинувачення Олександр Микитенко заявив про доцільність повторного виклику Юлії Тимошенко до Апеляційного суду міста Києва незважаючи на поганий стан її здоров'я.
 

За матеріалами tymoshenko.ua та byut.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.