«Україна понад усе!» - был смысл их жизни!

ap goloborodko

 
Сегодня на страницах уважаемого мною издания «Конфликты и законы» хочу поговорить об этих конфликтах и законах. Это не просто информация или попытка какого-то анализа. Это и позиция гражданина, и, можно сказать, крик души гражданина. Свои мысли и вопросы я адресую Президенту Украины П.А. Порошенко, как гаранту конституционных прав и свобод граждан Украины. Я очень надеюсь, что его реакция на эти вопросы будет. Еще надеюсь.


16 октября, открывая Центр юридических услуг в Одессе, Петр Алексеевич отметил, что «государство стало лучше относиться к своим гражданам», что, открывая такие центры, мы делаем удар по коррупции. Так вот, мой первый вопрос: когда г-н Президент проведет решительный удар по коррупции в собственной Администрации Президента и сделает ее работу прозрачной?

Почему вопросами, которые законодательно обязан решать сам Президент, решают глава АП г-н Ложкин или его замы, или его клерки? Кто дал им право подменять Президента? В законодательной базе Украины я такого законодательного акта не нашел. Итак, я перехожу к сути конфликта с законом, обусловленного деятельностью АП в вопросе исполнения Закона Украины «О государственных наградах».

Как мне стало известно, национально-культурная организация «Одесская областная община греков им. Г.Г. Маразли», правозащитная общественность Украины 6 (!) раз подавали кандидатом на награждение государственной наградой - орденом Княгини Ольги 3-й ст. Голобородько Ирину Владимировну, известного общественного деятеля, одного из «пионеров» правозащитного движения Украины, диссидента, патриота, пламенного борца за независимость Украины, права и свободы Человека, ответственную мать и бабушку, воспитавшую своих детей и внуков в любви к Украине.

Вот краткие вехи жизни и общественной деятельности Ирины Владимировны Голобородько, указанные в рекомендации ее на награждение:

«ГОЛОБОРОДЬКО Ірина Володимирівна, громадянка України, народилась 17 червня 1954 року у м. Софія, Болгарія, у родині репресованих за національною ознакою греків. У 1955 р. дитиною, разом з батьками, під час повернення до СРСР, депортується у табір депортованих та реімігрованих до Казахстану.

У 1956 р. згідно Спецрішенню РМ СРСР, повертається з родиною до рідної Одеси.

У 1981 р. здобула вищу освіту в ОМУ за спеціалізацією анестезіологія та реаніматологія. Далі працювала у різних лікувальних закладах м. Одеси, своєю чесною та професіональною працею врятувала десятки тисяч життів громадян України. За своє життя І.В.Голобородько здала понад 80 літрів донорської крові.

З 1975 року у рядах правозахисників. Вона стає членом Одеського осередку «Гельсінської спілки», активний борець за свободу та незалежність України. Була засновником першої на теренах СРСР громадсько-політичної організації Народної Спілки Сприяння Перебудові та «Одеського Меморіалу». Є членом Української секції Internationale Geselschat fur Menschenrechte IGFM та Міжнародної Правозахисної Асамблеї, керівником Правозахисної групи «Одеського Меморіалу», керівником історично-дослідної групи «Волна-46» про репресії за національною ознакою в СРСР, перший заступник голови Одеської обласної громади греків ім. Г.Г. Маразлі, головний редактор газети «Одиссос», член Конгресу Федерації Грецьких Товариств України, член Національної Спілки Журналістів України та Асоціації Європейських журналістів.

За свою понад 47-річну активну громадсько-політичну та правозахисну діяльність І.В. Голобородько здобула велику повагу серед мешканців м. Одеси та Одеської області, серед грецької діаспори України та спільноти України своєю принциповою громадянською позицією, патріотизмом, щирим ставленням до людей. Вона допомогла десяткам тисяч репресованих та іншим громадянам України – багатодітним родинам, одиноким матерям, сиротам, дітям-інвалідам, людям похилого віку у захисті їх прав, прав національних меншин, не шкодуючи своїх сил і, навіть, життя, адже, завдяки її громадській й журналістській діяльності, були не поодинокі випадки загрози її життю.

Вона є активним членом Одеської обласної громади греків ім. Г.Г. Маразлі та Федерації Грецьких Товариств України. Автор першої на теренах колишнього СРСР книги про репресії за національною ознакою грецького етносу в Одеській області – «Национальность – грек. Виновен!».

Багато сил приділяє вихованню молоді у дусі толерантного відношення до всіх етносів, любові до України, моральних та етичних якостей, поваги людської особистості.

У своїй громадській діяльності І.В.Голобородько сприяє не тільки розвитку національної самосвідомості та культури грецького етносу, а й інших етносів, усього українського суспільства, та бере активну участь у розвитку культур інших етносів в Одеському регіоні, повернення у життя народних традицій поліетнічної Одещини.

Була редактором відділів «Громадська приймальня» та «Журналістських розслідувань» незалежної громадсько-політичної обласної газети «Правое дело». Її журналістські розслідування завжди були гострими, обґрунтованими та об’єктивними, які сприяли боротьбі з корумпованістю у владі і суспільстві, захисту прав Людини, ствердженню законності та верховенства права в Україні. У багатьох своїх публікаціях вона приділяла увагу таким темам, як розвиток державної етнополітики, європейської інтеграції України у ЄС, діяльності органів місцевого самоврядування, боротьба з проявами ксенофобії, шовінізму, расизму в українському суспільстві, толерантного відношення до всіх етносів, пам’яті жертв репресій, відродженню національної свідомості, культури та духовності в Україні, проблемам розвитку національної єдності та розвитку громадянського суспільства в Україні. За свою журналістську працю була нагороджена Почесними грамотами Одеської обласної Ради та Одеської обласної державної адміністрації, Почесною Відзнакою Голови Одеської обласної державної адміністрації, Почесною грамотою Держкомітету у справах національностей та релігії, багатьма Почесними грамотами Федерації Грецьких Громад України, Почесною грамотою Головного управління МВС України в Одеській області, Почесною грамотою Міністерства культури та туризму України.

Як представник народної дипломатії, перебуваючи на різних заходах у Греції, вела активну роботу по сприянню розвитку культурних та економічних зв’язків Греції та України, налагодженню побратимських відношень між регіонами Греції та Одеським регіоном, у своїх виступах розповідала про демократичні успіхи у розвитку українського суспільства, чим відтворювала позитивний імідж України у Греції. Ця діяльність була часткою її особистого внеску по розвиненню економічних стосунків на новому якісному рівні між регіонами Греції та Одеським регіоном та підписанню низки Меморандумів про економічну співпрацю між регіонами Греції та Одеським регіоном.

Активно працює І.В. Голобородько і над збереженням духовних цінностей всієї української нації, а не тільки грецької діаспори – пам’ятників культури і історії на території Одеської області. За її власної ініціативи та участі була налагоджена робота по захисту і збереженню для майбутніх поколінь унікального пам’ятника Древньої Греції – городища Ніконій на території Овідіопольського району Одеської області від розграбування «чорними археологами».

Вона є людиною високих моральних і духовних якостей, справжнім полум’яним патріотом України. Любляча та відповідальна мати і бабуся. Виховала двох дочок, виховує двох онучок та онука.

Вільно володіє українською, російською, болгарською мовами, може спілкуватись грецькою та англійською мовами.

Таку велику громадську діяльність проводить, незважаючи на тяжку хворобу, є інвалідом другої групи. Всю себе віддає ідеї ствердження прав Людини в Україні, створенню розвинутого громадянського демократичного суспільства та правової держави України, об’єднанню всіх етносів у єдину українську спільноту, в єдину націю».

Я могу понять, почему эти подання остались без внимания и ответа во времена президента януковича. Биография, правозащитная и журналистская деятельность Ирины Владимировны полностью не устраивала бандитскую власть. Из года в год общественность «кормили» уверениями, что «вот к следующей круглой или праздничной дате, непременно пройдет награждение». Ходили разные слухи, и о том, что в стране напряженка с изготовлением государственных наград и необходимо «добровольное пожертвование» на ее изготовление в энную сумму, и о том, что, мол, в АП имеется очередь на награждения, и что… да много еще чего.

Но власть поменялась, и почему они остаются без внимания Президента Порошенко, мне понять сложно. Личность И.В. Голобородько знакома Петру Алексеевичу еще со времен совместной работы в период избирательной кампании президента Украины В.А. Ющенко и «Оранжевой революции», в которой она принимала активное участие. С момента его инаугурации в АП поступило два новых подання из ОДА: первое подписано И.Палицей, последнее ходатайство было подписано г-ном М. Саакашвили. Подписано после обращения к нему общественности:

«ГОЛОВІ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Пану СААКАШВИЛИ М.Н.

ВЕЛЬМОШАНОВНИЙ МИХАЕЛЮ НІКОЛОЗОВИЧУ!

Одеська обласна громада греків ім. Г.Г. Маразлі вже шість разів висувала клопотання про нагородження державною нагородою орденом княгині Ольги III ступеню ГОЛОБОРОДЬКО Ірину Володимирівну, першого заступника Одеської обласної громади греків ім. Маразлі, відомого правозахисника, члена Міжнародної Правозахисної Асамблеї, журналіста, члена Національної Спілки Журналістів України, члена Європейскої Спілки журналістів за значний внесок у розвиток елліністичного руху в Україні та культурно-економічних зв’язків між Україною та Грецією на регіональному рівні, правозахисну діяльність, спрямовану на захист прав людини та прав національних громад області. Останній раз робітник ОДА пані Гуменюк Г.Д. поінформувала нас, що кандидатура пані Голобородько І.В. пройшла всю процедуру в АП та нагородження відбудеться до Дня Конституції України. Але свято пройшло, а нагородження не відбулося. Зараз нам повідомляють, що нагородження повинно відбутися до Дня Незалежності України.

Українська громадська спільнота журналістів та правозахисників звертається до Вас з проханням взяти під особистий контроль доведення цього питання до логічного та справедливого завершення. Пані Голобородько І. В. віддала все своє життя справі здобуття Україною Незалежності, справі розбудови України, як європейської, правової держави, справі захисту прав Людини та цілком заслуговує цієї державної нагороди ще за своє життя. Ми висловлюємо своє занепокоєння, що ситуація навколо вирішення цього питання, можливо, має корупційну ситуацію з боку співробітників ОДА, адже не можна стільки років цинічно відкладати процедуру нагородження від свята до свята.

Маємо велику надію, що Ви встановите справедливість у цьому питанні.

З повагою та за дорученням громадської спільноти журналістів та правозахисників

Підписи керівників 20 громадських та правозахисних організацій».

Это общественное мнение на эту ситуацию. Но День Независимости Украины прошел, и… ничего опять не произошло.

Каюсь, мне в голову приходила крамольная мысль, что этот пакет документов умышленно задерживают в отделе наград Одесской облгосадминистрации. Но пояснения начальника отдела г-жи Гуменюк Г.Д. и ее заверения, что все отправлено в АП, а также, что кандидатура И.В. Голобородько, «более, чем достойная, и прошла Комиссию», звучали так искренне, что я начал свое расследование. А г-же Гуменюк приношу свои извинения за эти крамольные мысли.

Вначале я решил сверить все характеристики с положениями Закона Украины «О государственных наградах» и Положением о награждении именно орденом Княгини Ольги.

Итак, Закон гласит:

«Стаття 1. Державні нагороди України

Державні нагороди України (далі - державні нагороди) є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною.

Державні нагороди встановлюються виключно законами України.

Стаття 7. Ордени України

…орден княгині Ольги I, II, III ступеня - для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї;

Стаття 13. Попередній розгляд питань щодо нагородження

Для попереднього розгляду питань, пов'язаних з нагородженням державними нагородами, при Президентові України утворюється Комісія державних нагород та геральдики, яка є дорадчим органом і працює на громадських засадах.

Персональний склад зазначеної Комісії та порядок її роботи визначаються Президентом України».

«СТАТУТ

відзнаки Президента України «Орден княгині Ольги»

Загальні положення:

1. Відзнаку Президента України «Орден княгині Ольги» (далі – орден княгині Ольги) встановлено для нагородження жінок за визначні особисті заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї.

Нагородження орденом княгині Ольги громадян України здійснюється послідовно, починаючи з III ступеня.

7. Нагородження орденом княгині Ольги посмертно не проводиться.

II. Порядок представлення до нагородження орденом княгині Ольги

11. Подання про нагородження орденом княгині Ольги вносять на ім'я Президента України центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, а також центральні органи творчих спілок, товариств, об'єднань громадян, релігійних конфесій за письмовим погодженням з місцевими органами виконавчої влади».

Убедившись, что заслуги нашего кандидата полностью совпадают с положениями законодательства, и на этапе проверки и оформления документов в ОДА «сбоя» не было, я вновь задал себе вопрос: «Почему?» и решил прояснить ситуацию в АП.

В моем телефонном разговоре с сотрудником АП, пожелавшим остаться для меня неизвестным (опять же, непонятно, почему?), я получил следующую информацию; «кандидатура утверждена Комиссией, ожидайте». Все. Столь исчерпывающе краткий и безликий ответ меня возмутил и я предпринял еще несколько попыток перезвонить, но… на том конце провода уже никто не соизволил поднять трубку. Телефон молчал. Тогда я позвонил в приемную главы АП г-на Ложкина. Мне ответили, что он занят, и рекомендовали позвонить по номеру телефона, который уже молчал. Круг опять замкнулся. Вот скажите мне, это прозрачность работы чиновников этого ведомства?

Раздосадованный этим обстоятельством, я решил прогуляться и сыграть партию в шахматы на Соборке, чтобы успокоиться и собраться с мыслями. То, что я там случайно узнал, поверг меня в шок. Одесситы люди общительные и, как принято у нас говорить, «Одесса – большая деревня». Я встретил там своего знакомого, ранее близкого к политико-административным кругам. Он то мне и поведал, что также «оттягивали» награждение другой известной правозащитницы, диссидентки, члена «Гельсинской Спилки», узнику Совести, узнику карательной психиатрии, недавно ушедшей от нас, Царство ей Небесное, Анны Михайленко. Пламенная патриотка, верная дочь Украины, отдавшая свою жизнь за ее свободу и независимость, которой, в психушку, писали письма поддержки и солидарности не только вся мировая украинская диаспора, но и весь мир, власть Украины не удостоилась оценить ее жертвенность по достоинству! Панове! Что это? Как это понимать? Это ли духовность и традиции украинского народа, отдавать дань людям, посвятившим всего себя Украине?! Я не знаю таких слов, таких определений, которые можно применить в подобной ситуации. Просто не знаю. Мне стыдно за Вас, г-н Президент, за то, что Вы допускаете такую несправедливость в отношении поколения борцов-патриотов, таких как Анна Михайленко и Ирина Голобородько. Это «государство стало внимательней к своим гражданам»?

Мне казалось, что именно Вы просто обязаны контролировать эту сферу деятельности Вашей Администрации. Мне казалось, что времена, когда на любую государственную награду, как в базарной лавке, в АП выставлялась своя цена и отвозились дипломаты с денежными знаками, канули в Лету. Шило в мешке не утаишь, и одесситы хорошо осведомлены как получали свои госнаграды многие одесские госчиновники и политики. Именно так, покупали! А истинные патриоты, заслужившие эти награды всей своей жизнью, оставались «за бортом». А их, ветеранов освободительной борьбы, осталось не так уж много. И в какой очереди в АП они должны стоять?!

Полагаю, что Украина должна оказать им почести еще при их жизни. На их примерах беззаветной любви к родной земле и украинскому народу выросло поколение тех, кто сегодня защищает Украину, кто отдал за нее свои жизни. «Україна понад усе!» - был смысл их жизни! И этот смысл впитали в себя с детства те парни, мужество которых потрясло мир.

Я призываю Вас исправить эту несправедливость в кратчайшие сроки.

Честь имею!

Влад КОМАР, правозащитник



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.