Рейдерська схема загарбання книгарні «Сяйво» - типовий приклад симптомів нової чуми

27.12.2011. 8 листопада цього року голова КМДА Олександр Попов урочисто відкрив відібрану в колективу ТОВ «Книгарня «Сяйво» оновлену книгарню й публічно позиціонував себе в якості гуру поліграфічного та видавничого бізнесу, вперше та й востаннє запустивши диво-машину Espresso Book Machine.
 
 
Історична довідка:
 
Сяйво — одна з найстаріших книгарень у центрі м. Києва, розташова за адресою: вул. Червоноармійська (Велика Васильківська), 6. І саме ця структура в кінці 2009 на початку 2010 р.р. опинилася в центрі уваги ЗМІ через скандал довкола приватизації.
 
Історія:
 
1944 року по вул. Володимирській, 44, у м. Києві, звільненому від німецької окупації, за сприяння Літфонду СРСР було відкрито невелику книгарню. Через деякий час, а саме 1961 року, у зв'язку з розширенням книгарня була переведена за новою адресою: вул. Червоноармійська, 6. У стінах цієї книгарні проводили літературні читання такі корифеї української літератури, як Остап Вишня, Максим Рильський, Павло Тичина.
 
Із проголошенням незалежності України змінилася форма власності книгарні як підприємства: віднині вона належала трудовому колективу, згуртованому у Товариство “Книгарня “Сяйво”. На певному етапі було залучено інвесторів для ремонту книгарні з передачею до їх власності частки статутного фонду. Книгарня співпрацювала з понад 300 видавництвами України. Приміщення книгарні перебувало в користуванні на правах оренди у ТОВ “Книгарня “Сяйво”.
 
Хронологія подій:
 
У вересні 2009 року приміщення легендарної книгарні “Сяйво”, незважаючи на всі Укази, Закони, Постанови Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів України на підтримку українського книговидання та книгорозповсюдження, було продано на підпільному аукціоні компанії “Абріль-Студіо” за символічну ціну (менше 300 тис. дол.), а потім, в лютому 2010 р. відповідно до рейдерської схеми на чолі з зятем Л.Черновецького — В.Супруненком, депутатами О.Супруненком, Д.Комарницьким та їхнім другом Р.Корнієнком вперше силовим чином було захоплено організованим бандитським угрупуванням.
 
8 лютого 2010 року - перша спроба силового захоплення Книгарні “Сяйво”, яка зазнала фіаско завдяки небайдужим киянам.
 
19 лютого 2010 року відбулася друга рейдерська атака на приміщення книгарні “Сяйво, в результаті якої трудовий колектив був викинутий на вулицю, книжки, обладнання, особисті речі розбійницьким чином були захоплені, а приміщення заблоковано групою невідомих осіб, прибічників депутатів КМДА В.Супруненка, О. Супруненка, Д.Комарницького, Д.Басса, О.Довгого. Люди, які захопили книгарню, застосовували сльозогінний газ і вогнегасники, щоб не впустити до приміщення народних депутатів, пресу, працівників магазину, а також активістів - захисників книгарні: депутата Київради Олександра Бригинця, народних депутатів України Володимира Яворівського та Кирила Кулікова. З того часу і аж до серпня 2011 року приміщення було заблоковано.
 
22 лютого 2010 року - під час проведення прес-конфенції в УНІАН трудовий колектив книгарні “Сяйво” закликає Міністерство внутрішніх справ порушити кримінальну справу за ознаками розбою під час захоплення невідомими приміщення магазину 19 лютого. В той же час головне управління МВС у Києві називає законними дії своїх співробітників під час інциденту, що стався 19 лютого біля магазину "Сяйво".
 
22 лютого 2010 року – 17 травня 2011 року колектив книгарні “Сяйво” ініціює понад 7 судових справ на захист права працювати в правовій Державі, в улюбленій книгарні та продовжувати професійну діяльність на своїх робочих місцях; звертається до Президента України з проханням зберегти приміщення книгарні; заручається підтримкою культурної громади Києва та України щодо повернення книгарні “Сяйво” киянам, збереження її профілю діяльності та за підтримки громадських, культурних діячів та звичайних киян-книголюбів проводить близько 25 громадських акцій на підтримку “Сяйва”.
 
17 травня 2011 року – після 15 місяців жорсткої боротьби із свавіллям у судах України та нескінченною кількістю громадських акцій, врешті-решт книгарня “Сяйво” виборола першу, значущу Перемогу над бандою Черновецького. Колегія судів Господарського суду м. Києва у складі Трофименко, Ковтун та Бойко розглянула Справу 36/20 та визнала незаконними такі речі: аукціон з продажу приміщень ТОВ “Книгарня “Сяйво” та договір купівлі-продажу цих приміщень; продавець – Управління приватизації Шевченківської райради, покупець - ТОВ “Абріль-Студіо”; договір купівлі-продажу приміщення книгарні “Сяйво”, укладений ТОВ “Абріль-Студіо” та імітатором книгарні – ТОВ “Книжковий світ “Сяйво”; договір застави загарбаних приміщень в банк сім’ї Супруненка–Черновецького – “Асвіо банк”.
 
Червень–Серпень 2011 року – Державний виконавець Шевченківської державної виконавчої служби згідно з ухвалою Господарського суду Києва двічі намагався зайти до приміщення книгарні "Сяйво", яку на початку минулого року захопили рейдери. Його не допустили у приміщення. "Боржникам надіслали припис про те, що буде входження. Охоронці цього будинку розповідають, що в приміщенні книгарні постійно чергують від 2 до 4 осіб. Та ці бандити плювати хотіли на владу й державу", - розповів адвокат книгарні "Сяйво" Олег Король.
 
19 липня 2011 року Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Києва від 17 травня 2011 р. у справі № 36/20.
 
20 липня 2011 р. – серпень 2011 р. - саме на підставі виграного ТОВ “Книгарня “Сяйво” позову у справі № 36/20 сталося повернення в комунальну власність Києва приміщення книгарні “Сяйво”.
 
26 серпня 2011 року представники КМДА та КП “Київжитлоспецексплуатація”, на баланс якого в липні 2011 року було оформлено приміщення книгарні “Сяйво”, у супроводі трудового колективу книгарні розблокували металеві щити на дверях та вікнах книгарні та нарешті потрапили до приміщення "Сяйва", де знайшли "охоронця" і купи будівельного сміття. Вхід чиновників КМДА відбувався без супроводу державного виконавця, що суперечить законодавству України (така дія не дає можливості проведення повноцінної оцінки нанесених під час рейдерського захоплення збитків майна та цінностей ТОВ “Книгарня “Сяйво” і його колективу) та без співробітників міліції, яка все ще проводить розслідування у кримінальній справі № 10-22668. Буквально через тиждень за вказівкою Голови КМДА КП "Київжитлоспецексплуатація" почало проводити ремонтні роботи в приміщенні книгарні.
 
26 вересня 2011 року Голова постійної комісії з питань культури і духовності КМДА Олександр Бригинець під час прес-конференції в УНІАН робить гучну заяву: “В колишній книгарні “Сяйво” київська влада планує розмістити ще й кафе та друкарню, щоб “поки друкарня виконуватиме замовлення, відвідувачі мали змогу випити кави… Тепер, після кількарічної судової тяганини, нова київська влада, продовжуючи славні традиції мера, не допускає колектив до відновлення роботи, хоч це й суперечить Закону. Схоже, що чільники Києва різних часів мають одну мету - знищити, роздробити, деморалізувати колектив легендарної книгарні, а приміщення використати із найбільшою для себе зручністю”.
 
12 жовтня 2011 року ТОВ “Книгарня “Сяйво” (до складу якого входить трудовий колектив книгарні) виграло справу у Вищому Господарському суді України, заручившись підтримкою Генеральної прокуратури України та поставило крапку в останній касаційній інстанції щодо незаконності проведеного рейдерами Черновецького Аукціону та крадіжки майна ТОВ “Книгарня “Сяйво”. (Справа №3620).
 
27 жовтня 2011 року Київрада перейменувала КП "Київський міський центр розвитку рибного господарства" в "Міський магазин" і передала йому на баланс приміщення книжкового магазину "Сяйво". За ухвалення такого рішення на засіданні 27 жовтня проголосували 62 депутати. За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Руслана Крамаренка, "Міський магазин" відкриє перший муніципальний книжковий магазин по вул. Червоноармійській, 6 до Дня визволення Києва - 6 листопада.
 
8 листопада 2011 року у Києві відкрили КП “Міський магазин” під вивіскою “Сяйво книги”, яка мала б стати першим магазином книжкової муніципальної мережі. В церемонії взяли участь голова КМДА Олександр Попов та представники гуманітарної ради. У цей час під стінами книгарні представники трудового колективу колишньої книгарні “Сяйво” проводили акцію протесту проти свавілля та корупції чиновників КМДА, вигукуючи: “Банду геть!”. Голова КМДА назвав це “провокацією приватних інтересів”. Офіційну церемонію відкриття нової книгарні супроводжував київський муніципальний духовий оркестр. Олександр Попов також, у рамках відкриття, представив друкарську машину Xerox, придбану за гроші киян за 2,5 млн. грн.
 
11 листопада 2011 року ТОВ “Книгарня “Сяйво” отримало постанову Київського Апеляційного Господарського Суду у справі 6/217 від 3.11.2011 р., з якої слідує, що ТОВ “Абріль Студіо” та ТОВ “Українська книга” не є власниками приміщень, розташованих по вул. Червоноармійська, 6, а тому питання оренди вказаного приміщення не має до них жодного відношення і вони не є належними відповідачами. Водночас суд зафіксував право ТОВ “Книгарня “Сяйво” на звернення з позовом до належного відповідача. ТОВ “Книгарня “Сяйво” подало касаційну скаргу на рішення Київського Апеляційного Господарського Суду та долучило до скарги висновок Ради науково-правових експертиз при Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України щодо визначення терміну, на який подовжується для ТОВ “Книгарня “Сяйво” договір оренди комунального майна: Відповідно до ч.3 ст. 205 ЦК України, ст. 764 ЦК України та ч.2 ст.17 Закону “Про оренду державного та комунального майна” способом зовнішнього волевиявлення сторін договору оренди щодо продовження його дії є усна домовленість. Тому зміни до договору оренди щодо подовження його строку відповідно до ст. 764 ЦК України та ч. 2 ст. 17 Закону “Про оренду державного та комунального майна” вважаються внесеними шляхом усної домовленості сторін договору, а отже не існує необхідності приймати рішення суду щодо внесення змін до договору оренди, оскільки відповідно до ст. 651 ЦК України у такому випадку договір оренди №12041, 30040 нежилих приміщень №1 по №15 (групи приміщень №22), з №1 по №7 (групи приміщень №29), (в літ. А) загальною площею 363, 80 кв. м, (за адресою: м. Київ, вул. Червоноармійська (Велика Васильківська),6 вважається змінений за згодою двох сторін і продовжений (поновлений) на той же строк, на який він був укладений.
 
18 листопада 2011 року за вказівкою Олександра Попова сформовано Опікунську раду КП “Міський магазин” під вивіскою “Сяйво книги”, головою якої обрано пенсіонера-письменника Юрія Щербака. Опікунська рада в особі Щербака публічно оприлюднила свої плани щодо діяльності начебто книгарні “Сяйво”: проведення літературних вечорів, презентації нових видань, зустрічі з письменниками, - і пообіцяла розпочати тісну та стабільну співпрацю з вітчизняними видавцями, а з часом зібрати на своїх полицях твори кількох тисяч українських авторів.
 
2 грудня 2011 року –  через місяць з моменту помпезного відкриття КП “Міський магазин” під вивіскою “Сяйво книги”, вражені абсолютною її бездіяльністю, бюро журналістських розслідувань "Свідомо" за підтримки комісії з питань культури КМДА провело круглий стіл, присвячений реанімації діяльності багатостраждальної книгарні. Подія пройшла в приміщенні КМДА за участі провідних діячів культури, письменників та операторів книжкового бізнесу. Під час роботи провідні фахівці книготорговельного бізнесу України оцінювали перші кроки діяльності КП “Міський магазин” під вивіскою “Сяйво книги” та сформували перелік з 8 професійних порад для нового керівництва “книгарні”, яке перед тим очолювало металобазу. 7 грудня голова комісії Київради з питань культури та духовності Олександр Бригинець передав голові КМДА Олександру Попову перелік дій щодо покращення роботи КП “Міський магазин” під вивіскою “Сяйво книги” у письмовому вигляді.
 
АЛЕ ДО СЬОГОДНІ СПРАВЖНЯ КНИГАРНЯ “СЯЙВО”, відібрана у його колишнього професійного колективу, продовжує простоювати, книжок не закуповує, друкарська диво-машина, придбана за гроші киян за 2,5 млн. грн., продовжує служити прикрасою для приміщення книгарні. А голова КМДА на професійні поради не реагує. Й цьому є об’єктивне пояснення. Подейкують, що Олександр Попов уже “пообіцяв” приміщення для доньки одного з поважних депутатів Верховної Ради з Партії Регіонів, який, до речі, претендує на мерське крісло одного з українських міст-мільйонників.
 
Хронологія подій щодо загарбання приміщень ТОВ “Книгарня “Сяйво” нагадує перетягування канату: в якусь мить колектив справжньої книгарні відчуває перемогу, аж раптом – ні, рейдери запускають нову й нову схему, паралельно супроводжуючі травлю книголюбів потужною інформаційною атакою в підпорядкованих муніципалітету ЗМІ.
 
Очевидно, рейдери нової чумної влади підхопили корумпований ланцюжок банди Черновецького та в жодному разі ні за яких обставин: чи то юридичних, чи то суто людських, - зі своїх ненажерливих щелеп приміщення книгарні “Сяйво” відпускати не збираються. Новоявлений, непроханий голова КМДА Олександр Попов, що прибув керувати столицею Європейської Держави з глибинки, в будь-який спосіб намагається відвернути увагу суспільства від глобальної проблеми поглинання новою чумою культурних цінностей Києва та зі сторінок заангажованих ЗМІ регулярно рапортує про свої псевдо-досягнення.
 
За рік його “царювання” у ворожому і незрозумілого для нього місті доведено до знищення та занедбано близько 20 об’єктів культурного значення, але його апетити зростають, і не відомо, чи встоїть у наступному році в боротьбі зі свавіллям чумної влади Софія Київська, Десятинна церква, Андріївський узвіз, Дніпровська набережна, схили Дніпра, відомий будинок ресторану “Лейпциг”, Дніпровські острови, парк Покал, Жуків острів, околиці музею Пирогово тощо.
 
Може, є сенс зупинити це все ?!! Поки київський адепт культурознищуючої чуми не перетворив золотоглавий Київ на пустелю, прикрашену приватними багатоповерхівками та будівельними кратерами…
 
Колектив легендарної книгарні “Сяйво”, потрапивши в рейдерський зашморг, 2 довгих роки чинив та продовжує чинити спротив армії чиновників та корумпованих служителів Феміди. І впевнений, аби свідомі, інтелігентні кияни, об’єднавши свої зусилля з міськими громадськими організаціями, взяли приклад з 15 відчайдушних книгарів, які в жодному разі не збираються поступатись рейдерам своїм юридично та законодавчо обґрунтованим правом на вільну працю в улюбленій книгарні, - можливо, спільними зусиллями ми б звільнили рідне місто від чумної орди.
 
Віктор ТАРАНОВ


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.