Олександр Попов прикриває рейдерські маніпуляції з книгарнею «Сяйво» брендом XEROX

09.12.2011. 8 листопада голова КМДА Олександр Попов урочисто відкрив відібрану в колективу ТОВ «Книгарня «Сяйво» оновлену книгарню й публічно позиціонував себе в якості гуру поліграфічного та видавничого бізнесу, вперше та й востаннє запустивши диво-машину Espresso Book Machine.
 
 
З гордістю голова КМДА демонстрував гостям свіжонадрукований примірник Шевченкового «Кобзаря», електронна версія якого знаходиться в архіві OnDemandBooks, а власником виступає американська компанія Google , ділився з київською громадою своїми далекоглядними планами з приводу реформування галузі: "На мою думку, в подальшому ми повинні розглянути питання щодо поновлення впливу держави в особі влади Києва і громадськості столиці України на виготовлення і розповсюдження книг на широкому ринку " та обіцяв киянам необмежений доступ до всесвітньої книжкової царини, який і забезпечуватиме диво-машина, вартістю у 2,5 млн. грн.
 
З моменту відкриття книгарні минуло більше місяця, і за цей період машина більше не оживала. Чи то Попов трохи поспішив впровадити в Києві технології, які все ще проходять апробацію в Америці, чи то кияни розучилися читати англійською твори американських літераторів, бо саме 90% подібних файлів зберігається в пам’яті диво-машини, але щось таки в оновленій книгарні пішло не так.
 
Тож не гаючи часу, я разом з колегами-журналістами газети «Україна молода» намагався звернутись за коментарем до директорки оновленого «Сяйво книги» Людмили Волкової, але вона втекла з приміщення книгарні, користуючись наявністю другого виходу та переказавши нам через посередників своє вибачення, вмотивоване викликом в КМДА… Така поведінка пані Волкової, на фоні її металобрухтового досвіду, абсолютно нас не засмутила. Адже людина не має жодної уяви про те, чим саме вона повинна займатись у підпорядкованому їй приміщенні, і врешті решт питання були відформатовані та переадресовані представнику компанії XEROX Ігорю Холоду.
 
- Пане Ігорю, у своїх інтерв'ю напередодні відкриття "Сяйво книги" заступник голови КМДА Олександр Пузанов неодноразово робив заяви в ЗМІ з приводу передачі даній структурі від імені КМДА нової друкарської машини XEROX, вартістю 2,5 млн. грн., з перспективою друку книжок зарубіжних та вітчизняних авторів, але книгарня відкрита, минув місяць, та машина до цих пір не працює. Наскільки комерційно та іміджево вигідний подібний стан справ для компанії XEROX?
 
 
- Так, Ви абсолютно праві! Espresso Book Machine - автоматизована високошвидкісна система, яка друкує, проклеює і здійснює трибічне складання книги всього за декілька хвилин! Інноваційна система має доступ до колекції OnDemandBooks, в яких міститься більше 3,3 млн. видань. Вона стане надійною основою для розвитку бізнесу книжкового магазину! Хочу звернути Вашу увагу на те, що Espresso Book Machine, яка встановлена в магазині, почала працювати в день відкриття і друкує книги без збоїв до сьогодні!
 
- Як скоро фахівці компанії XEROX проводитимуть презентаційні демонстрації друку книжок та інших можливостей машини взагалі для відвідувачів "Сяйво книги"?
 
- Співробітники магазину проводять такі демонстрації постійно на прохання відвідувачів. Ви також можете через свій Інтернет-портал або газету запросити громадськість для оцінки можливостей машини.
 
- Чи пройшли фахівці книгарні необхідні майстер-класи з користування цією машиною, чи мають вони необхідні кваліфікаційні навички та сертифікати, які б це підтвердили?
 
- Компанія XEROX приділяє особливу увагу навчанню роботи на нашій техніці. Жодна інсталяція не проходить без навчання операторів! Навіть якщо робота з устаткуванням надзвичайно проста і не вимагає яких-небудь спеціальних майстер-класів і тренінгів, а тим більше сертифікацій оператора.
 
- Чи збирається компанія XEROX постачати подібні машини в Україну в майбутньому, в якій кількості, для яких потреб і на яких умовах?
 
- На мій погляд, в Україні є всі передумови для розвитку попиту на подібне устаткування.
 
- Чи насправді можливо друкувати на даній машині будь-які книжки, замовлені відвідувачами книгарень,  в оперативному порядку?
 
- Варто відмітити, що розробники Espresso Book Machine потурбувалися не лише про якість друку і продуктивність техніки, але й про дотримання авторського права, яке є надзвичайно важливим аспектом видавничого ринку в цілому. У систему машини інтегровано програмне забезпечення EspressNet, яке повністю задовільняє безпеку тиражування видань і надає доступ до електронних бібліотек. За допомогою цього ПО можна друкувати книги із захищеної Інтернет-бібліотеки, в якій уже знаходяться мільйони відсканованих творів більш ніж 30-ма мовами, які є громадським надбанням і не підлягають захисту. Згідно із законом про авторське право, що діє в США, будь-які твори, опубліковані до 1 січня 1923 року на території Сполучених Штатів, є громадським надбанням.
 
Також в електронній бібліотеці доступні сучасні комерційні книги західних видавництв, які розміщуються там згідно з відповідними контрактами. Ми також сподіваємося, що українські видавництва виявлять цікавість до цієї технології виготовлення книг і розміщуватимуть свої комерційні видання в електронній бібліотеці, до якої підключена Espresso Book Machine. Що стосується підготовки і друку на машині « самвидаву», - така можливість також існує.
 
- Чи може дана машина зробити революцію на книжковому ринку як України, так і світу в цілому?
 
- Ми не говоримо про революцію. Ми говоримо про еволюцію книговидання, а також його часткової міграції в цифровий друк за вимогою.
 
Слова представника компанії XEROX звучали досить кваліфіковано та переконливо, але в черговий раз спонукали мене продовжити журналістське розслідування. Я ще раз завітав до книгарні «Сяйво книги» і черговий раз переконався – машина не працює. Мені вдалося на власні очі спостерігати намагання однієї з відвідувачок книгарні «Сяйво книги» Олени Казейко отримати свіжий примірник «Нашого фітнесу» Віталія та Володимира Кличків та «Моя душа страждає безмежно…» (Бесіди з Кашпіровським) Дмитра Гордона, що б мали безперебійно та оперативно бути надрукованими на диво-машині XEROX. Пані Олена з розчаруванням повідала мені слова оператора про начебто тестовий режим машини, що унеможливлює друк будь-яких, в тому числі й замовлених нею творів, та пропозицію або принести свій власний рукопис для тиражування, або чекати, час від часу телефонувати до книгарні. І хто знає, можливо, з часом машина й запрацює…
 
Зрозуміло, що таке протиріччя між словами представника поважної компанії XEROX та дійсністю мене щиро збентежило та черговий раз переконало в тому, що слова та дії пана Попова абсолютно розбігаються і, на жаль, не гарантують продуктивного й довготривалого функціонування книгарні «Сяйво книги». Збентеженості додають і майже порожні книжкові полиці, бо сума від 1 млн. до 1,5 млн., обіцяна Олександром Поповим на закупівлю книжок, все ще не виділена, диво-друкарська машина, що обійшлася киянам в 2,5 млн. грн., продовжує простоювати.
 
Так, ми живемо в країні абсурду, але чи не занадто амбітно звучить намагання Попова стимулювати у киян бажання замовляти та оплачувати в «Сяйво книги» авторські твори, опубліковані до 1 січня 1923 на території Сполучених Штатів. Як на мене, подібна зацікавленість, яка б гарантувала пану Попову успішність його поширеного впливу на книжкову галузь, більше б нагадувала не еволюцію книговидання, а скоріш за все - інтелектуальну епідемію.
 
Костянтин КЛІМАШЕНКО


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.