Київська ОДА: долю червонокнижних птахів вирішать лісопатологи!?

urochische

 
Як ми повідомляли раніше, ДП «Бориспільський лісгосп» на Київщині останніми місяцями активно лобіює дозвіл на вирубку 4000 дерев у орнітологічному заказнику «Урочище «В’язове». Тема вирубки набула активного розголосу в Інтернеті та суспільного резонансу. Об’єкт природно-заповідного фонду, щодо якого мають наміри лісники –урочище «В’язове», розміщений у Бориспільському районі Київської області. Заказник створений на площі 336 га ще 1988 р. для цілей збереження колонії чапель та унікального комплексу заплавного лісу. На території заказника проведення рубок суворо заборонено. Екологи звернулись до Департаменту екології та природних ресурсів у Київській області з проханням не погоджувати необґрунтовану вирубку.


Натомість Департамент 5.03.2015 року активно залучився до організації лісопатологічного обстеження соснових насаджень, організованого лісгоспом. Комісією, у складі шести лісівників та двох спеціалістів Департаменту, складено акт обстеження, який, звісно, говорить про необхідність проведення санітарних заходів у заказнику.

«Натомість, заказник є орнітологічним, тобто створеним для охорони птахів. В Положенні про заказник зазначається, що на його території охороняються птахи, занесені до Червоної книги України. – розповів «Конфліктам і законам» заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Ми звернулись до Департаменту з проханням залучити до обстеження орнітологів – фахівців з охорони птахів. Адже лише вони можуть сказати, чи зашкодять заплановані лісниками заходи тим видам птахів, що охороняються у заказнику».

Проте у своєму листі до екологів директор Департаменту В. Циба зазначив, що «залучення фахівців-зоологів та Українського товариства охорони птахів для проведення обстежень на предмет погодження санітарно-оздоровчих заходів не є обов’язковим».

«Таким чином, на думку єдиного природоохоронного органу в Київській області, вирішити долю червонокнижних птахів мають лісопатологи, які навіть не знають, які саме види птахів охороняються у заказнику та не можуть врахувати при плануванні санітарних заходів». – додає Василюк.

Екологи звернулись до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з проханням внести зміни до законодавства та передати повноваження погодження санітарних заходів в об’єктах природно-заповідного фонду до Міністерства екології та природних ресурсів України.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.