Хворобливе суспільство морального каліцтва

socio

 

Соціологія – наука корисна. Об’єктом її вивчення є суспільство, тож її висновки можна використовувати на благо. Задля покращення життя громадян.


Щоправда, в Україні соціологія більше вже не відіграє ту роль, яку їй насправді відведено. У нашому суспільстві соціологію використовують для маніпулювання суспільством та його думкою. Особливо, коли йдеться про соціологію політичну.

Ще наприкінці минулого року спостерігалась цікава тенденція: соціологічні компанії почали у ЗМІ розміщувати ненав’язливі соцопитування громадян з різних регіонів щодо їхніх політичних уподобань. І все було б нічого, якби (особливо на фоні протесту, коли афганці хотіли йти на штурм Верховної Ради)у більшості з досліджень не вказувалось, що у Партії регіонів рейтинги аж зашкалюють, настільки позитивно до них ставляться громадяни України. І якось дивно було вчитуватись у цифри, які так потрібні владі. Усі рейтинги свідчили, що опозиція хай трошки, але відстає від провладної партії. Навіть у Києві.

Тоді, зважаючи на отримані результати, редакція «Конфлікти і закони» за усіма стандартами соціології і за власний кошт провела своє соціологічне опитування у столиці. Методом інтерв'ю було опитано 1050 респондентів, що мешкають у Києві віком від 18 років. Також опитування відбувалось в різних районах столиці. І, о диво, виявилось, що ті дані, які надіслали соціологи саме по столиці - суттєво відрізнялись від тих, що розміщують у ЗМІ. За нашими даними, у Києві до комуністів не прихильні і 2% громадян. Більшість з опитуваних реально лаяли владу і наголошували, що не хотіли б голосувати за жодну політичну партію. А про відсоток популярності Партії регіонів навіть у 20% і говорити не доводилось. Де вже про – 26%?. Ледь набралося 9%.

І постало питання: навіщо ті, хто штампує соціологічні опитування для ЗМІ, беруть участь у пропаганді політики партії влади? Вони що, не у цій державі живуть? Чи вони не повертаються додому до власних дітей, яких олігархічна влада позбавляє майбутнього? Чи вони не отримують платіжки за комунальні послуги, які щомісяця змінюються у бік збільшення? Можливо, це не їхніх батьків посадили на жебрацьку пенсію і не їм збільшили пенсійний вік? Що, вони ходять не до тих магазинів, де реальна інфляція випереджує офіційну на 100% за рік?

Що відбувається з суспільством? Чому воно, думаючи про шмат хліба сьогодні, не переймається майбутнім? Чим воно хворе? Як можна свідомо продавати своє майбутнє і при цьому чекати на покращення? А хто це покращення зробить, якщо не кожен особисто? Тож, можливо, краще почати з себе? Відмовитись продати свій голос, не взяти гроші за фальсифікацію даних, не стояти за 50 гривень на мітингу? Відмовитись виконувати забаганки влади, а то й роботодавця… (тут зараз будуть громи від читачів на кшталт - а за що ж годувати родину?). Проте, коли хочеш, можеш знайти й іншу роботу, по совісті. Та чи підеш на це, коли маєш кредити, борги, а то й просто хочеш сьогодні поїсти ситніше, аніж сусід?

Тож більшість громадян, як моральні каліки, свідомо працюють на партію влади. Хто робить фальсифікації? Не особисто ж Янукович? Участь у фальсифікаціях і махінаціях беруть саме моральні каліки, які живуть одним днем і переконані, що один у полі не воїн, а потому йдуть додому і лають владу. Тож, можливо, ті, хто вважає себе одним воїном, подивляться навкруги і знайдуть таких самих одинаків і об’єднаються з ними?

Головне - почати з себе. Проте, чи зможуть моральні каліки заради свого майбутнього і своїх дітей відмовитись від копійки від влади сьогодні, аби мати тисячу завтра? Практика показує, що ні…

Маргарита ТЕРЕН



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.