Касація Тимошенко: донецьке правосуддя, памперси Кірєєва, затягування справи

timo kasatsiya

 

Судова палата у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ розпочала сьогодні розгляд касаційної скарги захисника екс-прем'єр-міністра Олександра Плахотнюка в інтересах Юлії Тимошенко на рішення судів першої та другої інстанції у так званій "газовій" справі.


Як і попередні судові процеси, розгляд касації по так званій «газовій справі» екс-прем’єра Юлії Тимошенко відбувався без представників засобів масової інформації. Про це повідомив Перший заступник Голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов. Зокрема, він наголосив, що режим робить все, щоб судовий процес був закритим.

"Розпочалося судове засідання у касаційній інстанції. Традиційно воно відбувалося у приміщенні, куди не допустили ЗМІ. У Вищому спеціалізованому суді багато місць, де могли б розміститися журналісти",- підкреслив Турчинов.

За його словами, влада спеціально обирає для судового засідання маленькі приміщення, "хоча у Вищому спеціалізованому суді достатньо більш зручих приміщень".

У матеріалах справи немає документу, який би підтверджував винуватість Юлії Тимошенко

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ має закрити кримінальну справу проти Юлії Тимошенко у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. Про це заявив захисник екс-прем’єр-міністра Сергій Власенко на брифінгу у суді.

«Це єдина можливість скасувати необґрунтовані рішення апеляційного суду і закрити справу у зв’язку з відсутністю в діях Юлії Тимошенко складу злочину», - сказав він.

Власенко зазначив, що у матеріалах справи немає документу, який би підтверджував винуватість Юлії Тимошенко.

«У матеріалах справи є лист глави Мін’юсту, що Юлія Тимошенко діяла законно. Такий самий лист є у Генерального прокурора. Але чи побачить це головуючий суддя, який був головою військового гарнізону у Донецьку, і чи не захоче він це бачити – це вже інше питання», - додав він.

На думку захисника, «всі інші рішення будуть половинчастими і будуть спробою влади зіграти у політичний футбол, щоб нібито продемонструвати комусь, що в Україні щось відбувається».

Сергій Власенко також підкреслив, що захист наполягає на повному розгляді цієї справи. «Я розумію, що коли треба було саджати Тимошенко, то Кірєєв у своєму памперсі сидів з 9-ої до 23-ої години по чотири тижні на місяць», - зазначив він.

Власенко також зазначив, що за результатами сьогоднішнього розгляду справи буде уточнена скарга Юлії Тимошенко до Європейського суду з прав людини.

Адвокат Тимошенко висловив позиції захисту в суді

Як відомо, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд міста Києва оголосив Юлії Тимошенко вирок, яким її було засуджено до семи років позбавлення волі за нібито перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році, а також задоволено позов НАК "Нафтогаз Україна", згідно з яким Юлія Тимошенко повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 мільярда гривень.

23 грудня 2011 року колегія суддів Апеляційного суду міста Києва залишила у силі незаконний вирок Печерського районного суду від 11 жовтня.

26 січня 2012 року захист Юлії Тимошенко звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою на рішення судів першої та другої інстанції.

Захисник Олександр Плахотнюк наполягав на необхідності скасування вироку Печерського райсуду Києва від 11 жовтня 2011 року та Ухвали Апеляційного суду м. Києва від 23 грудня 2011 року. Захисник просив суд закрити кримінальну справу проти Юлії Тимошенко у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину.

Захисник у своїй скарзі вказав на безпідставність рішень судів двох інстанцій та наголосив на численних порушеннях прав Юлії Тимошенко під час досудового слідства, а також при розгляді справи у суді першої інстанції та у апеляційному суді. Зокрема, йшлося про однобокість процесів, незабезпечення принципу змагальності сторін, необ‘єктивності судових розглядів, позбавлення Юлії Тимошенко права на захист, на ознайомлення з матеріалами справи та на проведення повного досудового слідства.

Скаргу подано відповідно до статей 62, 65, п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України, до статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до статті 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та відповідно до п. 2 ст. 6 та статей 383-387, 358, 398 Кримінально-процесуального кодексу України.

Розгляд касації Тимошенко донецький суддя вирішив перенести

Судова палата у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ оголосила перерву до 26 червня у засіданні з розгляду касаційної скарги захисника екс-прем'єр-міністра Олександра Плахотнюка в інтересах Юлії Тимошенко на рішення судів першої та другої інстанції у так званій "газовій" справі.

"Засідання суду призначити на 26 червня", - оголосив заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко після того, як представники сторони державного обвинувачення звернулися до суду з клопотанням перенести судове засідання через відсутність на процесі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Суд прийняв рішення затягувати розгляд

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко вважає таке рішення суду «маразмом та спробою затягнути розгляд справи», щоб Європейський суд з прав людини якомога довше не міг почати розгляд по суті справи Тимошенко.

«Рівень маразму у розгляді справи Юлії Тимошенко все збільшується. Ви пам’ятаєте, як у Печерському суді Кірєєв слухав справу без присутності захисту, без присутності Тимошенко, хоча пряма вимога до присутності захисту міститься в законі», - заявив він.

«Сьогодні судді зробили абсолютно іншу річ для того, щоб затягувати розгляд справи, розуміючи, що є певний тиск європейської спільноти, є повне нехтування закону при розгляді цієї справи, і влада прийняла рішення затягувати розгляд», - зазначив Сергій Власенко.

«Саме тому сьогодні без будь-яких законних підстав, за наявності письмової заяви Юлії Тимошенко, яка просила слухати справу за її відсутності, суд переніс розгляд на практично більше ніж місяць лише з однією метою – щоб затягнути розгляд справи і не приймати остаточного рішення», - наголосив захисник.

Сергій Власенко підкреслив, що захист Юлії Тимошенко сьогоднішнє рішення вважає остаточним і тепер буде звертатися до Європейського суду з прав людини.

 



Коментарі

  +0 #1 андрій 15 мая 2012 г., 15:42:31
..Червоний терор проти громадян триває через зростання тарифів на фоні зростання статків депутатів-міністрів-міліардерів України. Живемо за зеківськими "понятіями" . Бо при владі -підніжки, грязь Москви. Чекаємо Устима Кармалюка на Майдані, бо «опозиції» там не дочекатись!!!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.