У Переяславі злочинці від держави знищили музей-заповідник

У всесвітньо відомому заповіднику «Переяслав» відбуваються тривожні події! Після дивного наказу Міністра культури і туризму України, на посаду директора НІЕЗ «Переяслав» призначено абсолютно некомпетентну людину із скандальною біографією. Колектив почав протестувати, звернувшись у різні інстанції з листом.
 
 
Тривожитися є чому! Нове керівництво не змогло забезпечити належну охорону. Викрадено візитівку Археологічного музею – бронзовий античний лутерій V століття! Доля його невідома! Як виявилося, у Міністерстві, якому напряму підлягає заповідник, про це навіть не знають!
 
Сталася загадкова пожежа у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, зафіксовані численні порушення, які допустила нова керівна команда. Тут треба говорити про порушення кількох кримінальних справ, у тому числі проти чинного Міністра культури!
 
А ось які згадки залишилися про Музей одягу, який, стараннями Міністра культури і нового директора, знищено – Михайлівську церкву для чогось передали Московському патріархату! Абсолютно незаконно! Без надання рівноцінного приміщення музею! 30000 експонатів гниють у ящиках, скинутих у непристосованому приміщенні. Скільки експонатів вже вкрали?
 
«У центрі древнього Переяслава знаходиться унікальна споруда - Михайлівська церква (1649 р.), яка збудована переяславським полковником Ф. Лободою в стилі українського барроко, на фундаменті Михайлівського собору (1089 р.). Основне приміщення церкви - витянутий з заходу на схід прямокутник з гранчатими прибудовами: вівтарем і притвором. Над проймами вікон - орнаментальна та сюжетна ліпка. А по всій довжині зовнішнього фризу розміщені кольорові полив’яні керамічні розетки ХVІІ ст., прикрашені українським народним орнаментом.
 
Недалеко від церкви знаходиться дзвіниця, жилий корпус та трапезна. А між дзвіницею та церквою - кам’яна палатка, під якою зберігся розпис ХVІІ ст. Перед вівтарем на видному місті зображені історичні особи, причислені до лика святих, доля яких зв’язана з історією міста: “Святитель Христов Єфрем” - епіскоп Переяславський та “Святитель Христов Симеон”, що очолював оборону міста від монголо-татар в 1239 році.
 
Сама церква знаходиться на чильному місті - на площі Переяславської Ради, де відбулася доленосна подія нашого народу - прийняття Переяславської угоди.
 
Саме в цьому історичному місті в 1957 році у приміщенні Михайлівської церкви було відкрито музей українського народного одягу Середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ ст. - поч. ХХ ст., а також розміщено колекцію полтавських та київських килимів. У заповіднику зберігається та експонується близько 10000 екземплярів українського одягу.
 
Це колекція чоловічого і жіночого одягу різних верств населення України на всі пори року, різноманітні жіночі прикраси.
 
З давніх часів мистецтву вбрання український народ приділяв великої уваги. Робили тканини, вишивали, плели, займались аплікацією, в’язали, шили. В усе це вкладалося багато творчої праці, фантазії. Зберегти кращі зразки творчого надбання українського народу Середньої Наддніпрянщини - основне завдання цього музею».
 
 
Проаналізувавши ситуацію, редакція журналу «Музеї України» звернулася до чинного Міністра з інформаційним запитом. Однак, не маючи прямого доступу до цього некомпетентного у музейній справі чиновника без спеціалізованої освіти, що підписує сумнівні з юридичної площини накази, і сумніваючись у порядності і професіоналізмі керівників прес-служби міністерства, які скоріш за все не нададуть відповіді, Комітет вирішив оприлюднити запит.
 
Міністру культури і туризму України Кулиняку М.А.
 
Інформаційний запит
 
«Згідно з діючим законодавством просимо пояснити ситуацію довкола конфлікту в НІЕЗ "Переяслав". Чи відповідають дійсності факти, викладені у колективному листі співробітників?
 
На якій підставі попам УПЦ МП було передано музейну Михайлівську церкву і дзвіницю, внаслідок чого у ящиках у непристосованому приміщенні опинилося 30 тис. експонатів?
 
Просимо пояснити критерії призначення нового генерального директора без спеціальної освіти, досвіду, до того ж із сумнівною репутацією, проти якого відразу повстав колектив? Чому було звільнено в.о. директора В.Ткаченка? Чи зможе міністерство повідомити про долю викрадених з музею безцінних експонатів?
 
Чому призначення директора відбулося келейно, без конкурсу? Якими критеріями Ви керувалися?
 
Чи усвідомлює міністерство свою відповідальність за тривожний стан справ у заповіднику?
 
Повідомляємо, що нами розпочато журналістське розслідування, до якого будуть залучені відповідні правоохоронні органи - вже є привід для порушення кількох кримінальних справ...
 
Радимо терміново виправити кадрову помилку!
 
НІЕЗ "Переяслав" є візитівкою туристичної України. І скандал з некомпетентним керівництвом, відповідальність за призначення якого повністю лежить на Вашій команді, отримає значний міжнародний резонанс.
 
Підкреслюємо, що тихо відсидітися у цій ситуації Вам не вдасться!
 
Чекаємо...
 
Головний редактор журналу "Музеї України" Віктор Тригуб».
 
А ось рядки з колективного листа співробітників НІЕЗ «Переяслав», які не потребують якихось коментарів.
«11 травня 2010 р. генеральним директором НІЕЗ «Переяслав» було призначено без проведення конкурсу Довгошию Павла Олександровича (економіст за освітою, ніколи не працював у музейній галузі). Ще до роботи в заповіднику, Довгошия П.О. був причетний до скандалів, що привели до висловлення йому недовіри з боку депутатського корпусу Переяслав-Хмельницької міської ради, і був звільнений з посади заступника голови міської ради (за аморальну поведінку і перевищення повноважень). Довгошия вже призначався на посаду генерального директора НІЕЗ «Переяслав», але в зв'язку з недовірою, висловленою співробітниками музеїв та громадськістю міста Переяслава-Хмельницького, пробув на цій посаді лише один день. Призначення цього керівника поставило під загрозу існування унікального, визнаного не тільки в Україні, а й у світі, музейного комплексу (24 музеї).
 
Генеральний директор Довгошия П.О., заступивши на посаду, зарекомендував себе таким працівником, що абсолютно не відповідає кваліфікаційним вимогам музейного співробітника, тому що його розпорядження і дії ставлять під загрозу збереження державного Музейного фонду України. Новий керівник, який є правонаступником гуманної людини, творця переяславських музеїв, Героя України Михайла Івановича Сікорського, вже довів ряд працівників з музейним стажем більше 20 років до стаціонарного відділення неврології та кардіології, що викликало занепокоєння лікарів та резонанс серед населення міста.
 
За п'ять місяців своєї «діяльності» неодноразово порушив основний Закон про музеї і музейну справу (с.11, с.14, с.15, с.21,с.28) та вимоги головної Інструкції по обліку і збереженню музейних цінностей 1984 (п.З.п. 23, п.24, п. 155, 156,158,162.163). Насамперед колектив і всі переяславці обурені навмисними злочинними розпорядженнями директора в пам'яткоохоронній справі. 18 травня Довгошия П.О. розпорядився перемістити більше тридцяти тисяч експонатів основного фонду (пам'ятки археології) з приміщення, де експонати зберігалися в належних умовах (дзвіниці Михайлівської церкви 18 ст.). до абсолютно непристосованого для фондосховища приміщення, яке не охороняється навіть елементарною звуковою сигналізацією, більше того, споруда, в якій перебуває значна кількість експонатів Державного Музейного фонду України, не отримала техніко-будівельного акту прийому на баланс заповідника (роботи по спорудженню цього об'єкту не завершені, кошти будівельникам за виконаний об'єм робіт не виплачені, і сарай постійно оглядається працівниками фірми-підрядника співробітниками КРУ), що надає широкі можливості до розкрадання унікальних музейних цінностей.
 
З травня місяця унікальна колекція народного одягу, килимів і творів мистецтва знаходиться у скупченому стані у непристосованому для зберігання даної групи пам'яток приміщенні. Раритетна колекція (близько 1 тисячі одиниць) вже опинилася під загрозою руйнації внаслідок невідповідного температурно-вологісного режиму і потребує негайної реставрації.
 
До дій, що несуть ознаки кримінального злочину, належить абсолютна байдужість, виявлена Довгошиєю П.О. на повідомлення співробітників музею про заміну замка на музеї архітектури давньоруського Переяслава невідомими особами, в якому знаходяться експонати основного фонду, що уможливлює розкрадання музейних цінностей. Довгошиєю П. було дано розпорядження завідуючому відділом охорони пам'яток Авраменку Ю. замінити окремі сторінки наукового паспорта на пам'ятку архітектури «Михайлівська церква», що є підробкою обліково-охоронної документації.
 
Колектив і жителі міста обурені цинічними діями генерального директора П.Довгошиї стосовно культурних пам'яток, зокрема в музейних об'єктах директор постійно влаштовує пікніки, а кошти, які він отримує за ці послуги, жодного разу на спецрахунок заповідника не поступили! За згодою директора в пам'ятках культової архітектури палять свічки,таким чином він свідомо ставить під загрозу збереження пам'яток національної культурної спадщини. За час перебування на посаді Довгошия П.О. не прийняв жодного рішення про реставрацію пам'яток архітектури, хоча в цьому році були заплановані реставраційні роботи багатьох пам'яток.
 
Фінансово-економічна діяльність Довгошиї П.О. взагалі не витримує здорового глузду!
 
За короткий термін керівництва Довгошиєю П.О. заповідником було втрачено ряд визначних пам'яток культурної спадщини. Особливо всіх вразила зухвала крадіжка 11 жовтня 2010 р.: з археологічного музею зникла старожитність світового значення - скіфський лутерій V ст. до н.е., який протягом багатьох десятиліть був брендом музейної справи в Переяславі-Хмельницькому. Це викликало обурення всіх жителів міста.
 
Якщо найближчим часом Міністр культури і туризму України не створить комісію з аналізу і розслідування некомпетентної діяльності нового керівництва НІЕЗ «Переяслав», не виправить власної кадрової помилки, не поверне Михайлівську церкву заповіднику і не організує роботу в ній Музею одягу, то громадський комітет порятунку НІЕЗ «Переяслав» буде офіційно звертатися до Генерального прокурора України з повідомленням про здійснений злочин – знищення музею і незаконного вилучення зі складу заповідника виставкових приміщень без ненадання рівноцінних площ!
 
Громадський комітет порятунку НІЕЗ «Переяслав»
 
Від редакції журналу «Музеї України»:
 
«Ми вже багато років відслідковуємо ситуацію у заповіднику. Свого часу навіть видали спецвипуск журналу про музеї закладу. Корифей музейної справи, творець заповідника , Герой України М.І.Сікорський є членом редколегії часопису. У всі часи українці пишалися Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав». І тут така халепа! Невже у колективі відсутні фахівці, здатні очолити заклад, які мають і досвід і освіту? Чому Міністр культури, підписавши ганебні папірці про призначення некомпетентного керівника і підтримавши передачу музейного приміщення чужинській церкві, фактично знищивши музей, ховається від громадськості? Хто виправить ці помилки і поверне музей людям? Ми будемо звертатися і до Генеральної прокуратури і до Президента України з вимогами порушити кримінальні справи і звільнити такого Міністра культури і призначеного ним некомпетентного директора заповідника!
 
Закликаємо колег з провідних ЗМІ приєднатися до розслідування і порятунку музейної перлини України – НІЕЗ «Переяслав»!
 
Разом ми переможемо! Музеї Переяслава будуть врятовані!»


Коментарі

  +0 #1 григ 25 нояб. 2010 г., 00:10:08
Ця банда вважає що їй все минеться? Начувайтесь, бандюки!

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.