Апеляційна «трійка» продовжила «відкритий» розгляд скарги Тимошенко у так званій «газовій» справі

14.12.2011. Апеляційний суд міста Києва продовжив сьогодні розгляд скарги екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на вирок, винесений Печерським районним судом Києва у так званій "газовій" справі.
 
Судове засідання проходило за відсутності Юлії Тимошенко. "Засуджена Тимошенко не з'явилася", - повідомила на початку судового засідання головуюча у справі суддя Олена Сітайло.
 
Як відомо, напередодні суд ухвалив рішення про необхідність перерви у розгляді скарги Юлії Тимошенко на вирок у так званій "газовій" справі, аби надати екс-прем'єрові повторну можливість для участі у судовому засіданні, а також витребувати у керівництва СІЗО довідки про стан її здоров'я.
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Олександр Плахотнюк не виключив, що суд оголосив перерву у розгляді скарги Юлії Тимошенко для того, щоб примусово її доставити на апеляційний процес.
 
"Ми не виключаємо того, що ця перерва оголошена для того, щоб доставити Юлію Володимирівну в будь-якому вигляді, в будь-якому стані, доставити її на судове засідання насильно, щоб провести судове засідання", - сказав Олександр Плахотнюк.
 
Нагадаємо, що скаргу Юлії Тимошенко розглядає "трійка" суддів - Олена Сітайло, Тетяна Фриз та Ольга Юрдига.
 
Захист Юлії Тимошенко вимагав від "трійки" суддів забезпечити відкритий та публічний апеляційний процес
 
Захист Юлії Тимошенко вимагає від "трійки" суддів допустити журналістів на апеляційний процес з розгляду скарги екс-прем'єра-міністра на незаконність вироку у так званій "газовій" справі.
 
"Прошу допустити всіх журналістів до зали суду, а також здійснювати пряму трансляцію судового засідання, а не ретрансляцію у окрему залу", - сказав захисник Юрій Сухов.
 
У свою чергу Олександр Плахотнюк додав, що лише за присутності представників ЗМІ "може бути забезпечено гласність процесу та право журналістів на отримання інформації та на висвітлення процесу".
 
"Відкритість процесу набуває велике значення. Для того, щоб захистити права Юлії Тимошенко на свободу, на політичну діяльність, на весь комплекс конституційних прав, для цього потрібно проводити відкритий судовий процес з доступом представників засобів масової інформації", - підкреслив Микола Сірий.
 
Зрозуміло, що проти відкритості судового процесу виступила сторона державного обвинувачення. Прокурор Олександр Микитенко заявив, що у суду немає підстав для задоволення цього клопотання захисту.
 
Суд не допустив журналістів до апеляційного процесу
 
Апеляційний суд міста Києва не задовольнив клопотання захисту Юлії Тимошенко про допуск журналістів на апеляційний процес з розгляду скарги екс-прем'єра-міністра на незаконність вироку у так званій "газовій" справі.
 
"У задоволенні клопотання відмовити. Рішення про те, що судовий процес буде закритим, не приймалося. Він відкритий", - оголосила рішення колегії суддів головуюча у справі суддя Олена Сітайло.
 
Захист наполягає на звільненні Юлії Тимошенко та необхідності її лікування
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Микола Сірий просить Апеляційний суд Києва змінити міру запобіжного заходу для Юлії Тимошенко, яку було незаконно арештовано 5 серпня Печерським районним судом Києва.
 
"Треба змінити міру запобіжного заходу на таку, яку не пов’язана з позбавленням волі, аби надати можливість працівникам Міністерства охорони здоров'я виконати свою функцію, надати можливість Юлії Тимошенко зробити вільний вибір лікаря, пройти курс лікування, поправити здоров'я, після чого Юлія Тимошенко зможе повноцінно взяти участь у процесі", - сказав Микола Сірий.
 
Захисник екс-прем'єра нагадав, що стан здоров'я не дозволяє Юлії Тимошенко брати участь у апеляційному процесі. За його словами, з 5 листопада екс-прем'єр-міністр не отримує належного лікування, а через біль у спині не може пересуватися самостійно. Микола Сірий також передав суду висновок експерта Миколи Поліщука щодо стану здоров'я екс-прем'єра.
 
У свою чергу Олександр Плахотнюк зазначив, що згідно із законодавством суд може застосувати до Юлії Тимошенко інші міри запобіжного заходу, зокрема, йдеться про підписку про невиїзд, а також внесення застави. "Підстав для тримання Юлії Тимошенко не було, не має, і не може бути у майбутньому", - підкреслив захисник.
 
Сторона державного обвинувачення вже традиційно для себе заперечила можливість зміни для Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу.
 
Захист зазначив, що підстав для ув’язнення Юлії Тимошенко не було, немає і не може бути
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Олександр Плахотнюк заявив клопотання про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу.
 
"Підстав для тримання Юлії Тимошенко не було, немає і не може бути у майбутньому", - заявив захисник на засіданні Апеляційного суду міста Києва, додавши, що згідно із законодавством суд може застосувати до Юлії Тимошенко інші міри запобіжного заходу, зокрема, підписку про невиїзд або внесення застави.
 
У свою чергу захисник Сергій Власенко вкотре наголосив, що у Лук'янівському СІЗО Юлії Тимошенко не може бути надано належну медичну допомогу. "Не бійтеся, вона вже вдруге заарештована. Нічого не зміниться, навіть якщо ви раптом зміните запобіжний захід", - звернувся він до колегії суддів.
 
"Перед тим, як ви підете до нарадчої кімнати, ви хоча б на хвилинку згадайте, що ви люди, не кати, як Микитенко, як лікарі, які пишуть, що вона може бігати до суду, що ви просто люди", - закликав суддів Сергій Власенко.
 
Водночас захисник висловив сумнів щодо самостійності ухвалення судом рішень у справі Юлії Тимошенко. "Якщо Янукович захоче випустити Тимошенко, то ви приймете це рішення, якщо Янукович не захоче випустити – не приймете", - переконаний він.
 
У свою чергу сторона державного обвинувачення заперечує можливість зміни Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу. "Підстав для розгляду судом цього питання не вбачаємо", - сказав прокурор Олександр Микитенко.
 
Колегія суддів видалилися до нарадчої кімнати для розгляду клопотання сторони захисту про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу.
 
Микола Сірий: суд порушує принцип гласності
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Микола Сірий заявляє, що суд порушує таку ключову засаду правосуддя як гласність, відмовляючи у допуску представників засобів масової інформації на апеляційний процес з розгляду скарги Юлії Тимошенко на незаконний вирок у так званій "газовій" справі.
 
"Головне полягає в тому, що не забезпечено принцип гласності судового процесу, не забезпечено його відкритість, тобто суспільство не отримує можливість потрапити в зал судового засідання", - сказав Микола Сірий сьогодні журналістам під час перерви у судовому засіданні.
 
Захисник також повідомив, що звернув увагу суду на неприпустимість блокування судової установи великою кількістю правоохоронців. "Єдиний спосіб, яким можна було потрапити до зали судового засідання – це спосіб подолати той паркан, який відділяв мене від Апеляційного суду. Я змушений був піднятися на паркан, при цьому працівники міліції тримали мене за одежу, не пускали піднятися на паркан і лише за допомогою народних депутатів у мене виникла така можливість піднятися на паркан, а далі у мене також не було варіантів, тому що працівники міліції не були раді тому, що я спустився на територію Апеляційного суду", - уточнив він.
 
Як відомо, сьогодні влада кинула на охорону будівлі Апеляційного суду Києва велику кількість бійців спецпідрозділу "Беркут". Бійці вишикувалися у декілька кордонів перед кожним входом до будівлі суду. Перед одним із в'їздів у двір Апеляційного суду правоохоронці створили коридор для двох карет швидкої допомоги.
 

Оскільки браму до двору Апеляційного суду міста Києва було зачинено, захисник екс-прем'єра Микола Сірий змушений був перелазити через металевий паркан, щоб вчасно потрапити на судове засідання.
 
Перелазячи через паркан, адвокат "приземлився" на "беркутівців", які щільним кільцем оточили підходи до будівлі суду, зі словами: "Ну, тепер ловіть, хлопці!". Після цього Микола Сірий підвівся, запевнив, що з ним все у порядку, і попрямував до суду.
 
Микола Сірий: владі доведеться відповідати у разі силового доставлення Юлії Тимошенко до суду
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Микола Сірий вважає, що у разі примусового доставлення Юлії Тимошенко до суду владі доведеться нести відповідальність.
 
"За пряму вказівку щодо силового доставлення Юлії Тимошенко до суду доведеться відповідати, тому що з юридичною простотою буде доведено, що це є катуванням. Тобто хвору людину везти в автозаку в тому стані і положенні, яке забезпечує автозак, в чистому вигляді – катування. І з юридичної точки зору довести це надзвичайно просто. І той, хто дасть таке розпорядження, буде нести відповідальність", - сказав Микола Сірий сьогодні журналістам під час перерви у судовому засіданні.
 
Водночас захисник екс-прем'єра припустив, що влада побоїться давати пряму вказівку суду на примусове доставлення Юлії Тимошенко на судове засідання з розгляду її скарги. "Цікавість будь-якої влади, яка виходить за конституційні межі, полягає в тому, що влада не дає такі прямі вказівки про силовий привід, але допускає можливість такого силового приводу", - наголосив він.
 
Микола Сірий підкреслив, що суд повинен звільнити Юлію Тимошенко з-під варти та надати їй можливість пройти курс лікування.
 
Апеляційний суд залишив Юлію Тимошенко під вартою
 
Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту про зміну Юлії Тимошенко міри запобіжного заходу.
 
"Колегія суддів дійшла висновку про відмову у задоволенні клопотання. Підстав, обґрунтування та інших доказів для зміни міри запобіжного заходу суду не надано", - оголосила рішення головуюча у справі суддя Олена Сітайло.
 
Захист вимагає від суду повернутися до попереднього розгляду скарги Юлії Тимошенко
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Юрій Сухов вимагає від колегії суддів Апеляційного суду Києва повернутися на стадію попереднього розгляду скарги про незаконність вироку Юлії Тимошенко у так званій "газовій" справі.
 
"Під час попереднього розгляду справи і під час прийняття постанови про розгляд скарги по суті були порушені вимоги Кримінально-процесуального кодексу. Я прошу про повторний попередній розгляд цієї справи", - сказав Юрій Сухов на засіданні суду.
 
У свою чергу захисник Олександр Плахотнюк додав, що в постанові суду про призначення розгляду скарги по суті в порушення процесуального законодавства не зазначено про відкритість судового процесу.
 
Захисник Сергій Власенко підкреслив, що вимога про повернення до стадії попереднього розгляду справи є абсолютно законною вимогою "Все, що тут зараз відбувається, відбувається в стилі 1937 року, в стилі судді Кірєєва… Суд повинен виконати всі вимоги статті 358 Кримінально-процесуального кодексу", - підкреслив він.
 
Колегія суддів видалилася в нарадчу кімнату для розгляду цього клопотання сторони захисту.
 
Як відомо, стаття 358 КПК визначає, що при попередньому розгляді справи апеляційний суд може розглянути такі питання, пов'язані з підготовкою справи до апеляційного розгляду: про необхідність проведення судового слідства та його обсяг; про витребування у необхідних випадках додаткових доказів; про список осіб, які підлягають виклику в судове засідання; про доручення суду першої інстанції; про зміну, скасування або обрання запобіжного заходу; про виклик у необхідних випадках перекладача; про розгляд справи у відкритому чи закритому судовому засіданні; про день і місце розгляду справи; всі інші питання, які стосуються підготовчих дій до розгляду справи.
 
Нагадаємо, що під час попереднього розгляду скарги у Апеляційному суді Києва 1 грудня суддя-доповідач Олена Сітайло відмовила захисту Юлії Тимошенко у задоволенні всіх клопотань, які стосувалися забезпечення публічності апеляційного процесу, проведення додаткових експертиз, виклику та допиту у суді свідків та проведення очних ставок.
 
Суд відмовився повернутися до попереднього розгляду скарги Юлії Тимошенко
 
Апеляційний суд міста Києва відмовився повернутися на стадію попереднього розгляду скарги про незаконність вироку Юлії Тимошенко у так званій "газовій" справі.
 
"Колегія суду постановила: відмовити у задоволенні клопотання адвоката Юрія Сухова. Суд також постановив оголосити технічну перерву до 14:30. Розгляд скарги буде продовжено цього ж дня о 14:30", - сказала головуюча у справі суддя (суддя-доповідач) Олена Сітайло.
 
Захист Тимошенко знову вимагає провести судове слідство
 
Захист Юлії Тимошенко вдруге звернувся до Апеляційного суду міста Києва з вимогою провести судове слідство під час розгляду скарги екс-прем'єр-міністра на вирок Печерського районного суду міста Києва у так званій "газовій" справі.
 
"Ми наполягаємо на необхідності проведення судового слідства у справі у повному обсязі", - заявив у судовому засіданні захисник Олександр Плахотнюк.
 
Своє повторне звернення до суду захисник обґрунтував тим, що суд першої інстанції не провів судове слідство у повному обсязі. "Не були допитані всі свідки, покази яких можуть допомогти встановити істину у справі. Суд також відмовився витребувати первинні документи, які можуть бути доказами у справі", - уточнив Олександр Плахотнюк.
 
Під час судового слідства захист Юлії Тимошенко просить викликати у якості свідків колишнього начальника позовно-претензійного управління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Костя, який під час розгляду справи Печерським судом представляв інтереси цивільного позивача, представників колишнього уряду – екс-віце-прем'єр-міністра Григорія Немирю, колишніх: в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, віце-прем'єр-міністра Івана Васюника, міністра праці і соціальної політики Людмилу Денисову тощо.
 
Крім того, захист Юлії Тимошенко вважає за доцільне провести під час судового слідства додаткові експертизи, а також викликати в суд експертів для надання свідчень.
 
Юрій Сухов: суд обов’язково повинен допитати Ігоря Костя
 
Захисник екс-прем'єр-міністра Юрій Сухов заявляє про необхідність допитати під час апеляційного процесу колишнього керівника управління позовно-претензійної роботи НАК "Нафтогаз України" Ігоря Костя, який під час слухання так званої "газової" справи у суді першої інстанції був представником цивільного позивача.
 
"Ігоря Костя треба допитати обов’язково, бо він безпосередньо володіє інформацією, яка може допомогти встановити істину у справі", - сказав Юрій Сухов, обґрунтовуючи відповідне клопотання про виклик свідків до суду.
 
Як відомо, 12 грудня колишній начальник управління претензійно-позовної роботи НАК "Нафтогаз України" Ігор Кость заявив, що йому соромно за позов, який він заявляв до екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко на судовому процесі з розгляду так званої "газової" справи. "Генеральна прокуратура порахувала збитки і фактично запропонувала НАК "Нафтогаз України" заявити позов на компенсацію цих збитків. Я його оголошував у суді, до цих пір соромно за нього", - сказав Ігор Кость на прес-конференції у Києві.
 
За його словами, НАК "Нафтогаз України" не проводив жодних розрахунків збитків, нібито завданих компанії внаслідок укладення у 2009 році газових контрактів з Росією. "Фактично все ґрунтувалися на матеріалах досудового слідства", - підкреслив він.
 
Крім того, Ігор Кость заявив, що під час процесу у суді першої інстанції він як представник цивільного позивача не міг відмовитися від позову або зменшити суму компенсації збитків, які були встановлені Генеральною прокуратурою.
 
На думку Ігоря Костя, Апеляційний суд міста Києва може встановити істину у справі, якщо витребує відповідні документи у НАК "Нафтогаз України", а також допитає у якості свідків відповідних фахівців компанії. "Якщо суд викличе мене, я піду", - заявив він.
"Трійка" пішла думати про можливість проведення судового слідства
 
Суддівська "трійка" Апеляційного суду Києва прийняла до розгляду клопотання захисту Юлії Тимошенко про необхідність проведення судового слідства у повному обсязі в рамках апеляційного процесу щодо незаконності вироку, винесеного 11 жовтня Печерським районним судом Києва у так званій "газовій" справі.
"Суд видаляється до нарадчій кімнати", - оголосила після понад двогодинного обговорення цього клопотання головуючий у справі суддя Олена Сітайло.
Проте захисник екс-прем'єра Сергій Власенко припустив, що суд вкотре проігнорує законну вимогу захисту. "У мене є сумнів, що суд підтримає клопотання про проведення судового слідства. Хоча лише одного факту, про який заявив колишній співробітник НАК "Нафтогаз України" щодо того, що Генпрокуратура примушувала підтримати позов про збитки, достатньо для того, щоб проводити судове засідання. Але таких фактів багато, в тому числі і інформація про відсутність збитків у документах бухгалтерського обліку НАК "Нафтогаз України". Не відновити судове слідство у цій справі неможливо", - заявив він.
Вже традиційно для українського правосуддя, сторона державного обвинувачення заперечила можливість проведення судового слідства на цій стадії розгляду скарги. Представник цивільного позивача, у свою чергу, фактично підтримав позицію прокуратури.
Як відомо, захист Юлії Тимошенко заявив клопотання про проведення судового слідства у повному обсязі в рамках апеляційного процесу з розгляду скарги на вирок, винесений екс-прем'єрові у так званій "газовій" справі.
Апеляційний суд відмовився відновити судове слідство у справі Тимошенко
Апеляційний суд Києва відмовився відновити судове слідство при розгляді апеляції на вирок районного Печерського суду Києва.
Таке рішення суду на засіданні оголосила головуюча суддя Олена Сітайло.
Тим самим суд відмовився задовольнити відповідне клопотання захисника Олександра Плахотнюка.
На думку суду, підстав для додаткового допиту свідків, експертів і проведення ряду додаткових експертиз на даний момент немає.
Судді вирішують, чи розглядати апеляцію без Тимошенко
Колегія суддів апеляційного суду видалилася до нарадчої кімнати для вирішення питання, чи проводити наступне засідання без участі Юлії Тимошенко.
Клопотання про те, щоб розглядати справу без Юлії Тимошенко, внесли представники Генпрокуратури.
Суддя-доповідач Олена Сітайло заявила, що суд отримав письмову заяву від Юлії Тимошенко про те, що вона не може приймати участь у судовому засіданні 14 грудня за станом здоров'я.
У той же час, за словами Сітайло, суд отримав акт за підписом керівників та начальника медчастини Київського СІЗО і лікаря-терапевта, які зазначають, що загальний стан Тимошенко за останню добу залишився без змін, «з чого можна зробити висновок, що протипоказань для участі Тимошенко у судовому засіданні немає».
Як відомо, Юлія Тимошенко через важкий стан здоров’я не може навіть самостійно пересуватися.
Апеляцію Юлії Тимошенко продовжать розглядати у вівторок
Колегія суддів апеляційного суду ухвалила рішення оголосити перерву у розгляді скарги Юлії Тимошенко до 10:00 вівторка, 20 грудня.
Таке рішення оголосила суддя-доповідач Олена Сітайло.
За її словами, перерва оголошена для того, щоб надати Юлії Тимошенко можливість взяти участь у судовому засіданні та витребувати довідку про стан її здоров'я.
Інформація оновлюється за матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.