Опитування НМПУ: хто відповідає за порушення прав журналістів в Україні

opit yanukovich

 
6 червня 2014 року. Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) підбила підсумки анонімного опитування 13 експертів у сфері медіа щодо осіб, які відповідальні за порушення прав журналістів в Україні у червні 2013 – червні 2014 років, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі НМПУ.


Перелік ймовірних порушників було складено робочою групою НМПУ за результатами моніторингу порушень прав журналістів в Україні. Експерти також мали змогу додавати у цей перелік інших осіб, яких вони вважають причетними до нападів, побиття, залякування, тиску на працівників ЗМІ, тощо. Остаточний перелік налічував 29 позицій.

Експерти оцінювали кожну особу за 10-бальною шкалою, де 1 бал – людина не порушувала прав журналістів, 10 – грубо порушувала права журналістів.

Перше місце з середнім балом 9,6 передбачувано зайняв колишній президент України віктор янукович. Відповідальний за фантастичне зростання порушень прав журналістів протягом 2013-2014 року, за злочинні дії міліції та місцевої влади по відношенню до журналістів.

На другому місці екс-голова МВС Віталій Захарченко з 9,5 балами. Він не реагував на численні злочини проти журналістів. У 2013 році журналісти встановлювали намет біля будівлі МВС, щоб звернути увагу на бездіяльність міліції. Рада Незалежної медіа-профспілки та Національна спілка журналістів України 19 липня 2013 року спільно зверталися до Президента України віктора януковича з вимогою звільнити Захарченка. Не забуваймо й про дії міліції щодо журналістів під час масових протестів у Києві.

Третя позиція - колишній Генпрокурор України Віктор Пшонка – 9,3 бали. За головування Пшонки ГПУ ігнорувала скарги журналістів щодо бездіяльності міліції. Також не було відчутного прогресу по справах щодо побиття журналістів.

Номер чотири - самопроголошений голова Слов'янська В'ячеслав Пономарьов з 9,1 балами. Весною 2014 року у Слов'янську була припинена трансляція українських телеканалів. Журналісти, які намагалися повідомляти чесні новини з цього міста, потрапляли у полон, їх катували та грабували. Серед постраждалих: Юрій Лелявський (ZIK), Павло Канигін (Нова газета), Сергій Лефтер (Відкритий діалог), Артем Дейнега (фрілансер), Майк Джигліо (Buzzfeed), Саймон Островський (VICENews) та ін.

На п’ятому місці водночас два прізвища з 8,8 балами: сепаратист Сергій Аксьонов та один з керівників спецпідрозділу «Беркут» Сергій Кусюк.

Сергій Аксьонов - самопроголошений голова Уряду Криму. З березня 2014 року так звана «самооборона Аксьонова», місцева міліція та служба безпеки перешкоджають роботі журналістів (переслідують, грабують, захоплюють у полон, б'ють). Серед постраждалих Петро Рузавін («Дождь»), Осман Пашаєв, Дженгіз Кизгин (обидва CrimeanOpenCh), Артур Моряков (проект «Реальность»), Вацлав Радзивинович (Gazeta Wyborcza) та багато інших.

Сергій Кусюк – відповідальний за численні побиття журналістів «беркутівцями» під час масових протестів у Києві, де постраждало більше 50 журналістів.

Шосте місце з 8,5 балами посідає екс-депутат Верховної Ради Вадим Колесніченко. Він є одним зі співавторів тоталітарних законів 16 січня 2014 року, які запроваджували кримінальну відповідальність за наклеп, реєстрацію інтернет-ЗМІ та ін.

На сьомому знов двоє – сепаратист Володимир Константинов та екс-голова внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк. В них по 8 балів.

Володимир Константинов поділяє відповідальність з іншими кримськими сепаратистами за численні порушення прав журналістів у Криму.

Станіслав Шуляк відповідальний за порушення прав журналістів внутрішніми військами у Києві під час масових протестів (обмеження пересування та побиття на Банковій та Грушевського).

Восьме місце в олігарха Сергія Курченка та депутата Ігоря Калєтніка – по 7,8 балів.

Сергій Курченко - власник Українського медіа-холдінгу (УМХ) – одного з найбільших в Україні. У 2013 році він придбав його та запровадив цензуру. Це призвело до масового звільнення журналістів видань Forbes та «Кореспондент». Моніторинг джинси Інституту масової інформації регулярно помічає приховану рекламу у виданнях УМХ. У травні 2014 року податкова знайшла зв'язок між Курченком та газетою «Вести», яку медійні організації звинувачують у пропаганді.

Ігор Калєтнік - депутат Верховної Ради, КПУ. Прокуратура звинувачує його у фальшуванні голосування за тоталітарні закони 16 січня 2014 року, які, серед іншого, були спрямовані проти свободи слова (криміналізація наклепу, реєстрація інтернет-ЗМІ та ін.).

Дев’яте місце отримав громадянин Росії Олексій Чалий, який проголосив себе мером Севастополя у березні 2014 року. Він отримав середній бал 7,7. Після захоплення ним влади у місті було знищено прес-центр IPC-Sevastopol, призупинено роботу місцевого незалежного сайту 911sevastopol.org, декілька журналістів були побиті, пограбовані або захоплені у полон невідомими особами, ймовірно, наближеними до місцевої влади. Серед постраждалих: Тетяна Рихтун (911sevastopol.org), Лідія Гужва (Спільнобачення), Ірина Тумакова («Фонтанка») та інші. Було припинено трансляцію українських телеканалів.

Номер десять – депутат Верховної Ради України Володимир Олійник з 7,6 балами. Він також є співавтором тоталітарних законів 16 січня 2014 року.

***

Голосування у формі анкетування тривало з 26 травня по 1 червня 2014 року включно. У опитуванні взяли участь 13 експертів з Києва, Рівного, Чернівців, Луцька, Херсона та Севастополя.

Результати опитування є оціночним судженням у розумінні ст.30 Закону України «Про інформацію».

Опитування було організовано робочою групою НМПУ у складі: Андрій Яніцький, Оксана Винничук, Тетяна Якубович.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.