Харківська облрада замість національного парку вирішила створити вугільний кар’єр

barv step

 
На Харківщині на місці однієї з найцінніших природних територій дозволили видобувати буре вугілля. 21 червня цього року Харківська обласна рада прийняла щодо цього Рішення "Про розгляд клопотання Державної служби геології та надр України щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами", яким, фактично, дала "зелене світло" розробці Новодмитрівського родовища бурого вугілля.


Це родовище знаходиться в Барвенківському районі - де, на відміну від більшості інших районів степової зони України, збереглися значні площі цілинних степів. 9 видів тварин і 6 видів рослин з даної території занесені до Червоного списку Європейського союзу, 36 - до Червоної книги України, ще 9 видів тварин і 3 види рослин - до Червоного списку Харківської області. Місця перебування цих видів, без сумніву, видобуванням вугілля будуть знищені.

Тому 12 червня Національний екоцентр України звернувся до Голови Харківської обласної ради із зверненням "Щодо неприпустимості видобутку бурого вугілля на природних територіях Барвенківського району Харківської області". Ним природоохоронці просили обласну раду не погоджувати проект по видобутку бурого вугілля на природних територіях поблизу села Нова Дмитрівка, а задля їх збереження та розвитку ініціювати створення тут об’єкту природно-заповідного фонду України.

Але це звернення обласна рада проігнорувала.

"Степів в Україні лишилося близько 4% від їх природної площі – каже заступник Голови Національного екоцентру України Олексій Василюк, - але і ці крихти продовжують зникати – в першу чергу, внаслідок розорювання і заліснення. А тепер – ще й через видобуток корисних копалин. З такою тенденцією ми остаточно загубимо український степ як такий".

Антон Влащенко, завідуючий Міжвідомчою науково-дослідною лабораторією «Вивчення біологічного різноманіття та розвитку заповідної справи»: "Барвенківський степ – це найбільші ковилові масиви Харківщини. Інші масиви людиною вже знищені, в цьому і полягає їх унікальність.

Я мав консультації із фахівцями галузі видобутку та використання вугілля, та, на їх погляд, запропонований проект є дуже сумнівним. По-перше, саме буре вугілля не може бути використане як паливо без додаткової обробки. По-друге, переробка вугілля на газ є дуже коштовною, та такі технології навряд чи доступні в Україні взагалі. Тобто, фактично, розробка цього родовища не призведе до збільшення енергетичної незалежності нашої країни, а унікальні природні ландшафти будуть знищені назавжди. Тому збереження цих ділянок степу у природному вигляді та використання їх у традиційний спосіб (тваринництво) та розвиток зеленого туризму – це і є першочерговим національним пріоритетом держави.

Фахівці нашої лабораторії с 2008 року проводять дослідження на території Барвенківського степу і в даний час готують клопотання щодо створення тут об’єкту ПЗФ (регіонального або національного парку), яке невдовзі буде передано до Державного управління охорони навколишнього природного середовища".



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.