У Києві відбувся щорічний «червоний шабаш»

Біля пам’ятника Леніну комуністів було не дуже багато, чоловік до 500, але коли вони пошикувалися у колону і вийшли на Хрещатик, там стояли ще комуністи, і разом їх було чималенько - тисячі дві - дві з половиною.

 
На Хрещатику активісти Коаліції учасників Помаранчевої революції (КУПР) влаштували комуністам "теплу зустріч". Але про все по порядку.

Як не дивно, серед комуністів чимало було молоді. Не знаю, чи це куплені студенти, чи це мода така пішла - підросло покоління, яке не знає, що це таке - стояти у черзі і купувати де, що "выбросили". Машини часу на них, дурних, немає, для безкоштовних екскурсій, а хто дуже вже затятий - то в один кінець.

 
Також було багато дітей. Попереду колони йшли дівчатка у червоному "прикиді" з барабанами. Використання дітей на подібних акціях вважаю неприпустимим. Півбіди, якщо якась бабуся притягла з собою онука - він втомиться від стояння, ходіння і "Ура, таваріщі" і коли підросте, відмовиться ходити з бабусею :) Але приводити дітей централізовано... Це нормально, якщо йдеться про якесь державне свято, чи навіть про День Перемоги - щоб діти ветеранам очі потішили. Але на таке от... Варто було б заборонити це законодавчо.

На що ще я звернула увагу - на повну відсутність цього разу, чи не вперше, російських триколорів. Знайомий прокоментував: "Це тому, що Янек в Криму порвав бізнес Грача і пояснив комунякам, що єдиний друг Росії - це він, а вони тут зайві". Правду Янукович сказав :)

Ще, як не дивно, усі оголошення через гучномовці вони робили українською мовою. "До внесення червоного прапору струнко!". Влаштували урочисте вручення "комсомольських квитків".

Далі комуністи пошикувалися у колону і звернули на Хрещатик, де з’єдналися з іншою комуністичною колоною.

 
Попереду ішли "ряджені". Цього разу вони були недостовірні. По перше, у джинсах під шинелями :) По-друге, символ революції - не солдати чи сестри милосердя, а чекісти.
 


Біля мерії на червоних чекав сюрприз. Активісти КУПР вискочили їм навперейми, на проїжджу частину Хрещатика, і розгорнули гасла: "Революція одна - помаранчева!" (все-таки перебільшення, як на мене :), "КПSS - заборона!" і "КПSS - кат українського народу!". Попутно вони потоптали ногами червоний прапор.

 
До них кинулися фотокори, а за ними - "космонавти". Спробували відтіснити купрівців, але ті відбігали від них далі по Хрещатику, тримаючи розгорнуті гасла. До них знову підбігли міліціянти і один-два дуже активних червоних. Була коротка, але динамічна сутичка, під час якої, якщо не помиляюся, міліція затримала одного активіста КУПР. Далі купрівці стали зі своїми гаслами на розі Прорізної і Хрещатику, спокійно тримали їх і давали інтерв’ю, поки міліція з’ясовувала, чи є у них заявка. Комуністична колона тим часом порівнялася з ними і почала їх проминати.

 
З’ясувавши, вочевидь, що заявки нема, активістів оточили "космонавти", і друг всіх київських демонстрантів майор Оніщенко повів їх до РУВС, яке знаходиться поруч, на Прорізній. Причому йшли туди активісти з розгорнутими прапорами, ніякого насильства до них з боку міліції я не бачила.

Всього було затримано 10 людей, шестеро з них станом на 15:00 уже на волі.

 
Комуністи тим часом дійшли до Майдану, де на них чекала червона сцена, яка доволі дико виглядала поруч із монументом Незалежності, і розпочали там мітинг. "Під керівництвом компартії ми досягли успіхів у виробництві, освоєнні космосу, соціальній сфері, ми будували суспільство, де всі народи були вільні і мали право на самовизначення, братні народи СРСР будували справедливе суспільство, ми перемогли у Великій Вітчизняній війні, мали всі можливості для розвитку національних культур, бла-бла-бла..." Хто жив у ті часи, того генетично від цього нудить. Скандували: "Україна буде радянською і соціалістичною!". Через кожні 2 слова - "Ура, таваріщі!".

Перехожі, що були на протилежному боці Майдану, не звертали на них жодної уваги.
 
Олена БІЛОЗЕРСЬКА, фото автора


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.