IUCN засудив видобування сланцевого газу

slants vidobutok

 
Міжнародний союз охорони природи (IUCN) закликав держави заборонити видобування нетрадиційного газу методом гідравлічного розриву пластів у близькості від родовищ питної води, у вододефіцитних та сейсмонебезпечних районах, поблизу сейсмічних розломів і на природоохоронних територіях.


IUCN наголошує, що метод гідравлічного розриву пласту для вивільнення природного газу, нафти та інших речовин становить загрозу для здоров`я людей та довкілля, бо може спричинити такі сейсмічні явища, як землетруси та зсуви, а також забруднення повітря, ґрунтів, поверхневих і підземних вод. До того ж, видобуток нетрадиційних видів викопного палива використовує та забруднює велику кількість прісної води, чим зменшує запас доступної, чистої та безпечної води для місцевих громад.

«Зараз в Україні розпочинається реалізація масштабних проектів видобування сланцевого газу методом гідравлічного розриву, - пояснює Ярослав Мовчан, Голова Національного екологічного центру України, - внаслідок суттєво збільшується техногенне навантаження, використовуються екологічно небезпечні методи горизонтального буріння та гідророзриву пластів, що застосовують небезпечні для довкілля реагенти. Це також порушує природні ландшафти, водні горизонти, біогеоценотичний покрив. Вилучаються великі обсяги води з довкілля, забруднюються останні чисті підземні води України газом та хімічними продуктами фрекінгу, одразу постає проблема очистки та зберігання мільйонів тон відпрацьованої фрекінгової рідини».

«Рішення про застосування небезпечної технології для видобутку газу в умовах, коли доступні інші джерела енергії, не може прийматися вузькою групою людей з порушенням законодавства, – переконаний Ярослав Мовчан. - Це має бути правове рішення на умовах соціального консенсусу».

Національний екологічний центр України, поруч з іншими організаціями: «Екологія.Право.Людина», «Всеукраїнська екологічна ліга», ВЕГО «Мама-86», ЕкГ «Печеніги», «Зелений світ – Чортків», РАЦ «Суспільство та довкілля» надалі інформуватиме громадськість про загрозу, яку несе ця нова ініціатива влади.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.