У Львові стартував ІІ медіафорум

mediaforum1

 
У масштабній журналістській дискусії візьмуть участь близько чотирьох сотень учасників та понад 40 спікерів – професійних медійників із 7 країн світу (Україна, США, Данія, Польща, Росія, Німеччина, Білорусь). Тема цьогорічного медіафоруму: «Війна. Політика. Корупція. Медіа: гравець чи інструмент». Основні події заходу триватимуть 13-14 листопада.


Як зазначив на відкритті міський голова Львова Андрій Садовий: «Нам усім нині бракує відповідальності. Відповідальності не тільки урядників, чиновників, політиків, а й відповідальності представників медіа. У 60-70-ті рр. минулого бачили дуже яскравих політиків в історії людства – президенти країн, прем’єри. Часи змінилися і сьогодні дуже часто це вже є представники, чи наймити транснаціональних компаній, на жаль часто-густо і журналісти, і медіа – це теж елементи транснаціональних компаній. І не завжди справедливість є домінантною. Я б дуже хотів, щоб сьогодні такі слова як «честь», «благородство» – вони мали наповнення. Щоб журналісти не тільки інформували, а якщо й інформують, щоб завжди мали сміливість брати й другу, й третю відмінну від влади позицію. І щоб займалися просвітництвом».

А на початку панельної дискусії її провідні спікери Євген Глібовицький і Зураб Аласанія висловили велике занепокоєння невиразними перспективами створення українського БІ-БІ-СІ – суспільного телемовлення на базі телеканалу УТ-1. Зокрема, вони піддали критиці неприйняття цієї ідеї Миколою Томенком, котрого нині розглядають як найбільш ймовірного кандидата на посаду віце-прем’єра у новому уряді.

Натомість ще один спікер відомий польський журналіст Ян Пєкло, виконавчий директор Польсько-української фундації співпраці ПАУСІ, застеріг українських колег від сліпого копіювання неоднозначного польського досвіду у вибудові нових незалежних медіа: «Процес приватизації медіа в Польщі не був надто прозорим, і зараз ми бачимо результати. Дуже багато мас-медіа були продані німецьким компаніям, і багато журналістів були розчаровані цим і просто пішли з професії. В Україні все дещо краще, адже у вас вже є система вільного ринку, нехай в ній поки домінують олігархи, але вона є. Замість незалежної журналістики, у нас, в Польщі панувала упереджена журналістика, оскільки був поділ на проурядові, лівоцентричні медіа та правоцентричні медіа, і вони постійно конкурували між собою».

mediaforum2

До речі, під час Медіафоруму 18 львівських та тернопільських старшокласників створять газети про цю подію. За сьогодні вони планують видати два повноцінні тематичні видання - їх учасники зможуть побачити на стендах Форуму вже в кінці дня. Школа журналістики реалізовується у рамках проекту MyMedia – програми Східного партнерства для ЗМІ.

Ігор Галущак, Львів



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.