Новий заказник врятує від забудови береги Десни

desna

 
8 жовтня Київська обласна рада прийняла рішення про  створення одного з найбільш очікуваних об’єктів природно-заповідного фонду на Київщині. Своїм рішенням депутати оголосили ландшафтним заказником понад 2000 гектарів лісів, розміщених вздовж русла річки Десна. Заказник є першою чергою створення національного природного парку «Подесіння», запланованого в Указі Президента України від 1 грудня 2008 року. Планується, що в майбутньому національний парк охопить всю долину річки Десна у Київській і Чернігівській областях.


«Створення цього заказника зайняло декілька років впертої боротьби природоохоронців із забудовниками. Починаючи з 2006 року розпочалось масове розпаювання земель вздовж річки Десна та зміна їхньої категорії таким чином, щоб дозволити на заплавних луках приватне котеджне будівництво. Фактично, на Десні запланували створити нову «Конча-Заспу». – розповів «Конфліктам і законам» учасник створення заказника, заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Але ми знайшли шлях зупинити будівельне свавілля. Всі береги Десни віднесені до земель лісового фонду та знаходяться у відання Вищедубечанського лісгоспу. Фактично, вздовж всього берега річки тягнеться смуга лісу, яка не могла бути розпайована. Саме її і вдалось зробити заказником».

Екологи переконані, що створення заказника «Зачарована Десна» стане стратегічним моментом у збереженні долини річки Десни, яка є не лише гарантією питного водопостачання столиці України, а й лишається останньою долиною великої річки, що зберіглась в Європі у незміненому вигляді. Охороняти долину Десни Україна зобов’язавсь, підписуючи низку міжнародних угод про охорону мігруючих видів птахів, шлях перельотів яких пролягає вздовж цієї річки.

«Створення заказника саме такої форми докорінно міняє перспективи забудови деснянських луків. Жодне котеджне містечко більше не зможе зробити тут приватний пляж, відгородити шмат берега або зробити причал для яхт або катерів. Береги Десни на всій її протяжності в Київській області є надалі недоторканими назавжди, а пошкодження їх тягне відтепер кримінальну відповідальність. – додає Олексій Василюк. – Звісно, ця новина не дуже сподобається тим, хто хоче побудувати на Десні маєток, або тому, хто хоче незаконно продати свій пай. Але кожен, кого Десна приворожує, як природна перлина, місце, куди він прагне поїхати у кожен вільний вихідний – повинен відмітити у календарі 8 жовтня, як особисте свято».

Спільно з благодійним фондом «Київська ландшафтна ініціатива», що є ініціатором створення заказника, природоохоронці планують добитись створення подібних заповідних територій вздовж р. Десни у Чернігівській області та на її основних притоках.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.