Українські юристи радять Януковичу звільнити Юлію Тимошенко

ukr yuristi

 
Відомі українські юристи проаналізували рішення Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України" від 30 квітня 2013 року та запропонували президенту України Віктору Януковичу механізми його виконання. Про це повідомляє персональний сайт Юлії Тимошенко, передають «Конфлікти і закони».


"Коректний правовий шлях у цьому плані був би такий: відновити попередні положення указу про помилування, тобто розширити перелік осіб, які можуть клопотати про помилування – це члени родини і представники громадськості, і видати відповідний указ про помилування Юлії Тимошенко", - сказав правознавець-міжнародник, заслужений юрист України, колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу у справах, що стосувалися Югославії, представник України в Раді ООН із прав людини, уповноважений України в Міжнародному суді ООН, Надзвичайний і Повноважний посол України, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко сьогодні на прес-конференції в Києві.

За його словами, такий механізм можливий за наявності політичної волі. "Це обов’язок президента, якщо він серйозно ставиться до реалізації курсу України на європейську інтеграцію, а цей курс визначений законодавством України, тобто це імперативна норма, а не побажання, президент Янукович повинен це зробити та вжити кроки про помилування Юлії Тимошенко", - переконаний юрист.

У свою чергу голова громадської організації "Українське юридичне товариство", адвокат Олег Березюк зазначив, що відповідне звернення підтримали відомі українські юристи. "Надзвичайно велика загроза, що Україна, не виконуючи міжнародні зобов’язання, може бути ізольована на міжнародній арені. Для того, щоб президенту було легше приймати рішення і щоб він міг мати незаангажовану думку юристів, ми сьогодні зібрали цілий ряд підписів відомих юристів в Україні під зверненням, в якому є юридичний аналіз ситуації, що склалася навколо Юлії Тимошенко, а також практичні рекомендації виходу з цієї ситуації", - зазначив він.

Юристи підкреслили, що у діях Юлії Тимошенко під час укладення газових угод з Росією не було складу злочину, і це має визнати український суд. "Питання політичної відповідальності не може вирішуватися за допомогою кримінального кодексу", - наголосив Володимир Василенко.

"Потрібно притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які порушили закон і постановили неправосудний вирок, але потрібен і новий суд, бо в судовому порядку має бути закріплено відсутність події злочину в "газовій" справі та відновлено права Юлії Тимошенко. Формула одна – реалізувати рішення Європейського суду", - вважає Олег Березюк.

На думку юристів, рішення Європейського суду у справі Юлії Тимошенко про незаконність арешту є підставою для притягнення до відповідальності судді Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва, який ухвалив неправосудне рішення. "Рішення Європейського суду чітко і однозначно говорить про те, що Юлію Тимошенко було заарештовано незаконно. Це означає, що в діях судді, який постановив таке рішення, є ознаки злочину і він має нести відповідальність за постанову неправосудного рішення", - зазначив голова громадської організації "Українське юридичне товариство".

"Якщо діяти за логікою судді Кірєєва, на лаву підсудних можна посадити всіх президентів та прем'єрів, тому що всі вони причетні до яких-небудь угод, невигідних Україні. Це повний абсурд з точки зору права. Хто скасував у 2006 році вигідні угоди з "Газпромом"? Президент Ющенко, значить його теж треба садити на лаву підсудних. У 1992 році Кравчук видав розпорядження, на основі якого тодішній прем'єр Кучма підписав з Російською Федерацією угоду, що Україна перебирає на себе всі борги господарюючих суб'єктів, тобто борги українських підприємств перейшли на державу, утворився колосальний борг України. Якщо цей підхід застосувати, треба всіх посадити на лаву підсудних", - аргументував Володимир Василенко.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.