У Рівному презентували законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам»

k rivne1

 
У п’ятницю, 13 червня, на прес-конференції у Рівному координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус презентував законопроект «Про вотум недовіри посадовим особам». Документ дає можливість громадянам законно і дієво реагувати на свавілля й бездіяльність чиновників, суддів, депутатів, міських та сільських голів.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі громадської кампанії «За відповідальну владу».

На думку авторів законопроекту, прийняття даного закону в сесійній залі Верховної Ради дозволить громадянам безпосередньо впливати на кадрові рішення за допомогою інструменту відкликання чиновників громадами; відкликати політиків, які не виправдали довіри виборців; вимагати звільнення суддів, прокурорів, міліціонерів, адже законопроект вводить такий термін, як вотум недовіри.

На прес-конференції Ігор Курус  представив досить просту процедуру контролю та звільнення чиновників. Якщо громадяни бачать, що посадовець краде, порушує закон або погано працює, вони створюють ініціативну групу мінімум з трьох людей. Потім публікують в друкованих виданнях оголошення про початок збору підписів під петицією про висловлення недовіри цьому посадовцю. Якщо петиція набирає достатню кількість підписів, чиновника відправляють у відставку.

Для висловлення недовіри міському голові або депутату під петицією повинен підписатися 51 % від кількості виборців, які брали участь в останніх виборах. Щоб відправити у відставку суддю, потрібно зібрати 33 % голосів «за» від загальної кількості виборців населеного пункту, у якому працює цей суддя. Для звільнення прокурора, міліціонера чи держслужбовця потрібно 25 % голосів мешканців території відповідальності посадовця.

На презентації Ігор Курус навів приблизні розрахунки по Рівному. Наприклад, для того, щоб міський голова пішов у відставку, необхідно, щоб під петицією підписалися 47 038 виборців, щоб народ звільнив суддю - 62 756мешканців Рівного. Для звільнення прокурора, начальника міліції, інших посадовців, які призначаються по вертикалі влади, можна звільнити - зібравши майже 48 тисяч підписів громадян.

k rivne2

Наше суспільство вже готове до того, щоб отримати новий інструмент прямої демократії. Адже в Конституції України передбачено лише вплив громадян на механізм обрання посадовців, але немає механізму впливу громадян на їх звільнення.

Ігор Курус також наголосив, що аналіз проходження у Верховній Раді законопроектів про люстрацію та антикорупційний комітет демонструє, що провладні політики не зацікавлені у зміні системи влади. Тому координатори громадської кампанії «За відповідальну владу» розпочинають формувати обласні осередки, за допомогою яких можна буде чинити тиск на владу щодо допуску громадян до контролю за діями чиновників.

В ході прес-конференції Ігор Курус представив координатора кампанії «За відповідальну владу» у Рівненській області, ним став – Юрій Плоский.

Громадська кампанія «ЗА ВІДПОВІДАЛЬНУ ВЛАДУ» розпочала роботу над законопроектом «Про вотум недовіри посадовим особам» ще в квітні 2013 року. Обговорення проекту закону відбулося в Києві, Львові, Харкові, Тернополі, Луцьку, Запоріжжі, Івано-Франківську, Дніпропетровську, Кременчуку, Полтаві та Хмельницькому.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.