Українська Гельсінська спілка з прав людини припиняє співпрацю з органами Національної асоціації адвокатів України

21gelsinska spilka

 
Українська Гельсінська спілка з прав людини обурена черговим проявом придушення свободи вираження поглядів в адвокатурі України. УГСПЛ висловлювала свою стурбованість спробами керівництва Національної асоціації адвокатів України притягнути до дисциплінарної відповідальності директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського за висловлювання ним своїх думок і оцінок щодо стану справ в адвокатурі.


10 вересня 2015 року кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області ухвалила рішення, яким позбавила адвоката Вишневського права на зайняття адвокатською діяльністю. Саме так керівництво НААУ вважало за доречне завершити свій публічний спір з адвокатом Вишневським: вдавшись до дисциплінарного покарання і позбавивши останнього права на професію на підставі його незгоди з поглядами та способом мислення керівництва асоціації.

Ми вважаємо, що використання дисциплінарної відповідальності для доведення правоти чи неправоти будь-яких думок є неприйнятним у демократичному суспільстві. Особливо відразливо такі методи виглядають, коли використовуються адвокатурою для придушення думки, що не подобається керівництву адвокатського самоврядування.

Ми вважаємо це рішення одним із найзухваліших порушень права на свободу висловлювання. Відверте нехтування керівництвом української адвокатури одним з основоположних прав людини, систематичне намагання придушити вільну дискусію в адвокатурі, викликають неабияку схвильованість щодо здатності адвокатської спільноти виконувати свою місію, – а саме, бути сторожем прав і свобод людини і захищати людину від організованого свавілля.

На жаль, події в адвокатурі, починаючи з 2013 року, свідчать про те, що адвокатуру намагаються перетворити на середовище одностайності і слухняності. Ми вважаємо, що громадянське суспільство вправі очікувати від адвокатури зовсім інших якостей і чеснот.

Враховуючи системний і цілеспрямований характер дій керівництва НААУ впродовж більш ніж двох років, несумісних з демократичними принципами та основними принципами прав людини, УГСПЛ заявляє про неприйнятність для Спілки будь-якої співпраці з органами Національної асоціації адвокатів України.

УГСПЛ також заявляє про свою підтримку потерпілим від таких свавільних дій адвокатам і висловлює готовність надати юридичну допомогу тим адвокатам, права яких були порушені діями або рішеннями органів Національної асоціації адвокатів України.

Микола Козирєв, голова правління УГСПЛ

Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ

Джерело: helsinki.org.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.