У Харківському політехнічному інституті порушуються права абітурієнтів

abiturient

 
Кожен абітурієнт хоче вступити до найкращого вищого навчального закладу, а кожен виш – отримати розумних студентів. Проте, часто ці бажання не пересікаються і ВНЗ свідомо порушують Умови прийому, аби залишити у себе найздібніших. Повернути оригінали документів вступнику, який посів найвищі позиції у рейтингу, означає для вишу втратити здібного студента. Тому керівництво ВНЗ робить усе можливе, аби затягнути процес повернення оригіналів та залишити вступника у себе.


Так, до спостерігача Громадянської мережі ОПОРА у Харкові вчора звернулася абітурієнтка факультету бізнесу та фінансів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», яка вступила до іншого ВНЗ та хотіла забрати оригінали документів з ХПІ. Проте, як повідомили дівчині у приймальній комісії, повернення документів займе 2-3 дні, адже ректор уже підписав наказ про зарахування абітурієнтів, які навчатимуться за кошт державного замовлення, а тому їй доведеться писати офіційну заяву на відрахування. Відповідальний секретар приймальної комісії також «заспокоїв» абітурієнтку, мовляв, те, що їй віддадуть оригінали, вже нічого не вирішить, адже через 2 дні вона втратить шанс бути зарахованою до іншого ВНЗ.

Такими діями виш порушив Умови прийому, затверджені МОНмолодьспорт, які гарантують вступнику вільний вибір місця навчання. Про неприпустимість будь-яких затримок, пов’язаних з видачею оригіналів документів вступникам, також зазначено в листі Міністерства від 03.08.12 № 1/11-12804. До слова, коли абітурієнтка подавали оригінали до ВНЗ, її запевнили, що вона зможе без перешкод їх забрати на будь-якому етапі зарахування.

Інше грубе порушення Умов прийому – це проведення у ХПІ одного етапу зарахування - замість трьох. Починаючи з 1 серпня, працівники приймальної комісії телефонували вступникам, які не були рекомендовані до зарахування в першій хвилі, і радили до 4 серпня подавати оригінали документів. 5 серпня, коли мав бути оприлюднений коригований список рекомендованих до зарахування, абітурієнти виявили, що у політехнічному інституті його немає взагалі. Натомість вступникам повідомили, що приймальні комісії вже зарахували на вільні місця держзамовлення тих осіб, які до 4 серпня принесли оригінали документів. А так званої другої та третьої хвилі зарахування вони не проводять. Таке порушення Умов прийому не може залишитися непоміченим, адже:

1) рейтинговий список повинен впорядковуватися за конкурсним балом від більшого до меншого (п.15.3 Умов прийому), а не залежати від наявності поданих оригіналів документів;

2) умовами прийому до ВНЗ у 2012 році визначено три етапи рекомендацій до зарахування (п.16.2 Умов прийому);

3) існує чіткий порядок коригування списків рекомендованих до зарахування на другому та третьому етапах (розділ ХVІІІ Умов прийому).

Слід також зауважити, що на прохання мами одного з абітурієнтів, яка звернулася на гарячу лінію мережі ОПОРА, спостерігачі телефонували до приймальної комісії ХПІ ще два тижні тому. Тоді їх запевнили, що ВНЗ проводить вступну кампанію у відповідності до Умов прийому, тобто у три етапи зарахування.

Питання викликає неабияке занепокоєння в інших ВНЗ Харкова, зокрема у приймальних комісій Харківського національного університету ім. Каразіна та Харківського національного економічного університету. Саме більшість їх абітурієнтів на разі не можуть забрати документи з ХПІ, а вже сьогодні - останній день другої хвилі зарахування. Щоб врегулювати питання, ОПОРА вже звернулася у Міністерство зі скаргою на дії приймальної комісії ВНЗ та сподівається на швидку реакцію чиновників, повідомляє прес-служба ВГО ОПОРА.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.