Євросуд не братиме до уваги звіт американських юристів, замовлений урядом Азарова

vasilenko

 
Професор, посол, колишній суддя Гаазького трибуналу Володимир Василенко заявляє, що відповідно до своєї практики Європейський суд з прав людини не братиме до уваги політично мотивований звіт юристів американської компанії Skadden, Arps, Slate, Meagher&Flom, зроблений на замовлення уряду України. 


"Я думаю, що у будь-якому випадку суд, звичайно, не буде брати до уваги те, що сказано у цьому звіті. Суд – цілком самостійна, незалежна інстанція. Я маю на увазі Страсбурзький суд. Він буде розглядати цю справу відповідно до тих критеріїв, правил, які панують і встановлені у цьому суді", - сказав Володимир Василенко у інтерв’ю українській службі радіо "Свобода".

За його словами, дивним виглядає факт замовлення звіту урядом України у той час, коли у Страсбурзькому суді слухається справа Юлії Тимошенко.

"По-перше, це може виглядати так, що уряд не певен в тій позиції, яку зайняв український суд, і якимось чином хоче виправити цю ситуацію. З іншого боку, це може розглядатися, як тиск на суд. Це недовіра до суду і тиск на суд", - пояснив він. 

"Звіт проплачений, отже, він політично мотивований. Сам звіт політично мотивований. Тут іншого висновку бути не може", - переконаний Володимир Василенко. 

На його думку, політична умотивованість засудження Юлії Тимошенко є очевидною. "Тому що Тимошенко – лідер однієї з найбільших українських опозиційних партій, вона в опозиції до уряду, і ясно, що її ув’язнення є намаганням усунути політичного противника з політичної арени. У звіті говориться також про відсутність вибіркового правосуддя. Але в той же час було сказано, що було порушено право Тимошенко на справедливий судовий розгляд, і що вона була незаконно ув’язнена ще до засудження і винесення вироку. Це дуже серйозні звинувачення, дуже серйозні констатації! Тобто вже на підставі цього може Страсбурзький суд скасувати вирок", - зазначив колишній суддя Гаазького трибуналу. 

"Хочу сказати, що висновок звіту щодо відсутності вибіркового правосуддя в мене викликає сумніви. Тому що, по-перше, чомусь вибірково навіть взяли до розгляду цю окрему справу. Це стосується газових відносин з Росією. Так от, газові ерозії в газових відносинах з Росією на шкоду Україні наступили не в 2009 році, коли "Газпром", не Тимошенко, підписав угоду з "Нафтогазом України", а ще в 2006 році, коли за вказівкою Ющенка тодішній очільник "Нафтогазу України" Івченко відмовився від контрактів з "Газпромом", вигідних для України контрактів, за якими ми могли одержувати газ ціною у 50 доларів за тисячу кубометрів до 2013 року. Так от, вже це говорить про те, що не весь комплекс цих питань був розглянутий судом, і на лаві підсудних, якщо посадили Тимошенко, то там мав бути і Ющенко", - вважає Володимир Василенко. 

Колишній суддя Гаазького трибуналу констатував порушення прав Юлії Тимошенко під час судового розгляду так званої "газової справи". "Відмова була у присутності адвокатів на важливих етапах слухання справи. Це факт. Далі. У викликові свідків були відмови. Свідки звинувачення свідчили у суді, коли були відсутні адвокати Тимошенко. Ну, і мало часу дали Тимошенко на ознайомлення з матеріалами справи – там же багатотомна справа. Так що все це якраз свідчить про порушення оцих процесуальних норм", - додав він. 

"Питання політичної відповідальності не можна вирішувати за допомогою Кримінального кодексу. Саме це є найбільш неприйнятним для західної спільноти. Тому що там таке неприпустиме", - резюмував Володимир Василенко, повідомляє tymoshenko.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.