Черговий свідок ГПУ зруйнував лінію обвинувачення Юлії Тимошенко

taruta

 
В Апеляційному суді, з запізненням на півгодини, сьогодні розпочався судовий допит свідка Сергія Тарути у рамках справи Щербаня. Засідання вів слідчий суддя Печерського райсуду Козлов.


На допит свідка вкотре не доставили лідера опозиції Юлію Тимошенко, попри її бажання бути особисто присутньою на допиті. Натомість секретар суду традиційно оголосила, що «у Печерський райсуд м. Києва надійшов акт Качанівської виправної колонії про те, що Юлія Тимошенко відмовилась від етапування».

У свою чергу керівник групи захисту екс-прем’єра Сергій Власенко звернувся до судді з питанням, чи можна ознайомитись із цим актом, «оскільки станом учора на вечір, на 17.30, його не було».

На що суддя Козлов відповів, що «документ надійшов у Печерський суд рано вранці, а захист може ознайомитись із ним після судового засідання».

Сергій Власенко також зачитав заяву Ю.Тимошенко від 21 березня, оприлюднену в суді у Харкові, що попри «стаціонарне лікування вона чітко висловлює вимогу бути присутньою особисто під час допиту свідків».

Він також заявив, що сьогоднішній акт представників пенітенціарної служби сфальшований, як і всі попередні, оскільки на ньому не стоїть підпису Юлії Тимошенко.

«Вона не має власної волі на прибуття, її або привозять, або не привозять. Бажання ув’язненої людини не впливає на її доставку до суду. У суді є два законні шляхи – або перенести засідання у зв’язку зі стаціонарним лікуванням Тимошенко, або вимагати у Качанівської колонії доставити її у суд», - сказав Власенко.

Він також повідомив, що захист екс-прем’єра отримав протоколи допиту свідка Сергія Тарути лише учора станом на 17.45.

«Захист і обвинувачення знову знаходяться у нерівних умовах», - заявив Власенко.

Керівник захисту екс-прем’єра також поінформував суд, що захист було позбавлено можливості ставити питання Таруті по частині допиту іншого свідка у справі Щербаня - Гайдука, оскільки захисту не було надано для ознайомлення додаткові протоколи.

Між компаніями ІСД та ЄЕСУ не було комерційних конфліктів

Свідок Сергій Тарута під час допиту у судовому розслідуванні у "справі Щербаня" наголосив, що між компанією Євгена Щербаня ІСД та ЄЕСУ не було конфліктів, а всі питання щодо постачання газу на підприємства Донецької області були врегульовані у грудні 1995 року.

"Між компаніями ІСД та ЄЕСУ була підписана агентська угода на постачання газу. Підписали її наприкінці 1995 року, а на січень 1996 року були врегульовані всі фінансові питання", - наголосив Сергій Тарута.

За словами свідка, між керівництвом ІСД та ЄЕСУ були гарні робочі стосунки.

"Між командами на рівні технічних директорів, керівництва були гарні стосунки", - підкреслив свідок.

Він також уточнив, що Юлія Тимошенко була на переговорах з ІСД лише двічі, хоча технічні директори обох компаній працювали над угодою два місяці.

Сергій Тарута практично зруйнував лінію обвинувачення щодо начебто існування конфліктів між ЕЄСУ та ІСД та повідомив, що "після підписання угоди не було прецедентів, щоб ЄЕСУ в обхід контракту домовлялась".

Між тим Сергій Тарута зазначив, що у діяльності іншого постачальника газу - компанії Ітера - були такі випадки, зокрема щодо постачання газу концерну "Стирол".

Сергій Тарута також визнав існування конфлікту між ІСД та "Ітерою" щодо "одного підприємства".

Тимошенко не замовляла вбивство Щербаня

Сергій Тарута заявив, що бізнес Євгена Щербаня жодним чином не перетинався з інтересами корпорації ЄЕСУ.

«У Євгена було багато бізнесу, але ніяким чином він з ЄЕСУ не перетинався і не інтегрувався», - заявив Тарута.

У свою чергу на питання захисників, чи відомі свідку факти того, що саме Юлія Тимошенко була організатором убивства Щербаня, свідок сказав наступне: «Мені про це невідомо».

Крім того, на уточнюючі питання захисника Олександра Плахотнюка, чи відома Таруті інформація про оплату рахунків за вбивство та його організацію Юлією Тимошенко, свідок заявив, що він про це нічого не знає.

Про невинуватість Юлії Тимошенко говорять навіть покази свідків

Про невинуватість Юлії Тимошенко говорять навіть покази свідків Генеральної прокуратури України. Про це на брифінгу, після закінчення судового засідання допиту свідка Cергія Тарути, наголосив захисник Юлії Тимошенко Андрій Кожем’якін.

«Юлія Тимошенко невинна! Вона не скоювала ніяких злочинів», - зазначив захисник.

Він підкреслив, що у цьому можуть пересвідчитися і суд, і ЗМІ, і громадськість, і ті, хто слухав свідків.

«Кожен свідок, який свідчив (по справі Щербаня) говорить, що вона невинна і вона не мала ніякого відношення до справи Щербаня. Навіть стаття 97 КПК не спрацьовує, тому що показі чужих слів говорять про непричетність Юлії Тимошенко», - підкреслив Кожем’якін.

Після показів Сергія Тарути прокуратура мала б закрити справу

На брифінгу після допиту свідка ГПУ Сергія Тарути захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко наголосив, що обвинувачення про начебто причетність Юлії Тимошенко до «справи Щербаня» є сфабрикованим, а показання першого справжнього свідка у цій справі – Сергія Тарути – свідчать про відсутність конфліктів між компаніями ІСД та ЄЕСУ і що після подібних показів прокуратура мала б закрити справу.

«Справи не існує. Показів, які б підтверджували хоча б якесь відношення Юлії Тимошенко до цієї трагедії, не існує. Всі приводи і підстави, зазначені в повідомленні про підозру, надумані і нічого не мають спільного з реальністю. Вони зародилися у хворобливій уяві слідчих. Все це побудовано на їхніх припущеннях та якихось абсолютно неадекватних оцінках ситуації», - зазначив захисник.

Він підкреслив, що Сергій Тарута був першим свідком, який був «свідком певних подій». Сергій Власенко нагадав, що всі попередні свідки ГПУ посилалися на слова «третіх-четвертих-п‘ятих осіб» і також наголошували про відсутність доказів обвинувачення Юлії Тимошенко.

За словами Сергія Власенка, Тарута є свідком «який особисто приймав участь у переговорах, займався фінансово-господарською діяльності ІСД, який контролював фінансово-господарську діяльність ІСД, виходячи із своїх посадових обов’язків».

Захисник послався на слова Сергія Тарути, який повідомив, що «жодних конфліктів між ІСД та ЄЕСУ не було, оскільки у грудні у 1995 року були підписані всі необхідні угоди. Ці угоди виконувалися, і виконувалися коректно, як з боку ЄЕСУ так і з боку ІСД».

Власенко підкреслив, що свідок чітко наголосив про те, що відносини між компаніями, після трагічної загибелі Євгена Щербаня, не змінилися, а ЄЕСУ не отримувала жодних преференцій.

«Сьогодні свідок Тарута чітко заявив, що ніяких конфліктів між компаніями ЄЕСУ та компанією ІСД не було. У мене виникає питання: «Яку справу ми слухаємо?» Що ми слухаємо? Насправді, після таких показів, прокуратура сама повинна закрити справу і забути про неї, як страшний сон, або розслідувати її у частині пошуку справжніх замовників вбивства Євгена Щербаня, якщо вони вважають, що вони їх не знайшли», - зазначив захисник.

«Справа відсутня. Свідки обвинувачення свідчать на користь захисту. Тому це виглядає, як свідки захисту. Ось такі у нас свідки обвинувачення. Уявіть собі, що скажуть свідки захисту, якщо вони прийдуть», - підкреслив захисник, нагадавши, що до цього часу на стадії досудового слідства, ще не допитувався жодний свідок захисту Юлії Тимошенко.

Прокуратура у публічному режимі допитує лише залежних від ГПУ свідків

Сергій Власенко також під час  брифінгу повідомив, що у публічному режимі ГПУ допитує лише вигідних для неї свідків і що за наполяганням захисту Юлії Тимошенко 8 квітня у досудовому розслідуванні у справі Щербаня допитуватимуть свідка ГПУ Віталія Гайдука.

«Прокуратура ініціює допит лише тих людей, які, будучи повністю залежними від прокуратури, говорять тільки те, що потрібно Генеральній прокуратурі, але все одно зі слів третіх-четвертих-п‘ятих, або десятих осіб. Тих же свідків, яких допитала Генеральна прокуратура і які чітко зазначили, що ніяких конфліктів не було, що не було ніяких натяків на погані стосунки між керівництво ЄЕСУ і керівництвом ІСД, прокуратура просто відмовляється допитувати у публічному режимі. Саме тому захист ініціює допити цих свідків», - пояснив позицію захисту Сергій Власенко.

Він вкотре наголосив, що захисту Юлії Тимошенко не надають матеріали справи для ознайомлення. А як стало відомо сьогодні під час допиту у досудовому розслідуванні, такого права позбавлена й потерпіла сторона - діти загиблого Євгена Щербаня.

«Упродовж багатьох місяців захист має доступ лише до шести томів матеріалів справи із більше ніж 50-ти. Тому ми робимо, так би мовити, свій аналіз і свої заключення, виходячи із того, що ми бачили і що ми чуємо у судових засіданнях»,- наголосив Сергій Власенко.

За словами захисника, побачені та почуті у досудовому розслідуванні «протиріччя в показах свідка Володимира Щербаня і свідка Віталія Гайдука» стали підставою для клопотання щодо допиту у публічному режимі свідка Віталія Гайдука, який запланований на 10 ранку 8 квітня.

За матеріалами byut.com.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.