Правда про убивство в Одесі

Друзі, сьогодні мені було маленьке випробування на міцність і професійну чесність

Весь Інтернет гуде історією про те, що у День Незалежності в Одесі "антіфа" зарізали ножем хлопця-націоналіста Романа Трачьова - другого українського націоналіста після Максима Чайки.

Я співчувала хлопцеві, але не поспішала висвітлювати цю історію, бо підозрювала, що це могла бути звичайна п’яна сутичка, не пов’язана з політикою. Тим більше, що сьогодні при мені Олег Тягнибок телефонував голові одеської "Свободи" Павлові Кириленкові, і той сказав, що одеські свободівці тих двох "правих" хлопців не знають.

Але сьогодні знайомі з правого кола дали мені номер друга загиблого, Євгена Совко, який був тоді разом з ним, і попросили взяти у нього інтерв’ю. Довго інструктували мене, як представитись хлопцеві, щоб він зрозумів, що я "своя" і казав правду.

До того, як зателефонувати Євгенові, я читала і чула різне. Що вони обоє були націоналістами. Причому загиблий в останній час відійшов від "двіжів", а друг був активним учасником, і саме упізнавши друга, до хлопців придовбалася антіфа. Що "антіфи" було шестеро. Що на них були "антифашистські" значки, а в одного - татуювання з перекресленою свастикою. Що побачивши ці тату і значки, праві хлопці підійшли до них і зав’язали розмову, яка закінчилася бійкою. Що сестра загиблого знала покійного Чайку, отже, це явно "права тусовка".

Подаю дослівну розшифровку моєї розмови з Євгеном Совком, другом загиблого Романа Трачьова, очевидцем і учасником бійки, яка сталася 23 серпня 2010 року на Соборній площі в Одесі:

- Почему пишут, что мы были националистами? Он был простой парень, и я простой парень, - на цій фразі Євгена я ввімкнула диктофон.

- Послухай, перекручувати жодне твоє слово я не буду. Ні в твою сторону, ні проти тебе. Як скажеш, так і напишу, дослівно. Ти кажеш, що він не був націоналістом?

- Нет.

- Ну, розказуй. Я записую тебе на диктофон.

- Мы с ним вдвоем встретились. Зашли в галерею "Афина", выпили пива, выпили водки. Выпили хорошо, были выпившие, достаточно выпившие. И решили пойти уже на конечную маршрутки 175-й, домой поехать, к себе на Сегедскую. И (слово нерозбірливо) пройти через Соборную площадь. Возле фонтана как бы Рома заметил людей. Увидел девушку и патлатого парня. И как бы... и у него был нож.

- У патлатого парня?

- Да. Был нож, висел на ремне. Рома спросил: "Почему у тебя нож?" Я говорю: "Почему ты ведешь такой образ жизни? Вот мы такие, мы простые парни, работяги. А ты вот такой вот". И так получилось, что как бы, мы были выпившие, и Рома толкает меня на этого парня, и началась драка.

- Тобто, вас було двоє, а хлопець один, але з ножем?

- Да, один. И парень был с девушкой.

- А відео, яке лежить на "Ревізорі", - про цю бійку відео чи не про цю? У дівчини там червоне або руде волосся. Це вона?

- Да, да, было такое. И как бы началась драка, и мы упали с ним на землю, с этим парнем, и как бы начали драться. И как бы потом я встал и еще пару раз его ударил. И даже не заметил, как все это случилось, как он успел ударить его ножом.

- А скільки вам обом років? Йому 21, здається, було?

- Да, и мне 21.

- Тут казали, що...

- Почему такая ложная информация пошла в Интернете, почему так все получилось? Каких-то шесть человек там было, какой-то парень из этих шести игрался с ножом... И я подошел к ним и сказал: "Вы, вонючие антифашисты!". Типа такого плана. Там, конечно, и похуже были слова. Я читал об этом в Интернете. И это все неправда. Видел новости по АТВ, что убили националиста, молодого парня. По АТВ новости я слышал. (АТВ - одіозний українофобський одеський телеканал. Цікава ситуація - схоже, і націоналістам, і українофобам вигідно представити побутову трагедію як політичну - О.Б.). Это неправда все. Как это может быть такое?

- Ви десь працюєте або вчитесь? Тобто, він у минулому, а ти в теперішньому часі?

- Он работал на хлебзаводе грузчиком. Я работаю на "Микроне", делаю крышки и банки для консерв.

- Ясненько... Слухай, ти хочеш, щоб я отак все і написала, як ти сказав?

- Я не знаю, я вам говорю, как все это было.

- Але ти хочеш, щоб все було написано, як усе було?

- Так.

- Скажи, тобі нічого не інкримінують, ти свідок у цій справі?

- Да.

- В міліції з тобою нормально поводились, не били, все нормально?

- Нет, нормально, я был сегодня у следствия, я как бы его опознавал. Вот такое все было.

- І це все неправда, що на ньому було татуювання з перекресленою свастикою?

- Нет, честно, я все читал в Интернете, это все неправда, что на нем была свастика зачеркнутая. Это неправда. И это неправда, что там было шесть человек, и я сам к ним подошел и начал говорить "Вонючие антифашисты!". Такого не было.

- Добре, зараз я все так і напишу в Інтернеті. Це твоє бажання, і це святе. Брехати не будемо.

- Все.

- Дякую тобі. Пока.

Я допускаю все. Наприклад, що Євгена залякали в міліції, щоб не надавати справі політичного забарвлення. Але занадто все логічно виходить для тупої міліцейської фальшивки.

Розповідь Євгена збігається з відео, викладеному на одному з українофобських сайтів:
http://revisor.od.ua/news/sdfghjkl-015936/.

Ми спочатку думали, чи це відео не фальшивка, але у дівчини - червоне волосся, тому у Євгена дуже легко було спитати, чи це та сама дівчина. Він підтвердив.

На відео (якщо у когось не йде) видно, як двоє хлопців (один з них, вочевидь, Євген) б’ються, лежачи на асфальті, а ще один хлопець (вочевидь, Роман) б’ється і штовхається з дівчиною з червоним волоссям. Далі дівчина пробує відтягти Євгена від свого хлопця, і Роман збиває її з ніг і б’є ногами. Після чого знову коротка сутичка, наче видно швидкий рух "патлатого", і Євген і Роман відходять, один з них тримається за бік...

А ось відео свідчення в міліції "патлатого", підозрюваного у вбивстві:
http://revisor.od.ua/news/video-015928/.

Каже те саме, додає лише, що перш ніж напасти, двоє незнайомих хлопців хвилин 15 пильно на них дивилися, і що дівчина вкусила Романа, і він за це почав її бити...

Худенький патлатий пацан у футболці "Арія" і дівчина з червоним волоссям. Класичний об’єкт наїзду для п’яних "простих хлопців". Нетипове лише те, що хлопець виявився з ножем, і у нього вистачило мужності, чи безбашеності, чи просто "стану афекту", щоб пустити цей ніж у хід.

Скажу чесно: мої симпатії на боці "патлатого". Саме тому, що взявся за ніж, коли вдарили його дівчину.

Євгена і покійного Романа засуджую лише за те, що випили. Людина у п’яному стані не може відповідати за свої вчинки, але навіщо ж п’ють??

Панове, прошу вас, не купуйтеся. Не треба у кожній бійці і кожній загибелі бачити політику. Як не треба не помічати її там, де вона є.

Повірте, казати правду завжди вигідніше. Уявіть собі, що було б, якби ми заступились за націоналіста, вбитого антіфою, а потім було б незаперечно доведено, що ні націоналіста, ні антіфи не було? Тоді наступного разу, коли трапиться дійсно політичне вбивство або напад, нам ніхто не повірить, скажуть, знов робите політику з п’яних розборок...

Правда все одно на нашому боці. То й казати завжди треба правду.
 

 



Коментарі

  +0 #1 Константин 25 авг. 2010 г., 23:11:35
Ну что ж, может быть я и поменяю свои взгляды о журналистах, спасибо за статью.
  +0 #2 Гром 25 авг. 2010 г., 23:25:31
Браво автору!
  +0 #3 ,ht[kbdst ;ehyfkbcns 26 авг. 2010 г., 00:25:39
"тупої міліцейської фальшивки" а у вас "острых" журналюг всё всегда чистая правда и не перекрученые факты...
  +0 #4 Алла Одесса 26 авг. 2010 г., 00:30:03
вы их осуждаете только за выпивку???а то что пьяная мразь била ногами девченку это как по вашему,не стоит осуждения?
  +0 #5 Олена 26 авг. 2010 г., 01:14:42
Аллі: Вони били ногами дівчину саме тому, що були п’яні. Не розуміли, що роблять. Нєфіг було напиватися пивом з горілкою і в такому вигляді ходити по місту. В такому вигляді, коли тягне на "подвиги", вони були небезпечні для інших і для самих себе.
  +0 #6 Дима 26 авг. 2010 г., 11:17:53
Это просто "патлатому" повезло, что у него был нож... если бы не нож, его бы и девушку избили бы и все, и никто со стороны не помог бы им! Так что хотя "патлатому" инкриминируют ст.124 УК Украины, я надеюсь, что суд примет к сведению, что молодой человек (погибший) сам виноват и даст "патлатому" минимальное наказание. За то что он сделал судить его не надо, наоборот, надо радоваться, что есть еще те кто может постоять не только за себя но и за близкого. А вот Евгению надо бы тоже инкриминировать как минимум две ст.296 и 122 УК Украины. Автору статьи большой плюс за реально излогаемые факты того происшествия.
  +0 #7 Одесса 26 авг. 2010 г., 12:05:07
У меня несколько вопросов. 1.Кто, во сколько и главное КУДА вызвал «скорую»? 2. Куда пострадавший был госпитализован? 3. Сколько времени прошло от момента ранения до оказания медицинской помощи? Почему возникли эти вопросы: Братчики сообщили, что все это произошло НОЧЬЮ! А на видео еще день. Похоже погибшему долго не была оказана медицинская помощь, т.к. ранение не посчитали серьезным, а уже потом было поздно.
  +0 #8 Андрейка 26 авг. 2010 г., 22:09:44
Сободу пацану! Пьяное быдло к ответу!
  +0 #9 Лысый 28 авг. 2010 г., 16:00:39
Совка на нары за такое поведение,и что был пьян не оправдание,думать надо,если есть чем!А патлатого оправдать,по мужски поступил!
  +0 #10 Обычный человек 29 авг. 2010 г., 08:24:37
Мне кажется название статьи не верное-"убивство"...Это был несчастный случай,пьяная мразь сама наткнулась на нож
  +0 #11 Александр 29 авг. 2010 г., 12:45:41
Ну да, сбивший пешехода пьяный водитель тоже "виноват лишь в том, что выпил"?
  +0 #12 zzz 30 авг. 2010 г., 15:27:47
Клоуны, вы шо, гоните?! Не то дунули?! Какое пиво с водкой?! Гопники напали на пацана с подругой. Или им цвет волос не понравился, или длина волос. Не суть важно. Конченый делальщик крышек, ты не понял до сих пор что если с патлатого хоть волос упадет то тебе пипец? Неужели никто не понял, что кроме подруги мамаши в Аппеляции существуют еще люди - Луня и выше? Какие "свидомые"? Это ГОПНИКИ БЛАТУЮТ. Жалко одного завалили, а не обоих. Ничего, Женечка, Одесса город молодой, все еще спереди, исправимся...
  +0 #13 Рома 30 авг. 2010 г., 23:07:25
патлатого на свободу!
  +0 #14 антигоп 31 авг. 2010 г., 00:54:51
с пьяного спрос в двойне!!!
  +0 #15 антифа 31 авг. 2010 г., 01:51:59
эх, был бы еще "свидомым"... нацикам - смерть! всегда и везде!
  +0 #16 Uncle Ho 20 февр. 2011 г., 21:57:38
"Євгена і покійного Романа засуджую лише за те, що випили." А избивание девушки ногами конечно же не заслуживает осуждения?.. Красава журна...

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.