Амбулаторію сімейної медицини виселяють із центра столиці

6 листопада, у день 68-річчя визволення Києва від фашистських загарбників у столиці проходили не лише урочисті заходи. Поки представники столичної влади пафосно вітали киян із Днем визволення міста, розповідаючи як вони турбуються про ветеранів, неподалік від Хрещатику, на вулиці Трьохсвятительській, 7, ті ж ветерани зібралися на зовсім іншу акцію.
 
Вони прийшли захистити від виселення Амбулаторію загальної практики сімейної медицини, яка містилася тут впродовж майже 10 років. Над входом висить транспарант: «Ми звільнили в 1943 р. Київ від фашистів, захистимо Амбулаторію від сучасних загарбників», та й самі активісти налаштовані рішуче, адже в них забирають останню надію отримувати своєчасну медичну допомогу.
 
Це вже не перша акція на захист цього закладу за останні 2 роки. Ще декілька років тому на приміщення однієї з перших амбулаторій сімейної медицини в столиці поклали око бізнесмени. Попри заборону приватизувати і відчужувати будівлі, в яких знаходяться бюджетні медичні заклади, їм вдалося провести через Київраду рішення про виведення цієї будівлі з комунальної власності. Майже одразу знайшлася фірма, готова його придбати. При цьому, для виселення колишніх власників не гребують жодними методами - від відключення світла і опалення за астрономічні борги, до висновку санітарно-епідеміологічної служби, що приміщення непридатне для розміщення в ньому цього медичного закладу.
 
Новітніх рейдерів не зупинили ні протест Прокуратури міста на рішення Київради, ні відповідне рішення міського господарського суду про заборону відчуження цього будинку з комунального майна. Та й сама міська рада згодом таки внесла зміни, виключивши цей об’єкт із списку тих, які продаються. Адже крім того, що в будинку знаходиться медична установа, він ще й вважається історичною пам’ятко. Цьогоріч виповнилося сто років з його побудови.
 
Звичайно, без даху над головою Амбулаторію не залишили. Її персоналу «запропонували» переїхати у приміщення Центральної поліклініки Шевченківського району (на вулиці Саксаганського, 100). Але, щоб добратися туди з Трьохсвятительської, навіть молодій людині знадобиться як мінімум 30 хвилин, адже прямих маршрутів громадського транспорту між цими вулицями немає. Однак, більшість постійних пацієнтів Амбулаторії - люди пенсійного віку. За словами члена комітету захисту Амбулаторії Тетяни Шевчук, з-поміж них є і такі, хто не те що на Саксаганського, навіть на майдан Незалежності дійти не можуть, а це ж зовсім поряд. Загалом же на Трьохсвятительській Амбулаторія обслуговувала 7,5 тисяч киян, з яких близько 3 тисяч – пенсіонери. Це не враховуючи гостей столиці, які також могли звернутися туди за медичною допомогою.
 
Дивує й поспіх, з яким районне керівництво намагалося «переселити» амбулаторію. У жовтні ц.р. на Саксаганського перевели частину співробітників. Умови ж роботи в поліклініці далеко не комфортні. Якщо на Трьохсвятительській було 15 кабінетів, то на Саксаганського поки доводиться тулитися в одному. Та й сам «переїзд» відбувався зовсім не добровільно. Лікарям і медсестрам, які не погоджувалися із рішенням головного лікаря Центральної районної поліклініки Шевченківського району, погрожували звільненням. Так, завідувач Амбулаторії загальної практики сімейної медицини Руслан Добровольський вже має декілька доган. Попри це Руслан Іванович продовжує відстоювати право Амбулаторії залишатися на Трьохсвятительській і бере участь у цілодобових чергуваннях, щоб не дати рейдерам вивезти майно амбулаторії. Справа ця далеко не з легких, адже у корпусі, де міститься амбулаторія, немає світла і тепла, хоча будинковий комплекс має власну котельню.
 
Людям в білих халатах допомагають і самі пацієнти, попри поважний вік. Для декого з них вона справді рідна. Наприклад, активного члена Комітету захисту амбулаторії Анатолія Колпакова саме у поліклініку за цією адресою принесла мати одразу після народження в 1946 році. Та й у часи окупації Києва фашистами у цьому будинку була поліклініка. Активісти з обуренням кажуть, що закриття медичних закладів у центрі в останні роки перетворюється на сумну тенденцію. Така доля вже спіткала лікарню на Ярославовому Валу, амбулаторію на Заньковецької і низку інших установ.
 
Крім власне Амбулаторії, у цьому ж приміщенні майже 10 років містився Кабінет довіри Київського міського Центру профілактики та боротьби зі СНІДом – один із кращих в столиці. Наразі, через відсутність світла і опалення він також не працює, а його персонал також мають перевести в поліклініку на Саксаганського.
 
- Виселивши наш медичний заклад із цього приміщення, міська влада позбавляє не лише мешканців центру столиці, але й його гостей можливості отримати невідкладну допомогу, - каже завідувач Амбулаторії сімейної медицини Руслан Добровольський. - За прикладами далеко ходити не потрібно. Нещодавно був випадок, коли людина йшла до Михайлівського собору і втратила свідомість. Швидку допомогу, яку викликали перехожі, чекали 30 хвилин. Якщо б наша Амбулаторія працювала, допомогли б значно швидше.
 
З огляду на проведення у Києві чемпіонату з футболу Євро-2012, на базі Амбулаторії можна було б організувати малу швидку допомогу, лікарі якої б оперативно надавали допомогу численним гостям столиці. У перспективі можна було б організувати навчальний центр з підготовки сімейних лікарів. Адже цей медичний заклад за майже 10 років діяльності має чималий досвід роботи з пацієнтами на засадах сімейної медицини, велася медико-соціальна реабілітаційна програма для літніх людей. За сприяння Асоціації сімейних лікарів м. Києва на базі Амбулаторії проводилися тренінги для сімейних лікарів з столиці і Київської області.
 
Поки ж активісти Комітету захисту амбулаторії продовжують чергування і збирають підписи на захист медичного закладу, сподіваючись, що скоробагатьки не вдадуться до підпалу будівлі, як вже бувало із історичними будівлями, на місці яких виростали новобудови.
 
Сергій БРУНЬ, фото автора


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.