Дізнайся, як не переплачувати ЖЕКу

Відео-конференція адвоката Тетяни Монтян з питань житлово-комунального бєспрєдєлу
 
Питання ЖКХ є чи найактуальнішими в житті кожної української родини. Адже вартість комунальних послуг протягом останніх декількох років постійно зростає, а тим часом громадянам ніхто не роз’яснює їхньої реальної собівартості. Послуги, вартість яких суттєво б’є по гаманцях українців, незрозуміло скільки коштують, деякі з цих послуг житлово-комунальні організації навіть не надають, а гроші за них справно вносять у платіжки.
 
Так, наприклад, у Києві існує цікавий прецедент: НКРЄ встановила тарифи на теплову енергію для столичних ТЕЦ 5 та ТЕЦ-6 на рівні 171, 75 грн. за одну гігакалорію. А вже КМДА своїм розпорядженням від 29.12.2010 року визначила їх на рівні 237, 70 грн. (для тих, хто платить до 20 числа кожного місяця) та 253, 15 грн. (для тих, хто сплачує після 20 числа). При цьому, слід відзначити, що НКРЄ у своєму тарифі врахувала не тільки виробництво, але і транспортування теплової енергії до домівок. Тож чому люди повинні платити більше, ніж розцінки НКРЄ – незрозуміло.
 
Щоб допомогти українцям розібратись в питаннях ЖКХ, у п’ятницю, 13 травня, редакції сайтів «Конфлікти і закони», «Правовий тиждень» та «Інфопорн» провели відео-конференцію з Тетяною Монтян, під час якої адвокат дала вичерпні відповіді на численні запитання читачів з приводу обґрунтованості тарифів на послуги ЖКГ.
 
- Нині у Києві роздають на підпис договори з ЖЕК. Як сприймати цей документ, і чи потрібно його підписувати?
 
Що стосується легітимності пропонованих договорів, то українцям слід пам’ятати, що багатоквартирний будинок є співвласністю всіх власників приміщень в ньому. Згідно з Цивільним кодексом, вирішувати питання з приводу того, що робити з цією співвласністю, можуть лише самі співвласники - шляхом прийняття колективного рішення.
 
Тож мешканці багатоповерхівок нехай поцікавляться у начальника ЖЕКу, що обслуговує їхній будинок: на якій підставі саме цей ЖЕК обслуговує їхній будинок? Чи може керівництво цієї установи пред'явити колективне рішення співвласників, висловлене хоча б у якійсь формі? Після того, як громадяни усвідомлять, що ніхто не уповноважував певний ЖЕК обслуговувати саме цей будинок, вони зрозуміють, що пропоновані договори не варті навіть того паперу, на якому надруковані.
 
Але ЖЕКи роблять спробу легалізувати свою діяльність з обслуговування конкретного будинку. Оскільки ЖЕКи обслуговують будинки нелегітимно (без колективного договору з усіма мешканцями), тому вони і намагаються нав'язати громадянам підписувати усілякі договори. Тож договори, що пропонують людям на підпис, є нелегітимними - і саме так їх слід сприймати.
 
Розширена відеовідповідь:
 
 
- В рахунках за житлово-комунальні послуги однією з найбільших сум до сплати зазначаються послуги з утримання будинків та прибудинкових територій. Під цим абстрактним визначенням незрозуміло, про які саме послуги йдеться і за якими тарифами вони надаються мешканцям будинку. Також незрозуміло, де саме починається і де закінчується ця прибудинкова територія. Як це з’ясувати?
 
Це неможливо з’ясувати доти, поки мешканці будинку не вирішать створити ОСББ. Навіть активні ОСББ витрачають чимало часу, щоб отримати відповідь на це питання. Звісно, індивідуально можна зробити спробу подати запити управління земельних ресурсів і поцікавитись, що саме з цього приводу міститься в кадастрі. Але це ні до чого не призведе.
 
Розширена відеовідповідь:
 
 
- Що потрібно зробити, щоб прибрати з платіжок рядок «обслуговування придомової території»?»
 
Зібратись і прийняти колективне рішення щодо того, що мешканці будинку замовляють у ЖЕК певний перелік послуг, а інші послуги не замовляють і платити за них не будуть.
 
Розширена відеовідповідь:
 
 
- Мене не влаштовують нові тарифи (враховуючи якість наданих послуг), тому деякий час за комунальні послуги я не платив. Чи розповсюджується позовна давність на заборгованість за комунальні послуги трирічної давнини, якщо я почав сплачувати лише за поточні рахунки?
 
Позовна давність – три роки (стаття 257 Цивільного Кодексу України). Але подавати можна будь-які позови — це право позивача. Якщо ж відповідач хоче, щоб з нього стягнули борг лише в межах позовної давності, то про це потрібно зробити заяву в суді.
 
Розширена відеовідповідь:
 
 
- ЖЕК наполягає на укладанні з ним договору з обслуговування будинку та прибудинкової території. Але, зважаючи на якість цих послуг - а скоріше, їхню відсутність - я не бажаю його підписувати. Які негативні наслідки для мене настануть при відмові підписувати цей договір, чи можуть мене змусити це зробити? Якщо я не підписую договір,чи матиме після цього ЖЕК право пред’являти мені рахунки без договору та стягувати за них заборгованість?
 
Шкоди від непідписання подібного договору не буде, оскільки ЖЕК позбудеться можливості посилатись на підписаний договір, коли подаватиме позов до суду з приводу стягнення боргових платежів. Якщо ж договір не підписаний, то до ЖЕК можна відправити заяву, в якій зазначити, що ніхто з мешканців не знає, на якій підставі ця установа обслуговує їхній будинок, оскільки з нею ніхто не підписував колективного договору на обслуговування будинку. Цивільним Кодексом України визначена свобода укладання договорів. Наприклад:особисто я нічого з вами укладати не хочу. Але якщо ви зробите щось корисне для нашого будинку і надасте підтверджуючу документацію, то я сплачу свою частку. Саме так може вчинити громадянин, якщо він не бажає об’єднуватись з сусідами і приймати колективне рішення.
 
Розширена відеовідповідь:
 
 
Фото і відео «Конфлікти і закони»

Наступні питання >>> 



Коментарі

  +0 #1 Ю 18 мая 2011 г., 19:15:29
Монтян-це ганбьба Української юриспруденції......жодного якісногоюридичногообгрунтування.....єдине, що видно з відповідей, що є базар.......Монтян....скільки коштує картопля у Вас....ГАНЬБА
  +0 #2 Лена 18 мая 2011 г., 19:18:50
А можна себя привести в порядок, выглядеть как женщина,привлекательной, помытой, ведь волосы жиром обвисают, а губы не видели помады давно.....приведи себя в порядок, а потом тут консультируй
  +0 #3 HJ 18 мая 2011 г., 19:21:57
povna bredyatina
  +0 #4 Іван Якович 18 мая 2011 г., 19:29:08
Іншої ганьби ви не помітили? Тоді ви, напевне, або начальник ЖЕК, або працівник якоїсь іншої паразитуючої на громадянах структури.
  +1 #5 Тетяна 18 мая 2011 г., 19:31:40
Дякуємо, Тетяно! Хотілося би частіше чути Ваші виступи і на радіо. Тут, на сайті, пишуть якісь працівники ЖЕКів - це видно по тому, що багато хамства.
  +0 #6 zzz2141 18 мая 2011 г., 19:38:29
умная, блин. а паспортист сидит в жэке и хрен справку любую получишь в без бумажки ты-гавно
  +0 #7 маринош 18 мая 2011 г., 19:56:55
В нашем доме за уборку придомовой территории берёт ЖЭК в месяц 25 тысяч! Работает 2 дворника! Неужели их зарплата 12,5 тыс. гр.Проще заключить с ними договор и платить 5 тыс. и не содержать банду чиновников из ЖЭКа! Или я не прав?
  +1 #8 Правдоруб 18 мая 2011 г., 20:06:38
А что Вам мешает собраться с жильцами и заключить договор с дворниками? Возьмите попробуйте собрать жильцов своего дома и принять хотя бы одно коллективное решение, а не ныть и жаловаться на ЖЭК, при этом платить и эще успевать в Форумах гнать на Монтян. Гнать легче, чем чтго то делать.
  +0 #9 жилец 18 мая 2011 г., 20:10:27
Ух как тут повылазили ЖЕКовцы
  +0 #10 Ихтиандр 2 июн. 2011 г., 16:47:26
уууххх как запахло жареным, новоиспеченные юристы, которым мамы с папами купили дипломы, конечно же хотели бы взымать мзду за такого рода консультации. такие же работают на киевенерго, киевводоканал, укртелеком и беспокоятся только о кармане ХАЗЯИНА...люди имеют право знать правду за что они платят!!!
  +0 #11 ната 29 июн. 2011 г., 22:14:53
Почеу мы платим консьержкам, что это за статья дохода может пора уже определить ,они решают сколько нам платить когда нам приходить кого пускать ,пусть их берут на работу в жэк
  +0 #12 Хмурий 15 июл. 2011 г., 23:23:30
Муня ! Заведи себе мужика. В твоем "базаре" одни глупости. Не будораж публику! Займись делом. За все нужно платить и за лифт, єл.енергию которая дорожает и пр. Нужно пить меньше и міться ежедневно при єтом платить за гарячую воду и мусор. А повишение зарбплатіи - 1004 грн с 1.12.2011 Мало сала отдала за диплом "юриста" Учись коза...
  +0 #13 нехмурый 19 июл. 2011 г., 21:24:09
Ишь поналезло жековской швали. Сдохните, уроды. Х.й вам, а не платежи.
  +0 #14 dk7 15 авг. 2011 г., 11:46:46
ТАТЬЯНА. МОНТАН!!! ОСББ ЗА 4 ГОДА БЕРЕТ ТОЛЬКО КВАРТПЛАТУ, УСЛУГИ ПРАКТИЧЕСКИ - КРОМЕ ВЫВРЗА МУСОРА - НЕ НАДАЮТСЯ ФАКТИЧЕСКИ!! КРОМЕ МЕСЯЧНОЙ КВАРТПЛАТЫ ЖИЛЬЦЫ ДОРОЛНИТЕЛЬНО СКИДЫВАЮТСЯ НА РЕМОНТ ВОДОПРОВОДА, КРЫШ, ПОДЬЕЗДОВ. ЗА ЧТО В СУД
  +0 #15 Сергій 7 янв. 2012 г., 01:15:25
Монтян явно не слідкує за законодавством. ЖЕК має подавати не позовну заяву, а лише заяву про видачу судового наказу (ст.95 ЦПК). Хвилювати повинно інше. Послухається якась людина пані Монтян і припине платити за комунальні послуги. Потім прийдуть державні виконавці, вибють двері і опишуть майно.
  +0 #16 натали 4 авг. 2012 г., 19:26:40
Чи можна отримати юридичну допомогу Тетяни Монтян?
  +0 #17 Конфликты и законы 4 авг. 2012 г., 19:43:09
можна

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.